Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Swiadectwo Energeytczne - kolejny wydatek od 1 stycznia

Recommended Posts

Wlasnie... to ze kazdy z Nas bedzie mial od teraz obowiazek sporzadzenia swiadectwa energetycznego swojego domu to juz pewnie wszyscy wiedza.

Zastanawia mnie jednak ile to bedzie kosztowac/ dlaczego tak duzo/ i kto ma ten papierek sporzadzic.

No i po co mi to jest ?

http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_071008/nieruchomosci_a_23.html

• Odpowiedzi 424
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... No i po co mi to jest ?

to jest potrzebne tak jak umarłemu kadzidło ...

podobna propagande głosili jak wprowadzali Izby Inzynierów /po ich wprowadzeniu mieli zniknac z rynku "kierownicy budów - figuranci", a miała zostac sama "smietanka" taka co to nie dopusci do błędów na budowie /

okazało sie tylko, ze inwestor za to pajacowanie z Izbami musi zapłacic

natomiast standard nadzoru nie uległ zmianie

ot taka błazenada prawodawców, którzy najwyraźniej nudzili sie i wymyslili kolejnego gniota ...

Od 1 stycznia 2009 świadectwo charakterystyki energetycznej będzie obowiązkowe dla wszystkich nowopowstałych nieruchomości oraz używanych wprowadzanych do obrotu (sprzedawanych lub wynajmowanych), a także dla budynku, gdy w wyniku przebudowy lub remontu uległa jego charakterystyka energetyczna.

cytat zaczerpnięty stąd:

http://www.mi.gov.pl/2-48203f1e24e2f-1786504-p_1.htm

i kto ma ten papierek sporzadzic.

Będzie to mógł robić każdy kto mgr przed nazwiskiem. Tyle że ten co ma uprawnienie projektowe odrazu, a inni (poloniści, matematycy, księgowi) po zdaniu egzaminu państwowoego.

"8. Świadectwo charakterystyki energetycznej budynku może sporządzić osoba, która:

1) posiada pełną zdolność do czynności prawnych;

2) ukończyła co najmniej studia magisterskie, w rozumieniu przepisów o szkolnictwie wyższym;

3) nie była karana za przestępstwo przeciwko mieniu, wiarygodności dokumentów, obrotowi gospodarczemu, obrotowi pieniędzmi i papierami wartościowymi lub za przestępstwo skarbowe;

4) posiada uprawnienia budowlane do projektowania w specjalności architektonicznej, konstrukcyjno-budowlanej lub instalacyjnej albo odbyła szkolenie i złożyła z wynikiem pozytywnym egzamin przed ministrem właściwym do spraw budownictwa, gospodarki przestrzennej i mieszkaniowej.

http://www.audyt-energetyczny.net/swiadectwo-energetyczne.php

no ale teraz jak zaplacimy czarodziejowi to nam powie dlaczego w domu zimno albo czemu rachunki wysokie

chyba za dużo oczekujesz :)

dostaniesz info na piśmie ile potrzeba energi do ogrzania budynku i tyle.

Mało to info będzie sporządzone na podstwie tego co Ty jako inwestor opowiesz o budynku , nobo skąd ten badający bedzie wiedział ile amsz cm styro w sposadzce? Rozkuć posadzki nie pozwolisz wiec musie na słowo uwierzyć.

Sztuka dla sztuki.

chyba za dużo oczekujesz :)

dostaniesz info na piśmie ile potrzeba energi do ogrzania budynku i tyle.

Mało to info będzie sporządzone na podstwie tego co Ty jako inwestor opowiesz o budynku , nobo skąd ten badający bedzie wiedział ile amsz cm styro w sposadzce? Rozkuć posadzki nie pozwolisz wiec musie na słowo uwierzyć.

Sztuka dla sztuki.

a jak dom ma sto lat i nie jestem w stanie nic na temat budynku powiedziec ?

to co wtedy? remont generalny po takim audycie ?

...info będzie sporządzone na podstwie tego co Ty jako inwestor opowiesz o budynku , nobo skąd ten badający bedzie wiedział ile amsz cm styro w sposadzce? Rozkuć posadzki nie pozwolisz wiec musie na słowo uwierzyć.

Sztuka dla sztuki.

dokładnie

ja jestem ciekaw co taki magister fillogii czy historii zrobi jesli mu powiem ze np sciany poddasza mam z pustaków trocinobetonowych zasypanych "ciepłym betonem" - wg własnej receptury i własnego pomysłu - na który nie znajdzie nigdzie gotowca "za Chiny"

chyba będzie musiał biedaczyna laboratorum otworzyc i doswiadczalnie ustalic jakie to "ciepłe" ... albo sie rozpłacze i zrezygnuje ...

:-?

no i zapomnialem o najwazniejszym...

czy po sporzadzeniu tego swiadectwa wlasciciel domu dostanie naklejke na dzwi- taka jak jest np na pralkach w markecie

zdaje sie ze jak to ma wyglądac ma być ogłoszone w rozporządzeniu którego 2 tygodnie temu jeszcze nie było :)

Ten certyfikat bedzie ważny tylko 10 lat, potem nowy trzeba zrobić.

dokładnie

ja jestem ciekaw co taki magister fillogii czy historii zrobi jesli mu powiem ze np sciany poddasza mam z pustaków trocinobetonowych zasypanych "ciepłym betonem" - wg własnej receptury i własnego pomysłu - na który nie znajdzie nigdzie gotowca "za Chiny"

chyba będzie musiał biedaczyna laboratorum otworzyc i doswiadczalnie ustalic jakie to "ciepłe" ... albo sie rozpłacze i zrezygnuje ...

:-?

albo dostaniesz nakaz wykonania badan labolatoryjnych na wlasny koszt... :(

Jak zwykle jest niespójność przepisów :evil:

Nie wiem kto to prawo pisze ale może niech się wróci na studia czy coś. Jestem zwykłym zjadaczem chleba i może nie rozumiem ale pisze jak byk:

Budynki po 1 stycznia - nie będzie można mieszkać bez certyfikatu.

A co z budynkami zaczętymi w roku 2006, 2007, 2008 ??? jakaś głupota i paranoja. Skoro przepis wchodzi 1 stycznia to budowy rozpoczęte po tej dacie będą miały obowiązek certyfikowania.

Poza tym jak ktoś nie sprzedaje budynku tylko sobie mieszka to sam będzie wiedział dopiero po jakimś czasie ile zużywa energii.

Straty energetyczne dla nowego budynku są zawsze większe z różnych powodów technologicznych. Dopiero po 2-3 latach można zacząć badać ile się zużywa opału czy prądu i wtedy jest jakiś większy lub mniejszy sens wystawiać taki certyfikat. Jednak kto będzie czekał z przeprowadzką do tego czasu.

Ja myślę, że to prawo będzie oprotestowane jak następna głupota i wyciąganie pieniędzy od ludzi. :evil:

z tego co wyczytalem do budynki istniejace beda certyfikowane przy sprzedazy

Też czytałam, ale pisze wyraźnie, że kto będzie się starał o użytkowanie wybudowanego budynku po 1 stycznia to musi mieć certyfikat inaczej nie dostanie pozwolenia na zamieszkanie.

Wiadomo, że budowa trwa ok 2 lat i niby budynek stoi przed 1 stycznia ale wprowadzka ma być w 2009 lub 2010 i co wtedy? Liczyć na przychylność gminy?

Też czytałam, ale pisze wyraźnie, że kto będzie się starał o użytkowanie wybudowanego budynku po 1 stycznia to musi mieć certyfikat inaczej nie dostanie pozwolenia na zamieszkanie.

Wiadomo, że budowa trwa ok 2 lat i niby budynek stoi przed 1 stycznia ale wprowadzka ma być w 2009 lub 2010 i co wtedy?

mysle ze okreslenie "wybudowany budynek" nalezy rozumiec jako zgloszenie zakonczenia prac i wyslanie wniosku o pozwolenia na zamieszkanie

Liczyć na przychylność gminy?

no jesli ta gmina to jaks rodzina Twoja albo cos to pewnie ze tak

a jesli nie to moga dac Ci kare do 10 000zl za nielegalne zamieszkanie obiektu - ewnetualnie 1000zl z przychylnosci ;)

Poza tym jak ktoś nie sprzedaje budynku tylko sobie mieszka to sam będzie wiedział dopiero po jakimś czasie ile zużywa energii.

Straty energetyczne dla nowego budynku są zawsze większe z różnych powodów technologicznych. Dopiero po 2-3 latach można zacząć badać ile się zużywa opału czy prądu i wtedy jest jakiś większy lub mniejszy sens wystawiać taki certyfikat. Jednak kto będzie czekał z przeprowadzką do tego czasu.

Ale te wyliczenia będą czysto teoretyczne. I nijak się będą miały do rzeczywistego zużycia energii. Po prostu jakiś miły pan (pani) spisze z czego zbudowany jest dom i jak jest ocieplony, i na tej podstawie wystawi certyfikat. Nic do tego nie będzie miało że dom jest w pierwszym sezonie grzania, czy jest jeszcze mokry od tynków i wylewek. Czysta teoria.