Jareq 03.11.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 witam, do reku wpada 6,7 czyli 85.5 % - według wzoru ale to lekkie oszustwo bo należy odliczyć temp. jaką dają wentylatory z moich obserwacji to około 1- 1.2 stopnie Tylko czy producenci innych centrali to odliczają ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.11.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 tadam!! Zamówiłem. Niech się dzieje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 05.11.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Który? W Jack-Went czy u Jan-Gaz ?? Możesz cenę, na priv, czy coś..... pzdr to raczej ten sam reku. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.11.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 tadam!! Zamówiłem. Niech się dzieje.... Który? W Jack-Went czy u Jan-Gaz ?? Możesz cenę, na priv, czy coś..... pzdr jan Gaz. Cena jak w cenniku minus..... nie wiem ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 08.11.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 PS. Jak tam sprawność przy mrozach w nocy? Jak przyjdą to podam jak u mnie wychodzi. Na razie ( przy obecnych temp. 2-10 st.) wyniki oscylowały w przedziale 83-88 % - centrala chodziła na 1 lub 3 biegu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 08.11.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Czekam z niecierpliwością na wrażenia z eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 08.11.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 POtwierdzam,ze wentylatory podgrzewaja nawiew o ok. 1.5 st.U mnie problem jest inny-z poddasza wieje o ok. 1.5-2 st. chlodniej niz z anemo biegnacych w stropie,wplyw betonu i kumulacji ciepla jest odczuwalny....Zaizolowalem rury na nieogrzewanym poddaszu dodatkowo i ...tak sobie jest,a bylo duzo gorzej-roznica gora dol ok. 5 st!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 19.11.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Zrobiłem pomiary poboru prądu: 1 bieg - 59W2 bieg - 78W3 bieg - 98W4 bieg - 126W5 bieg - 196W pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 20.11.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 A przy jakich wydajnościach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 20.11.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 A przy jakich wydajnościach ? No tego w swoim układzie nie jestem wstanie pomierzyć , ale producent podaje taki wykres http://jan-gaz.com.pl/rekuperatory_0_Dane_techniczne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek_w 20.11.2009 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Mam pytanie do użytkowników: czy fabryczny programator to tylko urządzenie za 600 zł które włącza i wyłącza kiedy go zaprogramuję (bo są tańsze na rynku) czy coś więcej? Np. otworzenie przepustnicy jak rozpalę w kominku itp? Już sobie odpowiedziałem:[/url]http://jan-gaz.com.pl/Do_pobrania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starki 08.12.2009 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 No i stalo sie. Kupilem rekuperator Jan-Gaz. Rekuperator instalowany bedzie najprawdopodobniej w wiosne/lato - wtedy zobacze jak dziala w normalnych warunkach. ms no i? działa? nie działa? Dziala, jest cichy. Rekuperator na strychu, w wiekszosci to rury Sonoduct, system rozdzielczy z przepustnicami na kazdy kanal. Sprawnosci nie zmierzylem bo w domu jeszcze nie mieszkam ale pierwsze wrazenie bardzo pozytywne. Sterownik ma mozliwosc zaprogramowania kazdego dnia tygodnia i sily nadmuchu w poszczegolnych godzinach. ms. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j_saw 11.12.2009 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 piotrek_w: Mam pytanie do użytkowników: czy fabryczny programator to tylko urządzenie za 600 zł które włącza i wyłącza kiedy go zaprogramuję (bo są tańsze na rynku) czy coś więcej? Np. otworzenie przepustnicy jak rozpalę w kominku itp? Już sobie odpowiedziałem: [/url]http://jan-gaz.com.pl/Do_pobrania Ta instrukcja jest "mocno" nieaktualna Aktualną wersję masz tutaj: http://alres.home.pl/pub/Instrukcja%20obslugi%20sterownika%20do%20rekuperatorow.pdf Jeżeli chodzi o sterowanie rekuperatorami to ten sterownik umożliwia sterowanie wentylatorami o zasilaniu 230V AC (jedno jak i wielouzwojeniowymi) oraz wentylatorami o zasilaniu 24V DC ze sterowaniem 0÷10V. pozdrawiam JS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 17.12.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 PS. Jak tam sprawność przy mrozach w nocy? Przy temperaturze -5,6 sprawność na poziomie 82,5%, przy -8 sprawność taka sama, ale po chwili ( ok. 10 min ) załączyło się odszranianie przy takich temperaturach załączałoby się chyba dość często normalnie zaciągam przez pseudo Gwc czyli 10 mb.rury przygotowanj do żwirowca i jest git - na zewnątrz - 10,5 a przed reku + 1 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelo76 21.12.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Witam Ja uzytkuje rekuperator Jan-gazu juz druga zime. I zadnych problemow z nim nie mam. Mam pytanie innego rodzaju. Jak radzicie sobie z mala wilgotnoscia powietrza? Przy temperaturach takich jak teraz (-15) mam w domu 20% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 21.12.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Witam Ja uzytkuje rekuperator Jan-gazu juz druga zime. I zadnych problemow z nim nie mam. Mam pytanie innego rodzaju. Jak radzicie sobie z mala wilgotnoscia powietrza? Przy temperaturach takich jak teraz (-15) mam w domu 20% Przewentylował się kolega Puść 20 do 25 m3/h na osbobę. Czyli jak w miarę normalna sypialnia bez trójkątów to 40 do 50 m3/h Powinno być lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 21.12.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Podłączam się pod temat, bo brzmi ciekawie... Doszedłem do etapu, że jak nie zrobię sobie sam wentylacji mechanicznej to nie będę miał, bo firmy wołają 11-15 tys. zł za instalację dla mojego domku, a to dla mnie zdecydowanie za dużo. Może mógłbym wydać połowę tej kwoty... Jak patrzę na ten rekuperator (aktualna cena w okolicach 4 tys. zł), to zastanawiam się czy za kolejne 3 tys. zł da się kupić całą resztę potrzebną, żeby zrobić instalację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 21.12.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Jak patrzę na ten rekuperator (aktualna cena w okolicach 4 tys. zł), to zastanawiam się czy za kolejne 3 tys. zł da się kupić całą resztę potrzebną, żeby zrobić instalację... Ja mam 100 m2 wentylowanej powierzchni użytkowej i za całość zapłaciłem nieco ponad 5 tyś zł. W tym centrala za 3600 zł więc rury, anemostaty,czerpnia,wyrzutnia,trójniki itd. kosztowały mnie ok. 1500 zł. Spokojnie się zmieścisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 21.12.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Jak patrzę na ten rekuperator (aktualna cena w okolicach 4 tys. zł), to zastanawiam się czy za kolejne 3 tys. zł da się kupić całą resztę potrzebną, żeby zrobić instalację... U mnie rury, anemostaty, kratki, przepustnice, obejmy, czerpnia wyniosły około 1800 PLN. Do każdego z 7 pomieszczeń idzie oddzielna nitka ( bez trójników), dom 120m2. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 21.12.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Czyli da się... hmm... coraz bardziej skłaniam się ku temu, żeby rozciągnąć sobie instalację (bez względu na to czy kupię od razu rekuperator czy nie). Kominy już wybudowałem, więc nie muszę robić tej mechanicznej, ale mogę... Tylko muszę się podszkolić i jakoś to sobie zaprojektować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts