Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w takiej sytuacji mozna wogóle odpuścic reku: Dwa wentylatory + 2 Filtry + GWC Glikolowy. Nawiew o temp około 5-8 stC w zimie. Anemostat rozdmuchnie zimne powietrze pod sufitem. Zanim spadnie w okolice głowy to będzie miało ze 20stC. Takie lużne przemyślenia.

w takiej sytuacji mozna wogóle odpuścic reku: Dwa wentylatory + 2 Filtry + GWC Glikolowy. Nawiew o temp około 5-8 stC w zimie. Anemostat rozdmuchnie zimne powietrze pod sufitem. Zanim spadnie w okolice głowy to będzie miało ze 20stC. Takie lużne przemyślenia.

Także zastanawiam się nad takim rozwiązaniem. Przeliczał ktoś ile to będzie kosztować?

W sumie to zaczynając czytać ten temat byłem pewien że kupię Jan Gaza ale jak doszedłem do ostatnich stron i wszedłem na stronę producenta to zmieniłem zdanie. Nie wiem ile kosztowały przedtem ale teraz to cenowo żadna rewelacja. Korzystając z okazji zastanawiam się nad Confo Air 350 lub Air Ned 300. Co o nich myślicie? W zaleceniach producenta pisze o 8 stopniach C dla Confo Air i o temperaturach dodatnich dla Air Ned w pomieszczeniu a ja mam miejsce jedynie na niedocieplonym poddaszu. Myślałem żeby to jakoś docieplić, jak myślicie da radę w taki sposób?

W sumie to zaczynając czytać ten temat byłem pewien że kupię Jan Gaza ale jak doszedłem do ostatnich stron i wszedłem na stronę producenta to zmieniłem zdanie. Nie wiem ile kosztowały przedtem ale teraz to cenowo żadna rewelacja. Korzystając z okazji zastanawiam się nad Confo Air 350 lub Air Ned 300. Co o nich myślicie? W zaleceniach producenta pisze o 8 stopniach C dla Confo Air i o temperaturach dodatnich dla Air Ned w pomieszczeniu a ja mam miejsce jedynie na niedocieplonym poddaszu. Myślałem żeby to jakoś docieplić, jak myślicie da radę w taki sposób?

a jeżeli chodzi o te temperatury dla reku to jak myślicie?? przeżyje reku na niedocieplonym strychu? jak na razie nie mam GWC i pewnie nie prędko będę miał, nagrzewnicy elektrycznej nie chcę bo to bez sensu. Czym może skutkować zbyt niska temperatura?

zamarzaniem wymiennika i słabą sprawnoscią?

je○zlei strych nieocieplany to i tak licz się ze spora inwestycją w ocieplene wszystkich elementów wentylacji, myślę ze warto je "przytulic" do "ciepłej" części od strony mieszkalnej (podłoga strychu, może jakaś ściana) i z pozostałych stron dokładnie zaizolować, a na reku można zawsze zrobić ładną, grubą zabudowę, a'la szafa ze styropianu czy wełny, no i odprowadzenie skroplin dokładnie zaizolować a najlepiej puścić chyba rurkę pod reku w dół w podłogę strychu

Muszę Cię zmartwić. Nawet przy niewielkich prędkościach wyraźnie czuć chłodny powiew (zwłaszcza pod anemostatem) a w tej sytuacji byłby bardzo chłodny.

Muszę Cię zmartwić. Nawet przy niewielkich prędkościach wyraźnie czuć chłodny powiew (zwłaszcza pod anemostatem) a w tej sytuacji byłby bardzo chłodny.

też się z tym zgodzę...

niby mamy kontrole nad ilością powietrza i jakieś oszczędności dzięki GWC ale czuć jak chłodek leci z wentylacji

Nie wiem ile kosztowały przedtem ale teraz to cenowo żadna rewelacja.

Zgadza się.

O ile mnie pamięć nie myli jeszcze rok temu najtańszy (350) na ich stronce był za 3,5k.

też się z tym zgodzę...

niby mamy kontrole nad ilością powietrza i jakieś oszczędności dzięki GWC ale czuć jak chłodek leci z wentylacji

Przy grawitacyjnej z otwartymi nawiewnikami to dopiero wieje...

Edytowane przez klaudiusz_x

Przy grawitacyjnej z otwartymi nawiewnikami to dopiero wieje...

Nieprawda - nie wieje. Pierwszej zimy zakleja się taśma nawiewniki, dziwuje że grzyb na ścianach ale nie po to kupowało sie szczelne okna zeby pizgało - no nie?

Edytowane przez coulignon

Jangaz strzelił sobie w kolano ;)

No i jeszcze ten badziewny sterownik to drugie kolano przestrzelone :)

Na nic się zdadzą opinie forumowe jak cenowo na równi lub wyżej niż Brink.

podałem tą sugestię i już się poprawili, nowe sterowniki wraz z nową dostawą już mają tą opcję, będą testowane niedługo

Kangaxx - jaką nową opcję? Mógłbyś jeszcze zasugerować producentowi obniżenie ceny? :)

no to piszcie petycje do janowskiego, 3 lata ceny nie podnosili i chyba ruszyć sie nie da, wymienniki kupują od innego pośrednika a ten rabatów nie chce dawać a poprzedni się wyłożył, zawsze można utargować trochę...

opcja to obecność styku beznapięciowego w sterowniku

Edytowane przez kangaxx

U mnie nie czuć. Teraz robiłem jeszcze jedna instalację i też nie czuć. Kwestia anemostatów? U mnie muszę przyłożyć rękę na sufit obok anemostatu - tam czuć powiew. Pod - nie czuć wcale.

Coulingnon

Możesz przeanalizować poniższe centralki dla domku ok 160m2 centralka na strychu bez GWC:

- Stiebel Eltron (LWZ 270 plus)

- SamsungU(RHF035EE)?

- Klimor AWO -easy;

- Juwent RGs

U mnie nie czuć. Teraz robiłem jeszcze jedna instalację i też nie czuć. Kwestia anemostatów? U mnie muszę przyłożyć rękę na sufit obok anemostatu - tam czuć powiew. Pod - nie czuć wcale.

Coulingnon

Możesz przeanalizować poniższe centralki dla domku ok 160m2 centralka na strychu bez GWC:

- Stiebel Eltron (LWZ 270 plus)

- SamsungU(RHF035EE)?

- Klimor AWO -easy;

- Juwent RGs

Przykro mi ale żadnej nie znam bliżej. steibel wydaje sie "brinkopodobny". I to tyle. Sam jestem ciekawy Juwenta. Masz moze cenę?