Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokojowy regulator temperatury, a kocioł kondensacyjny.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 180
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To ja jeszcze mam pytanie jedno. Powiedzmy ze mamy juz dobrana krzywa grzewcza optymalnie przy otwartych termostatach. Potem termostaty ustawiamy sobie np. na 20 C i np. wieczorkiem odpalamy kominek z DGP, czy w takim przypadku termostaty zastapia nam czujnik temperatury wewnatrz i odetna doplyw do grzejnikow czy raczej taki czujnik wewnatrz lepiej sie sprawdzi. Do Vitodensa 200 kosztuje okolo 400 zł wiec nie wiem czy to ma sens wywalac tyle kasy.

Pablitoo juz w innym temacie wspominalem Ci ze dom z jednym obiegiem i tylko grzejniki.

Dla domu z jednym obiegiem grzewczym / grzejnikami / montowanie termostatu pokojowego nie ma sensu . W pomieszczeniu w którym byłby on zamontowany w wypadku podniesienia się temperatury wyłaczy on / lub zmniejszy / grzanie całego układu c.o. W innych pomieszczeniach możesz mieć wtedy za zimno ...

Głowice termostatyczne na grzejnikach spokojnie wystarczą - w pomieszczeniach gdzie kominek Ci dogrzeje głowice odetną dopływ wody i grzejniki nie będą grzały .

Chociaż jeszcze tak się zastanawiam. Ustalasz krzywą grzewczą optymalnie przy otwartych na maxa termostatach, ok mamy 20 C w domu, wiec w sumie teraz mozemy skrecic termostaty na 20 C i nic nie powinno sie zmienic z temperatura wewnatrz, a wydaje mi sie ze wtedy i tak ograniczy sie przeplyw i temp spadnie w domu, czy jednak sie myle?

Dla domu z jednym obiegiem grzewczym / grzejnikami / montowanie termostatu pokojowego nie ma sensu . W pomieszczeniu w którym byłby on zamontowany w wypadku podniesienia się temperatury wyłaczy on / lub zmniejszy / grzanie całego układu c.o. W innych pomieszczeniach możesz mieć wtedy za zimno ...

Głowice termostatyczne na grzejnikach spokojnie wystarczą - w pomieszczeniach gdzie kominek Ci dogrzeje głowice odetną dopływ wody i grzejniki nie będą grzały .

Znowu pochwała ( tylko nie wpadnij w samozachwyt :D :D :D ),co do instalatorów niektórzy mają zamiast głowy ..... :wink:

Chociaż jeszcze tak się zastanawiam. Ustalasz krzywą grzewczą optymalnie przy otwartych na maxa termostatach, ok mamy 20 C w domu, wiec w sumie teraz mozemy skrecic termostaty na 20 C i nic nie powinno sie zmienic z temperatura wewnatrz, a wydaje mi sie ze wtedy i tak ograniczy sie przeplyw i temp spadnie w domu, czy jednak sie myle?

Budynek ma pewną akumulacyjność cieplną - i raz nagrzany utrzymuje przez jakiś czas temperaturę - wówczas kocioł nie grzeje non stop tylko dogrzewa utrzymując zadaną temp w domu .

Jak zapotrzebowanie cieplne budynku wynosi np 15kW to te 15kW jest potrzebne do nagrzania domu do zadanej temperatury , potem kocioł modulując palnik tylko utrzymuje tą zadaną temperaturę - nie pracuje cały czas z mocą 15kW aby ogrzewać dom .

Jak Ci głowice odetną w pokojach dopływ ciepłej wody z kotła to grzejnik przestanie grzać , pokój sie zacznie wychładzać - wówczas głowice otworzą dopływ wody do grzejnika i grzejnik dogrzeje wychładzający sie pokój ...

Jak zapotrzebowanie cieplne budynku wynosi np 15kW to te 15kW jest potrzebne do nagrzania domu do zadanej temperatury , potem kocioł modulując palnik tylko utrzymuje tą zadaną temperaturę - nie pracuje cały czas z mocą 15kW aby ogrzewać dom .

uściślenie: jak zapotrzebowanie cieplne budynku wynosi np 15kW to te 15kW jest potrzebne na pokrycie strat ciepła (czyli utrzymanie temperatury) przy założonych parametrach temp. zewn. i wewn. (zazwyczaj +20wewn. i między -16 a -24 w zależności od strefy klimatycznej).

ale fakt, że zazwyczaj na zewn. nie ma tych minimalnych temperatur więc do utrzymania nie musi pracować cały czas z wyliczoną mocą.

Dzieki pablitoo. No to już troche mam rozjaśnione. Szkoda że wiekszość instalatorów renomowanych firm w sumie to nie za bardzo się zna i doradzaja tak zeby klient jak najwiecej kasy u nich zostawil.

Ja jestem instalatorem....... znam się na ustawieniach.

Ale co instalacja inne parametry. Ustawienie kotła w/g krzywej grzewczej spowoduje że nie będzie ona reagował na zmiane temp wewnątrz pomieszczeń.

Sterownik ma być tak ustawiony że pracuje w/g krzywej z korektą temp wewnętrznej.

A co do tego ile u nas zostawiacie...... powiem tylko tyle..... wszyscy chcą jeździć mercem a płacić za malucha.

Ja bardzo chętnie pochwalę się instalacjami gdzie sterownik mam na każdym grzejniku i w każdym pokoju..... ale sama automatyka kosztuje 28 tyś..........

Powiem wam tez tak myslalem ze jak zmniejsze mu moc np.do 10kw i modulowal by od 8/10 ...

Z dokumentacji tego pieca (Vaillant TurboTec VUW) wynika, że minimalna moc pieca to 9.6KW, więc nie będzie modulował od 8KW ale od 9.6KW. Skąd wziąłeś te 8KW?

Z dokumentacji minimalna moc 8.1kw turbo tec plus vuv/vu 3-5 pl

Pablitoo w swoich postach podaje, że jego Vitodens włącza się w sumie kilkanaście razy na dobę.

Mnie ten sam piec w ciągu doby włącza się ok. 40 razy... (tak wynika z licznika). Również posługuję się temp. zredukowaną w nocy (o 1 st. tj. dzienna 21st, zredukowana 20st).

W czym tkwi sekret?

Pablitoo w swoich postach podaje, że jego Vitodens włącza się w sumie kilkanaście razy na dobę.

Mnie ten sam piec w ciągu doby włącza się ok. 40 razy... (tak wynika z licznika). Również posługuję się temp. zredukowaną w nocy (o 1 st. tj. dzienna 21st, zredukowana 20st).

W czym tkwi sekret?

Dane odczytane ze sterownika kotła :

Kocioł odpalony po raz pierwszy 1 października 2007 roku . Do dzisiaj przepracował ca 500 dni .

Ilość załączeń palnika : 8000 razy , /500 = 16 załączeń/doba

Czas pracy palnika : 3000 godzin , /500 = 6 godzin /doba

Są to podane dane począwszy od pierwszego uruchomienia kotła - pierwszy sezon grzewczy poświęciłem na ustawianie i "strojenie" całej instalacji grzewczej . Dodatkowo pierwszych kilka miesięcy grzania po uruchomieniu kotła dom był nieocieplony .

Dane powyższe dotyczą grzania c.o i c.w.u - kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem 120l . Funkcjonująca cyrkulacja c.w.u / sterowana przez sterownik kotła / - cykle pracy pompy c.w.u pn-pt sumarycznie 10 godzin dziennie , sob-nie 16 godzin dziennie / 4 dorosłe osoby w domu / .

Aktualnie / w tym roku - sezonie grzewczym / ilość załączeń kotła nie przekracza 10razy/doba .