Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak policzyć ilość materiałow potrzebnych na fundamenty.

Oceanos

Recommended Posts

Witam serdecznie .

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku dla wszystkich.

Mam pytanie jak policzyć ilość betonu potrzebnego na ławy, ilość stali oraz na ławy oraz ile sztuk bloczków betonowych i pustaków na ściany?

Czy liczyć ławy jak prostopadłościany a fundamenty jak powierzchnie i dzielić przez wymiary bloczków. Chcę się zorientować ile tego potrzeba na dom z poddaszem 12,5mx8,5m. Ile w przybliżeniu stali na ławy?

Proszę o podpowiedź.

Pozdro.

• 1 month później...

Spoko bez obrazy, chcę zrobić konfrontację z tym co sam policzę. I z pewnością wykop zbrojenie ław będę robił sam. Jak znajdę przekrój dołu, parteru to zamieszczę. Kierownik budowy to pewnie nie będzie chciał jeździć ciągle doglądać tylko pewnie przyjedzie spojrzy , kiedyś tam i powie .... zalewać albo ...poprawić.

Pozdro

... Kierownik budowy to pewnie nie będzie chciał jeździć ciągle doglądać tylko pewnie przyjedzie spojrzy , kiedyś tam i powie .... zalewać albo ...poprawić.

Pozdro

masz racje

są owszem i altruiści ale KB nie jest zobowiazany do liczenia materiałów

Długość ław 58,9m (12,15+12,15+8,65+8,65+8,65+8,65) x szerokość 0,7m x głębokość 0,3m = 12,37m3

Pamiętaj że ława pod kominami jest szersza i dochodzi ława pod schody, a głębokość wykopu może mieć odchyły, także betonu może wejść więcej. Nie jestem fachowcem ale lepiej jak betonu ma zostać niż zbraknąć, ja bym zamówił 15m3.

Witam serdecznie.

15 m3 to chyba trochę za dużo, ławy w środku są 60 cm no ale ten komin, schody i jeszcze chudziak też trzeba wylać najpierw 10 cm,. ale, jak przeliczę szczegółowo to zamieszczę wyliczenia i wtedy skonfrontujemy. Też trzeba stal wyliczyć dosyć dokładnie na zbrojenie ław.

Przeglądałem Twój dziennik budowy. Ciekawy pomysł z tym gankiem. Ja chciałem taki dostawiany z PCV, oszkolny, żeby nie ingerować w dach, ponieważ u mnie warunki zabudowy na to nie pozwalają.

Też chcę skrócić taras do szerokości domu i okno zwykłe w pokoju plus likwidacja okien w garażu. Ponieważ mam w myślach piec na ekogroszek to muszę skrócić garaż i powiększyć kotłownię i tu jest problem bo nie wiem o ile skrócić garaż czy o 0,5 metra czy o metr.

Pozdrowienia.

Ja też mam w planach piec na ekogroszek kotłownie powiększyłem o metr. Ten dodatkowy daszek wcale nie wymagał ingerencji w dach przynajmniej nie w jego konstrukcje jest on tylko dołożony, będzie to lekka konstrukcja oparta na drewnianych słupach,w środku domu nie będzie nic widać. Chodziło mi przedewszystkim o ochronę drzwi wejściowych przed czynnikami atmosferycznymi a przy okazji poprawiło to trochę estetykę.

pozdrawiam i powodzenia życzę

• 2 years później...

Witajcie

Nie chcąc zaśmiecać i zakładać nowego tematu podpinam się pod ten...

Czy ktoś z bardziej doświadczonych i wiedzących jak to zrobić, mógłby mi pomóc w wyliczeniu ilości stali na fundamenty?

w projekcie nie mam podanych żadnych ilości :/ jedynie fi 12 i fi 6.

http://www.imagic.pl/files/7960/rzut%20fundament..jpg

rzut fundament..jpg

Edytowane przez sco-check

Dziękuję za powyższe.

Co do fi6 to mam własnie ten problem, że w projekcie przy punkcie "ławy i stopy fundamentowe" nie mam żadnych ilościowych szczegółów.

Jedynie przy opisie wieńca, jest wzmianka o zbrojeniu połączonym strzemionami fi6 co 25,0 cm ze stali A-0(St0S).

Ale obecnie jesteśmy na etapie fundamentów, więc dziękuję za odpowiedź i poproszę o jeszcze :)

No i bądź to mądrym i nie daj się oskubać...

Gość elka51
Co do fi6 to mam własnie ten problem, że w projekcie przy punkcie "ławy i stopy fundamentowe" nie mam żadnych ilościowych szczegółów.

No i bądź to mądrym i nie daj się oskubać...

Oszczędzanie na projekcie - brak projektu wykonawczego - skutkuje takimi sztucznymi "problemami" na życzenie inwestora. :wiggle:

W projekcie budowlanym takich informacji nie ma bo ich nie ma prawa być :)

Oszczędzanie na projekcie - brak projektu wykonawczego - skutkuje takimi sztucznymi "problemami" na życzenie inwestora. :wiggle:

W projekcie budowlanym takich informacji nie ma bo ich nie ma prawa być :)

Oszczędzanie na projekcie ...hmm... mierzysz swoją miarą czy w jakiś inny sposób stawiasz takie wydumane tezy ? btw nietrafione

A wracając do stali... heine...dzięki już teraz wiem gdzie szukać :)