pablitoo 20.02.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 hasiu-rozwiązałeś zagwozdkę ? Też wybrałem ten sam piec i zastanawiam się jak tu kazać mu się zainteresować tym że rozpaliłem w kominku... Co tu rozwiązywać - sprawa jest oczywista - jeden obieg grzewczy - podłogówka wszędzie jak widać z opisu kolegi . Jeżeli w salonie kolega zamontuje Vitotrola 200 lub 300 / zdalne sterowanie z czujnikiem temperatury / to podczas rozpalenia w kominku ten sterownik odczyta wyższą temperaturę pomieszczenia i wyłączy obieg grzewczy kotła / przesteruje mieszacz na obiegu podłogowym / - skutek - nie bedzie nic ogrzewane ponieważ wszystko wisi na jednym obiegu grzewczym ... W salonie bedzie ciepło / kominek bedzie grzał / a w reszcie domu zimno - bo nic nie bedzie tam grzało ... Dla takiego rozwiązania popełniono jeden podstawowy błąd - JEDEN OBIEG GRZEWCZY . Jakby były dwa obiegi - z czego jeden właśnie w salonie i pomieszczeniach dogrzewanych przez kominek - nie byłoby żadnego problemu . Sterowniki zdalnego sterowania Vitotrol 200 i 300 pracują na magistrali KM-BUS z regulatorem pogodowym kotła / kabel dwużyłowy / - sterowniki Vitotrol są identyfikowane w regulatorze - także nie zastosujesz żadnego innego sterownika i niestety nabijesz kasę Niemcowi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 20.02.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Co tu rozwiązywać - sprawa jest oczywista - jeden obieg grzewczy - podłogówka wszędzie jak widać z opisu kolegi . Jeżeli w salonie kolega zamontuje Vitotrola 200 lub 300 / zdalne sterowanie z czujnikiem temperatury / to podczas rozpalenia w kominku ten sterownik odczyta wyższą temperaturę pomieszczenia i wyłączy obieg grzewczy kotła / przesteruje mieszacz na obiegu podłogowym / - skutek - nie bedzie nic ogrzewane ponieważ wszystko wisi na jednym obiegu grzewczym ... W salonie bedzie ciepło / kominek bedzie grzał / a w reszcie domu zimno - bo nic nie bedzie tam grzało ... Dla takiego rozwiązania popełniono jeden podstawowy błąd - JEDEN OBIEG GRZEWCZY . Jakby były dwa obiegi - z czego jeden właśnie w salonie i pomieszczeniach dogrzewanych przez kominek - nie byłoby żadnego problemu . Sterowniki zdalnego sterowania Vitotrol 200 i 300 pracują na magistrali KM-BUS z regulatorem pogodowym kotła / kabel dwużyłowy / - sterowniki Vitotrol są identyfikowane w regulatorze - także nie zastosujesz żadnego innego sterownika i niestety nabijesz kasę Niemcowi ... W moim przypadku sprawa jest do zrobienia bo instalacja właśnie się projektuje. O ile może podrożyć wykonanie instalacji w wersji dwu obiegowej? Rozumiem że dojdą jakieś "ekstrasy'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 20.02.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 W moim przypadku sprawa jest do zrobienia bo instalacja właśnie się projektuje. O ile może podrożyć wykonanie instalacji w wersji dwu obiegowej? Rozumiem że dojdą jakieś "ekstrasy'? Jeżeli zastosujesz kocioł Viessmanna to za zdalne sterowanie Vitotrol 300 zapłacisz ca 800 pln , do tego do instalacji z dwoma obiegami grzewczymi mieszacz do podłogówki , pompa do drugiego obiegu i pewnie jeszcze trochę planktonu instalacyjnego ... Jeżeli teraz sobie projektujesz instalację c.o to dobrze to przemyśl - potem unikniesz problemów tego typu co powyżej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 20.02.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 W moim przypadku sprawa jest do zrobienia bo instalacja właśnie się projektuje. O ile może podrożyć wykonanie instalacji w wersji dwu obiegowej? Rozumiem że dojdą jakieś "ekstrasy'? Jeżeli zastosujesz kocioł Viessmanna to za zdalne sterowanie Vitotrol 300 zapłacisz ca 800 pln , do tego do instalacji z dwoma obiegami grzewczymi mieszacz do podłogówki , pompa do drugiego obiegu i pewnie jeszcze trochę planktonu instalacyjnego ... Jeżeli teraz sobie projektujesz instalację c.o to dobrze to przemyśl - potem unikniesz problemów tego typu co powyżej ... To chyba warto... Tylko co z włączeniem odciętego obiegu do ponownej pracy...czy bezwładność podłogówki nie spowoduje okresu przejściowego "niekomfortowego" czyli chłodniejszego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 20.02.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 To chyba warto... Tylko co z włączeniem odciętego obiegu do ponownej pracy...czy bezwładność podłogówki nie spowoduje okresu przejściowego "niekomfortowego" czyli chłodniejszego... Jak temp w pomieszczeniu spadnie poniżej zadanej obieg automatycznie zostanie włączony / mieszacz poda ciepłą wodę do obiegu / . Jak bedzie natomiast wyglądała temp w salonie w tym czasie - nie wiem - ja mam w salonie grzejnik i na nim głowicę termostatyczną - jak palę w kominku i temp w pomieszczeniu sie podnosi głowica odcina dopływ wody i grzejnik nie grzeje.Jak kominek się wygasi i temp w pomieszczeniu spadnie głowica na grzejniku podaje ciepłą wodę i grzejnik grzeje - nie obserwuję wychłodzenia pomieszczenia w "okresie przejściowym" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 20.02.2009 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Tak, grzejnik reaguje szybko...Dzięki pablitoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmax 24.02.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Widzę, że na grupie sami "zawodowcy";), także będę wdzięczny za info: Mieszkanie 115m2 (kubatora 310m2) w starej kamienicy z końca lat 30tych. Zewnętrzne ściany około 70cm (cegła, bez ocieplenia), drewniane stropy pomiędzy piętrami (także brak podłogówek).Będzie zainstalowana rekuperacja o sprawności 90% (Mistral 400DUO).Będzie także kominek (może z płaszczem wodnym - zobaczymy jakie będą koszty).Pytania:1. Czy w tym wypadku najlepiej zastosować kondesat + 60-80l dla 3 osob - tylko prysznic, żadnej wanny (mam nadzieje ze gabarytowo mi się zmieści, w najgorszym wypadku może 2funkcyjny?) o mocy np do 3-15kW?2. Jak dobrać wielkość kaloryferów i dla jakich temperatur? (o tym przyznaję się jeszcze nie doczytałem). Wiem, że zapotrzebowanie należy liczyć 60W/m2.Dla kondesata w takim wypadku dla jakich temp. dobrać kaloryfery?3. Kaloryfery będą zamontowane praktycznie pod każdym oknem, czy dorzucać coś w przedpokoju?3. Możecie wskazać konkretne modeli piecy, odpowiednich dla takiego mieszkania (schemat poniżej) Z góry wielkie za wszelkie uwagi.P.S. W załączeniu podsyłam układ mieszkania.pozdrawiam Kryshttp://netmax.net.pl/allegro/mieszka.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 24.02.2009 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Pytania: 1. Czy w tym wypadku najlepiej zastosować kondesat + 60-80l dla 3 osob - tylko prysznic, żadnej wanny (mam nadzieje ze gabarytowo mi się zmieści, w najgorszym wypadku może 2funkcyjny?) o mocy np do 3-15kW? A podaj zapotrzebowanie mieszkania na energię. 2. Jak dobrać wielkość kaloryferów i dla jakich temperatur? (o tym przyznaję się jeszcze nie doczytałem). Wiem, że zapotrzebowanie należy liczyć 60W/m2. Dla kondesata w takim wypadku dla jakich temp. dobrać kaloryfery? Masz obliczenia np. w Audytorze OZC? Podaj dane zapotrzebowani dla poszczególnych pomieszczeń. 3. Kaloryfery będą zamontowane praktycznie pod każdym oknem, czy dorzucać coś w przedpokoju? A przedpokój jakie ma wyliczone zapotrzebowanie na energię? 3. Możecie wskazać konkretne modeli piecy, odpowiednich dla takiego mieszkania (schemat poniżej) Ogólnie wszystkie dobrane do zapotrzebowania mieszkania na CO i CWU. Bez policzenia zapotrzebowania na poszczególne nikt o zdrowych zmysłach nie powie ci w co zainwestować. No, chyba że chcesz odpowiedź w rodzaju - zastosuj bezpieczne 24kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmax 24.02.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Wlasnie ogladam ten programik.....brrrr....samej instrukcji jest 513 stron w pdf-ie:/. Programik jest prostszy niz by sie wydawalo? http://www.purmo.com/docs/OZC.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 09.03.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Witam wszystkich panow mam prosbe caly czas zastanawiam sie jakie ogrzewanie zastosowac w moim domu Pomozcie.Moj projekt domu to http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=141&a=344&sid=5&odbicie=1 wiem ze chce zastosowac co kociol gazowy kon. +ogrzewanie podlogowe wodne + kominek DGP oraz rekuperator z GWC nie wiem co z kaloryferami byc moze w sypialniach na poddaszu .Za odpowiedz serdecznie dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 05.12.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Czytam ten temat i nie wiem czy nie jest to przerost formy nad treścią. Podam moje dane za okres 6 lat użytkowania pieca kondensacyjnego Vitodens 222 z pogodówką. Poza 1 rokiem gdzie zużycie było ok. 2200 m3 gazu , następne lata na poziomie 1700 - 1800 m3 na rok kalendarzowy. Piec zasila cwu i co, bez podłogówki (mam w łazienkach ale elektryczne). Dom o kubaturze 828 m3 i powierzchni całkowitej 255 m2 ( użytkowa 178m2) ściany Ytong 36,5 bez ocieplenia - temp. w dzień 21 st. C, noc 19 st. C, garaż w bryle domu (2 stanowiska) 12 st.C. W salonie mam kominek kaflowy i spalam w nim dla przyjemności za rok 3 kubiki buka. Co rok serwisant z viessmanna robi przegląd za 200 zł i nic więcej mnie nie interesuje bo wszystko pracuje bez zastrzeżeń, tym bardziej czy piec załącza się 200 razy czy 500 - nie wiem. Być może daje to jakąś oszczędność tylko na razie nikt nie wie jaką i czy w ogóle warto się tym przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek i Ewa 05.12.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 a ja mam 140m3 jakieś 400m3 40cm ytong wełny w dachu od cholery reku i przez 35 dni polecziało mi 250m3 gazu i to w temperaturach dodatnich - piec wystartował jak w domu było ok 20c bo grzałem kominkiem - więc raczej to nie wygrzewanie domu czyli coś jest na rzezczy z tymi startami Kombinuję że to jak z samochodemPrzypadek A odpalam samochód 10 razy dziennie przejeżdżając za każdym razem 1kmPrzypadek B odpalam samochód 100 razy dziennie przejeżdżając za każdym razem 100mzakładam że odpalając samochód wciskam gaz do dechy następnie redukuję obroty do przyzwoitych i dopiero ruszam w każdym przypadku przejadę łącznie 10km ale w przypadku B zużyję ponad dwa razy więcej paliwa ... A piec to jak silnik - zapłon - obroty na maxa a następnie modulacja w dół do mocy wymaganej ...Chyba że źle kombinuje - to nie wiem jaka może być przyczyna ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 05.12.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Za 2009 wygląda tak: ilość dni m3 brutto2009-01-07 2009-02-12 36 267 502,73 zł 2009-02-13 2009-03-16 31 291 544,12 zł 2009-03-17 2009-04-17 31 153 306,15 zł 2009-04-18 2009-06-15 58 82 232,12 zł 2009-06-16 2009-08-18 63 51 184,38 zł 2009-08-18 2009-10-20 63 111 285,47 zł 2009-10-20 2009-11-17 28 157 313,74 zł przepisane z faktur. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 05.12.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Sorry źle przeniosło. należy czytać: okres: 2009-01-07 do 2009-02-12ilość dni: 36zużycie gazu w m3: 267do zapłaty : 502,73 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek i Ewa 05.12.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 a ile masz startów palnika i godzin jego pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 06.12.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Nie wiem. Mnie to nie interesuje. W domu ciepło, kocioł pracuje bez uwag, koszty (jak czytam u innych) na dobrym poziomie (praktycznie rok do roku to samo) więc nie psuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sol 21.02.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 witam, Czy ktoś może pomóc? Czy lepiej sterować pracę kotłem kondensacyjnym przy pomocy miernika temperatury zewnętrznego czy wewnętrznego? dom ok. 300m2, went. mechaniczna z reku+gwc żwirowe, bdb ocieplenie ścian, a do tego dół głównie podłogówka, zaś góra głównie grzejniki. I druga kwestia: Czy na obieg z grzejnikami lepiej dać niższą temperaturę max na piecu - np. ok. 50 st. C? Czy może lepiej ciągnąć na wysokiej temp.- ok. 75 st. C? piec to: buderus Logamax plus GB152 T dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jrrzy 21.02.2010 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Mam dom ok 300 m2 oraz kocioł kondensacyjny z dwoma sterownikami: pogodowym i pokojowym. Sterownik pokojowy ma wpływ na pogodowy - w skali 1 - 10 ustawiony na 4. Temp. pomieszczenia: dzień 22, noc 20, po przekroczeniu temp. o 0,5 st. piec się wyłącza a po spadku o 0,5 załącza. W dzień, przy temp. w zakresie -2 do +2 czas pracy i postoju jest w przybliżeniu jednakowy - w nocy jeszcze nigdy się nie włączył. Próbowałem na samej pogodówce - zużycie gazy było wyrażnie większe. Generalnie można powiedzieć, że największa oszczędność jest wtedy, kiedy piec nie pracuje a regulacja wyłącznie pogodowa daje pracę ciągłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 21.02.2010 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 lepiej mieć czujnik wewnętrzny i zewnętrzny. temp. na obieg grzejnikowy może być np. 55 pod warunkiem, że da radę dogrzać pomieszczenia, jeśli nie to trzeba zwiększyć. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sol 22.02.2010 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 dzięki za szybką odpowiedź. a czy jest możliwość jednoczesnego działania pogodówki (czujnika zewnętrznego) i wewnętrznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts