Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pedronx - przyłapałeś mnie - nie mam jeszcze WM, cóż nawet nie mam internetowego dziennika budowy, dlatego na końcu wypowiedzi dodałem uśmieszek. Wentylację mechaniczną w 20% już wykonałem w swoim domu właśnie dzięki wielu uprzejmym osobom z tego i "innego" forum. Resztę wykonam na wiosnę, niech zimą stan surowy się wietrzy. Dodam tylko, że jeżeli będzie posiadał GWC lub GGWC to ta 500 jangaza znacznie lepiej wychłodzi Ci domek przy założeniu poprawnie wykonanej instalacji ( to tak jak mocniejszy silnik przy nagłej potrzebie wyprzedzania - ale ile razy potrzebujesz wykorzystać 100% mocy silnika?).

Jak sam napisałeś masz wszystko dopiero w planach.

Chłodzenie domu przy pomocy WM nawet wspomaganej GWC, to mit. No ale sam się o tym przekonasz jak już wszystko będzie gotowe :)

Jest wielu użytkowników, którzy uważają dobrze wykonany i przewymiarowany gwc za dobry "schładzacz". Zaznaczam, że nie porównuje tego do klimatyzacji. Osobiście potwierdzę lub uderzę się w pierś w przyszłym roku, kiedy to wprowadzę się do domu.

Na tę chwilę czytam i czytam i analizuję i okropny mętlik w głowie w kwestii wyboru central, pieców, możliwości inteligentnych domów itp. :)

Orko - nie tylko w planach, ale i w wykonaniu.

Ja mam poddasze i temperatury rzędu 22-23oC bez GWC. Trzeba "tylko" nocą otwierać okna. Temperatura 30oC w dzień nie jest znowu taka duża o ile nocą jest mniej niż 20oC. Natomiast dyskutowałbym czy przy pomocy GWC można to zrobić skuteczniej. Dlaczego - otóż nie po raz pierwszy czytam, że ktoś latem "schładza" dom wykorzystując GWC do temperatury 26oC i to jeszcze w domu parterowym.

każdy model jangaza ma teraz inny wymiennik alu w środku, na życzenie też plastik, inny bajpas i sterownik, na stary trafisz kupując w jakiejś hurtowni, sprzedającej resztki zapasów, ceny masz na stronie jangaza

czy ten nowy sterownik E2/E3 to taki sam jak fotce na www jangaza i w "do pobrania" to jego jest instrukcja czy to co na www to starsza wersja?

czy ten nowy sterownik E2/E3 to taki sam jak fotce na www jangaza i w "do pobrania" to jego jest instrukcja czy to co na www to starsza wersja?

niestety nie, to sa jeszcze stare sterowniki, nowy jest biały i "gorący" stad braki na stronie, dla informacji pozostało ostatnie jakieś 30 sztuk tego sterownika i to jest koniec, następne już tylko nowe, widziałem u nich na w warsztacie nowe, są ładniejsze

Metody są raczej sprawdzone więc ewentualna wynalazczość wymaga pogrzebania w sieci. Natomiast celowość takiego zwłaszcza dogrzewania jest mocno dyskusyjna.

na wiosnę będę kończył wersje wm, która będzie chłodziła poprzez gwc a nie mity, ilość powietrza i jego temperatura to wielkości łatwe do przeliczenia na kw :)

niestety nie, to sa jeszcze stare sterowniki, nowy jest biały i "gorący" stad braki na stronie, dla informacji pozostało ostatnie jakieś 30 sztuk tego sterownika i to jest koniec, następne już tylko nowe, widziałem u nich na w warsztacie nowe, są ładniejsze

a gdzie w necie można by znaleźć jakieś info o tym nowym, a moze wiesz czy ma on w tej wersji wolne wejście bezpotencjałowe (na alarm, przycisk dzwonkowy itp, alres podawał taką funkcjonalnosć dla sterowników rekuperatorów tylko nie wiem czy akurat jangazowy to ma)