Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

Witam wszystkich mechanicznych:rolleyes:, rozważam jan gaz do mojej WM, przeczytalem cały ten wątek, I mam pytanie pokrewne;

1. czy odpowietrzniki od pionów kanalizacyjnych wina się do kanałów wywiewnych czy wypuszcza np na strychu, bo kominy went. odpadają rzecz jasna, i drugie może tez nie do końca w tym wątku ale widze, że życie tu tętni ;

2.Czy mając WM w domu i piec gazowy w kotłowni, kondensacyjny z zamkniętą kom. sp. wystarczy spaliny wyprowadzić za sciane np. ładną rurą kominową, bez budowy komina , tak?

Chce zostawić komin tylko dla kominka i być gotowym ma walkę z doradcami tradycyjnymi jak juz zaczne budowe

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...
A czy może się wypowiedzieć ktoś kto ma w domu zamontowany Jan-Gaz jak w praktyce się taka wentylacja mechaniczna sprawuje, bo z tego co czytam to większość osób dopiero planuje założyć taką wentylację. Ale ja chciałbym poznać opinie ludzi którzy już mieszkają w domu z taką wentylacją ponieważ chcę założyć takie rekuperator ale chcę być pewny, że będą to dobrze wydane pieniądze.

witam,

planuję u siebie założyć WM z rekuperacją bez GWC. Ze względu na jakość wykonania, cenę, taki serwis i opinie rozważam zakup Jan-gaza, jednak mam pewne obawy:

- jak zachowuje się ten rekuperator zimą, tzn. jak jest ze szronieniem? Czy występują u was problemy z tym, że reku zamarza i jakie są tego konsekwencje?

- czy jan - gaz ma wbudowany jakiś system odszraniania i na jakiej zasadzie ten system działa?

- czy ktoś z was może polecić firmę wykonującą instalacje WM na jan-gazie w okolicach Katowic/Górnego Śląska?

- czy faktycznie występują problemy z "przechodzeniem zapachów", którymi tak straszą na forum?

- w instrukcji urządzenia na stronie producenta znalazłem informację, że wymiennik można wyciągać i czyścić. Jak to w praktyce wygląda? Czy wewnątrz wymiennika gromadzi się tłuszcz i osad z okapu kuchennego?

- w jaki sposób macie rozwiązany problem wentylacji garażu i wyciągu w kuchni? Czy mogę (i czy warto) podpinać pod reku także w/w powieszczenia i urządzenia. Garaż będzie u mnie dobudowany do domu z przejściem przez pomieszczenie gosp.

proszę o odpowiedź osoby, które mają już praktyczne doświadczenie z tym reku i w/w problemami.

dzięki za pomoc!

- jak zachowuje się ten rekuperator zimą, tzn. jak jest ze szronieniem? Czy występują u was problemy z tym, że reku zamarza i jakie są tego konsekwencje?

zamarza, częstotliwość i długość odmrażania wymiennika zależy od projektu i wykonania instalacji

- czy jan - gaz ma wbudowany jakiś system odszraniania i na jakiej zasadzie ten system działa?

w prostszym sterowniku jest to wyłączanie wentyla nawiewnego, w bardziej zaawansowanym do tego jeszcze zwiększenie obrotów wywiewnego na maks, jest to jeden z prostszych systemów modulacyjnych i działa, nie ma grzałki

- czy ktoś z was może polecić firmę wykonującą instalacje WM na jan-gazie w okolicach Katowic/Górnego Śląska?

nie znam

- czy faktycznie występują problemy z "przechodzeniem zapachów", którymi tak straszą na forum?

tylko przy skopanym projekcie i wykonaniu

- w instrukcji urządzenia na stronie producenta znalazłem informację, że wymiennik można wyciągać i czyścić. Jak to w praktyce wygląda? Czy wewnątrz wymiennika gromadzi się tłuszcz i osad z okapu kuchennego?

nawet bez okapu coś tam zawsze siądzie ale nie ma tragedii, okap podpinasz przez metalowy filtr i wymienny kawałek kanału (nie koniecznie), to wystarcza bo opary tłuszczu łatwo się skraplają, wymiennik również możesz ale nie musisz myć

- w jaki sposób macie rozwiązany problem wentylacji garażu i wyciągu w kuchni? Czy mogę (i czy warto) podpinać pod reku także w/w powieszczenia i urządzenia. Garaż będzie u mnie dobudowany do domu z przejściem przez pomieszczenie gosp.

garaż można podpinać pod reku, rozważ tylko czy trzeba, jeśli będziesz go ogrzewał to możesz się pokusić o wm ale nie jest to wymagane, sam musisz ustalić co tam będziesz robił i czy wm jest do tego wskazana

Hej,

Chcę w czerpni umieścić nagrzewnicę z GWC glikolowego. Pytanie brzmi czy ktoś może testował sterowanie pompką GWC przy wykorzystaniu sterownika Jan-Gaz-a (wyjście sterownika GWC). Bo z opisu konfiguracji sterownika to raczej pasuje do sterowania przepustnicą która bedzie otwierała/zamykała dolot powietrza przez GWC albo bezpośrednio z zewnątrz.

PZDR

Qter

kangaxx, dzięki za odpowiedź!

Czy orientujecie się jak to jest z odbiorem WM przez kominairza? Dziś miałem rozmowę z instalatorem, powiedział, że albo będziemy mieli projekt podbity pieczątkami projektanta (co kosztuje ok 800 - 1000zł), albo trzeba ciągnąć grawitacyjną na odbiór, żeby pokazać kominiarzowi.

Jak było u was? Wystarczy wpis w dzienniku zrobiony przez kier buda? A może kier bud może machnąć się na projekcie zrobionym przez instalatora?

Swoją drogą niezłe średniowiecze, w niemczech wszystkie nowe domy od tego roku obligatoryjnie muszą mieć WM, a u nas projektant budynku nie zaprojektuje, bo w starostwie odrzucają wszystkie projekty z WM przy wydawaniu pozwolenia budowlanego, i proponuje wpis w dzienniku w trakcie budowy; w trakcie budowy proponują wm połączyć z grawitacyjną, bo kominiarz nie odbierze..

rok załatwiałem papiery, stan surowy zamknięty postawię w 1,5 mies..

Kominiarz wypełnia orzeczenie o prawidłowym działaniu wentylacji.

Jest ono inne ( druk ) do grawitacji i inny do mechanicznej.

U mnie wypełnił oba bo nie był pewien .

Resztę robi kierbud.

Nie wiem jak to się skończy bo jestem jeszcze przed odbiorem.

kominiarz nie jest od odbierania projektów bo się na tym nie zna tylko od pomierzenia skuteczności , nie musisz mu pokazywać żadnego projektu, on ma przystawić anemometr albo inną zapałkę i napisać że działa, ma sprawdzić czy nawiewy i wyciągi są tam gdzie powinny,

w starostwie nie mają podstaw prawnych by odrzucać budynki z wm, jeśli tak robią to żądaj uzasadnienia na piśmie i po tym kto to podpisał możesz jeździć jak po świni

instalatorowi powiedz by się w łeb puknął i zrobił kurs obsługi betoniarki (może w tej kategorii wykaże się wiedzą), żaden normalny kominiarz nie odbierze ci grawitacyjnej zmieszanej z wm bo jest przepis wyraźnie zabraniający mieszania

Nie ma problemu z odbiorem WM przez kominiarzy - jakoś nigdy nie spotkałem się z problemami, mimo iż wykonuję sporo instalacji. Czasem kominiarz ma pytania przy np. WM kotłowni gazowej, ale po kilku prostych cytatach z Warunków Technicznych podbija bez problemu :-)

Inna sprawa, że jeśli WM czy jakakolwiek wentylacja ma być odebrana, to musi być zaprojektowana i wykonana przez fachowca. Jak ktoś nie ma pojęcia o przepisach i pociągnie kanały "na partyzanta", to i kominiarz nie odbierze :-)

...jeśli WM czy jakakolwiek wentylacja ma być odebrana, to musi być zaprojektowana i wykonana przez fachowca. Jak ktoś nie ma pojęcia o przepisach i pociągnie kanały "na partyzanta", to i kominiarz nie odbierze :-)

po czym inwestor pozna fachowca, tu jest duża loteria :)

kominiarz nie odbiera projektu tylko sprawdza działanie i wykonanie układu,

skąd kominiarz ma wiedzieć czy kanały leżą po partyzancku czy żołniersku aby odebrać?

do czego zmierzam?

kominiarz nie sprawdzi czy kanały leża dobrze ani czy projekt dobry i wykonanie, sprawdzi tylko czy wieje i czy we właściwą stronę :)

Hej,

Chcę w czerpni umieścić nagrzewnicę z GWC glikolowego. Pytanie brzmi czy ktoś może testował sterowanie pompką GWC przy wykorzystaniu sterownika Jan-Gaz-a (wyjście sterownika GWC). Bo z opisu konfiguracji sterownika to raczej pasuje do sterowania przepustnicą która bedzie otwierała/zamykała dolot powietrza przez GWC albo bezpośrednio z zewnątrz.

PZDR

Qter

Tutaj INFOTERM dowiesz się wszystkiego :)

Tutaj INFOTERM dowiesz się wszystkiego :)

Dziękuję za linka ale niestety nie znajduje jasnej odpowiedzi na moje pytanie... .

PZDR

Qter

P.S.

W tym pdf-ie http://infoterm.com.pl/images/rekuperator-rzeszow/rekuperacja/DOC/Karta_katalogowa_-_WNW.pdf jest błąd w fi kroćców dla 420 i 500....

Edytowane przez Qter
dodatkowe info

• 3 weeks później...

Powiedzcie mi dobrzy ludzie, czy ktoś samodzielnie liczył, po jakim czasie zwróci się zastosowanie wentylatorów na prąd stały?

Z (marnych) wykresów na stronie producenta wynika, że obie centrale na pierwszym biegu pobierają podobną moc. Różnice pojawiają się dopiero na wyższych biegach, przy czym do trzeciego nie przekraczają 30W.

30/1000[kW] * 24[h] * 0,5[zł/kWh] = 0,36zł na dobę = 131 zł rocznie.

Zwrot tysiąca złotych nastąpi po siedmiu i pól roku. Długawo.

A to wszystko zakładając stałą różnicę w poborze mocy 30W. A na pierwszym biegu zużycie dla obu typów wentylatorów jest takie samo.

Ktoś liczył opłacalność zastosowania wentylatorów stałoprądowych?

Powiedzcie mi dobrzy ludzie, czy ktoś samodzielnie liczył, po jakim czasie zwróci się zastosowanie wentylatorów na prąd stały?

Z (marnych) wykresów na stronie producenta wynika, że obie centrale na pierwszym biegu pobierają podobną moc. Różnice pojawiają się dopiero na wyższych biegach, przy czym do trzeciego nie przekraczają 30W.

30/1000[kW] * 24[h] * 0,5[zł/kWh] = 0,36zł na dobę = 131 zł rocznie.

Zwrot tysiąca złotych nastąpi po siedmiu i pól roku. Długawo.

A to wszystko zakładając stałą różnicę w poborze mocy 30W. A na pierwszym biegu zużycie dla obu typów wentylatorów jest takie samo.

Ktoś liczył opłacalność zastosowania wentylatorów stałoprądowych?

Jan-Gaz 350 DC - na najniższym biegu wentylator pobiera moc 19 W, na najwyższym biegu pobiera 54 W. Jan-Gaz 350 AC na najniższym ?(nie mogłem odnaleźć), na najwyższym biegu pobiera 105 W. Różnica 51 W. Wynik 51/1000[kW]*24[h]*0,5[zł/kWh]=0,612 zł na dobę = 223 zł rocznie.

To jest już warte rozważenia.

Tylko jak często rekuperator będzie pracował na najwyższym biegu i przy najwyższym obciążeniu? Tak dużo imprez planujesz?

Ja pobór prądu odczytałem z wykresów. Na nich g... widać, ale coś tam można odczytać.

Dla DC pierwszy bieg zaczyna się poniżej 50W, piąty kończy nieco powyżej 100W. To zgadzałoby się z twoimi danymi (19*2=38, 54*2=108 ).

Dla AC pierwszy bieg zaczyna się podobnie, również poniżej 50W, piąty, na kończy przy 200W. Znów zgodnie z twoimi danymi.

Z powyższego wynika, że z pewnością na pierwszym, a być może i na drugim biegu różnice w poborze prądu pomiędzy AC a DC są niewielkie.

Pewnie, ja także chciałbym zapłacić i mieć oszczędnie, ale w tym wypadku oszczędność ta być może nigdy się nie zwróci.

Dlatego jestem raczej zdecydowany na silniki na prąd przemienny.

Teraz tylko zastanawiam się, czy kupić wersję ze sterownikiem E1 czy E2/E3?

Nie wiem jak często, w praktyce, zmienia się wydajność reku? Bo kupować gadżet za 1000zł tylko po to, by dwa razy do roku przestawiał czerpnię i by-pas, mija się z celem, a wręcz jest szkodliwe.

No - użytkownicy Jan-Gazów - jak, w praktyce, macie ustawione swoje rekuperatory?

O każdej godzinie na inną wydajność, czy pracuje przez cały czas na I biegu?