Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

POtwierdzam,ze wentylatory podgrzewaja nawiew o ok. 1.5 st.

U mnie problem jest inny-z poddasza wieje o ok. 1.5-2 st. chlodniej niz z anemo biegnacych w stropie,wplyw betonu i kumulacji ciepla jest odczuwalny....Zaizolowalem rury na nieogrzewanym poddaszu dodatkowo i ...tak sobie jest,a bylo duzo gorzej-roznica gora dol ok. 5 st!!!

• 2 weeks później...

Mam pytanie do użytkowników: czy fabryczny programator to tylko urządzenie za 600 zł które włącza i wyłącza kiedy go zaprogramuję (bo są tańsze na rynku) czy coś więcej? Np. otworzenie przepustnicy jak rozpalę w kominku itp?

Już sobie odpowiedziałem:

[/url]http://jan-gaz.com.pl/Do_pobrania

• 3 weeks później...
No i stalo sie. Kupilem rekuperator Jan-Gaz. Rekuperator instalowany bedzie najprawdopodobniej w wiosne/lato - wtedy zobacze jak dziala w normalnych warunkach.

ms

no i?

działa?

nie działa?

Dziala, jest cichy. Rekuperator na strychu, w wiekszosci to rury Sonoduct, system rozdzielczy z przepustnicami na kazdy kanal. Sprawnosci nie zmierzylem bo w domu jeszcze nie mieszkam ale pierwsze wrazenie bardzo pozytywne. Sterownik ma mozliwosc zaprogramowania kazdego dnia tygodnia i sily nadmuchu w poszczegolnych godzinach.

ms.

piotrek_w:

Mam pytanie do użytkowników: czy fabryczny programator to tylko urządzenie za 600 zł które włącza i wyłącza kiedy go zaprogramuję (bo są tańsze na rynku) czy coś więcej? Np. otworzenie przepustnicy jak rozpalę w kominku itp?

Już sobie odpowiedziałem:

[/url]http://jan-gaz.com.pl/Do_pobrania

Ta instrukcja jest "mocno" nieaktualna :) Aktualną wersję masz tutaj:

http://alres.home.pl/pub/Instrukcja%20obslugi%20sterownika%20do%20rekuperatorow.pdf

Jeżeli chodzi o sterowanie rekuperatorami to ten sterownik umożliwia sterowanie wentylatorami o zasilaniu 230V AC (jedno jak i wielouzwojeniowymi) oraz wentylatorami o zasilaniu 24V DC ze sterowaniem 0÷10V.

pozdrawiam

JS

PS. Jak tam sprawność przy mrozach w nocy?

Przy temperaturze -5,6 sprawność na poziomie 82,5%, przy -8 sprawność taka sama, ale po chwili ( ok. 10 min ) załączyło się odszranianie przy takich temperaturach załączałoby się chyba dość często

normalnie zaciągam przez pseudo Gwc czyli 10 mb.rury przygotowanj do żwirowca i jest git - na zewnątrz - 10,5 a przed reku + 1

pozdrawiam

Witam

Ja uzytkuje rekuperator Jan-gazu juz druga zime. I zadnych problemow z nim nie mam.

Mam pytanie innego rodzaju. Jak radzicie sobie z mala wilgotnoscia powietrza? Przy temperaturach takich jak teraz (-15) mam w domu 20%

Przewentylował się kolega

Puść 20 do 25 m3/h na osbobę. Czyli jak w miarę normalna sypialnia bez trójkątów :wink: to 40 do 50 m3/h

Powinno być lepiej.

Podłączam się pod temat, bo brzmi ciekawie...

Doszedłem do etapu, że jak nie zrobię sobie sam wentylacji mechanicznej to nie będę miał, bo firmy wołają 11-15 tys. zł za instalację dla mojego domku, a to dla mnie zdecydowanie za dużo. Może mógłbym wydać połowę tej kwoty... Jak patrzę na ten rekuperator (aktualna cena w okolicach 4 tys. zł), to zastanawiam się czy za kolejne 3 tys. zł da się kupić całą resztę potrzebną, żeby zrobić instalację...

Jak patrzę na ten rekuperator (aktualna cena w okolicach 4 tys. zł), to zastanawiam się czy za kolejne 3 tys. zł da się kupić całą resztę potrzebną, żeby zrobić instalację...

Ja mam 100 m2 wentylowanej powierzchni użytkowej i za całość zapłaciłem nieco ponad 5 tyś zł.

W tym centrala za 3600 zł więc rury, anemostaty,czerpnia,wyrzutnia,trójniki itd. kosztowały mnie ok. 1500 zł.

Spokojnie się zmieścisz :D

Jak patrzę na ten rekuperator (aktualna cena w okolicach 4 tys. zł), to zastanawiam się czy za kolejne 3 tys. zł da się kupić całą resztę potrzebną, żeby zrobić instalację...

U mnie rury, anemostaty, kratki, przepustnice, obejmy, czerpnia wyniosły około 1800 PLN. Do każdego z 7 pomieszczeń idzie oddzielna nitka ( bez trójników), dom 120m2.

pozdrawiam

Czyli da się... hmm... coraz bardziej skłaniam się ku temu, żeby rozciągnąć sobie instalację (bez względu na to czy kupię od razu rekuperator czy nie). Kominy już wybudowałem, więc nie muszę robić tej mechanicznej, ale mogę... Tylko muszę się podszkolić i jakoś to sobie zaprojektować...