Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak się zakłada nawiewniki okienne ?

micek73

Recommended Posts

Może ktoś bardziej doświadczony pomoże mi uniknąć błędów. Mam zbyt dużo wilgoci w pomieszczeniu, parujące szyby, zachodzące pleśnią naroża ścian itp.

Myślę że mam zbyt szczelne pomieszczenie a nie chciałbym wycinać uszczelki okien.

Może ktoś mi wytłumaczy łopatologicznie jak domowym sposobem założyć nawiewnik (jeszcze go nie kupiłem). Zatem nie chodzi o jakiś konkretny.

Pozdrawiam Piotrek

Ja najpierw spróbował bym wiertarką nawiercać dziury w bliskiej odległości zawsze potem możesz użyć szlifierki kątowej myślę że ona poradzi sobie z tym.

ja cie pier.ole czytam i nie wierze szlifierka katowa do montazy nawiewnikow,

a k..wa moze jeszcze mlot udarowy

ps. chyba mnie ponioslo

do;micek73-witam jestem tu nowy ale ogólnie zajmuje sie czymś takim czyli oknami,z wczesniejszych postów szału nie ma ta instrukcja z jakiejs tam firmy jest troszke do bani my montujac nawiewniki robimy to albo przelotowo przez rame ale w twoim wypadku jest to niemozliwe poniewarz okna masz juz wstawione wiec przelotowo przez skrzydlo ,mozesz je zdemontowac i zrobic to frezarką ręczną,lub nie demontowac i zrobić to wiertarką polecam wiertło 10 mm nie podam Ci dokładnie gdzie masz wiercić bo nie znam przekroju profilu szyba zespolona zagłębia się w profilu moze 5mm mierząc od strony obsadzenia listew z drudiej strony musisz zachowac 3-4 mm odstepu od profilu ramy montujac nawiewnik,jak coś pytaj pomogę w miare możliwości

Dziękuję bardzo. Nie wiem czy się odważę, czy może lepiej to zlecić.

Mam jeszcze jedno pytanie.

Jak to działa? W sensie jakie są odczucia w pomieszczeniu w którym to jest zamontowane? Czy nie ma wrażenia nieszczelności okna, przeciągów itp.

Jaka jest trwałość tych urządzeń i ewentualnie jakie polecasz?

no hej nie mam jakiś konkretnych na mysli ,operacja nie jest trudna dla pewności mozesz wyjąć skrzydlo wyciagnac listwy i nie ryzykujac pekniecia szyby jednoczesnie widzac granice profilu nawiercic najpierw mniejszym wiertłem a nastepnie wiekszym nie musi to byc jeden dlugi otwór moze byc kilka pojedynczych na to z jednej i drugiej strony przykrecic nawiewnik oczywiscie od zewnetrznej strony dac silikon pozdro do odwaznych świat nalezy :)

nigdzie nie ma pily tarczowej jesli juz to tarcza frezujaca do frezarki stacionarnej

a jak chcesz użyć tej frezarki stacjonarnej do okna już zamontowanego :o

frezarka ręczna to rozumiem ale na pewno prościej (nie lepiej tylko łatwiej) jest zrobić to wiertarką

a gdzie ja napisalem ze chce montowac nawiewniki w oknach juz zamontowanych?

ja cie pier.ole czytam i nie wierze szlifierka katowa do montazy nawiewnikow,

a k..wa moze jeszcze mlot udarowy

ps. chyba mnie ponioslo

Nie mogę się zgodzic z Kolegą - wkrętareczka i mała szlifierka kątowa to zestaw którym można zrobic niemal wszystko...

Nawet wbijac gwoździe ;) - testowałem i przy małej wprawie dobrze działa - nie wpływając negatywnie na sprzęt.

Co jakiś czas odkrywam nowe zalety tego sprzętu - cięcie wszystkiego, cały przekrój tarczek do szlifowania, a nawet tarcze z łańcuchem tnącym...

Podsumowując szlifiereczka Twoim przyjacielem jest :D

I łatwiej wyciąc nią coś w zamontowanych oknach, niż stołową frezarą :p

Na stronie z linku parę postów wyżej znalazłem przekrój zamontowanego nawietrznika.

http://www.nawiewnik.pl/gfx/produkty/efr/montaz_pvc.gif

I tak jedna część jest montowana do skrzydła a druga do ramy.

Teoretycznie masz wyciąć otwory 280mm x 10mm w ramie i skrzydle,można też wywiercić szereg otworów o średnicy 10mm obok siebie.

Wiercenia najlepiej dokonać wiertłem do drewna (ma taki fajny szpic i można go ustawić dokładnie w punkcie wiercenia).

http://www.aluplast.com.pl/index.php?grupa=6&podgrupa=9&module=katalog&kategoria=10 jest jeszcze cosik takiego. Nikogo nie reklamuję sam nie posiadam tych nawiewników ale z tego co czytałem to Nawiewnik Regel – airŽ jest szybki w montażu, nie wymaga specjalnych wierceń i prac frezerskich. Instalacji można dokonać również w zamontowanym już oknie.

• 3 weeks później...
Witam. Mam bardziej poważne pytanie i mam nadzieje że znajdzie się ktoś bardziej zorientowany w temacie i Mi pomoże. Potrzebuje informacji gdzie można kupić profesjonalną frezarkę do nawiewników. Zaznaczam że nie chodzi mi o zwykłą frezarkę do której trzeba zdjąć skrzydło, tylko o taką którą da się frezować skrzydło bez zdejmowania i ramę oczywiście w już zamontowanym oknie. Będę wdzięczny za poważne i pomocne informacje.