malux20 23.02.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 ale chyba nie mówicie tu o glikolach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.02.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 ale chyba nie mówicie tu o glikolach? a gdzie tu ktoś o GGWC...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 23.02.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 to tak dla innych co tu wpadną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 23.02.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 (edytowane) a widzę sens przy założeniu że ktoś buduję dom 120-140m2 np i spala z 5 ton wegla albo gazu za 4 -5 tyś to wtedy jakiś sens jeden warunek musi spełniony- majstry na budowie narąbani są przez cały czas budowy żeby to sknocić choć może i starczy jeden inwestor typu jakoś to będzie m2 mają być na zasadzie r0bię 180 m2 żeby nie było- a potem to się nie opłaca itd. pewnie przesadzam teraz Się kolego nagle w temacie JG rozpisałeś. Chyba się delikatnie język plącze Nydar - Adam pisał, gwc wykonałem. Działa i spełnia moje oczekiwania przy niewielkim nakładzie finansowym i własnej pracy. A jak kopałem, to kilku sąsiadów się dopytywało "co to?". Więc odpowiedziałem, że próby pod odwierty gazu łupkowego wykonuję. Później trudno było wyprostować, że to był tylko żart .... Jak już będą w modzie "zero-energetyczne" to sobie taki postawię. Chyba, że trzeba będzie blisko centrum w bloku z windą i apteką pod nosem, bo starość płata figle... Edytowane 23 Lutego 2013 przez Karlsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 23.02.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 przepraszam - nawet narąbani nie są w stanie tak sknocićco na stare lata postawisz ?odwiert łupka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 23.02.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 przepraszam - nawet narąbani nie są w stanie tak sknocić co na stare lata postawisz ? odwiert łupka? Nie wiem jak moja starość będzie wyglądać. Może sąsiedztwo szpitala będzie argumentem przemawiającym za lokalizacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.02.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Oczywiście, że czym mniejsza różnica na wymienniku tym mniejsza sensowność "dobrej" centrali. Z tym, że nie wszyscy posiadacze centrali z rekuperatorami posiadają coś przed nimi. a powiedz mi dlaczego te "dobre" centrale nie zamarzają ( pomijam GWC) i jak to się ma do ich "wysokiej" sprawności temperaturowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 23.02.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 dobre grzałki/? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 23.02.2013 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Jak rysujesz to pewnie wentylację czyli jest to w projekcie; GWC poza też może podejdzie pod wentylację a jak nigdzie nic nie ma to jest to zwykła samowola:) Do włączeniu do swojej WM wymiennika zużycie jakoś drastycznie by się zmieniło? Nie lubi i nie zgłasza ale nie wszyscy i nie wszędzie akceptuje się samowolę budowlaną Kszhu, ja swoją wentylację mam wprowadzoną przez kierownika w trakcie budowy jako zmiana wentylacji i wycięcie zbędnych kominów. Nic więcej nie trzeba robić i o żadnej samowoli nie ma mowy. Albo robisz na etapie projektu, albo w trakcie budowy. Jeśli miałbyś wizytę panów z PINB-u, a nie wprowadziłbyś zmian, wtedy masz problem. Tak więc nie demonizuj, że WM rodzi jakieś kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 24.02.2013 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 przepraszam - nawet narąbani nie są w stanie tak sknocić co na stare lata postawisz ? odwiert łupka? nie bądź taki pewien, ale fakt - najbardziej potrafi spieprzyć inwestor. Od razu daję przykład moich znajomych: ona - 26 lat, on - 29, zaczynają budowę domu 112m2, ona coś tam wie, on - zero pojęcia o budowaniu. Doszło do tego, że odsunął ją od budowy (czy ona się odsunęła dla świętego spokoju - nie wiem), a dlaczego... ano jedno z tego co wymyślił: okna będą Rehau Geneo z pakietami superciepłymi, a montaż tzw. w.g niego "tradycyjny". O innych teoriach aż szkoda pisać. Próbowałem z nim dyskutować na ten temat.. skończyło się tym, że na pożegnanie, po spotkaniu wyraziłem moje głębokie współczucie dla niej w czym będzie musiała mieszkać. Sa takie typy niestety, ehhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 24.02.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 To jest rura, nic nie mająca wspólnego z konstrukcją. U mnie nawet się nad tym wpisem nie pochylili. Jestem ciekaw jak się zachowują inwestorzy z odwiertami pionowymi np. 50m do pomp ciepła. Czy oni występują o pozwolenia geologiczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 24.02.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 ja to się nawet zastanawiam czy nie sprzedać swojego "janka" i nie zrobic to co u Ciebie istnieje. Rozbuduje jeszcze trochę GWC , bez zgłoszenia i cheja. Chce ktoś kupić ? 500-setka. chodzi 1 miesiąc Ta 500 że sterowaniem E1 czy E5 i czy ma baypass automatyczny. Jaka cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 24.02.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Dla tego przynajmniej robisz wpis w dzienniku, jeśli nie masz w projekcie naniesionych nitek GWC. Poza tym czym to GWC różni się od drenażu i odpływów z rur spustowych dla deszczówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 24.02.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Patrz na to jak właściciel działki, a nie jak urzędnik. Jak kurnik będziesz tam stawiał to przesuniesz rury tak, aby Ci nie przeszkadzały.To nie gaz, nie elektryka, ani nie woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 24.02.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Dalej uważam, że demonizujesz. Jeśli nie będziesz właścicielem to w czym problem? Nie poinformujesz nabywcy o instalacjach w glebie lub pod domem? Jak sądzisz, ludzie z oczyszczalniami z rozsączaniem zgłaszają schemat rur do urzędu? Znasz choć jeden przypadek kłopotów z nadzorem? Nie spotkałem się takim przypadkiem odkąd czytam to i nie tylko to forum. Gdy będziesz stawiał jaki bądź nowy budyne to kopara i tak będzie niezbędna. Jeden dzień na demontaż, drugi na montaż nowego GWC. Koszty wrzuć w nowy budynek : ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.02.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 no i kolejny "Janek" plujący wodą do wyrzutni ... czy tak trudno jest zrobić poprawnie centralę ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 24.02.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 No to mam farta. Mi się udało, ale ja mam pod domem swoje rury, na zewnątrz kilkanaście m, z czego 7-8 przylega do domu. Możesz opisać przykłady, ale w wątku o GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maq73 25.02.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 i "odebrać budynek" i jeszcze będzie mi się chciało to opiszę jakie cuda wymyśla Wydz. Architektury i co wyczynia w ramach aktualnych norm prawnych PINB nie mówiąc już o ZUD/ZUDP i ZDUiM. Przy twoim podejściu jest szansa że się nie uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frolek 25.02.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 PINB nie mówiąc już o ZUD/ZUDP i ZDUiM. Panowie, przenieście dyskusje do innego wątku, tu piszemy o czymś innym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.02.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 ja napiszę że dostałem centralę po poprawkachdodali izolację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts