kangaxx 22.06.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 nie pisałem o kondensacji wewnątrz tylko zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 22.06.2011 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 nie pisałem o kondensacji wewnątrz tylko zewnątrz Rozumiem. Czy kanał będzie miał 10 m, czy 1 m kondensacja wystąpi na zewnętrznej części rury. Czyli nie izolować nawet tego krótkiego odcinka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 22.06.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Wstępne ogrzanie kanału = wychłodzenie pomieszczenia w którym biegnie lub odwrotnie. Zwykle nie jest to pożądane albo skuteczność szału nie robi . Jestem za krótkim odcinkiem do czerpni i używania gruntowego wymiennika dla stabilizacji układu wentylacji . Jakiekolwiek inne dogrzewanie to kompromis lub strata w innym miejscu . Ale są różne sytuacje, można wykorzystać odnawialne źródła inne niż grunt, np. słońce. Każdy dom jest inny ! Więc niekoniecznie mogę mieć rację dla każdego przypadku . Czytając Twój post pomyślałem o pewnej opcji. Wykorzystanie słońca, czy dobrą opcją byłoby poprowadzenie kanału czerpni na poddaszu nieużytkowym, bezpośrednio pod dachówką? W słoneczne zimowe dni mogłoby by być dogrzewane. Na lato to nie celowa opcja, więc zastosowanie dwóch czerpni: jedna zimowa z wężownicą kanałów pod dachówką, a w lato przełączanie na krótką czerpnie z zewnątrz.... czy ma to jakikolwiek sens? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazjan 29.06.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 że się wtrącę... Prz moim Jan gazie z wymiennikiem przeciwpradowym właczenie GWC przy -11 stC nie dało nic (prawie - różnica 0,2stC) po stronie nawiewu do pomieszczeń. Tzn cały zys uciekł w wyrzutnie. Zaleta jes taka że centrala się nie rozmraża. I to tyle w zimie. W lecie GWC chłodzi - tu widzę większy zysk. Ale.... Czytałem o centralach które w zimie zamarzają i przestaja działac albo posiadają grzałkę i doprowadzają do ruiny. Tu warto zastosować GWC. Ale niekoniecznie wydając na nie naście tys zł. Witaj, A możesz podać dane techniczne GWC? typ, długość/wielkość, wielkość przepływu, głębokość przy rurowym i jak jest połączony z reku? Ja planuję rurowy 2 x 160mm długość 2x40 m na głębokości od 2,6 do 1,2 czerpnia z rury PVC. kazjan:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 02.07.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Ja mam u siebie w projekcie czerpnię powietrza od strony wejscia do domu. Czy wokól czerpni nie brudzi się sciana? Zastanawiam się czy nie lepiej dac czerpnie i wyrzutnie na jednej scianie tylko w odleglosi powiedzmy okolo 4 m. Możesz się zdziwić. Na czerpni/wyrzutni zwłaszcza metalowej osadza się kurz i skrapla się czasami woda. Efekt widać po pewnym czasie na ścianie w postaci ciemnej smugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 14.07.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 (edytowane) Jak już jesteśmy przy czerpni/wyrzutni to też mnie zainteresowała zintegrowana czerpnio-wyrzutnia z Jan-Gaza i czy nie gryzie się z przepisami i wiecie co? Przepisy mówią co następuje:...10. Czerpnie i wyrzutnie powietrza na dachu budynku należy sytuować poza strefami zagrożenia wybuchem, zachowując między nimi odległość nie mniejszą niż 10 m przy wyrzucie poziomym i 6 m przy wyrzucie pionowym, przy czym wyrzutnia powinna być usytuowana co najmniej 1 m ponad czerpnią. 11. Odległość, o której mowa w ust. 10, może nie być zachowana w przypadku zastosowania zblokowanych urządzeń wentylacyjnych, obejmujących czerpnię i wyrzutnię powietrza, zapewniających skuteczny rozdział strumienia powietrza świeżego od wywiewanego z urządzenia wentylacyjnego Polecam lekturę linku: http://www.architektura.info/index.php/prawo/warunki_techniczne_budynki Jakoś nie chce mi się wierzyć, że przy zintegrowanej czerpnio-wyrzutni część zużytego powietrza nie będzie zawracać do czerpni... PS. Nie piszę już żadnych postów. Obecna ich liczba bardzo mnie się podoba:) Edytowane 19 Lipca 2011 przez Trymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.08.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Ludzie !Kupujcie te centrale bo są dobre !Na pewno lepsze od Dospel'a a w podobnej cenie . Ostatnio miałem okazję dokładnie się przyjrzeć budowie i jakości wykonania . Polecam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 03.08.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Taki mam zamiar:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 03.08.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 WitamJestem troche zielony w tym temacie. dopiero czytam i ucze sie.Bede montowal WM bez GWC mialem wybrac miedzy firma Brink - Renovent HR 300 a Pro-vent (tzn kto zaoferuje taniej)Ktora firma jest lepsza? Czytalem tez o Jan - gaz polecacie i moje pytanie (moze dla niektorych smieszne)Brac z jakim wymiennikiem: krzyzowym czy przeciwpradowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.08.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Skoro bez GWC to przewidujesz cudowanie i rozwiązywanie problemów wynikających z nieprzystosowania central wentylacyjnych do pracy ciągłej w mrozy .Zacznij więc czytać bo wiedza Ci się przyda.Wymiennik oczywiście przeciwprądowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 04.08.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Jakie to problemy?Da sie to rozwiazac inaczej niz tylko z GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.08.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Tak, wiele osób tak ma .W lecie praca cykliczna a w zimie "męczenie" centrali i spore straty których nie widać a są . Przy odpowiedniej wiedzy można uniknąć wymiany lub naprawy centrali po paru latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 04.08.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 proventa odradzam, kołkowate centralebierz jangaza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 04.08.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Piczman własnie ta wiedz mnie interesuje. Jak byc mial chwile czasu i ochoty chetnie poczytam Twoje rady... kangaxx dzieki za odpowiedz; rozwin "kołkowate centrale". sa jakie felerne czy cos innego z nimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.08.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Piczman własnie ta wiedz mnie interesuje. Jak byc mial chwile czasu i ochoty chetnie poczytam Twoje rady... Masz tu na forum cały referat, dużo tego nie ma , raptem niecałe 4 tyś postów Miłego czytania i dobrej decyzji życzę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 04.08.2011 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Dzieki... nakieruj mnie prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 04.08.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Leniin, absolutnie nie rób WM bez GWC! Toż to świętokradztwo! Co dwa lata będziesz wymieniał reku a po dziesięciu dom ci zamarznie a Ty razem z nim. WM+GWC to jak Jaś i Małgosia, bez siebie żyć nie mogą.Piczman, czy trochę nie przesadzasz z tą koniecznością GWC i ilości problemów z zamarzającym wymiennikiem? Ja też zrobię instalację (a raczej poproszę o zrobienie) na Jan-Gazie bez GWC. Jak nie będę mógł w nocy spać ze stresu bo mi przez kilka dni w roku wymiennik przymarznie to sobie kupie nagrzewnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 04.08.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Czyli... jak dobrze rozumuje.... mozna zrobic WM z nagrzewnica i to sie sprawdza. Nie mam teraz kasy na GWC ale zrobie przepusty pod niego moze uda sie w przyszlosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.08.2011 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Czyli... jak dobrze rozumuje.... mozna zrobic WM z nagrzewnica i to sie sprawdza. Nie mam teraz kasy na GWC ale zrobie przepusty pod niego moze uda sie w przyszlosci oczywiście że sie sprawdza..., na sezon grzewczy wydasz jakieś 100zł za prąd na podgrzanie powietrza do 0* jak są mrozy:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 04.08.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 kołkowate tzn projektowane przez inżyniera od aranżowania ogrodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts