Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokojowy regulator temperatury, a kocioł kondensacyjny.

Recommended Posts

hasiu-rozwiązałeś zagwozdkę ?

Też wybrałem ten sam piec i zastanawiam się jak tu kazać mu się zainteresować tym że rozpaliłem w kominku...

Co tu rozwiązywać - sprawa jest oczywista - jeden obieg grzewczy - podłogówka wszędzie jak widać z opisu kolegi .

Jeżeli w salonie kolega zamontuje Vitotrola 200 lub 300 / zdalne sterowanie z czujnikiem temperatury / to podczas rozpalenia w kominku ten sterownik odczyta wyższą temperaturę pomieszczenia i wyłączy obieg grzewczy kotła / przesteruje mieszacz na obiegu podłogowym / - skutek - nie bedzie nic ogrzewane ponieważ wszystko wisi na jednym obiegu grzewczym ...

W salonie bedzie ciepło / kominek bedzie grzał / a w reszcie domu zimno - bo nic nie bedzie tam grzało ...

Dla takiego rozwiązania popełniono jeden podstawowy błąd - JEDEN OBIEG GRZEWCZY .

Jakby były dwa obiegi - z czego jeden właśnie w salonie i pomieszczeniach dogrzewanych przez kominek - nie byłoby żadnego problemu .

Sterowniki zdalnego sterowania Vitotrol 200 i 300 pracują na magistrali KM-BUS z regulatorem pogodowym kotła / kabel dwużyłowy / - sterowniki Vitotrol są identyfikowane w regulatorze - także nie zastosujesz żadnego innego sterownika i niestety nabijesz kasę Niemcowi ...

• Odpowiedzi 180
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co tu rozwiązywać - sprawa jest oczywista - jeden obieg grzewczy - podłogówka wszędzie jak widać z opisu kolegi .

Jeżeli w salonie kolega zamontuje Vitotrola 200 lub 300 / zdalne sterowanie z czujnikiem temperatury / to podczas rozpalenia w kominku ten sterownik odczyta wyższą temperaturę pomieszczenia i wyłączy obieg grzewczy kotła / przesteruje mieszacz na obiegu podłogowym / - skutek - nie bedzie nic ogrzewane ponieważ wszystko wisi na jednym obiegu grzewczym ...

W salonie bedzie ciepło / kominek bedzie grzał / a w reszcie domu zimno - bo nic nie bedzie tam grzało ...

Dla takiego rozwiązania popełniono jeden podstawowy błąd - JEDEN OBIEG GRZEWCZY .

Jakby były dwa obiegi - z czego jeden właśnie w salonie i pomieszczeniach dogrzewanych przez kominek - nie byłoby żadnego problemu .

Sterowniki zdalnego sterowania Vitotrol 200 i 300 pracują na magistrali KM-BUS z regulatorem pogodowym kotła / kabel dwużyłowy / - sterowniki Vitotrol są identyfikowane w regulatorze - także nie zastosujesz żadnego innego sterownika i niestety nabijesz kasę Niemcowi ...

W moim przypadku sprawa jest do zrobienia bo instalacja właśnie się projektuje.

O ile może podrożyć wykonanie instalacji w wersji dwu obiegowej?

Rozumiem że dojdą jakieś "ekstrasy'?

Jeżeli zastosujesz kocioł Viessmanna to za zdalne sterowanie Vitotrol 300 zapłacisz ca 800 pln , do tego do instalacji z dwoma obiegami grzewczymi mieszacz do podłogówki , pompa do drugiego obiegu i pewnie jeszcze trochę planktonu instalacyjnego ...

Jeżeli teraz sobie projektujesz instalację c.o to dobrze to przemyśl - potem unikniesz problemów tego typu co powyżej ...

Jeżeli zastosujesz kocioł Viessmanna to za zdalne sterowanie Vitotrol 300 zapłacisz ca 800 pln , do tego do instalacji z dwoma obiegami grzewczymi mieszacz do podłogówki , pompa do drugiego obiegu i pewnie jeszcze trochę planktonu instalacyjnego ...

Jeżeli teraz sobie projektujesz instalację c.o to dobrze to przemyśl - potem unikniesz problemów tego typu co powyżej ...

To chyba warto...

Tylko co z włączeniem odciętego obiegu do ponownej pracy...czy bezwładność podłogówki nie spowoduje okresu przejściowego "niekomfortowego" czyli chłodniejszego... :-?

To chyba warto...

Tylko co z włączeniem odciętego obiegu do ponownej pracy...czy bezwładność podłogówki nie spowoduje okresu przejściowego "niekomfortowego" czyli chłodniejszego... :-?

Jak temp w pomieszczeniu spadnie poniżej zadanej obieg automatycznie zostanie włączony / mieszacz poda ciepłą wodę do obiegu / .

Jak bedzie natomiast wyglądała temp w salonie w tym czasie - nie wiem - ja mam w salonie grzejnik i na nim głowicę termostatyczną - jak palę w kominku i temp w pomieszczeniu sie podnosi głowica odcina dopływ wody i grzejnik nie grzeje.Jak kominek się wygasi i temp w pomieszczeniu spadnie głowica na grzejniku podaje ciepłą wodę i grzejnik grzeje - nie obserwuję wychłodzenia pomieszczenia w "okresie przejściowym" ...

Widzę, że na grupie sami "zawodowcy";), także będę wdzięczny za info:

Mieszkanie 115m2 (kubatora 310m2) w starej kamienicy z końca lat 30tych. Zewnętrzne ściany około 70cm (cegła, bez ocieplenia), drewniane stropy pomiędzy piętrami (także brak podłogówek).

Będzie zainstalowana rekuperacja o sprawności 90% (Mistral 400DUO).

Będzie także kominek (może z płaszczem wodnym - zobaczymy jakie będą koszty).

Pytania:

1. Czy w tym wypadku najlepiej zastosować kondesat + 60-80l dla 3 osob - tylko prysznic, żadnej wanny (mam nadzieje ze gabarytowo mi się zmieści, w najgorszym wypadku może 2funkcyjny?) o mocy np do 3-15kW?

2. Jak dobrać wielkość kaloryferów i dla jakich temperatur? (o tym przyznaję się jeszcze nie doczytałem). Wiem, że zapotrzebowanie należy liczyć 60W/m2.

Dla kondesata w takim wypadku dla jakich temp. dobrać kaloryfery?

3. Kaloryfery będą zamontowane praktycznie pod każdym oknem, czy dorzucać coś w przedpokoju?

3. Możecie wskazać konkretne modeli piecy, odpowiednich dla takiego mieszkania (schemat poniżej)

Z góry wielkie za wszelkie uwagi.

P.S. W załączeniu podsyłam układ mieszkania.

pozdrawiam

Krys

http://netmax.net.pl/allegro/mieszka.jpg

Pytania:

1. Czy w tym wypadku najlepiej zastosować kondesat + 60-80l dla 3 osob - tylko prysznic, żadnej wanny (mam nadzieje ze gabarytowo mi się zmieści, w najgorszym wypadku może 2funkcyjny?) o mocy np do 3-15kW?

A podaj zapotrzebowanie mieszkania na energię.

2. Jak dobrać wielkość kaloryferów i dla jakich temperatur? (o tym przyznaję się jeszcze nie doczytałem). Wiem, że zapotrzebowanie należy liczyć 60W/m2.

Dla kondesata w takim wypadku dla jakich temp. dobrać kaloryfery?

Masz obliczenia np. w Audytorze OZC? Podaj dane zapotrzebowani dla poszczególnych pomieszczeń.

3. Kaloryfery będą zamontowane praktycznie pod każdym oknem, czy dorzucać coś w przedpokoju?

A przedpokój jakie ma wyliczone zapotrzebowanie na energię?

3. Możecie wskazać konkretne modeli piecy, odpowiednich dla takiego mieszkania (schemat poniżej)

Ogólnie wszystkie dobrane do zapotrzebowania mieszkania na CO i CWU. Bez policzenia zapotrzebowania na poszczególne nikt o zdrowych zmysłach nie powie ci w co zainwestować. No, chyba że chcesz odpowiedź w rodzaju - zastosuj bezpieczne 24kW.

• 2 weeks później...
Witam wszystkich panow mam prosbe caly czas zastanawiam sie jakie ogrzewanie zastosowac w moim domu :( Pomozcie.Moj projekt domu to http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=141&a=344&sid=5&odbicie=1 wiem ze chce zastosowac co kociol gazowy kon. +ogrzewanie podlogowe wodne + kominek DGP oraz rekuperator z GWC nie wiem co z kaloryferami byc moze w sypialniach na poddaszu .Za odpowiedz serdecznie dziekuje

• 8 months później...
Czytam ten temat i nie wiem czy nie jest to przerost formy nad treścią. Podam moje dane za okres 6 lat użytkowania pieca kondensacyjnego Vitodens 222 z pogodówką. Poza 1 rokiem gdzie zużycie było ok. 2200 m3 gazu , następne lata na poziomie 1700 - 1800 m3 na rok kalendarzowy. Piec zasila cwu i co, bez podłogówki (mam w łazienkach ale elektryczne). Dom o kubaturze 828 m3 i powierzchni całkowitej 255 m2 ( użytkowa 178m2) ściany Ytong 36,5 bez ocieplenia - temp. w dzień 21 st. C, noc 19 st. C, garaż w bryle domu (2 stanowiska) 12 st.C. W salonie mam kominek kaflowy i spalam w nim dla przyjemności za rok 3 kubiki buka. Co rok serwisant z viessmanna robi przegląd za 200 zł i nic więcej mnie nie interesuje bo wszystko pracuje bez zastrzeżeń, tym bardziej czy piec załącza się 200 razy czy 500 - nie wiem. Być może daje to jakąś oszczędność tylko na razie nikt nie wie jaką i czy w ogóle warto się tym przejmować.

a ja mam 140m3 jakieś 400m3 40cm ytong wełny w dachu od cholery reku i przez 35 dni polecziało mi 250m3 gazu i to w temperaturach dodatnich - piec wystartował jak w domu było ok 20c bo grzałem kominkiem - więc raczej to nie wygrzewanie domu czyli coś jest na rzezczy z tymi startami

Kombinuję że to jak z samochodem

Przypadek A odpalam samochód 10 razy dziennie przejeżdżając za każdym razem 1km

Przypadek B odpalam samochód 100 razy dziennie przejeżdżając za każdym razem 100m

zakładam że odpalając samochód wciskam gaz do dechy następnie redukuję obroty do przyzwoitych i dopiero ruszam

w każdym przypadku przejadę łącznie 10km ale w przypadku B zużyję ponad dwa razy więcej paliwa ...

A piec to jak silnik - zapłon - obroty na maxa a następnie modulacja w dół do mocy wymaganej ...

Chyba że źle kombinuje - to nie wiem jaka może być przyczyna .....

Za 2009 wygląda tak:

ilość dni m3 brutto

2009-01-07 2009-02-12 36 267 502,73 zł

2009-02-13 2009-03-16 31 291 544,12 zł

2009-03-17 2009-04-17 31 153 306,15 zł

2009-04-18 2009-06-15 58 82 232,12 zł

2009-06-16 2009-08-18 63 51 184,38 zł

2009-08-18 2009-10-20 63 111 285,47 zł

2009-10-20 2009-11-17 28 157 313,74 zł

przepisane z faktur. Pozdrawiam.

• 2 months później...

witam,

Czy ktoś może pomóc?

Czy lepiej sterować pracę kotłem kondensacyjnym przy pomocy miernika temperatury zewnętrznego czy wewnętrznego?

dom ok. 300m2, went. mechaniczna z reku+gwc żwirowe, bdb ocieplenie ścian, a do tego dół głównie podłogówka, zaś góra głównie grzejniki.

I druga kwestia: Czy na obieg z grzejnikami lepiej dać niższą temperaturę max na piecu - np. ok. 50 st. C? Czy może lepiej ciągnąć na wysokiej temp.- ok. 75 st. C?

piec to: buderus Logamax plus GB152 T

dzięki za pomoc!

Mam dom ok 300 m2 oraz kocioł kondensacyjny z dwoma sterownikami: pogodowym i pokojowym. Sterownik pokojowy ma wpływ na pogodowy - w skali 1 - 10 ustawiony na 4. Temp. pomieszczenia: dzień 22, noc 20, po przekroczeniu temp. o 0,5 st. piec się wyłącza a po spadku o 0,5 załącza. W dzień, przy temp. w zakresie -2 do +2 czas pracy i postoju jest w przybliżeniu jednakowy - w nocy jeszcze nigdy się nie włączył. Próbowałem na samej pogodówce - zużycie gazy było wyrażnie większe. Generalnie można powiedzieć, że największa oszczędność jest wtedy, kiedy piec nie pracuje a regulacja wyłącznie pogodowa daje pracę ciągłą.