Karlsen 04.08.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Kangaxx - uważam, że trochę ironizujesz. Na forach jest wiele pozytywnych opinii o centralach Brink i poza argumentem przeciw dotyczącym plastikowego wymiennika trudno się przyczepić do tej centrali. Osobiście rozważam Jan-Gaz 350 i właśnie Brinka HR Medium. Brink HR 300 + Sterownik IB-TRON 3100 Fan 12 V to koszt 5680 zł, natomiast Jan-Gaz 350 PB E2/E3 DC to koszt 7072 zł - różnicę można przeznaczyć na wykonanie GWC "tymi ręcyma". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.08.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Jak chcecie tanio ( bardzo tanio) i dość dobrze zbudować wentylację to przewody, sterownik i 2 wentylatory kanałowe .Do 1 tyś zł macie bardzo sprawną wentylację, sterowalną i łatwą w obsłudze a zarazem brak problemów z wilgocią . To już jest wielki sukces w porównaniu do kominów za kilka tyś . Będzie działać tak jak oczekujecie z kilkoma "mankamentami" na Które się godzicie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.08.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Jak chcecie tanio ( bardzo tanio) i dość dobrze zbudować wentylację to przewody, sterownik i 2 wentylatory kanałowe . Do 1 tyś zł macie bardzo sprawną wentylację, sterowalną i łatwą w obsłudze a zarazem brak problemów z wilgocią . To już jest wielki sukces w porównaniu do kominów za kilka tyś . Będzie działać tak jak oczekujecie z kilkoma "mankamentami" na Które się godzicie !!! można doczepić do tego samo GWC ( bez rekuperatora ) i wyśrubować jakieś 50% sprawności, a także mieć lekkie schładzanie w lecie:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.08.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Miało być tanio GWC to do instalacji zbudowanych optymalnie bez obcinania kosztów. WM dopiero raczkuje i jeszcze nie pisze się o ubocznych skutkach braku w jej wyposażeniu GWC. Uważam że powinno się te instalacje łączyć i albo mnie stać albo nie . Robienie czegoś na skróty zwykle nie wychodzi tak jak tego oczekujemy i później jest psioczenie na forach że miało być tak pięknie a nie jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.08.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Miało być tanio GWC to do instalacji zbudowanych optymalnie bez obcinania kosztów. WM dopiero raczkuje i jeszcze nie pisze się o ubocznych skutkach braku w jej wyposażeniu GWC. Uważam że powinno się te instalacje łączyć i albo mnie stać albo nie . Robienie czegoś na skróty zwykle nie wychodzi tak jak tego oczekujemy i później jest psioczenie na forach że miało być tak pięknie a nie jest . zgadzam się ale może warto zrobić to w odwrotnej kolejności, najpierw gwc i wiatraczki na kanałach sterowane pstryczkiem, a po kilku latach ( jak sie człowiek pozbiera po budowie) doczepić dobre reku. gwc w trakcie budowy łatwiej zrobić niż jak się zamieszka bo wiadomo trawka, krzaczki..., koszt dobrego gwc jest podobny do byle jakiej centrali. więc jak sie człowiek szczypie z groszem a w planie chciałby mieć całość to może w tej kolejności będzie bardziej optymalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 05.08.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 a czy mógłby ktoś znający temat pokusić się o porównanie funkcji i funkcjonalności sterowników jan-gaz (E2/E3), nikola i bartosza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 06.08.2011 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Kangaxx - uważam, że trochę ironizujesz. Na forach jest wiele pozytywnych opinii o centralach Brink i poza argumentem przeciw dotyczącym plastikowego wymiennika trudno się przyczepić do tej centrali. Osobiście rozważam Jan-Gaz 350 i właśnie Brinka HR Medium. Brink HR 300 + Sterownik IB-TRON 3100 Fan 12 V to koszt 5680 zł, natomiast Jan-Gaz 350 PB E2/E3 DC to koszt 7072 zł - różnicę można przeznaczyć na wykonanie GWC "tymi ręcyma". karlsen, po pierwsze to ja pisałem o provencie a po drugie zmień dostawcę jangazów bo zdziera zdziera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 06.08.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Faktycznie pisałeś o provencie, a ja się rozpędziłem:bash:. Cena centrali Jan gaz jest ze strony producenta, jak nie od niego to od kogo będzie taniej? Nakierujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.08.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Ja bym proponował dokładne sprawdzenie ile te centrale pobierają prądu, bo poza nielicznymi wypadkami będą pracowały ciagle 24h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 06.08.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 (edytowane) Witaj Autorus. Prowadziliśmy już na forum wyliczenia w PLN dot. prądożerności Jan-Gaza z wentylatorami prądu stałego i przemiennego w kontekście wyboru DC czy AC - post nr 412 tego tematu. Edytowane 6 Sierpnia 2011 przez Karlsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 08.08.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Ostatnio miałem okazję dokładnie się przyjrzeć budowie i jakości wykonania . Jeśli dobrze rozpoznaję na zdjęciach (link "INSTALACJE" w podpisie) to odnosisz się do nowego modelu JanGaza z 2011r, czy tak ? Przy okazji - zauważyłem na zdjęciach, że masz co najmniej jeden przepust w rogu sufitu (http://imageshack.us/photo/my-images/607/img4640l.jpg/) czy tam będzie anemostat ? Mam podobny przepust pod anemostat nawiewny i obawiam się zakurzenia/przybrudzenia ścian w rogu - pewnie będę chciał anemostat odsunąć od rogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annndrzej 12.10.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Karlsen- spojrzałem na tego brinka medium i ma 225 m3/h - tak cienko porównać z 350 jangaza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.10.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Witaj Autorus. Prowadziliśmy już na forum wyliczenia w PLN dot. prądożerności Jan-Gaza z wentylatorami prądu stałego i przemiennego w kontekście wyboru DC czy AC - post nr 412 tego tematu. Faktycznie, DC jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.10.2011 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Mam podobny przepust pod anemostat nawiewny i obawiam się zakurzenia/przybrudzenia ścian w rogu Nic się nie zabrudzi !!! Wiesz o jakim wiaterku piszemy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 12.10.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Karlsen- spojrzałem na tego brinka medium i ma 225 m3/h - tak cienko porównać z 350 jangaza To są centrale, które brałem pod uwagę, czyli siłą rzeczy musiałem porównać, począwszy od serwisu i ceny zakupu kończąc na różnych wymiennikach. Od szczegółu do ogółu. Porównywanie tylko i wyłącznie wydajności niewiele pomoże w wyborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 12.10.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 kupiłem Bratu jangaza i trochę się w nim pozmieniało:1. bypass jest lepiej rozwiązany.2. steorownik prosty (czyli e1) jest w estetycznej obudowie (coś jak termostat). I to zarówno dla AC jak i DC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 12.10.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Jakie jest realne zużycie prądu na podstawowym biegu? Nie chodzi mi o wyliczenia z tabelki jangaza tylko z Waszych liczników.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.10.2011 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Sprawdzałem 350-tkę i 500--tkę na prąd zmienny z podpiętymi instalacjami miernikiem poboru prądu takim wtyczkowym.Wyniki mam gdzieś zapisane, poszukam i wkleję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 15.10.2011 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Jak chcecie tanio ( bardzo tanio) i dość dobrze zbudować wentylację to przewody, sterownik i 2 wentylatory kanałowe . Do 1 tyś zł macie bardzo sprawną wentylację, sterowalną i łatwą w obsłudze a zarazem brak problemów z wilgocią . To już jest wielki sukces w porównaniu do kominów za kilka tyś . Będzie działać tak jak oczekujecie z kilkoma "mankamentami" na Które się godzicie !!! Taka wentylacja by mnie interesowała mógłbyś ten temat rozwinąć? Jakie wentylatory zastosować jakie przekroje rur i czy nie trzeba komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 16.10.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Jakie jest realne zużycie prądu na podstawowym biegu? Nie chodzi mi o wyliczenia z tabelki jangaza tylko z Waszych liczników. Pozdro Witam, w 350 na prąd zmienny 58-59 W. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts