pablitoo 16.01.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 - nie jestem instalatorem - i proszę mnie do tego przeklętego grona nie zaliczać - mam kocioł kondensacyjny i troche o nim czytałem - a lubię wiedzieć jak mi co w domu pracuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carolco 16.01.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 To ja jeszcze mam pytanie jedno. Powiedzmy ze mamy juz dobrana krzywa grzewcza optymalnie przy otwartych termostatach. Potem termostaty ustawiamy sobie np. na 20 C i np. wieczorkiem odpalamy kominek z DGP, czy w takim przypadku termostaty zastapia nam czujnik temperatury wewnatrz i odetna doplyw do grzejnikow czy raczej taki czujnik wewnatrz lepiej sie sprawdzi. Do Vitodensa 200 kosztuje okolo 400 zł wiec nie wiem czy to ma sens wywalac tyle kasy. Pablitoo juz w innym temacie wspominalem Ci ze dom z jednym obiegiem i tylko grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 16.01.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Dla domu z jednym obiegiem grzewczym / grzejnikami / montowanie termostatu pokojowego nie ma sensu . W pomieszczeniu w którym byłby on zamontowany w wypadku podniesienia się temperatury wyłaczy on / lub zmniejszy / grzanie całego układu c.o. W innych pomieszczeniach możesz mieć wtedy za zimno ... Głowice termostatyczne na grzejnikach spokojnie wystarczą - w pomieszczeniach gdzie kominek Ci dogrzeje głowice odetną dopływ wody i grzejniki nie będą grzały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carolco 16.01.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Dzieki pablitoo. No to już troche mam rozjaśnione. Szkoda że wiekszość instalatorów renomowanych firm w sumie to nie za bardzo się zna i doradzaja tak zeby klient jak najwiecej kasy u nich zostawil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 16.01.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Tzn uścislając - takie jest moje zdanie - nie jestem instalatorem i się na tym generalnie nie znam ... - więc może tak do końca nie wierz w to co piszę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carolco 16.01.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Chociaż jeszcze tak się zastanawiam. Ustalasz krzywą grzewczą optymalnie przy otwartych na maxa termostatach, ok mamy 20 C w domu, wiec w sumie teraz mozemy skrecic termostaty na 20 C i nic nie powinno sie zmienic z temperatura wewnatrz, a wydaje mi sie ze wtedy i tak ograniczy sie przeplyw i temp spadnie w domu, czy jednak sie myle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 16.01.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Dla domu z jednym obiegiem grzewczym / grzejnikami / montowanie termostatu pokojowego nie ma sensu . W pomieszczeniu w którym byłby on zamontowany w wypadku podniesienia się temperatury wyłaczy on / lub zmniejszy / grzanie całego układu c.o. W innych pomieszczeniach możesz mieć wtedy za zimno ... Głowice termostatyczne na grzejnikach spokojnie wystarczą - w pomieszczeniach gdzie kominek Ci dogrzeje głowice odetną dopływ wody i grzejniki nie będą grzały . Znowu pochwała ( tylko nie wpadnij w samozachwyt ),co do instalatorów niektórzy mają zamiast głowy ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 16.01.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Chociaż jeszcze tak się zastanawiam. Ustalasz krzywą grzewczą optymalnie przy otwartych na maxa termostatach, ok mamy 20 C w domu, wiec w sumie teraz mozemy skrecic termostaty na 20 C i nic nie powinno sie zmienic z temperatura wewnatrz, a wydaje mi sie ze wtedy i tak ograniczy sie przeplyw i temp spadnie w domu, czy jednak sie myle? Budynek ma pewną akumulacyjność cieplną - i raz nagrzany utrzymuje przez jakiś czas temperaturę - wówczas kocioł nie grzeje non stop tylko dogrzewa utrzymując zadaną temp w domu . Jak zapotrzebowanie cieplne budynku wynosi np 15kW to te 15kW jest potrzebne do nagrzania domu do zadanej temperatury , potem kocioł modulując palnik tylko utrzymuje tą zadaną temperaturę - nie pracuje cały czas z mocą 15kW aby ogrzewać dom . Jak Ci głowice odetną w pokojach dopływ ciepłej wody z kotła to grzejnik przestanie grzać , pokój sie zacznie wychładzać - wówczas głowice otworzą dopływ wody do grzejnika i grzejnik dogrzeje wychładzający sie pokój ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 16.01.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Jak zapotrzebowanie cieplne budynku wynosi np 15kW to te 15kW jest potrzebne do nagrzania domu do zadanej temperatury , potem kocioł modulując palnik tylko utrzymuje tą zadaną temperaturę - nie pracuje cały czas z mocą 15kW aby ogrzewać dom . uściślenie: jak zapotrzebowanie cieplne budynku wynosi np 15kW to te 15kW jest potrzebne na pokrycie strat ciepła (czyli utrzymanie temperatury) przy założonych parametrach temp. zewn. i wewn. (zazwyczaj +20wewn. i między -16 a -24 w zależności od strefy klimatycznej). ale fakt, że zazwyczaj na zewn. nie ma tych minimalnych temperatur więc do utrzymania nie musi pracować cały czas z wyliczoną mocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mioduszka 22.01.2009 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 - jak JA (blondynka) zrozoumialam, zaleznosci, które wyjasnial Pablitoo, to cos to mowi. No, ale jak widac, kazdy ma swoj trudny dzien! pozdrawiam wszystkich serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 23.01.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Dzieki pablitoo. No to już troche mam rozjaśnione. Szkoda że wiekszość instalatorów renomowanych firm w sumie to nie za bardzo się zna i doradzaja tak zeby klient jak najwiecej kasy u nich zostawil. Ja jestem instalatorem....... znam się na ustawieniach. Ale co instalacja inne parametry. Ustawienie kotła w/g krzywej grzewczej spowoduje że nie będzie ona reagował na zmiane temp wewnątrz pomieszczeń. Sterownik ma być tak ustawiony że pracuje w/g krzywej z korektą temp wewnętrznej. A co do tego ile u nas zostawiacie...... powiem tylko tyle..... wszyscy chcą jeździć mercem a płacić za malucha. Ja bardzo chętnie pochwalę się instalacjami gdzie sterownik mam na każdym grzejniku i w każdym pokoju..... ale sama automatyka kosztuje 28 tyś.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1971 23.01.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Powiem wam tez tak myslalem ze jak zmniejsze mu moc np.do 10kw i modulowal by od 8/10 ... Z dokumentacji tego pieca (Vaillant TurboTec VUW) wynika, że minimalna moc pieca to 9.6KW, więc nie będzie modulował od 8KW ale od 9.6KW. Skąd wziąłeś te 8KW? Z dokumentacji minimalna moc 8.1kw turbo tec plus vuv/vu 3-5 pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tazor 23.01.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Z dokumentacji minimalna moc 8.1kw turbo tec plus vuv/vu 3-5 pl U mnie w dokumentacji do modelu 242 VUW 3-3M zakres mocy jest 9.6 - 24 KW. A jaką minimalną wartość możesz ustawić pod parametrem d.0 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1971 23.01.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Pod d.0 minimum 8kw poprostu masz starszy model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faneuro 23.01.2009 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 WitamCzy jest jakies zagrożenie jesli piec sie wyłączy ( po nagrzaniu pomieszczenia ) a pracuje cały czas pompka na podłogówce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 23.01.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 wychladzanie ukladu podlogowki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
as24 25.01.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Pablitoo w swoich postach podaje, że jego Vitodens włącza się w sumie kilkanaście razy na dobę. Mnie ten sam piec w ciągu doby włącza się ok. 40 razy... (tak wynika z licznika). Również posługuję się temp. zredukowaną w nocy (o 1 st. tj. dzienna 21st, zredukowana 20st). W czym tkwi sekret? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 25.01.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 A jaki masz czujnik zalaczony do pracy kotla-pokojowy ,czy pogodowy?Ja wlasnie przelaczylem-wylaczylem pokojowy,kociol dluzej pracuje i rzadziej sie zalacza,na pokojowym,co 15-20 min,na 5-10 min sie zalaczal,ale w trybie komfortowym,na redukcji,zalaczal mi sie kilkanascie razy na dobe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 25.01.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Pablitoo w swoich postach podaje, że jego Vitodens włącza się w sumie kilkanaście razy na dobę. Mnie ten sam piec w ciągu doby włącza się ok. 40 razy... (tak wynika z licznika). Również posługuję się temp. zredukowaną w nocy (o 1 st. tj. dzienna 21st, zredukowana 20st). W czym tkwi sekret? Dane odczytane ze sterownika kotła : Kocioł odpalony po raz pierwszy 1 października 2007 roku . Do dzisiaj przepracował ca 500 dni . Ilość załączeń palnika : 8000 razy , /500 = 16 załączeń/doba Czas pracy palnika : 3000 godzin , /500 = 6 godzin /doba Są to podane dane począwszy od pierwszego uruchomienia kotła - pierwszy sezon grzewczy poświęciłem na ustawianie i "strojenie" całej instalacji grzewczej . Dodatkowo pierwszych kilka miesięcy grzania po uruchomieniu kotła dom był nieocieplony . Dane powyższe dotyczą grzania c.o i c.w.u - kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem 120l . Funkcjonująca cyrkulacja c.w.u / sterowana przez sterownik kotła / - cykle pracy pompy c.w.u pn-pt sumarycznie 10 godzin dziennie , sob-nie 16 godzin dziennie / 4 dorosłe osoby w domu / . Aktualnie / w tym roku - sezonie grzewczym / ilość załączeń kotła nie przekracza 10razy/doba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 25.01.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Chyba jednak czujnik pokojowy redukuje ilosc zalaczen kotla,wlasnie wqrocilem na pokojowke,rzadziej sie zalacza...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts