waflos 08.01.2015 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Zaobserwuj ile stopni ma nawiew w domu i masz odpowiedz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 26.01.2015 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Czy na można ustawić, żeby zwiększyć moc reku rano i wieczór?Problem w tym, że są 3 programy, a poza programem reku się wyłącza. Czy jest jakiś sposób, żeby to ominąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 30.01.2015 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 w nowszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 30.01.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 No trudno, może za parę lat dadzą radę wprowadzić rozwiązanie, żeby można było ustawić bypass w danym programie na sztywno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.04.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Mam pytanko, jakie kupujecie filtry do janka? Chodzi o grubość aby weszła w ramkę. EU4 są w rużnych grubościach tj, 1cm, 1,5cm , 1,8cm. Myślałem o tym pierwszym. Swoją drogą wymiana filtrów w janku nie jest dobrze przemyślana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mopowa 05.06.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Dobry Co prawda nie przekopałam się, przez cały wontek, ale często rozmowy mocno rozjeżdzały się z tematem. Mam kilka pytań do użytkownikow Janka. Dodam,że mi najbardziej zależy na tym aby w domu było świeże powietrze, instalacja w miarę tania (stąd wybór janka) a koszt użytkowania reku najniższy. 1. Czy jeśli instalację zrbię na Pe_Flexach to bedzie ona cicha? Czytałam o buczeniach i świstach przy wentylatorach na prąd zmienny (na wątku o Dospelach sporo takich opini) 2. Jak to w końcu jest z kuchnią? Czytałam oddzielny wątek, ale ile osób tyle opini. U nas kuchnia będzie elektryczna, dom na PC więc kominów w ogóle może nie być, ale uparłam się na kominek i ten jeden komin w domu pozostanie. Czy ktoś z was używających Jan-gaza ma podłączony okap w kuchni do gm? A może darowac sobie zakup okapu i zrobić tylko nawiew i wywyew w kuchni? Dodam,że kuchnia całkiem otwarta na salon i boję się, że przy silnie działających wywiewach powstanie ciąg wstecznyw kominie od kominka (może tylko bredzę?) Dom http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-pieknotkach-2/md9f212d5e84dd z lekkimi zmianami w oknach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.06.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 2. Imo nie ma sensu podłączać, wystarczy tryb pochlaniacza. Rezygnacja z okapu to nie najleprzy pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 06.06.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Witam ja też nie mam okapu w kuchni przy Jan gaz ale żałuję że nie mam opału bo 1. WM nie jest wstanie zapachów pochłaniac podczas gotowania .2. Latem temp podnosi mi gotowanie obiadu w domu o 2 C których ciężko zbić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mopowa 06.06.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Byry! Dzięki wielkie za opinie. Takie użytkowników są najważniejsze. Czyli mówisz, że poza nawiew+wywiew w kuchni jeszcze okap podłączony do GM, czy okap bez odprowadzenia tak jak pisze autorus w trybie pochłaniacza? W takiej konfiguracji teoretycznie pochłaniacz zniweluje mi zapachy a GM wilgoć i ciepło, piszę w teorii bo u ciebie GMnie radzi sobie z ciepłem z gotowania. Czy to normalne? Pytanie do innych użytkowników jan-gaza bez komina wentylacyjnego w kuchni. Czy u was też występuje problem z podwyższoną temperatura z gotowania? Skoro już robię GM to chce oszczędzić na budowie kominów stąd te pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 07.06.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Kto Ci każe zaraz komin budować dziura w ścianie i zapachy ciepło na dwór , taka opcje zawsze możesz zrobić . Czy pochłaniacz coś da latem ? Wydaje mi się ze nie ze temp będzie rosła podczas gotowania obiadu . Z tego co wiem najlepiej zrobić tak ze pochłaniacz podłączyć bezpośrednio do wywiewu od WM i latem leci prosto na dwór a zimą zapachy pochłaniacz niby zabiera a ciepło wraca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 07.06.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Mam okap z filtrem węglowym (do pochłaniania zapachów) nie podłączony do WM. Nie mam komina oddzielnego. Jest to w moim przypadku wystarczające, nawet podczas smażenia. Pragnę jednak zaznaczyć, że mam indukcję, a takie rozwiązanie nie wymaga tworzenia systemu na odbieranie dużej ilości ciepła. Dobierając okap sprawdź jego max wydajność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 07.06.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Byry! Dzięki wielkie za opinie. Takie użytkowników są najważniejsze. Czyli mówisz, że poza nawiew+wywiew w kuchni jeszcze okap podłączony do GM, czy okap bez odprowadzenia tak jak pisze autorus w trybie pochłaniacza? W takiej konfiguracji teoretycznie pochłaniacz zniweluje mi zapachy a GM wilgoć i ciepło, piszę w teorii bo u ciebie GMnie radzi sobie z ciepłem z gotowania. Czy to normalne? Pytanie do innych użytkowników jan-gaza bez komina wentylacyjnego w kuchni. Czy u was też występuje problem z podwyższoną temperatura z gotowania? Skoro już robię GM to chce oszczędzić na budowie kominów stąd te pytania podniesienie temperatury podczas gotowania występuje wszędzie gdzie się gotuje i nie ma na to wpływu wentylacja w którą wpięty jest janek czy inne pudło z wentylatorami, ilość ciepła którą tworzysz jest duużo większa niż jest w stanie usunąć wentylacja poprzez czynnik którym jest powietrze, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 07.06.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Czyli nic nie da okap ?? chodzi mi o podnoszenie sie temp podczas gotowania . A jak okap podłączyć pod WM nie bedzie zaburzał pracy wentylatora WM ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 08.06.2015 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Warto poczytać na ten temat.Opinia producenta:http://comair.pl/wsparcie/9/rekuperator-i-okap-kuchenny-cz-1http://comair.pl/wsparcie/9/rekuperator-i-okap-kuchenny-cz-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 08.06.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Czyli podłączenie okapu pod WM jest błędem , najbardziej odpowiednią opcją jest pochłaniacz ale dochodzą koszty filtra co 3 -4 miesiące ale temp nadal rośnie w lecie , opcja druga to okap i wywalenie wszystkiego na zewnątrz wydaje mi się ze jak zapachy wyjdą to temp tez ale znów WM trzeba dać na max lub okno otworzyć . Tak źle tak nie dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.06.2015 04:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Czyli podłączenie okapu pod WM jest błędem , najbardziej odpowiednią opcją jest pochłaniacz ale dochodzą koszty filtra co 3 -4 miesiące ale temp nadal rośnie w lecie , opcja druga to okap i wywalenie wszystkiego na zewnątrz wydaje mi się ze jak zapachy wyjdą to temp tez ale znów WM trzeba dać na max lub okno otworzyć . Tak źle tak nie dobrze . Najlepszy jest okap z wyjściem na zewnątrz. Pewne rzeczy lepiej wyrzucać od razu niż magazynować w ciepłych i wilgotnych filtrach nawet dwa dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 09.06.2015 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Najlepszy jest okap z wyjściem na zewnątrz. Pewne rzeczy lepiej wyrzucać od razu niż magazynować w ciepłych i wilgotnych filtrach nawet dwa dni. Zgadzam się z twierdzeniem że lepiej od razu się pozbyć ale pozostaje mały znak zapytania. Wentylator okapu ma kilkukrotnie większą wydajność niż reku. Więc wywalamy n.p. 600m3 a dostarczamy 100. Rozumiem że ta reszta i tak kanałami nawiewnymi się dostanie w związku z wyrównaniem ciśnień. Ale po pierwsze latem będzie to trochę mniejszy ból ale zimą zaciągniemy sporo zimnego powietrza czyli reku nie spełni swojego zadania a po drugie czy w szczelnym domu w związku ztak dużą różnicą w nawiewanym i wywiewanym pow. nie powstanie w kanałach wywiewnych ciąg wsteczny. Moim zdaniem w momencie włączenia okapu z bezpośrednim wyrzutem należało by odciąć wywiew WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 09.06.2015 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 (edytowane) "Biorąc pod uwagę, że ciepło powstające w procesie gotowania/pieczenia jest w znacznym stopniu wychwytywane przez anemostat wyciągowy w kuchni, nie ma sensu podejmowanie ryzyka szybkiego zabrudzenia kanałów wentylacyjnych i centrali dla uzyskania symbolicznej [w skali roku] dodatkowej porcji ciepła. " ktoś kto to pisał (albo przekopiował)z comaira nie zdaje sobie chyba sprawy że anemostat w suficie w kuchni też tłuszcze zasysa i pracując całą dobę może zassać niewiele mniej niż okap przez pół godziny, na dokładką nie ma żadnego "filtra" więc całe gadanie tego typu o syfie itd to sranie żarem albo powtarzanie gdzieś zasłyszanych "prawd" Można wpiąć okap do wm tyle że nie na "surowo", druga sprawa że ten "filtr" w okapie to żaden filtr tylko skraplacz dlatego lepiej gdy jest metalowy niż szmaciany, cząsteczka odparowanego tłuszczu jest daleko mniejsza niż oka w takim "filtrze", jak więc on niby filtruje? tłuszcz skrapla się na siatce ale nie cały, dalej jest turbina okapu i tam na łopatkach skraplana jest reszta, powierzchnia styku łopatek z ilością powietrza w funkcji czasu jest wiele wieksza nić tej siatki dlatego turbina lepiej czysci powietrze niz ta siatka i jest też bardziej zapaskudzona, metr dalej jest czyściej niż w kanale od anemostatu w suficie dodatkowo te niby symboliczne uzyski w skali roku są faktycznie symboliczne ale tylko gdy się symbolicznie gotuje Edytowane 9 Czerwca 2015 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mopowa 15.06.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 U mnie będzie indukcja więc nie będzie problemu z tłuszczem, który osadza się wszędzie od spalaniu gazu, ale jednak tłuszcz od gotowania zawsze idzie w górę. Dlatego kangaxx dobrze prawi! Anemostat w kuchni ma mniejsza moc niż okap, ale też zaciąga syf z gotowania. Czy robienie dziury w ścianie przy GM to nie jest głupota? U moich rodziców jest takie rozwiązanie i wiem jak zimą potrafi pizgać z wyłączonego okapu. Jestem laikiem, ale myślałam,ze na wszystkich 'otworach' gm w kuchni daje się filtry, które wymienia się co jakiś czas albo montuje się specjalne kuchenne anemostaty z filtrami wymiennymi. Mam jeszcze jedno (głupie?) pytanie Czy jest szansa podłączenia dolnego źródła PC pod reku? Latem PC grzeje ciepła wodę np 2x w ciągu dnia (zbiornik 300l na 3os) czy można by po nagrzaniu wody wyłączyć PC i wykorzystywać glikolowy GWC to chłodzenia powietrza? Czy Jan gaz może to jakoś ogarnąć jeśli np zamontujemy chłodnicę? No i czy taka chłodnicę można zamontować w późniejszym czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 28.08.2015 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Mam zamiar podwieszac sufit w kuchni i zastanawiam się czy nie przenieść aemaostatu centralnie nad kuchnie gazową lub zostawić ten co mam i połączyć go płaskimi kanałami z drugim nad kuchnia ? Lub zejść po ścianie i umieścić jakiś wyciąg 60 cm nad blatem kuchni i by działało jak wyciąg tylko bez wentylatora żeby nie zaburzac całej pracy centrali ale jak zamontować jakiś filtr do brudu który jest podczas gotowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.