Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

Kangaxx - uważam, że trochę ironizujesz. Na forach jest wiele pozytywnych opinii o centralach Brink i poza argumentem przeciw dotyczącym plastikowego wymiennika trudno się przyczepić do tej centrali. Osobiście rozważam Jan-Gaz 350 i właśnie Brinka HR Medium. Brink HR 300 + Sterownik IB-TRON 3100 Fan 12 V to koszt 5680 zł, natomiast Jan-Gaz 350 PB E2/E3 DC to koszt 7072 zł - różnicę można przeznaczyć na wykonanie GWC "tymi ręcyma".

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak chcecie tanio ( bardzo tanio) i dość dobrze zbudować wentylację to przewody, sterownik i 2 wentylatory kanałowe .

Do 1 tyś zł macie bardzo sprawną wentylację, sterowalną i łatwą w obsłudze a zarazem brak problemów z wilgocią .

To już jest wielki sukces w porównaniu do kominów za kilka tyś .

Będzie działać tak jak oczekujecie z kilkoma "mankamentami" na Które się godzicie !!!

Jak chcecie tanio ( bardzo tanio) i dość dobrze zbudować wentylację to przewody, sterownik i 2 wentylatory kanałowe .

Do 1 tyś zł macie bardzo sprawną wentylację, sterowalną i łatwą w obsłudze a zarazem brak problemów z wilgocią .

Będzie działać tak jak oczekujecie z kilkoma "mankamentami" na Które się godzicie !!!

można doczepić do tego samo GWC ( bez rekuperatora ) i wyśrubować jakieś 50% sprawności, a także mieć lekkie schładzanie w lecie:yes:

Miało być tanio ;)

GWC to do instalacji zbudowanych optymalnie bez obcinania kosztów.

WM dopiero raczkuje i jeszcze nie pisze się o ubocznych skutkach braku w jej wyposażeniu GWC.

Uważam że powinno się te instalacje łączyć i albo mnie stać albo nie .

Robienie czegoś na skróty zwykle nie wychodzi tak jak tego oczekujemy i później jest psioczenie na forach że miało być tak pięknie a nie jest .

Miało być tanio ;)

GWC to do instalacji zbudowanych optymalnie bez obcinania kosztów.

WM dopiero raczkuje i jeszcze nie pisze się o ubocznych skutkach braku w jej wyposażeniu GWC.

Uważam że powinno się te instalacje łączyć i albo mnie stać albo nie .

Robienie czegoś na skróty zwykle nie wychodzi tak jak tego oczekujemy i później jest psioczenie na forach że miało być tak pięknie a nie jest .

zgadzam się:yes:

ale może warto zrobić to w odwrotnej kolejności, najpierw gwc i wiatraczki na kanałach sterowane pstryczkiem, a po kilku latach ( jak sie człowiek pozbiera po budowie) doczepić dobre reku.

gwc w trakcie budowy łatwiej zrobić niż jak się zamieszka bo wiadomo trawka, krzaczki..., koszt dobrego gwc jest podobny do byle jakiej centrali.

więc jak sie człowiek szczypie z groszem a w planie chciałby mieć całość to może w tej kolejności będzie bardziej optymalnie.

Kangaxx - uważam, że trochę ironizujesz. Na forach jest wiele pozytywnych opinii o centralach Brink i poza argumentem przeciw dotyczącym plastikowego wymiennika trudno się przyczepić do tej centrali. Osobiście rozważam Jan-Gaz 350 i właśnie Brinka HR Medium. Brink HR 300 + Sterownik IB-TRON 3100 Fan 12 V to koszt 5680 zł, natomiast Jan-Gaz 350 PB E2/E3 DC to koszt 7072 zł - różnicę można przeznaczyć na wykonanie GWC "tymi ręcyma".

karlsen, po pierwsze to ja pisałem o provencie a po drugie zmień dostawcę jangazów bo zdziera zdziera :)

Ostatnio miałem okazję dokładnie się przyjrzeć budowie i jakości wykonania .

Jeśli dobrze rozpoznaję na zdjęciach (link "INSTALACJE" w podpisie) to odnosisz się do nowego modelu JanGaza z 2011r, czy tak ?

Przy okazji - zauważyłem na zdjęciach, że masz co najmniej jeden przepust w rogu sufitu (http://imageshack.us/photo/my-images/607/img4640l.jpg/) czy tam będzie anemostat ? Mam podobny przepust pod anemostat nawiewny i obawiam się zakurzenia/przybrudzenia ścian w rogu - pewnie będę chciał anemostat odsunąć od rogu.

• 2 months później...
Karlsen- spojrzałem na tego brinka medium i ma 225 m3/h - tak cienko porównać z 350 jangaza

To są centrale, które brałem pod uwagę, czyli siłą rzeczy musiałem porównać, począwszy od serwisu i ceny zakupu kończąc na różnych wymiennikach. Od szczegółu do ogółu. Porównywanie tylko i wyłącznie wydajności niewiele pomoże w wyborze.

Taka wentylacja by mnie interesowała mógłbyś ten temat rozwinąć?

Jakie wentylatory zastosować jakie przekroje rur i czy nie trzeba komina?