Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co po uzyskaniu odbioru?

Newfie

Recommended Posts

Za kilka dni będę miec odbiór budynku...

...350 dni i mieszkamy

no to jeszcze do księdza dać na mszę, że inspektory z PINB nie nakryły na mieszkaniu przed odbiorem i nie nałożyły 10 tys. zł...

Inspektorzy to teraz się zajmują montowaniem nowych szaf na teczki z papierami od wszystkich inwestorów, którzy na szybko składali zgłoszenia do użytkowania przed certyfikatem energetycznym :)

Zrobiłam sobie listę co nalezy zrobic :

1. do Banku o oddaniu budynku do użytkowania ( umowa kredytowa)

2. umowa o wywóz śmieci,

3. do Gminy o nadanie numeru (poprawiłam :) )

4. do Gminy o zmianę zameldowania

5. zmiana dowodu osobistego

6. do US - NIP 3

7.deklaracja podatkowa do Gminy

8. zmiana w KW ( ujawnienie domu)

9.ujawnienie nowego adresu korespondencyjnego ( Bank, Wydział Geodezji, inne instytucje z którymi mamy umowy, znajomi ;)

10.zmiana prądu z budowalnego na zwykły

11. zmiana innych dokumentów ( prawo jazdy, dowód rejestracyjny itp. )

No właśnie ja rezerwacje numeru załatwiałam w gminie a wniosek o nadanie numeru muszę załatwic w Starostwie i do tego jest mi potrzebny odbiór budynku i inwentaryzacja geodezyjna
O - to coś inaczej u Was to wygląda. Ja swój numerek mam dawno nadany. I już nawet małżonka tam zameldowana i swoją działalalność ma na budowie zarejestrowaną.

Zrobiłam sobie listę co nalezy zrobic :

1. do Banku o oddaniu budynku do użytkowania ( umowa kredytowa)

2. umowa o wywóz śmieci,

3. do Starostwa o nadanie numeru

4. do Gminy o zmianę zameldowania

5. zmiana dowodu osobistego

6. do US - NIP 3

7.deklaracja podatkowa do Gminy

8. zmiana w KW ( ujawnienie domu)

9.ujawnienie nowego adresu korespondencyjnego ( Bank, Wydział Geodezji, inne instytucje z którymi mamy umowy, znajomi ;)

10.zmiana prądu z budowalnego na zwykły

11. zmiana innych dokumentów ( prawo jazdy, dowód rejestracyjny itp. )

ja też z Wieliczki dlatego mam pytanie o co chodzi w pkt. 3 ?

numer przecież potrzebny jest do energetyki ja bynajmniej tam miałem, i do odbioru domu też dawałem to co otrzymałem wcześniej czyli oświadczenie jakieś że nadają mi numer tak a taki

to jeszcze trzeba raz z tym iść ?

Nie dotyczy tylko Niepołomic. Ja sprawdziłam jeszcze raz bo aż mnie to zaintrygowało po przeczytaniu przepisów, że gminy odpowiadają za numeracje sprawdziłam swoje papierki i cóż się okazało. U mnie jest taka sytuacja że w jednym budynku jest urząd gminy i delegatura starostwa i podejrzewam (nie pytałam), że Pani która zajmuje się geodezją i siedzi w pokoju zajmowanym przez Delegaturę ma pół etatu w gminie i wydaje zaświadczenia o nadaniu numeru ponieważ pismo o nadaniu jest z gminy. Co nie zmienia faktu, iż wystąpic trzeba dwa razy , raz o rezerwacje numeru a po raz drugi o nadanie numeru jak sie ma odebrany budynek ( trzeba załączyc inwentaryzacje geodezyjną i odbiór budynku) tak że co kraj to obyczaj. Poprawiam swój poprzedni post zeby nie wprowadzał w błąd.