PolSol 24.10.2003 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Drodzy Forumowicze, Pomocy! Zostałem wezwany do U.S. gdzie zakwestionowano mi fakt korzystania z ulgi na zakup działki i ulgi budowlanej. Działkę kupiłem w listopadzie 2001 z rozpoczetą budową (w akcie not. rozdzielona jest działka od budowy) . Przepisanie pozwolenia wydano w gminie w grudniu 2001, a ja mam faktury na mat. budowlane przed datą Pozwolenia-ale prawo do pozwolenia przeniesiono aktem notarialnym! Nie znalazłem w poprzednich wątkach podobnej sytuacji dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 24.10.2003 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 No to istotnie masz problem. Rozumiem że zakwestionowano ci wszystkie wydatki na materiały i usługi budowlane jakie otrzymałeś przed przepisaniem pozwolenia na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.10.2003 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Dokładnie tak. Ale mało tego : zakwestionowano mi również zakup działki mówiąc, że stoi na nim budynek (w rzeczywistości były to fundamenty i parter bez stropu). Pamiętam, ze wtedy dowiadywałem się telefonicznie w U.S. i powiedziano ,ze można. Oczywiście nie mam nic na piśmie. W ustawie jest napisane: "zakup działki pod budowę domu" - no własnie taką działkę kupiłem! Nigdzie nie jest napisane, że nie moze być tam fundamentu, zielonej trawy czy polnych kamieni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 24.10.2003 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Poprzegladam przez weekend pisma MF ale czarno to widzę. Jesli chodzi o grunt to znalazłem dwa wyroki NSA o podobnych sytuacjach które są dla Ciebie niekorzystne. Jeśli chcesz to mogę Ci je wysłać w poniedziałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PolSol 24.10.2003 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Z góry dziękuję za zainteresowanie i pomoc. Znalazłem coś na forum co nie do końca stawia mnie na przegranej pozycji: Wysłany : 02 Kwi 2002 11:04 Temat postu : -------------------------------------------------------------------------------- [Zarejestruj się] [Edytuj profil] [Edytuj Twoje Preferencje] [szukaj] [Prywatne Wiadomości] [Lista Użytkowników] [FAQ] [ Regulamin ] [Zaloguj] Murator Forum Index >> Prawo i pieniądze >> Ulga na działką budowlana Autor Ulga na działką budowlana Anonimowy Niezarejestrwany Użytkownik Wysłano: 2002-01-16 15:01 -------------------------------------------------------------------------------- Cześć, a mój problem jest taki. Rzutem na tasmę dopiołem wszekie formalnosci w Sylwestra. Rezultat jest taki: Akt notarialny na zakup gruntu z budynkiem, w stanie do wykończenia i bez odbioru technicznego. Cena działki wyszczególniona. Pozwolenie na budowę jako przepisane z poprzedniego budujacego. Faktura VAT na 170 PLN. Mój urząd skarbowy mówi że moge sobie odliczyc działkę a nastepnie skporzystać z duzej ulgi. Wierzyć panu z okienka, czy tez jest jakis sposób aby swój poglad udokumentowali i nie "odsczekali" np. za dwa lata i płac obywatelu odsetki. Pozdrawiam Jac -------------------------------------------------------------------------------- Agnicha1704 Rekordzista wypowiedzi (min. 200) Zarejestrowany: May 26, 2001 Wiadomości: 546 Wysłano: 2002-01-16 16:13 -------------------------------------------------------------------------------- Jeśli faktury i akt notarialny mają datę ubiegłoroczne to gratulacje - załapałeś się na ulgę budowlaną. Polecam lekturę ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Możesz ponosić wydatki do 2004r. z tytułu budowy domu oraz w tym roku możesz odliczyć działkę. Nikt tegoni odszczeka - a jeśli to zrobi to niezgodnie z prawem. Warunek - ubiegłoroczne daty na dokumentach pozdrowienia Agnicha -------------------------------------------------------------------------------- Frankai Zarejestrowany: Jan 13, 2002 Wiadomości: 1349 Wysłano: 2002-01-16 16:44 -------------------------------------------------------------------------------- O szczekaniu - wspominałem przy innym wątku. Zapytanie do US. Pisał o tym kiedyś Murator. Po tytule było to chyba: 2000/5, s. 189, "Kto wyjaśni przepisy podatkowe". Będzisz tam miał czarno na białym, choć nie polsku i być może będziesz potrzebował tłumacza. Moja znajoma z firmy rozliczającej inne firmy, m.in. z podatków, musiała czytać 3 razy zanim coś tam zrozumiała. Mimo, że w mojej ocenie wszystko jest OK, zrób tak - będziesz spał spokojnie. -------------------------------------------------------------------------------- Anonimowy Niezarejestrwany Użytkownik Wysłano: 2002-01-23 09:33 -------------------------------------------------------------------------------- Dzieki, troche mnie uspokoiliście, ale tak na prawde to i tak bedę drzał przez piec lat czy p. Belka nie poprosi mnie o wparcie i wspomożenie. Agnicha, jak wyczytać z Ustawy że Działka z niezakończoną budową nadaje sie do odliczenia? I na wszelki wypadek gdzie znalezc tego Muratora 5/2000 do poczytania? Pozdrowienia Jac -------------------------------------------------------------------------------- Anonimowy Niezarejestrwany Użytkownik Wysłano: 2002-01-23 10:21 -------------------------------------------------------------------------------- Sorry, jescze raz bo cos mi chyba nie wyszło. Dzieki, troche mnie uspokoiliście, ale tak na prawde to i tak bedę drzał przez piec lat czy p. Belka nie poprosi mnie o wparcie i wspomożenie. Agnicha, jak wyczytać z Ustawy że Działka z niezakończoną budową nadaje sie do odliczenia? I na wszelki wypadek gdzie znalezc tego Muratora 5/2000 do poczytania? Pozdrowienia Jac -------------------------------------------------------------------------------- Frankai Zarejestrowany: Jan 13, 2002 Wiadomości: 1349 Wysłano: 2002-01-23 11:04 -------------------------------------------------------------------------------- W Salonie Muratora mają starsze roczniki - może na sprzedaż, może do poczytania. Pytaj też znajomych. Ja mam od początku 1999. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 28.10.2003 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Może ci się przyda:- wyrok NSA z 5.04.2000 sygn. SA/SZ 318/99 - wyjasnieniezwrotu zakup gruntu pod budowę budynku mieszklanego nastapić może z uwagi na brak definicji tego pojęcia w prawie podatkowym jedynie poprzez zasosowanie definicji zawartej w innej właściwej dla rodzaju przedmiotu gałązi prawa czyli prawa budowlanego (...) realizacji odliczenia od podatku dochodowego od osób fizycznych, wydatku na zakup gruntu lub użytkowania wieczystego gruntu może nastapić wyłącznie wtedy, gdy na gruncie tym nie znajduje się budynek w rozumieniu prawa budowlanego.Budynek w rozumieniu prawa budowlanego to obiekt budowlany, który jest trwale związany z gruntem, wydzielony z przestrzeni za pomocą przegród budowlanych oraz posiada fundamenty i dach na podstawie tej argumentacji możesz troche powalczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PolSol 28.10.2003 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Bardzo dziękuję za info. Oczywiście będę walczył bo wg. mojego rozumienia tej ustawy mam rację! Przykre jest to, że Państwo szuka pieniędzy w kieszeni uczciwych obywateli przymykając oko na ogromne afery, ale to już jest mocno wyeksploatowany tamat od lat i dalej się nic nie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 28.10.2003 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Jeśli mogę ci coś zaproponować to możesz powchodź na strony izb skarbowych. Obecnie zobligowane one są do zamieszczania odpowiedzi urzędów na pytania podatników. Spotkałem się tam z różnymi interpretacjami kiedy można skorzystać z dużej ulgi budowlanej (czy wydatki poniesione przed uzyskaniem pozwolenia uruchamiają ulgę) a niektóre z nich z tego co pamiętam były dla ciebie korzystne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość skrzat_m 29.10.2003 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Na stronie Izby Skarbowej z Opola jest wlasnie odpowiedz na Twoj problem, bardzo podobny kupiona działka z rozpoczętą budową, i odpowiedź że można skorzystać z ulgi na zakup gruntu. Odpowiedzi udzielil US z Namyslowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PolSol 29.10.2003 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Dziękuję za info. Dotarłem już do tego. Dotarłem również (ku przestrodze dla innych) do publikacji, w której napisano, ze uzyskanie odpowiedzi z U.S. na konkretne pytanie podatnika nie zmienia faktu, że podczas wszczętego postępowania interpretacja może się zmienić. To oznacza, że podatnik jest bezbronny wobec szerokich możliwości interpretacyjnych pań z U.S. (czy zauważyliście, że wszystkie panie tam pracujące wyglądają niezależnie od wieku tak samo? : sprany sweterek, zero makijażu, ubranie poźny Gierek, beznamiętny, surowy wzrok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PolSol 12.05.2004 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 myrmota i skrzat_m - dziękuję Wam za wsparcie. Bardzo mi pomogliście (szczególnie duchowo). Wygrałem półroczną walkę z U.S. Wszystkim, którzy mają problemy z Urzędniczym Aparatem Ucisku radzę sie nie poddawać i walczyć ! Oni tylko czekają na takich, którzy się poddają i mozna z nich wycisnąć ostatni grosz. W Polsce wszystko zależy od urzędnicej interpretacji niejasnych przepisów i ich dobrego lub złego humoru. Mnie Ci dwaj forumowicze bardzo pomogli co jest najlepszym dowodem na sens istnienia forum. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzat 12.05.2004 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 PolSolgratuluję szczerze wygranej walki. Ja nadal walcze (tez sprawa z 2001) nie uznali ulgi na zakup gruntu.Zlozylam to wszystko w ręce NSA. Pewnie jeszcze 1,5 roku poczekam.Jeszcze raz gratuluje. pozdrawiamskrzat_m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts