Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

  • 2 months później...
Mam pytanko, jakie kupujecie filtry do janka? Chodzi o grubość aby weszła w ramkę. EU4 są w rużnych grubościach tj, 1cm, 1,5cm , 1,8cm. Myślałem o tym pierwszym. Swoją drogą wymiana filtrów w janku nie jest dobrze przemyślana.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/114085-rekuperator-jan-gaz-opinie/page/95/#findComment-6814783
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Dobry :D

 

Co prawda nie przekopałam się, przez cały wontek, ale często rozmowy mocno rozjeżdzały się z tematem.

Mam kilka pytań do użytkownikow Janka. Dodam,że mi najbardziej zależy na tym aby w domu było świeże powietrze, instalacja w miarę tania (stąd wybór janka) a koszt użytkowania reku najniższy.

1. Czy jeśli instalację zrbię na Pe_Flexach to bedzie ona cicha? Czytałam o buczeniach i świstach przy wentylatorach na prąd zmienny (na wątku o Dospelach sporo takich opini)

2. Jak to w końcu jest z kuchnią? Czytałam oddzielny wątek, ale ile osób tyle opini. U nas kuchnia będzie elektryczna, dom na PC więc kominów w ogóle może nie być, ale uparłam się na kominek i ten jeden komin w domu pozostanie. Czy ktoś z was używających Jan-gaza ma podłączony okap w kuchni do gm? A może darowac sobie zakup okapu i zrobić tylko nawiew i wywyew w kuchni? Dodam,że kuchnia całkiem otwarta na salon i boję się, że przy silnie działających wywiewach powstanie ciąg wstecznyw kominie od kominka (może tylko bredzę?)

 

Dom http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-pieknotkach-2/md9f212d5e84dd z lekkimi zmianami w oknach

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/114085-rekuperator-jan-gaz-opinie/page/95/#findComment-6846275
Udostępnij na innych stronach

Witam ja też nie mam okapu w kuchni przy Jan gaz ale żałuję że nie mam opału bo

1. WM nie jest wstanie zapachów pochłaniac podczas gotowania .

2. Latem temp podnosi mi gotowanie obiadu w domu o 2 C których ciężko zbić .

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/114085-rekuperator-jan-gaz-opinie/page/95/#findComment-6846836
Udostępnij na innych stronach

Byry! Dzięki wielkie za opinie. Takie użytkowników są najważniejsze. Czyli mówisz, że poza nawiew+wywiew w kuchni jeszcze okap podłączony do GM, czy okap bez odprowadzenia tak jak pisze autorus w trybie pochłaniacza? W takiej konfiguracji teoretycznie pochłaniacz zniweluje mi zapachy a GM wilgoć i ciepło, piszę w teorii bo u ciebie GMnie radzi sobie z ciepłem z gotowania.

 

Czy to normalne? Pytanie do innych użytkowników jan-gaza bez komina wentylacyjnego w kuchni. Czy u was też występuje problem z podwyższoną temperatura z gotowania?

Skoro już robię GM to chce oszczędzić na budowie kominów stąd te pytania :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/114085-rekuperator-jan-gaz-opinie/page/95/#findComment-6846854
Udostępnij na innych stronach

Kto Ci każe zaraz komin budować dziura w ścianie i zapachy ciepło na dwór , taka opcje zawsze możesz zrobić . Czy pochłaniacz coś da latem ? Wydaje mi się ze nie ze temp będzie rosła podczas gotowania obiadu . Z tego co wiem najlepiej zrobić tak ze pochłaniacz podłączyć bezpośrednio do wywiewu od WM i latem leci prosto na dwór a zimą zapachy pochłaniacz niby zabiera a ciepło wraca .
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/114085-rekuperator-jan-gaz-opinie/page/95/#findComment-6846972
Udostępnij na innych stronach

Mam okap z filtrem węglowym (do pochłaniania zapachów) nie podłączony do WM. Nie mam komina oddzielnego. Jest to w moim przypadku wystarczające, nawet podczas smażenia. Pragnę jednak zaznaczyć, że mam indukcję, a takie rozwiązanie nie wymaga tworzenia systemu na odbieranie dużej ilości ciepła.

Dobierając okap sprawdź jego max wydajność.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/114085-rekuperator-jan-gaz-opinie/page/95/#findComment-6846992
Udostępnij na innych stronach

Byry! Dzięki wielkie za opinie. Takie użytkowników są najważniejsze. Czyli mówisz, że poza nawiew+wywiew w kuchni jeszcze okap podłączony do GM, czy okap bez odprowadzenia tak jak pisze autorus w trybie pochłaniacza? W takiej konfiguracji teoretycznie pochłaniacz zniweluje mi zapachy a GM wilgoć i ciepło, piszę w teorii bo u ciebie GMnie radzi sobie z ciepłem z gotowania.

 

Czy to normalne? Pytanie do innych użytkowników jan-gaza bez komina wentylacyjnego w kuchni. Czy u was też występuje problem z podwyższoną temperatura z gotowania?

Skoro już robię GM to chce oszczędzić na budowie kominów stąd te pytania :)

 

podniesienie temperatury podczas gotowania występuje wszędzie gdzie się gotuje i nie ma na to wpływu wentylacja w którą wpięty jest janek czy inne pudło z wentylatorami, ilość ciepła którą tworzysz jest duużo większa niż jest w stanie usunąć wentylacja poprzez czynnik którym jest powietrze,

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/114085-rekuperator-jan-gaz-opinie/page/95/#findComment-6847107
Udostępnij na innych stronach

Czyli podłączenie okapu pod WM jest błędem , najbardziej odpowiednią opcją jest pochłaniacz ale dochodzą koszty filtra co 3 -4 miesiące ale temp nadal rośnie w lecie , opcja druga to okap i wywalenie wszystkiego na zewnątrz wydaje mi się ze jak zapachy wyjdą to temp tez ale znów WM trzeba dać na max lub okno otworzyć . Tak źle tak nie dobrze .
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/114085-rekuperator-jan-gaz-opinie/page/95/#findComment-6848254
Udostępnij na innych stronach

Czyli podłączenie okapu pod WM jest błędem , najbardziej odpowiednią opcją jest pochłaniacz ale dochodzą koszty filtra co 3 -4 miesiące ale temp nadal rośnie w lecie , opcja druga to okap i wywalenie wszystkiego na zewnątrz wydaje mi się ze jak zapachy wyjdą to temp tez ale znów WM trzeba dać na max lub okno otworzyć . Tak źle tak nie dobrze .

 

Najlepszy jest okap z wyjściem na zewnątrz. Pewne rzeczy lepiej wyrzucać od razu niż magazynować w ciepłych i wilgotnych filtrach nawet dwa dni.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/114085-rekuperator-jan-gaz-opinie/page/95/#findComment-6848342
Udostępnij na innych stronach

Najlepszy jest okap z wyjściem na zewnątrz. Pewne rzeczy lepiej wyrzucać od razu niż magazynować w ciepłych i wilgotnych filtrach nawet dwa dni.

Zgadzam się z twierdzeniem że lepiej od razu się pozbyć ale pozostaje mały znak zapytania. Wentylator okapu ma kilkukrotnie większą wydajność niż reku. Więc wywalamy n.p. 600m3 a dostarczamy 100. Rozumiem że ta reszta i tak kanałami nawiewnymi się dostanie w związku z wyrównaniem ciśnień. Ale po pierwsze latem będzie to trochę mniejszy ból ale zimą zaciągniemy sporo zimnego powietrza czyli reku nie spełni swojego zadania a po drugie czy w szczelnym domu w związku ztak dużą różnicą w nawiewanym i wywiewanym pow. nie powstanie w kanałach wywiewnych ciąg wsteczny. Moim zdaniem w momencie włączenia okapu z bezpośrednim wyrzutem należało by odciąć wywiew WM.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/114085-rekuperator-jan-gaz-opinie/page/95/#findComment-6848427
Udostępnij na innych stronach

"Biorąc pod uwagę, że ciepło powstające w procesie gotowania/pieczenia jest w znacznym stopniu

wychwytywane przez anemostat wyciągowy w kuchni, nie ma sensu

podejmowanie ryzyka szybkiego zabrudzenia kanałów wentylacyjnych i centrali

dla uzyskania symbolicznej [w skali roku] dodatkowej porcji ciepła. "

 

ktoś kto to pisał (albo przekopiował)z comaira nie zdaje sobie chyba sprawy że anemostat w suficie w kuchni też tłuszcze zasysa i pracując całą dobę może zassać niewiele mniej niż okap przez pół godziny, na dokładką nie ma żadnego "filtra" więc całe gadanie tego typu o syfie itd to sranie żarem albo powtarzanie gdzieś zasłyszanych "prawd"

 

Można wpiąć okap do wm tyle że nie na "surowo", druga sprawa że ten "filtr" w okapie to żaden filtr tylko skraplacz dlatego lepiej gdy jest metalowy niż szmaciany, cząsteczka odparowanego tłuszczu jest daleko mniejsza niż oka w takim "filtrze", jak więc on niby filtruje?

tłuszcz skrapla się na siatce ale nie cały, dalej jest turbina okapu i tam na łopatkach skraplana jest reszta, powierzchnia styku łopatek z ilością powietrza w funkcji czasu jest wiele wieksza nić tej siatki dlatego turbina lepiej czysci powietrze niz ta siatka i jest też bardziej zapaskudzona, metr dalej jest czyściej niż w kanale od anemostatu w suficie

 

dodatkowo te niby symboliczne uzyski w skali roku są faktycznie symboliczne ale tylko gdy się symbolicznie gotuje :)

Edytowane przez kangaxx
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/114085-rekuperator-jan-gaz-opinie/page/95/#findComment-6848856
Udostępnij na innych stronach

U mnie będzie indukcja więc nie będzie problemu z tłuszczem, który osadza się wszędzie od spalaniu gazu, ale jednak tłuszcz od gotowania zawsze idzie w górę. Dlatego kangaxx dobrze prawi! Anemostat w kuchni ma mniejsza moc niż okap, ale też zaciąga syf z gotowania.

Czy robienie dziury w ścianie przy GM to nie jest głupota? U moich rodziców jest takie rozwiązanie i wiem jak zimą potrafi pizgać z wyłączonego okapu.

Jestem laikiem, ale myślałam,ze na wszystkich 'otworach' gm w kuchni daje się filtry, które wymienia się co jakiś czas albo montuje się specjalne kuchenne anemostaty z filtrami wymiennymi.

 

Mam jeszcze jedno (głupie?) pytanie :cool:

Czy jest szansa podłączenia dolnego źródła PC pod reku? Latem PC grzeje ciepła wodę np 2x w ciągu dnia (zbiornik 300l na 3os) czy można by po nagrzaniu wody wyłączyć PC i wykorzystywać glikolowy GWC to chłodzenia powietrza? Czy Jan gaz może to jakoś ogarnąć jeśli np zamontujemy chłodnicę? No i czy taka chłodnicę można zamontować w późniejszym czasie

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/114085-rekuperator-jan-gaz-opinie/page/95/#findComment-6852732
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...
Mam zamiar podwieszac sufit w kuchni i zastanawiam się czy nie przenieść aemaostatu centralnie nad kuchnie gazową lub zostawić ten co mam i połączyć go płaskimi kanałami z drugim nad kuchnia ? Lub zejść po ścianie i umieścić jakiś wyciąg 60 cm nad blatem kuchni i by działało jak wyciąg tylko bez wentylatora żeby nie zaburzac całej pracy centrali ale jak zamontować jakiś filtr do brudu który jest podczas gotowania ?
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/114085-rekuperator-jan-gaz-opinie/page/95/#findComment-6899303
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...