Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Swiadectwo Energeytczne - kolejny wydatek od 1 stycznia

Recommended Posts

Świadectwa są obowiązkowe przy oddawaniu do użytku budynków nowych, oraz w obrocie nieruchomościami - też jest wymagany, a zapewne z czasem będzie obowiazkowy.

Nie ma, ani nie będzie kar, spraw sądowych, ani komorników. Po prostu nie będziesz miał świadectwa, to nie będzie zgody na użytkowanie, albo nie będzie możliwa sprzedaż domu (mieszkania).

Nie strasz "babinek" ani "dziadziusi", bo zawału dostaną. :roll:

• Odpowiedzi 424
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Świadectwa są obowiązkowe przy oddawaniu do użytku budynków nowych, oraz w obrocie nieruchomościami - też jest wymagany, a zapewne z czasem będzie obowiazkowy.

Nie ma, ani nie będzie kar, spraw sądowych, ani komorników. Po prostu nie będziesz miał świadectwa, to nie będzie zgody na użytkowanie, albo nie będzie możliwa sprzedaż domu (mieszkania).

Nie strasz "babinek" ani "dziadziusi", bo zawału dostaną. :roll:

Czyli idac dalej skoro SE jest wazne 10 lat oznacza to ze co 10 lat bede musial placic aby odnowic SE aby miec wazne jak dowod osobisty no pieknie ktos znalazl swietny sposob aby wyciagnac kolejna kase od ludzi majacych wlasny kat. Jak po 10 latach nie odnowisz SE to mieszkasz nielegalnie w domu :-)

Panowie, a może wpierw doczytajcie, a potem „straszcie”. :lol:

Gdzie jest napisane, że świadectwo trzeba odnawiać co 10 lat? :o

Jest subtelna różnica. Ono jest ważne 10 lat, a potrzebne, ważne świadectwo, będzie (jak będzie) tylko przy sprzedaży – NAPRAWDĘ.

jak napisałem wcześniej gdy kupujemy lub sprzedajemy ma to rację bytu taki nabywca będzie wiedział co kupuje ok jeśli będzie takie świadectwo poparte badaniami bo z wyliczeń a faktu moze być daleka droga.nowy budynek ok nie będzie odbioru a co z 20 paroletnimi domami kture według definicji mają mieć do 2010 to co z domu ich powyrzucają ?jak nie będą mieć śe

No jak skoro musze miec obowiazkowo SE to po co mi nie wazne SE ? jesli nikt nie kaze mi odnawiac SE to po co mi ono jesli wybudowalem dom wg projketu zatwierdzonego ? Moge go zrobic jak bede sprzedawal dom za 20 lat wiec po co mi kaza robic SE teraz jak robie zgloszenie zakonczenia budowy? Albo "rybki albo akwarium"

Jest subtelna różnica. Ono jest ważne 10 lat, a potrzebne, ważne świadectwo, będzie (jak będzie) tylko przy sprzedaży – NAPRAWDĘ.

masz uprawnienia do wystawiania tych zbędnych, nikomu niepotrzebnych papierów?

No jak skoro musze miec obowiazkowo SE to po co mi nie wazne SE ? jesli nikt nie kaze mi odnawiac SE to po co mi ono jesli wybudowalem dom wg projketu zatwierdzonego ? Moge go zrobic jak bede sprzedawal dom za 20 lat wiec po co mi kaza robic SE teraz jak robie zgloszenie zakonczenia budowy? Albo "rybki albo akwarium"

Ano po to, aby stwierdzić, czy budowałeś zgodnie z obowiązujacymi WT

to niech przyjdzie jakiś urzędas i niech to stwierdzi za swoją kasę a nie za moją

To co jak skladalem projekt do zatwierdzenia to slepy mi zatwierdzal projekt budowlany? przeciez wlasnie sprawdzali czy jest jest zgodny z obowiazujacymi WT - po zakonczeniu budowy jest oswiadczenie kierownika budowy ze zostal wybudowany zgdonie z projektem zatwierdzonym przez stosowane wladze panstwowe. Jesli chca wiedziec czy wybowalem wg obowiazujacych WT to maja na to 21 dni aby odwiedzic budowe a nie kaza mi jeszcz placic 1500 zl do 2000 zl za kwit

Jesli wiec teraz zrobie SE to czemu po 10 latach jak bede sprzedawal dom musze znow zrobic SE przeciez dostalem SE ktore powtwierdza ze wybudowalem dom wg obowiazujacych WT wtedy.

Dobra szkoda gadaniny bo i tak jak mowia

"psy szczekaja a karawana jedzie dalej"

Plac czlowieku za bzdury i ciesz sie ze nie przylozili ci wiecej

widzę i słyszę że w naszym kraju cuda dziać się zaczynają .choć nie od dziś; przygotowanie dokumentacji przed rozpoczęciem budowy ok 15000 zł zanim wbije szpadel w ziemię inwestor to do odbioru budynku musi jeszcze z 10000 zl naszykować bo do odbioru niezłą księgę wypieczętowaną i pęłną certyfikatów, śe .odbiorów protokołów i sprawozdań z wiech bo inaczej w domku zamieszkać nie dadzą !

To i tak jest problemem. Świat się mimo wszystko rozwija, nasz kraj też, ludzie mają być ... i są .... coraz bardziej mobilni. W ciągu ostatnich kilku lat zmieniałem miejsce zamieszkania 3 razy. Powoli i u nas kończy się epoka gdzie mieszkanie się "dostawało" i zostawało już w nim na kilkadziesiąt lat, przynajmniej dla części z nas (i chyba nie takiej małej). Mieszkanie w którym mieszkam aktualnie wg dostępnych mi papierów także zmieniło właściciela kilkukrotnie w ciągu ostatnich lat. W nowym domu już zamierzam na dłużej, ale też nie zamierzam tu spędzić drugiej połowy życia - oby się udało :) Z tego wnoszę, że całkiem konkretna część nieruchomości załapie się na odnawianie co te 10 lat z hakiem. A wszystko to tak czy inaczej przechodzi na ciężar kupującego.

w jaki sposób wszechmocny pan sporządzający takie świadectwo to sprawdzi pozwoli ktoś rozpruć sobie ocieplenie posadzkę w salonie czy czymś podobnym bo na czymś to śe musi o oprzeć chyba że do wróżki się wybierze.bo do badania np kamerą termowizyjną to taki budynek jakiś czas musi być ogrzewany.a usługa taka nie mieści się 1500 set zł.ewentualnie wróżenie z fusów pozdrawiam wszystkich forumowiczów :wink:

Certyfikat będzie niezbędny do odbioru budowlanego, pozostałe budynki, mieszkania taki certyfikat będą musiały mieć do 2010, chyba że ktoś będzie chciał sprzedać nieruchomość to musi postarać się o niego szybciej ponieważ będzie wymagany do umowy notarialnej

Skąd te wiadomości:

"(...)pozostałe budynki, mieszkania taki certyfikat będą musiały mieć do 2010(...)"

??????