Oceanos 02.01.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Witam serdecznie .Wszystkiego dobrego w Nowym Roku dla wszystkich.Mam pytanie jak policzyć ilość betonu potrzebnego na ławy, ilość stali oraz na ławy oraz ile sztuk bloczków betonowych i pustaków na ściany?Czy liczyć ławy jak prostopadłościany a fundamenty jak powierzchnie i dzielić przez wymiary bloczków. Chcę się zorientować ile tego potrzeba na dom z poddaszem 12,5mx8,5m. Ile w przybliżeniu stali na ławy?Proszę o podpowiedź. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 02.01.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 rachunek jest relatywnie prosty - wrzuc rzut law i podaj ich wymiary, to sie policzy ....lub chocby podaj ich cala dlugosc, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercik 02.01.2009 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Czy liczyć ławy jak prostopadłościany Brawo! ściany: długość ścian / długość bloczka x ilość warstw stal : długość ławy x 4 + ilość naroży x 4 strzemiona : długość ławy / zagęszczenie strzemion x długość strzemiona To tak w przybliżeniu.... do tego dodaj naddatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oceanos 02.01.2009 23:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 OK. Jak znajdę przekrój ław to zmieszczę. Ile trzeba na rogach zakładu dla łączenia prętów zbrojeniowych. Bo długość sztangi to chyba 12mb, a u mnie tyle ma długość ławy chyba 1215cm?Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 02.01.2009 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 dlatego mercik wspomnial o naddatkach, bo zbrojenie daje sie na zaklad .... na pewno masz cos o tym w projekcie bez obrazy, ale jak masz taka wiedze o budowlance, to lepiej zostaw to kierownikowi budowy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oceanos 24.02.2009 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Spoko bez obrazy, chcę zrobić konfrontację z tym co sam policzę. I z pewnością wykop zbrojenie ław będę robił sam. Jak znajdę przekrój dołu, parteru to zamieszczę. Kierownik budowy to pewnie nie będzie chciał jeździć ciągle doglądać tylko pewnie przyjedzie spojrzy , kiedyś tam i powie .... zalewać albo ...poprawić.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oceanos 24.02.2009 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 A ja muszę sobie wyliczyć ile potrzeba mi betonu na ławy i ile bloczków na fundament.Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.02.2009 02:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 ... Kierownik budowy to pewnie nie będzie chciał jeździć ciągle doglądać tylko pewnie przyjedzie spojrzy , kiedyś tam i powie .... zalewać albo ...poprawić. Pozdro masz racje są owszem i altruiści ale KB nie jest zobowiazany do liczenia materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oceanos 25.02.2009 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oceanos 25.02.2009 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oceanos 25.02.2009 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz27 28.02.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Długość ław 58,9m (12,15+12,15+8,65+8,65+8,65+8,65) x szerokość 0,7m x głębokość 0,3m = 12,37m3Pamiętaj że ława pod kominami jest szersza i dochodzi ława pod schody, a głębokość wykopu może mieć odchyły, także betonu może wejść więcej. Nie jestem fachowcem ale lepiej jak betonu ma zostać niż zbraknąć, ja bym zamówił 15m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oceanos 28.02.2009 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Witam serdecznie.15 m3 to chyba trochę za dużo, ławy w środku są 60 cm no ale ten komin, schody i jeszcze chudziak też trzeba wylać najpierw 10 cm,. ale, jak przeliczę szczegółowo to zamieszczę wyliczenia i wtedy skonfrontujemy. Też trzeba stal wyliczyć dosyć dokładnie na zbrojenie ław.Przeglądałem Twój dziennik budowy. Ciekawy pomysł z tym gankiem. Ja chciałem taki dostawiany z PCV, oszkolny, żeby nie ingerować w dach, ponieważ u mnie warunki zabudowy na to nie pozwalają.Też chcę skrócić taras do szerokości domu i okno zwykłe w pokoju plus likwidacja okien w garażu. Ponieważ mam w myślach piec na ekogroszek to muszę skrócić garaż i powiększyć kotłownię i tu jest problem bo nie wiem o ile skrócić garaż czy o 0,5 metra czy o metr.Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz27 01.03.2009 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Ja też mam w planach piec na ekogroszek kotłownie powiększyłem o metr. Ten dodatkowy daszek wcale nie wymagał ingerencji w dach przynajmniej nie w jego konstrukcje jest on tylko dołożony, będzie to lekka konstrukcja oparta na drewnianych słupach,w środku domu nie będzie nic widać. Chodziło mi przedewszystkim o ochronę drzwi wejściowych przed czynnikami atmosferycznymi a przy okazji poprawiło to trochę estetykę. pozdrawiam i powodzenia życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sco-check 10.01.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 (edytowane) Witajcie Nie chcąc zaśmiecać i zakładać nowego tematu podpinam się pod ten... Czy ktoś z bardziej doświadczonych i wiedzących jak to zrobić, mógłby mi pomóc w wyliczeniu ilości stali na fundamenty? w projekcie nie mam podanych żadnych ilości :/ jedynie fi 12 i fi 6. http://www.imagic.pl/files/7960/rzut%20fundament..jpg Edytowane 10 Stycznia 2012 przez sco-check Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 10.01.2012 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 (edytowane) Potrzebujesz min. 30szt fi12, ale jeśli kupisz 32-36szt to się pewnie i tak nie zmarnuje. Waga: 30szt x12m x0,888kg/m =320kgŻeby wyliczyć ile potrzebujesz fi6, potrzeba jeszcze: rozmiaru strzemiona, rozstawu strzemion. Edytowane 10 Stycznia 2012 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sco-check 10.01.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Dziękuję za powyższe. Co do fi6 to mam własnie ten problem, że w projekcie przy punkcie "ławy i stopy fundamentowe" nie mam żadnych ilościowych szczegółów. Jedynie przy opisie wieńca, jest wzmianka o zbrojeniu połączonym strzemionami fi6 co 25,0 cm ze stali A-0(St0S). Ale obecnie jesteśmy na etapie fundamentów, więc dziękuję za odpowiedź i poproszę o jeszcze No i bądź to mądrym i nie daj się oskubać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 10.01.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Musisz mieć rozmiar strzemiona, na 100% jest! 20x25, 25x25, muszą gdzieś być i powinno pisać co ile 20, 25, 30cm. Wieniec to co innego masz że strzemiona co 25cm, ale jeszcze potrzebujesz rozmiar strzemiona. Może przy ławach w dokumentacji technicznej jest wyrysowane i oznaczone wymiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 10.01.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Co do fi6 to mam własnie ten problem, że w projekcie przy punkcie "ławy i stopy fundamentowe" nie mam żadnych ilościowych szczegółów. No i bądź to mądrym i nie daj się oskubać... Oszczędzanie na projekcie - brak projektu wykonawczego - skutkuje takimi sztucznymi "problemami" na życzenie inwestora. W projekcie budowlanym takich informacji nie ma bo ich nie ma prawa być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sco-check 10.01.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Oszczędzanie na projekcie - brak projektu wykonawczego - skutkuje takimi sztucznymi "problemami" na życzenie inwestora. W projekcie budowlanym takich informacji nie ma bo ich nie ma prawa być Oszczędzanie na projekcie ...hmm... mierzysz swoją miarą czy w jakiś inny sposób stawiasz takie wydumane tezy ? btw nietrafione A wracając do stali... heine...dzięki już teraz wiem gdzie szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts