pedronx 16.10.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Oba wentylatory, czy jeden?Piczman, a jak u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 16.10.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Podstawowy, czyli bieg pierwszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 16.10.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Witam, wartości dla całej centrali 1 bieg - 59W2 bieg - 78W3 bieg - 98W4 bieg - 126W5 bieg - 196W pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 16.10.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Dzięki Jareq. Jak to mierzysz, masz może podlicznik czy w jakiś inny sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 16.10.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Witam, "gniazdkowy miernik prądu" do nabycia w każdym markecie budowlanym podaje chwilowe wartości natężenia, napięcia, najniższą i najwyższą ich wartość w czasie pomiaru, całkowite zużycie prądu, na allegro koszt ok 35 PLN pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 16.10.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Dzięki Jareq. A czy znasz może koszt filtrów? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 16.10.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Po poście Jareqa ponownie powróciło u mnie pytanie: czy kupować AC czy DC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 16.10.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 kupiłem Bratu jangaza i trochę się w nim pozmieniało: 1. bypass jest lepiej rozwiązany. 2. steorownik prosty (czyli e1) jest w estetycznej obudowie (coś jak termostat). I to zarówno dla AC jak i DC. Jaka centrala i ile płaciłeś? Kupować bezpośrednio czy przez hurtownię etc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 16.10.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 każdy model jangaza ma teraz inny wymiennik alu w środku, na życzenie też plastik, inny bajpas i sterownik, na stary trafisz kupując w jakiejś hurtowni, sprzedającej resztki zapasów, ceny masz na stronie jangaza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 18.10.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 (edytowane) Znalazłem reku które ma w sobie takie bajery jak wymiennik krzyżowy GS45/320 Klingenburg i Wentylator R3G-175-AF19-10 EBM.Max wydatek to 500m3/h. Co sądzicie. Nie za słabe te wentylatorki? No i wg programiku Klingenburga ten wymiennik działa dopiero od 165m3/h. ps.Na jakim wydatku jedziecie u siebie najczęściej i przy jakiej kubaturze i ilu mieszkańcach?pzdr Edit: reku to rgs500 firmy Juwent. Edytowane 18 Października 2011 przez pedronx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 19.10.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Hej, A ja chciałem się pochwalić - zabudowałem już wszystkie rur wokoło reku. Teraz wygląda to tak: Jak znajdę chwilę zrobie pomiary - regulacji nawiewów jeszcze nie robiłem. Aha wcześniej wyglądało to mniej więcej tak: PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 19.10.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Qter, trzymam za słowo Mało jest (lub kiepsko szukam) informacji z działających już central. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 19.10.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 (edytowane) mam jangaza 500-tke na DC - w domu miałem ostatnio około 16-17 C - chodził do tej pory na 3-ce lecz były "przeciągi" (z braku regulacji - nie ma czasu ostatnio bo się "wykańczam" na gwałt) Zmieniłem ustawienie na 1- dynke - obecnie domu nie jest duszno - temperaturę podniosłem do 19-20C. Po co wentylować na siłę jak jeszcze się nie mieszka? Wybrałem 500 mimo ze z wyliczen wychodziło mi 550 - te 2 x w roku na święta jak rodzina się zjedzie przeżyje PZDR Qter P.S. więcej zdjęć reku w podpisie Edytowane 19 Października 2011 przez Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 19.10.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Qter, jeśli już o tym pisałeś to sory, ale jeszcze nie przeczytałem całego forum... ale pracuję nad tym po nocach Kilka pytanek: 1. Czy rury sam kładłeś? Jeśli tak to jak łączyłeś spiro ze sobą: nypel + nity? czy tylko taśma? Czy najpierw rozłożyłeś i potem ocieplałeś? Ogólnie jak wrażenia? Jak byś miał robić to czy zrobił byś znowu sam, czy ekipa? 2. widzię że miejscami masz spiro, gdzie indziej z kolei flexy. Jaką przyjąłeś logikę przy projektowaniu? 3. Czy zmienił byś coś, jakbyś to robił drugi raz? Jeśli chodzi o wydajność reku to też mam ten sam problem. Z wyliczeń wychodzi mi ok 520m3/h - trochę mniej niż Tobie - ale i tak się boję czy 500tka da radę? Jak byś miał chwilę to rzuć proszę okiem czy dobrze to liczę http://forum.muratordom.pl/showthread.php?75360-Wentylacja-mechaniczna-czy-kto%C5%9B-sam-policzy%C5%82&p=4940042&viewfull=1#post4940042 Jak obliczałeś instalację to jaki zakładałeś wydatek dla normalnej pracy reku? Ilu Was tam będzie mieszkać? Kilkakrotnie przewija się opinia, że najczęściej reku gania na 1/3 pełnego wydatku, czyli coś koło 160m3/h. Czy to jest założenie dla trybu zimowego (gdzie mniej wentylujemy ze względu na wilgotność - lub jej brak)? Pytam, bo z charakterystyk wymiennika na który się zasadzam wynika, że poniżej tych 160 mocno spada wydajność (odzysk) z względu na zbyt wolne przepływy powietrza (laminarny vs turbulętny). Trochę się tych pytanek nazbierało - wybacz - ale mało kto się ostatnio tu udziela na forum... Dzięki i pozdro ps. Piękna chałupa - chyba z pracowni z500 - firmy kumpla z technikum Chciałbym być już na Twoim etapie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 19.10.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Jeśli chodzi o wydajność reku to też mam ten sam problem. Z wyliczeń wychodzi mi ok 520m3/h - trochę mniej niż Tobie - ale i tak się boję czy 500tka da radę? Nie przesadzajcie, przy takiej wymianie to można kilka rodzin "utrzymać". W zupełności wystarczy, w zimie będzie pracował na minimum, może tak świeżo nie będzie jak w lecie ale inaczej będzie za sucho . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 19.10.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Piczman, miałem na myśli przewietrzenie. Wiadomo, że na codzień nie będę tak nonstop dmuchał. No właśnie, a ile powinienem dmuchać? Tak w normalnym trybie? Z podziałem na zima/lato.Rodzina 5 osób, kubaturka went. to 520m3/h. A co powiesz o tym:"Pytam, bo z charakterystyk wymiennika na który się zasadzam wynika, że poniżej tych 160 mocno spada wydajność (odzysk) z względu na zbyt wolne przepływy powietrza (laminarny vs turbulętny)."Z tego co się orientuję to wszystkie wymienniki mają tę cechę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 19.10.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Mój wymiennik ma to samo, mierzyłem kiedyś w zimie temp. na ostatnim anemostacie i przy większej wydajności było 19 C a przy mniejszej 18 C .Większy przepływ to turbulęcje i dłuższy czas wymiany , stąd lepszy wynik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 19.10.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Nie wiem, może nie jasno pytam...Może tak: a na jakim biegu chodzi Twoja centrala najczęściej (najlepiej z podziałem lato/zima bo zakładam, że wtedy są to różnie biegi)?Czy znasz wydatki na poszczególnych biegach?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 19.10.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Czytam, czytam i tej informacji znaleźć nie mogę i mam już nawet podejrzenia o jakiś spisek w temacie, bo nikt tej informacji nie chce udzielić Zastanawia mnie jak to jest, że przed wykonaniem WM ludziska obliczają wszystkie szczególiki, ale nie obchodzi ich jak to im wyszło/działa w rzeczywistości. ProStaś, wiem, że to jest sprawa indywidualna ile kto dmucha. Interesują mnie jednak te dane! Uzasadniłem też dlaczego - widać przegapiłeś... "Jak obliczałeś instalację to jaki zakładałeś wydatek dla normalnej pracy reku? Ilu Was tam będzie mieszkać? Kilkakrotnie przewija się opinia, że najczęściej reku gania na 1/3 pełnego wydatku, czyli coś koło 160m3/h. Czy to jest założenie dla trybu zimowego (gdzie mniej wentylujemy ze względu na wilgotność - lub jej brak)? Pytam, bo z charakterystyk wymiennika na który się zasadzam wynika, że poniżej tych 160 mocno spada wydajność (odzysk) z względu na zbyt wolne przepływy powietrza (laminarny vs turbulętny)." Chcę wiedzieć, czy w domach o podobnej kubaturze, liczbie mieszkańców etc., standardowy/optymalny/minimalny wydatek, spada poniżej 1/3 wydatku maksymalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 19.10.2011 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 ProStaś, skoro mam jeszczę okazję, to chciałbym dobrać tak jednostkę, żeby przy okazji walki z wilgocią mieć dobry odzysk. Czy możesz podać ile osób mieszka w Twoim domu? Czy znasz wartości wydatków dla poszczególnych biegów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts