Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dlaczego? Proszę wyjaśnij

proszę bardzo

1.podają sprawność 95% (wersja large)

to jest sprawność teoretyczna, możliwa do osiągnięcia w spreparowanych warunkach, realna jest duuużo niższa i też zależy od warunków

2."Łączna powierzchnia wymiany ciepła wymiennika Renovent HR przekracza 15m2."

jak odnieść się z tą powierzchnią do jangaza ponad 20m.kw. siwickiego ponad 30 m.kw. bartosza ponad 40 m.kw ?

typowy bełkot i tyle

O Jan-Gazie.

Nie jestem instalatorem, ani sprzedawcą. Nie potrafię Ci wskazać różnic i podać gotowego rozwiązania.

Używam Jan-gaza. Jestem zadowolony, wtopa z kondensatem - mam nadzieję - została rozwiązana i nie była zawiniona przez urządzenie.

Jak ma się to do Brinka ?

Od kogo mają wymiennik ? Jak swój, to skąd takie kosmiczne wyniki ? Gdzie są badania ?

Jak rozmawiałem z właścicielem firmy Jan-Gaz i zapytałem o te sprawności niektórych producentów to się uśmiał i stwierdził:

Że to bardzo częsta praktyka, przy czym nikt nie wie skąd w tych reku wymienniki. Jak własne to ................. nikt nie ma kontroli nad badaniami i ich wynikami.

Heatex dostarcza wymienniki do wielu reku, można oprzeć się na ich badaniach, można je zrobić samemu.

Wszystko jest czyste i jasne. Materiał użyty do jego wykonania, pow. wymiany ciepła, rozstaw płyt, opory itd.

Twoje pieniądze, Twój wybór.

Co do Jan-Gaz wpisz w google Jack-Went.

Zadzwoń, ja kupiłem od niego.

pzdr

Czy robiłeś jakies pomiary i mozesz podać temperatury nawiewu przy niskich temperaturach. Jak duzy jest Twój rekuperator? Czy chodzi cały czas, czy tez wyłanczasz? Jaka jest mozliwość minimalnej wentylacji w przypadku Twojego rekuperatora?

{Pozdrawiam

Czyli nie przejmujesz się zaleceniami, że reku powinien chodzić cały czas - tez muszę w sobie takie przekonanie obudzić, bo z tego co czytam, przy mroźnych dniach to bez nawilżaczy by się nie obyło.

Jak jeszcze wróciły by mrozy i chciało by Ci się pomierzyć to byłoby super. Bo czytamy o odzysku podawanym przez producenta a niby to z palca jest wyssane. No to czym się kierować przy wyborze?

Nie.

Projekt miałem od znajomego z łódzkiej firmy Dan-Pol.

Potem skonsultowałem go z adamem_mk.

Kupiłem elementy wg specyfikacji, goście od montażu KG pod moje dyktando to poskręcali (samemu jest niewygodnie) za 200 zł.

Reku odpaliłem sam. Tzn. założyłem 4 rury i włożyłem wtyczkę do kontaktu :)

Poregulowałem rozkręcenie anemostatów i śmiga.

A tak z ciekawości Jack-Went nadal handluje Jan-Gazem ?

pzdr

Tak.

Gościu powiedział mi, że jak zdecyduje się i będzie już wszystko jasne co i jak to podjedzie do mnie z całym sprzętem i pokaże jak to zainstalować(podłączyć skręcić):)

Po zapoznaniu się z Instrukcją sterownika rekuperatora Jangaz mam pytanko do użytkowników:

1. czy podczas programowania cykli jest możliwość oprócz ustawiania wydajności reku w poszczególnych okresach także manipulowanie stosunkiem nawiew/wywiew ?

2. czy regulacja stosunku nawiew/wywiew działa tylko dla GWC=ON ?

3. czy jest możliwość całkowitego wyłączenia nawiewu przy włączonym nawiewie i na odwrót, czy regulacja jest tylko nawiewu -10-+20%

4. odszranianie wymiennika (*)

(*)– rekuperatory wyposażone we własny wewnętrzny system oszraniania wymiennika nie posiadają tej opcji w sterowniku - o jaki wew. system tu chodzi ?

4. http://jan-gaz.com.pl/im/SterE2E3.pdf - czy ktoś może dokładnie wytłumaczyć na podstawie rys. o co chodzi z "UWAGA:Siłownik GWC jest na napięcie 230V, jeżeli mamy siłownik na 24V należy go podłączyć jak do by-passu" czyli konkretnie gdzie, pod jakie "zaczepy" ?

5. Gwarancja:

a. Producent PPHU "ALRES" (http://www.alres.pl) gwarantuje sprawne działanie sprzętu w okresie 12 miesięcy od daty sprzedaży. - tylko 12 miesięcy ???

b. towar od Jan-Gaz a reklamacje dot. wadliwego działania sterownika do PHU "Alres" ???

c. "Sterownik powinien być dostarczony do miejsca zakupu lub wysłany do serwisu przez klienta na własny koszt, w stanie kompletnym tj. panel sterujący wraz z modułem przekaźników", "Serwis dokona naprawy w ciągu 14 dni (roboczych)", "Termin ten może być wydłużony o czas potrzebny na sprowadzenie niezbędnych części. W takim przypadku użytkownik zostanie powiadomiony o zaistniałej sytuacji" - czy wraz z zakupionymi centralami w Waszych warunkach gwarancyjnych są takie same zapisy ?

Pzdr