Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wstępne ogrzanie kanału = wychłodzenie pomieszczenia w którym biegnie lub odwrotnie.

Zwykle nie jest to pożądane albo skuteczność szału nie robi .

Jestem za krótkim odcinkiem do czerpni i używania gruntowego wymiennika dla stabilizacji układu wentylacji .

Jakiekolwiek inne dogrzewanie to kompromis lub strata w innym miejscu .

Ale są różne sytuacje, można wykorzystać odnawialne źródła inne niż grunt, np. słońce.

Każdy dom jest inny !

Więc niekoniecznie mogę mieć rację dla każdego przypadku .

Czytając Twój post pomyślałem o pewnej opcji. Wykorzystanie słońca, czy dobrą opcją byłoby poprowadzenie kanału czerpni na poddaszu nieużytkowym, bezpośrednio pod dachówką? W słoneczne zimowe dni mogłoby by być dogrzewane. Na lato to nie celowa opcja, więc zastosowanie dwóch czerpni: jedna zimowa z wężownicą kanałów pod dachówką, a w lato przełączanie na krótką czerpnie z zewnątrz.... czy ma to jakikolwiek sens?

Pozdr.

że się wtrącę... Prz moim Jan gazie z wymiennikiem przeciwpradowym właczenie GWC przy -11 stC nie dało nic (prawie - różnica 0,2stC) po stronie nawiewu do pomieszczeń. Tzn cały zys uciekł w wyrzutnie. Zaleta jes taka że centrala się nie rozmraża. I to tyle w zimie. W lecie GWC chłodzi - tu widzę większy zysk. Ale.... Czytałem o centralach które w zimie zamarzają i przestaja działac albo posiadają grzałkę i doprowadzają do ruiny. Tu warto zastosować GWC. Ale niekoniecznie wydając na nie naście tys zł.

Witaj,

A możesz podać dane techniczne GWC? typ, długość/wielkość, wielkość przepływu, głębokość przy rurowym i jak jest połączony z reku?

Ja planuję rurowy 2 x 160mm długość 2x40 m na głębokości od 2,6 do 1,2 czerpnia z rury PVC.

kazjan:(

Ja mam u siebie w projekcie czerpnię powietrza od strony wejscia do domu. Czy wokól czerpni nie brudzi się sciana? Zastanawiam się czy nie lepiej dac czerpnie i wyrzutnie na jednej scianie tylko w odleglosi powiedzmy okolo 4 m.

Możesz się zdziwić. Na czerpni/wyrzutni zwłaszcza metalowej osadza się kurz i skrapla się czasami woda. Efekt widać po pewnym czasie na ścianie w postaci ciemnej smugi.

• 2 weeks później...

Jak już jesteśmy przy czerpni/wyrzutni to też mnie zainteresowała zintegrowana czerpnio-wyrzutnia z Jan-Gaza i czy nie gryzie się z przepisami i wiecie co? Przepisy mówią co następuje:

...10. Czerpnie i wyrzutnie powietrza na dachu budynku należy sytuować poza strefami zagrożenia wybuchem, zachowując między nimi odległość nie mniejszą niż 10 m przy wyrzucie poziomym i 6 m przy wyrzucie pionowym, przy czym wyrzutnia powinna być usytuowana co najmniej 1 m ponad czerpnią.

11. Odległość, o której mowa w ust. 10, może nie być zachowana w przypadku zastosowania zblokowanych urządzeń wentylacyjnych, obejmujących czerpnię i wyrzutnię powietrza, zapewniających skuteczny rozdział strumienia powietrza świeżego od wywiewanego z urządzenia wentylacyjnego

Polecam lekturę linku: http://www.architektura.info/index.php/prawo/warunki_techniczne_budynki

Jakoś nie chce mi się wierzyć, że przy zintegrowanej czerpnio-wyrzutni część zużytego powietrza nie będzie zawracać do czerpni...

PS. Nie piszę już żadnych postów. Obecna ich liczba bardzo mnie się podoba:)

Edytowane przez Trymi

• 3 weeks później...

Witam

Jestem troche zielony w tym temacie. dopiero czytam i ucze sie.

Bede montowal WM bez GWC mialem wybrac miedzy firma Brink - Renovent HR 300 a Pro-vent (tzn kto zaoferuje taniej)

Ktora firma jest lepsza?

Czytalem tez o Jan - gaz polecacie i moje pytanie (moze dla niektorych smieszne)

Brac z jakim wymiennikiem: krzyzowym czy przeciwpradowym?

Leniin, absolutnie nie rób WM bez GWC! Toż to świętokradztwo! Co dwa lata będziesz wymieniał reku a po dziesięciu dom ci zamarznie a Ty razem z nim. WM+GWC to jak Jaś i Małgosia, bez siebie żyć nie mogą.

Piczman, czy trochę nie przesadzasz z tą koniecznością GWC i ilości problemów z zamarzającym wymiennikiem?

Ja też zrobię instalację (a raczej poproszę o zrobienie) na Jan-Gazie bez GWC. Jak nie będę mógł w nocy spać ze stresu bo mi przez kilka dni w roku wymiennik przymarznie to sobie kupie nagrzewnicę.