autorus 08.06.2016 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Także nie mogę się skarżyć. Filtry wycinam sam. Płachty kupuję na metry, w sumie kupiłem je raz. Jak dla mnie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 09.06.2016 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Fakt, że u moich klientów nikt nie ma problemu, bo zamawiam wyłącznie centrale ze sterownikiem E5 z Unicontrolu (RMC20), bo według mnie jest ładniejszy i prostszy w obsłudze. Ale też jestem zaskoczony, że E6 tak działa, nie wiedziałem o tym, a nikt mi nic nie zgłaszał. Może dlatego że tych E6 to parę sztuk tylko zamontowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 09.06.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Fakt, że u moich klientów nikt nie ma problemu, bo zamawiam wyłącznie centrale ze sterownikiem E5 z Unicontrolu (RMC20), bo według mnie jest ładniejszy i prostszy w obsłudze. Ale też jestem zaskoczony, że E6 tak działa, nie wiedziałem o tym, a nikt mi nic nie zgłaszał. Może dlatego że tych E6 to parę sztuk tylko zamontowałem. Być może błędnie zastosowano numeryczną nazwę sterowników. Rozum podpowiada, że pod nazwą E6 może się kryć sterownik nowszej generacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.06.2016 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2016 Coś z tą numeracja faktycznie jest jakby nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sędłaki 10.06.2016 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2016 (edytowane) Witam Dzięki mojemu instalatorowi panu Markowi Borysowi Energowent mam wymieniony Rekuperator Jangaz na taki ze sterownikiem E5 po krotkimtescie widzę ze sterownik E5 prawidłowo otwiera i zamyka bypass. Otwieranie czy zamknięcie baypassu zależy od temperatury zadanej i zewnętrznej i wewnetrznej. Sterownik E5 jest trochę latwiejszy w obsłudze ale E6 tez nie nastręczał mi trudności. Może poza ustawieniem bypasu Edytowane 10 Czerwca 2016 przez sędłaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.06.2016 03:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 Pozdrów Marka , u mnie tez instalował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 14.06.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Witam Dzięki mojemu instalatorowi panu Markowi Borysowi Energowent mam wymieniony Rekuperator Jangaz na taki ze sterownikiem E5 po krotkimtescie widzę ze sterownik E5 prawidłowo otwiera i zamyka bypass. Otwieranie czy zamknięcie baypassu zależy od temperatury zadanej i zewnętrznej i wewnetrznej. Sterownik E5 jest trochę latwiejszy w obsłudze ale E6 tez nie nastręczał mi trudności. Może poza ustawieniem bypasu I dlatego właśnie te rekuperatory montuję, w razie problemów można liczyć na pomoc producenta. Nawet po gwarancji. Również pozdrawiam Marka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefek1980 20.08.2016 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 Czy jest ktoś na forum, kto samodzielnie podłączyłem nagrzewnicę wstępną do jangaza? I może podzielić się jak dokładnie wszystko połączyć z płytą główną? Mam schemat ale jak dla laika nie wszystko rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 27.10.2016 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Czy ktoś z Was wie, który z rekuperatorów jan-gaz (a właściwie generalnie chodzi o zasadę działania) jest lepszy: przeciwprądowy czy obrotowy? Różnica w cenie dla 350 jest około 500zł, więc koszt praktycznie żaden. Zastanawia mnie jeszcze kwestia wilgoci w domu przy używaniu tych rekuperatorów: jak przeciwprądowy to sucho w całym domu. Jak obrotowy, to sucho w pomieszczeniach z wywiewem, a wilgoć lepsza z nawiewem, tylko czy to nie będzie miało wpływu na rozwój grzyba? Czy ktoś z Was w ogóle ma rekuperator obrotowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.10.2016 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Swego czasu rozważałem obrotowy ale sobie odpuściłem. Wiem , że było coś ze sprawami epidemiologicznymi. Bo w tym reku jak pamiętam, jest możliwość aby powietrze zużyte wróciło do nawiewu. Dla niektórych jest to nie do zaakceptowania. Inna sprawa to element obrotowy. Nie trudno sobie odpowiedzieć na pytanie co jest trwalsze. Więcej info można uzyskać od kolegi PeZata na drugim forum, on mi to tłumaczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 27.10.2016 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Swego czasu rozważałem obrotowy ale sobie odpuściłem. Wiem , że było coś ze sprawami epidemiologicznymi. Bo w tym reku jak pamiętam, jest możliwość aby powietrze zużyte wróciło do nawiewu. Dla niektórych jest to nie do zaakceptowania. Inna sprawa to element obrotowy. Nie trudno sobie odpowiedzieć na pytanie co jest trwalsze. Więcej info można uzyskać od kolegi PeZata na drugim forum, on mi to tłumaczył Trwałość jest ta sama. Awaria silnika jest równie prawdopodobna jak awaria siłownika by-pass'u. Wymiennik obrotowy zamarza później niż przeponowy, Ma też mniejszą sprawność. Nie jest szczelny, zawsze występuje na nim minimalny przeciek między strumieniami. Zalecany jest raczej do klimatu zimnego. W Skandynawii montuje się głównie ten typ wymiennika Swegon Casa, Flexit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.10.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 O, i kolega ładnie wytłumaczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makusiaga 10.12.2016 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Także nie mogę się skarżyć. Filtry wycinam sam. Płachty kupuję na metry, w sumie kupiłem je raz. Jak dla mnie ok. Dasz znać gdzie kupujesz te płachty? Bo nigdzie w marketach budowlanych nie znalazłem podobnego materiału, na portalach aukcyjnych nie wiem pod jakim hasłem szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.12.2016 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Dasz znać gdzie kupujesz te płachty? Bo nigdzie w marketach budowlanych nie znalazłem podobnego materiału, na portalach aukcyjnych nie wiem pod jakim hasłem szukać. http://allegro.pl/mata-wloknina-filtracyjna-g4-filtr-do-rekuperatora-i6619109032.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 06.01.2017 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Witam . Jaki macie sposoby na słabą wilgotność w domu ? Mam Jan gaza 350 stary model by-pass ma ręczny , działa w domu nawilżacz od 3 dni działa i nadal 40 %, dzis w nocy było na dworze -10 C i tak trzyma za dnia tez i wilgotność 37% wentylacja działa cały czas na 25 % wczoraj badałem jak było -10 C to nawiwało do domu 15.5 C czy taka temp nie jest za niską ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 06.01.2017 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 -10 w nocy? U mnie było -19 teraz jest -18,5 a na noc zapowiadają -23 a reku też nawiewa 15,5. Zacząłem go wyłączać po trochu, aby wilgotność z 30% podniosła się trochę tak na 2 godziny i ponownie go włączyłem i nie jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 06.01.2017 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Ale takim sposobem centrala Ci zamarznie? I przy rozmrazaniu pójdzie grzałka w ruch czy się mylę ? Mam ggwc i działa cały czas, dalem na 15 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 07.01.2017 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Ale takim sposobem centrala Ci zamarznie? I przy rozmrazaniu pójdzie grzałka w ruch czy się mylę ? Mam ggwc i działa cały czas, dalem na 15 % U mnie nie ma grzałki w reku. Jeśli wymiennik trochę się zacznie przytykać, wentylator wywiewny zwiększa sobie wydatek i tyle. Mój wymiennik w reku ma ponad 30m2 powierzchni wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 07.01.2017 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Jakie temperatury macie w wyrzutni? Ja przy -11C na dworze wywalało na zewnątrz 7.7 C to dobry wynik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 07.01.2017 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Jakie temperatury macie w wyrzutni? Ja przy -11C na dworze wywalało na zewnątrz 7.7 C to dobry wynik ? Jeśli to minus 11 było mierzone w rekuperatorze i tyle wypadało w wymiennik to coś jest nie tak bo u mnie na wyrzutni przy takiej temp.jest ok. Minus 3stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts