Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znalazłem reku które ma w sobie takie bajery jak wymiennik krzyżowy GS45/320 Klingenburg i Wentylator R3G-175-AF19-10 EBM.

Max wydatek to 500m3/h. Co sądzicie. Nie za słabe te wentylatorki? No i wg programiku Klingenburga ten wymiennik działa dopiero od 165m3/h.

ps.

Na jakim wydatku jedziecie u siebie najczęściej i przy jakiej kubaturze i ilu mieszkańcach?

pzdr

Edit: reku to rgs500 firmy Juwent.

Edytowane przez pedronx

mam jangaza 500-tke na DC - w domu miałem ostatnio około 16-17 C - chodził do tej pory na 3-ce lecz były "przeciągi" (z braku regulacji - nie ma czasu ostatnio bo się "wykańczam" na gwałt)

Zmieniłem ustawienie na 1- dynke - obecnie domu nie jest duszno - temperaturę podniosłem do 19-20C.

Po co wentylować na siłę jak jeszcze się nie mieszka?

Wybrałem 500 mimo ze z wyliczen wychodziło mi 550 - te 2 x w roku na święta jak rodzina się zjedzie przeżyje ;)

PZDR

Qter

P.S.

więcej zdjęć reku w podpisie

Edytowane przez Qter

Qter, jeśli już o tym pisałeś to sory, ale jeszcze nie przeczytałem całego forum... ale pracuję nad tym po nocach ;)

Kilka pytanek:

1. Czy rury sam kładłeś? Jeśli tak to jak łączyłeś spiro ze sobą: nypel + nity? czy tylko taśma? Czy najpierw rozłożyłeś i potem ocieplałeś? Ogólnie jak wrażenia? Jak byś miał robić to czy zrobił byś znowu sam, czy ekipa?

2. widzię że miejscami masz spiro, gdzie indziej z kolei flexy. Jaką przyjąłeś logikę przy projektowaniu?

3. Czy zmienił byś coś, jakbyś to robił drugi raz?

Jeśli chodzi o wydajność reku to też mam ten sam problem. Z wyliczeń wychodzi mi ok 520m3/h - trochę mniej niż Tobie - ale i tak się boję czy 500tka da radę? Jak byś miał chwilę to rzuć proszę okiem czy dobrze to liczę http://forum.muratordom.pl/showthread.php?75360-Wentylacja-mechaniczna-czy-kto%C5%9B-sam-policzy%C5%82&p=4940042&viewfull=1#post4940042

Jak obliczałeś instalację to jaki zakładałeś wydatek dla normalnej pracy reku? Ilu Was tam będzie mieszkać? Kilkakrotnie przewija się opinia, że najczęściej reku gania na 1/3 pełnego wydatku, czyli coś koło 160m3/h. Czy to jest założenie dla trybu zimowego (gdzie mniej wentylujemy ze względu na wilgotność - lub jej brak)? Pytam, bo z charakterystyk wymiennika na który się zasadzam wynika, że poniżej tych 160 mocno spada wydajność (odzysk) z względu na zbyt wolne przepływy powietrza (laminarny vs turbulętny).

Trochę się tych pytanek nazbierało - wybacz - ale mało kto się ostatnio tu udziela na forum...

Dzięki i pozdro

ps.

Piękna chałupa - chyba z pracowni z500 - firmy kumpla z technikum :)

Chciałbym być już na Twoim etapie budowy.

Jeśli chodzi o wydajność reku to też mam ten sam problem. Z wyliczeń wychodzi mi ok 520m3/h - trochę mniej niż Tobie - ale i tak się boję czy 500tka da radę?

Nie przesadzajcie, przy takiej wymianie to można kilka rodzin "utrzymać".

W zupełności wystarczy, w zimie będzie pracował na minimum, może tak świeżo nie będzie jak w lecie ale inaczej będzie za sucho .

Piczman, miałem na myśli przewietrzenie. Wiadomo, że na codzień nie będę tak nonstop dmuchał. No właśnie, a ile powinienem dmuchać? Tak w normalnym trybie? Z podziałem na zima/lato.

Rodzina 5 osób, kubaturka went. to 520m3/h.

A co powiesz o tym:

"Pytam, bo z charakterystyk wymiennika na który się zasadzam wynika, że poniżej tych 160 mocno spada wydajność (odzysk) z względu na zbyt wolne przepływy powietrza (laminarny vs turbulętny)."

Z tego co się orientuję to wszystkie wymienniki mają tę cechę.

Czytam, czytam i tej informacji znaleźć nie mogę i mam już nawet podejrzenia o jakiś spisek w temacie, bo nikt tej informacji nie chce udzielić :)

Zastanawia mnie jak to jest, że przed wykonaniem WM ludziska obliczają wszystkie szczególiki, ale nie obchodzi ich jak to im wyszło/działa w rzeczywistości.

ProStaś, wiem, że to jest sprawa indywidualna ile kto dmucha. Interesują mnie jednak te dane! Uzasadniłem też dlaczego - widać przegapiłeś...

"Jak obliczałeś instalację to jaki zakładałeś wydatek dla normalnej pracy reku? Ilu Was tam będzie mieszkać? Kilkakrotnie przewija się opinia, że najczęściej reku gania na 1/3 pełnego wydatku, czyli coś koło 160m3/h. Czy to jest założenie dla trybu zimowego (gdzie mniej wentylujemy ze względu na wilgotność - lub jej brak)? Pytam, bo z charakterystyk wymiennika na który się zasadzam wynika, że poniżej tych 160 mocno spada wydajność (odzysk) z względu na zbyt wolne przepływy powietrza (laminarny vs turbulętny)."

Chcę wiedzieć, czy w domach o podobnej kubaturze, liczbie mieszkańców etc., standardowy/optymalny/minimalny wydatek, spada poniżej 1/3 wydatku maksymalnego.