kangaxx 21.10.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 ja mam bartosza, program który ustawiłem to rano i wieczorem 80% po godzince reszta doby 20% i to wystarcza by było ok, nie mam kłopotów z przesuszaniem, jego wydajność max to 1,4 obecnej kubatury, jak skończę całe poddasze będzie akurat tylko program mu pozostanie podkręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 22.10.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Pedronx - przyłapałeś mnie - nie mam jeszcze WM, cóż nawet nie mam internetowego dziennika budowy, dlatego na końcu wypowiedzi dodałem uśmieszek. Wentylację mechaniczną w 20% już wykonałem w swoim domu właśnie dzięki wielu uprzejmym osobom z tego i "innego" forum. Resztę wykonam na wiosnę, niech zimą stan surowy się wietrzy. Dodam tylko, że jeżeli będzie posiadał GWC lub GGWC to ta 500 jangaza znacznie lepiej wychłodzi Ci domek przy założeniu poprawnie wykonanej instalacji ( to tak jak mocniejszy silnik przy nagłej potrzebie wyprzedzania - ale ile razy potrzebujesz wykorzystać 100% mocy silnika?). Jak sam napisałeś masz wszystko dopiero w planach. Chłodzenie domu przy pomocy WM nawet wspomaganej GWC, to mit. No ale sam się o tym przekonasz jak już wszystko będzie gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 22.10.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Jest wielu użytkowników, którzy uważają dobrze wykonany i przewymiarowany gwc za dobry "schładzacz". Zaznaczam, że nie porównuje tego do klimatyzacji. Osobiście potwierdzę lub uderzę się w pierś w przyszłym roku, kiedy to wprowadzę się do domu. Na tę chwilę czytam i czytam i analizuję i okropny mętlik w głowie w kwestii wyboru central, pieców, możliwości inteligentnych domów itp. Orko - nie tylko w planach, ale i w wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 22.10.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 GWC nie mam i nie zamierzam mieć. A dom można skutecznie schłodzić zacieniając okna i wykorzystując chłodne nocne powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 22.10.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Przez ostatnie dwa sezony pewnie było możliwe wychładzanie domu przez zacienianie, ale cofając się 3 lata wstecz, kiedy pierwsze 9 dni lipca to temperatury w ciągu dnia powyżej 30 stopni - jak byś tego dokonał wykorzystując chłodne nocne powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 22.10.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Ja mam poddasze i temperatury rzędu 22-23oC bez GWC. Trzeba "tylko" nocą otwierać okna. Temperatura 30oC w dzień nie jest znowu taka duża o ile nocą jest mniej niż 20oC. Natomiast dyskutowałbym czy przy pomocy GWC można to zrobić skuteczniej. Dlaczego - otóż nie po raz pierwszy czytam, że ktoś latem "schładza" dom wykorzystując GWC do temperatury 26oC i to jeszcze w domu parterowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 22.10.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 nie jest mitem ani ochładzanie ani dogrzewanie domu przez wm, trzeba tylko wiedzieć jak to działa bo robienie "na pałę" dobrych efektów nie przyniesie, aby wm mogła spełniać jakieś funkcje termiczne, trzeba ją trochę inaczej zrobić ale to już wynalazek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 28.10.2011 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Metody są raczej sprawdzone więc ewentualna wynalazczość wymaga pogrzebania w sieci. Natomiast celowość takiego zwłaszcza dogrzewania jest mocno dyskusyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 28.10.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 każdy model jangaza ma teraz inny wymiennik alu w środku, na życzenie też plastik, inny bajpas i sterownik, na stary trafisz kupując w jakiejś hurtowni, sprzedającej resztki zapasów, ceny masz na stronie jangaza czy ten nowy sterownik E2/E3 to taki sam jak fotce na www jangaza i w "do pobrania" to jego jest instrukcja czy to co na www to starsza wersja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 29.10.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 czy ten nowy sterownik E2/E3 to taki sam jak fotce na www jangaza i w "do pobrania" to jego jest instrukcja czy to co na www to starsza wersja? niestety nie, to sa jeszcze stare sterowniki, nowy jest biały i "gorący" stad braki na stronie, dla informacji pozostało ostatnie jakieś 30 sztuk tego sterownika i to jest koniec, następne już tylko nowe, widziałem u nich na w warsztacie nowe, są ładniejsze Metody są raczej sprawdzone więc ewentualna wynalazczość wymaga pogrzebania w sieci. Natomiast celowość takiego zwłaszcza dogrzewania jest mocno dyskusyjna. na wiosnę będę kończył wersje wm, która będzie chłodziła poprzez gwc a nie mity, ilość powietrza i jego temperatura to wielkości łatwe do przeliczenia na kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 29.10.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 niestety nie, to sa jeszcze stare sterowniki, nowy jest biały i "gorący" stad braki na stronie, dla informacji pozostało ostatnie jakieś 30 sztuk tego sterownika i to jest koniec, następne już tylko nowe, widziałem u nich na w warsztacie nowe, są ładniejsze a gdzie w necie można by znaleźć jakieś info o tym nowym, a moze wiesz czy ma on w tej wersji wolne wejście bezpotencjałowe (na alarm, przycisk dzwonkowy itp, alres podawał taką funkcjonalnosć dla sterowników rekuperatorów tylko nie wiem czy akurat jangazowy to ma) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 29.10.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 nie wiem ale mogę spytać, w środę jak nie zapomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 30.10.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 W jaki sposób rozwiązujecie potrzebę wyłączenia wentylacji w przypadku posiadania E1? Oddzielny wyłącznik prądu do centrali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 30.10.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 przełącznikiem na 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 30.10.2011 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Nie mogłem znaleźć na necie zdjęcia E1 i nie wiedziałem, czy jest opcja 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 30.10.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 nie wiem ale mogę spytać, w środę jak nie zapomnę no gdybyś nie zapomniał to fajnie by było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 05.11.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Możecie mi napisać jaki kabelek puścić od reku do sterownika. Chcę to zrobic przed tynkami, reku będe kupowal na wiosne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 05.11.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 jak dasz skrętkę komp. to raczej każdy sterownik potem obsłużysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.11.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 skrętka powinna wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.11.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Ano nie wystraczy. W przypadku wentylatorów AC i sterowania E1 potrzeba kable na 220V - 5 x 0,75mm2. Ja wybłagałem Pana Jan Gaza i zrobił mi na przekaźnikach bo miałem tylko skrętkę. Ale tego nie ma w standardzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts