j_saw 14.03.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Są streowniki po 200. PIczman, piszesz o 1000 zł a sterownik do Bartosza za 2200? Patrzyłem właśnie na aktualny cennik na stronie Jan-Gaz i nigdzie tam nie ma napisane, że za sterownik jest dopłata 1kpln. Różnice w cenach są tylko przy wersji z bypassem lub bez. Z cennika można wywnioskować, że reku są już w komplecie ze sterownikiem więc nie wiem skąd piogronma takie dane. tak a propos to dyskusja znów schodzi na poboczne tematy pomijając podstawowy "Reku. Jan-Gaz opinie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 15.03.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Witam, no właśnie czy ktoś wreszcie poda zużycie prądu przy wentylatorach na prąd stały. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozien 15.03.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Rekuperator Jan-Gaz WNW0 350 PB E2/E3 DCWentylatory prądu stałego - Wentylatory są bardzo ciche i nie wymagają żadnych tłumików hałasu jeżeliinstalacja częściowo wykonana jest giętkimi kanałami typu flex – w tym wypadku odcinek od rekuperatorado rozdzielaczaBy-pass automatyczny - przestawiany jest samoczynnie siłownikiem wg programu wpisanego do pamięcisterownikaSystem odraszania zrealizowany jest poprzez wyłączenie wentylatora nawiewnego na 5 minut iprzełączenie wyciągu na najwyższy bieg bez względu na jakim urządzenie pracowało wcześniej wgprogramu. Czas do zakończenia odszraniania wyświetlany jest na programatorze.Tace ociekową i odprowadzenie skroplin - Podgrzewanie tacy regulowane jest płynnie układemelektronicznym. Maksymalny pobór mocy 5 W.Wymiennik przeciwprądowy, aluminiowy z profilowanymi płytami powodującymi turbulencjeprzepływajacego powietrza firmy HATEXFiltry- Ramki filtrów wykonane sa z profili aluminiowych w których umieszczono wkład filtrujacy klasy EU4.Duża powierzchnia filtrów 1200 cm2Sterownik z wyswietlaczem i programatorem. wyswietlane sa; dzien tygodnia, godzina, wykreswydajnosci w postaci słupków wyłaczenia centrali, lub pracy na poszczególnych biegach od 1 do 5 danegodnia, informacja o otwarciu lub zamknieciu przepustnicy by-passu, informacja o poborze powietrza z GWClub z czerpni zewnetrznej, informacja o zabrudzeniu filtra, informacja o odszranianiu wymiennika ipodgrzewaniu tacy ociekowej, oprócz programu dobowo tygodniowego programowanego co godzineposiada 2 dodatkowe programy umożliwiajace chwilowe ustawienie innej wydajnosci aniżeli jest wprogramie,istnieje ponadto możliwosc ustawienia z poziomu sterownika wydajnosci każdego z wentylatorówproporcionalnie lub nieproporcionalnie do 20%Obudowa wykonana jest z blachy ocynkowanej, malowana natryskowo. Dekle boczne odejmowane zobydwu stron.Izolacja wykonana jest z prasowanego włókna szklanego na folii aluminiowej (Climaver)Grubosc izolacji do 70 mmcena 5750 zł nettoSystem kanałów nawiewnych i wyciagowych wraz z montażem (system kanałów, czerpnia, wyrzutnia,nyple, opaski , tasmy , szpilki , połaczenia , anemostaty, trójniki, zweżki itp)Dostawa i montaż centrali wentylacyjnej firmy Jan-Gaz (posadowienie, podłączenie elektryczne,uruchomienie i regulacja układu wentylacyjnego)cena 8050 zł nettoGruntowy Wymiennik Ciepła(wypełniony 30% mieszanka glikolu propylenowego)Rury Wavin Pe40, kl. Pe-100, SDR17, PN10 – 200 mChłodnica/nagrzewnica kanałowa SALDA AVA200, 2,2kW, Pompa obiegowa Grundfos UPS 25-40 130Przepustnica szczelna T 200 z siłownikiem Belimo, układ sterujacy lato/zima z czujnikamitemperatury,ementy złaczne, mocujace, dyble, wkrety, kolanka, złaczki, opaski zaciskowe+ montaż całoscicena 4500 zł netto Całość wychodzi około 18000 tys. nettoCzy to dobra cena jak za ten rekuperator. Czy Ci co posiadają mogą mi coś podpowiedzieć?Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j_saw 16.03.2011 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Rekuperator Jan-Gaz WNW0 350 PB E2/E3 DC Wentylatory prądu stałego ..................cena 5750 zł netto System kanałów nawiewnych i wyciagowych wraz z montażem.... cena 8050 zł netto Gruntowy Wymiennik Ciepła...... cena 4500 zł netto Całość wychodzi około 18000 tys. netto Dziękuje Na pewno jest tak jak piszesz - ~8050 za "rurki, opaski...itp" !!! jeżeli nie są to kilometry rur to w tym punkcie chyba trochę przesada. Może te 8050zł dotyczy rekuperator + "rurki......" i wtedy całość wyniosła by ~12500. Jeżeli chodzi o reku i GWC to trochę trudno to zrobić samemu (nie mówię, że niemożliwe) ale położenie rur, anemostatów...itp nie jest już chyba niewykonalne, a może się okazać, że sporo tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 16.03.2011 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 (edytowane) nie zawsze jest wiele taniej, czasem jest trochę taniej a wynika to z różnic vatu na usługi i materiały, kupując materiał samemu płacisz haracz w wysokości 23%, kupując materiał w usłudze, warszawskie koryto ukradnie ci tylko 8%, normalne firmy te 15% traktują jako swój zysk i nie windując marży pod niebo instalacja w małym domu może wyjść 1000-1500 drożej niż montowana samemu, oczywiście mowa nie o samych kanałach a o całości razem z centralą, tylko wtedy taki układ zadziała, wiadomo że takie kwoty nie leżą na drodze ale za to jest gwarancja i wolny czas a brakuje satysfakcji z własnego dzieła, reszta to wybór opcji Edytowane 16 Marca 2011 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozien 16.03.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Na pewno jest tak jak piszesz - ~8050 za "rurki, opaski...itp" !!! jeżeli nie są to kilometry rur to w tym punkcie chyba trochę przesada. Może te 8050zł dotyczy rekuperator + "rurki......" i wtedy całość wyniosła by ~12500. Jeżeli chodzi o reku i GWC to trochę trudno to zrobić samemu (nie mówię, że niemożliwe) ale położenie rur, anemostatów...itp nie jest już chyba niewykonalne, a może się okazać, że sporo tańsze. Cena jest także z rurkami, jest do dom o rozpiętości 18x14 z poddaszem użytkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozien 16.03.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Cena za całość 18.000 netto przy GWC glikolowym nie jest zła. W dziennikach budowy widziałem już wyceny z rekuperatory.pl na 42000 zł. Trochę dziwnie wysoka jest cena za owe rurki 8000 netto ? Ale jeśli w to wchodzi projekt, pełne wykonanie, podłączenie, wyprowadzenie instalacji elektrycznej, regulacja, gwarancja - i to zarówno na reku jak i na GWC - to jest to cena spokoju. Spróbuj tutaj coś ponegocjować. Zacytowałeś całość oferty, dziwne, że piszą o systemie odmrożeniowym. Jak GWC będzie dobrze dobrane to ten system powinien się u Ciebie nudzić. Generalnie, jak dla mnie użytkownika Janka, taki system Jan Gaz plus GWC to strzał w 10. pzdr No właśnie o co chodzi z tym projektem? Nic mi nikt nie mówił o jakimś projekcie. Czy jest konieczny? Firma która handluje i montuje, dobiera reku do mojego domu ale komu potrzebny jest ten projekt o którym ciągle słyszę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j_saw 16.03.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Ten projekt to jest bardziej potrzebny tym co będą to montować, żeby dobrze dobrali wszystkie elementy instalacji. Dla Ciebie to będzie raczej pamiątka. Chyba, że różne ekipy będą robiły różne etapy taj instalacji - to wtedy się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozien 16.03.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Ten projekt to jest bardziej potrzebny tym co będą to montować, żeby dobrze dobrali wszystkie elementy instalacji. Dla Ciebie to będzie raczej pamiątka. Chyba, że różne ekipy będą robiły różne etapy taj instalacji - to wtedy się przyda. ok, dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 16.03.2011 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Wystawiacie dalej faktury na 8% VAT na montaż wentylacji? Z tego co wiem całkowicie zmieniły się przepisy od nowego roku, i w żadnym nie ma słowa o stosowaniu niższego VAT-u. Oczywiście można sobie to pisać, tylko na 100% przed upływem 5-ciu lat przyjdzie US i nakaże zapłatę różnicy do 23% + odsetki.Chyba że jest już jakaś nowa obowiązująca interpretacja, że można dalej dawać niższy VAT na wentylację (bo na CO jest przepis dopuszczający niższy VAT). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 16.03.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 no tak sie robi, co nie jest zabronione jest dozwolone, w czym wm jest gorsza od co? to też system który czemuś w domu służy ale faktycznie niektóre usy robią problemy, jeśli do mnie sie przywalą to wyjadę w cholerę z tego kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 16.03.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 ...można wystawiać Vat 8 % w domach do 300 m2 powierzchni i mieszkaniach do 150 m2 powierzchni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 17.03.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Patrzyłem właśnie na aktualny cennik na stronie Jan-Gaz i nigdzie tam nie ma napisane, że za sterownik jest dopłata 1kpln. Różnice w cenach są tylko przy wersji z bypassem lub bez. Z cennika można wywnioskować, że reku są już w komplecie ze sterownikiem więc nie wiem skąd piogronma takie dane. tak a propos to dyskusja znów schodzi na poboczne tematy pomijając podstawowy "Reku. Jan-Gaz opinie" A no stąd wziąłem te 1000 zł za sterownik: Rekuperator WNW O 500/420 P B E1 DC - kosztuje 5875 zl netto, a rekuoerator WNW O 500/420 P B E2/E3 DC - kosztuje 6875 zl netto, czyli o 1000 zł więcej. To te same reku o tej samej wydajności z tymi samymi silnikami prądu stałego. Różnią się jedynie rodzajem sterownika, pierwszy E1 ma prosty przełącznik manualny, a drugi sterownik E2/E3 umożliwiający sterowanie wg progrmu tygodniowego. A dlatego napisałem,że E1 to coś w stylu potencjometru, bo w przypadku silnków prądu stałego E1 - umożliwia sterowanie ręczne pokrętłem płynnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j_saw 17.03.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 mea culpa - zupełnie nie zwróciłem uwagi na te symbole E1, E2, E3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rouu2010 19.03.2011 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Witajcie!Przeczytałem wszystkie posty z tego wątku. Troche tych informacji jest, ale ostatecznie nie mam jasności co do realnych kosztów. Ile moze kosztować rekuperator na 350m3 z silnikami prądu stałego i automatycznym by-passem plus wszystkie akcesoria np. rurki oraz plus robocizna. Napiszcie proszę jakie macie doswiadczenia cenowe w podziale na materiały i robocizne (mniej więcej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 19.03.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Witajcie! Przeczytałem wszystkie posty z tego wątku. Troche tych informacji jest, ale ostatecznie nie mam jasności co do realnych kosztów. Ile moze kosztować rekuperator na 350m3 z silnikami prądu stałego i automatycznym by-passem plus wszystkie akcesoria np. rurki oraz plus robocizna. Napiszcie proszę jakie macie doswiadczenia cenowe w podziale na materiały i robocizne (mniej więcej). Hej, Ja planuje całość na którą się składa: - GWC WODNY_1 (200mb rurki PE32 wypełnine rozrtworem glikolu) - pompka obiegowa do GWC - obudowana nagrzewnica juewntu do GWC - system kanałów płaskich rozprowadzonyh po podłodze piętra dla wentylacji parteru (ok. 100 m2 powierzni) - wylewka prelitowa piętra w której ukryte (osieplone) są kanały płaskie - system kanałów okręgłych ocieplnych własnoręcznie dla wentylacji pietra (ok. 100 m2 powierzchni) - odprowadzenie skrolplin z nagrzewnicy i rekuperatora - anemostaty itp. - rekuperator jangaza do 500m3 na prąd stały ze sterownikem E2/E3 Całość powinna się zamknąć w 22.000 PLN . Jestem na etapie wykonywania wylewki perlitowej. Do tej pory (rozłożenie rurek pod GWC, system kanałów płaskich, częśc wylewki perlitowej) razem z kolegą zajęło mi to około 26 roboczo godzin. Myślę, że aby wszystko zagrao potrzebuje kolejnych 26 roboczogodzin 2 osób. Wycena z "salonu" na podobny system (lecz obiektywnie patrząc gorszy) wyniosiła około 37 k PLN. Mam nadzieje ze pomogłem. PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rouu2010 20.03.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Hej, Ja planuje całość na którą się składa: - GWC WODNY_1 (200mb rurki PE32 wypełnine rozrtworem glikolu) - pompka obiegowa do GWC - obudowana nagrzewnica juewntu do GWC - system kanałów płaskich rozprowadzonyh po podłodze piętra dla wentylacji parteru (ok. 100 m2 powierzni) - wylewka prelitowa piętra w której ukryte (osieplone) są kanały płaskie - system kanałów okręgłych ocieplnych własnoręcznie dla wentylacji pietra (ok. 100 m2 powierzchni) - odprowadzenie skrolplin z nagrzewnicy i rekuperatora - anemostaty itp. - rekuperator jangaza do 500m3 na prąd stały ze sterownikem E2/E3 Całość powinna się zamknąć w 22.000 PLN . Jestem na etapie wykonywania wylewki perlitowej. Do tej pory (rozłożenie rurek pod GWC, system kanałów płaskich, częśc wylewki perlitowej) razem z kolegą zajęło mi to około 26 roboczo godzin. Myślę, że aby wszystko zagrao potrzebuje kolejnych 26 roboczogodzin 2 osób. Wycena z "salonu" na podobny system (lecz obiektywnie patrząc gorszy) wyniosiła około 37 k PLN. Mam nadzieje ze pomogłem. PZDR Qter No cóż, bez GWC nie zamierzam wydać więcej niż 10 tys. dla 350 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 20.03.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 No cóż, bez GWC nie zamierzam wydać więcej niż 10 tys. dla 350 m3. IMHO - realne. Wszystko zależy od kanałów i skomplikowania instalacji oraz własnej pomysłowości i zapału. PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 21.03.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Hej,Czy można prosić o dane zużycia prądu na poszczególnych biegach?Czy są zgodne z tym co producent podaje na swojej stronie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 22.03.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Szkoda, że u mnie z tą techniką foto-internet-komputer-forum jest na bakier. Chętnie bowiem, bym wrzucił zdjątko takiego filtra, którego Janek domaga się wymienić. Wszyscy przeciwnicy wentylacji mechanicznej z reku, mogliby pooglądać. I wyobrazić sobie zawartość filtra we własnych płucach - a przynajmniej część tego. Daje do myślenia. pzdr Co z tym zdjęciem? dałoby radę w rzucić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts