michal_mlody 14.11.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 (edytowane) Może konkurencją będzie reku "tymi ręcami" Prosty układ bez zbędnej elektroniki + GWC np: glikolowy Zimą trochę więcej czasu to może coś się skleci:) A GGWC i tak zrobię. Rurki już w sumie zakopane. Edytowane 14 Listopada 2011 przez michal_mlody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 14.11.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 w takiej sytuacji mozna wogóle odpuścic reku: Dwa wentylatory + 2 Filtry + GWC Glikolowy. Nawiew o temp około 5-8 stC w zimie. Anemostat rozdmuchnie zimne powietrze pod sufitem. Zanim spadnie w okolice głowy to będzie miało ze 20stC. Takie lużne przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 17.11.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 w takiej sytuacji mozna wogóle odpuścic reku: Dwa wentylatory + 2 Filtry + GWC Glikolowy. Nawiew o temp około 5-8 stC w zimie. Anemostat rozdmuchnie zimne powietrze pod sufitem. Zanim spadnie w okolice głowy to będzie miało ze 20stC. Takie lużne przemyślenia. Także zastanawiam się nad takim rozwiązaniem. Przeliczał ktoś ile to będzie kosztować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaladam 17.11.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 W sumie to zaczynając czytać ten temat byłem pewien że kupię Jan Gaza ale jak doszedłem do ostatnich stron i wszedłem na stronę producenta to zmieniłem zdanie. Nie wiem ile kosztowały przedtem ale teraz to cenowo żadna rewelacja. Korzystając z okazji zastanawiam się nad Confo Air 350 lub Air Ned 300. Co o nich myślicie? W zaleceniach producenta pisze o 8 stopniach C dla Confo Air i o temperaturach dodatnich dla Air Ned w pomieszczeniu a ja mam miejsce jedynie na niedocieplonym poddaszu. Myślałem żeby to jakoś docieplić, jak myślicie da radę w taki sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaladam 17.11.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 W sumie to zaczynając czytać ten temat byłem pewien że kupię Jan Gaza ale jak doszedłem do ostatnich stron i wszedłem na stronę producenta to zmieniłem zdanie. Nie wiem ile kosztowały przedtem ale teraz to cenowo żadna rewelacja. Korzystając z okazji zastanawiam się nad Confo Air 350 lub Air Ned 300. Co o nich myślicie? W zaleceniach producenta pisze o 8 stopniach C dla Confo Air i o temperaturach dodatnich dla Air Ned w pomieszczeniu a ja mam miejsce jedynie na niedocieplonym poddaszu. Myślałem żeby to jakoś docieplić, jak myślicie da radę w taki sposób? a jeżeli chodzi o te temperatury dla reku to jak myślicie?? przeżyje reku na niedocieplonym strychu? jak na razie nie mam GWC i pewnie nie prędko będę miał, nagrzewnicy elektrycznej nie chcę bo to bez sensu. Czym może skutkować zbyt niska temperatura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.11.2011 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 zamarzaniem wymiennika i słabą sprawnoscią?je○zlei strych nieocieplany to i tak licz się ze spora inwestycją w ocieplene wszystkich elementów wentylacji, myślę ze warto je "przytulic" do "ciepłej" części od strony mieszkalnej (podłoga strychu, może jakaś ściana) i z pozostałych stron dokładnie zaizolować, a na reku można zawsze zrobić ładną, grubą zabudowę, a'la szafa ze styropianu czy wełny, no i odprowadzenie skroplin dokładnie zaizolować a najlepiej puścić chyba rurkę pod reku w dół w podłogę strychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 18.11.2011 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 w takiej sytuacji mozna wogóle odpuścic reku: Dwa wentylatory + 2 Filtry + GWC Glikolowy. Nawiew o temp około 5-8 stC w zimie. Anemostat rozdmuchnie zimne powietrze pod sufitem. Zanim spadnie w okolice głowy to będzie miało ze 20stC. Takie lużne przemyślenia. Muszę Cię zmartwić. Nawet przy niewielkich prędkościach wyraźnie czuć chłodny powiew (zwłaszcza pod anemostatem) a w tej sytuacji byłby bardzo chłodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Muszę Cię zmartwić. Nawet przy niewielkich prędkościach wyraźnie czuć chłodny powiew (zwłaszcza pod anemostatem) a w tej sytuacji byłby bardzo chłodny. też się z tym zgodzę... niby mamy kontrole nad ilością powietrza i jakieś oszczędności dzięki GWC ale czuć jak chłodek leci z wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 18.11.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 (edytowane) Nie wiem ile kosztowały przedtem ale teraz to cenowo żadna rewelacja. Zgadza się. O ile mnie pamięć nie myli jeszcze rok temu najtańszy (350) na ich stronce był za 3,5k. też się z tym zgodzę... niby mamy kontrole nad ilością powietrza i jakieś oszczędności dzięki GWC ale czuć jak chłodek leci z wentylacji Przy grawitacyjnej z otwartymi nawiewnikami to dopiero wieje... Edytowane 18 Listopada 2011 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 18.11.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 (edytowane) Przy grawitacyjnej z otwartymi nawiewnikami to dopiero wieje... Nieprawda - nie wieje. Pierwszej zimy zakleja się taśma nawiewniki, dziwuje że grzyb na ścianach ale nie po to kupowało sie szczelne okna zeby pizgało - no nie? Edytowane 18 Listopada 2011 przez coulignon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 18.11.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Jangaz strzelił sobie w kolano No i jeszcze ten badziewny sterownik to drugie kolano przestrzelone Na nic się zdadzą opinie forumowe jak cenowo na równi lub wyżej niż Brink. podałem tą sugestię i już się poprawili, nowe sterowniki wraz z nową dostawą już mają tą opcję, będą testowane niedługo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 18.11.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Kangaxx - jaką nową opcję? Mógłbyś jeszcze zasugerować producentowi obniżenie ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 19.11.2011 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Dla mnie ten sterownik może być jeszcze brzydszy byle by tylko cena powróciła z tamtych lat:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 19.11.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 (edytowane) Kangaxx - jaką nową opcję? Mógłbyś jeszcze zasugerować producentowi obniżenie ceny? no to piszcie petycje do janowskiego, 3 lata ceny nie podnosili i chyba ruszyć sie nie da, wymienniki kupują od innego pośrednika a ten rabatów nie chce dawać a poprzedni się wyłożył, zawsze można utargować trochę... opcja to obecność styku beznapięciowego w sterowniku Edytowane 19 Listopada 2011 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 19.11.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Brink a JanGaz - kasa zostawiona w Polsce wróci do osoby wydającej, a wywieziona za granicę ju nie. Taka drobna różnica, dlaczego kupować zagraniczne jak można nasze, i to lepsze?Cenę można wytargować, nie ma tragedii z Jankiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 19.11.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 no ja wole janka bo 1. mam pod nosem 2. nasz 3. jakoś przyjemniejszy od brinka (irracjonalne ale nie wiem dlaczego ) 4. mniej kłopotów z naprawami 5. jak mi do niego coś ekstra trzeba to mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrgawlik 19.11.2011 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 (edytowane) A co myślicie o Stiebel Eltron (LWZ 270 plus) lub SamsungU(RHF035EE)? I coś co znalazłem ostatnio: - Klimor AWO -easy;- Juwent RGs Edytowane 19 Listopada 2011 przez piotrgawlik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.11.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Muszę Cię zmartwić. Nawet przy niewielkich prędkościach wyraźnie czuć chłodny powiew (zwłaszcza pod anemostatem) a w tej sytuacji byłby bardzo chłodny. U mnie nie czuć. Teraz robiłem jeszcze jedna instalację i też nie czuć. Kwestia anemostatów? U mnie muszę przyłożyć rękę na sufit obok anemostatu - tam czuć powiew. Pod - nie czuć wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrgawlik 19.11.2011 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Coulingnon Możesz przeanalizować poniższe centralki dla domku ok 160m2 centralka na strychu bez GWC: - Stiebel Eltron (LWZ 270 plus) - SamsungU(RHF035EE)? - Klimor AWO -easy; - Juwent RGs U mnie nie czuć. Teraz robiłem jeszcze jedna instalację i też nie czuć. Kwestia anemostatów? U mnie muszę przyłożyć rękę na sufit obok anemostatu - tam czuć powiew. Pod - nie czuć wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.11.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Coulingnon Możesz przeanalizować poniższe centralki dla domku ok 160m2 centralka na strychu bez GWC: - Stiebel Eltron (LWZ 270 plus) - SamsungU(RHF035EE)? - Klimor AWO -easy; - Juwent RGs Przykro mi ale żadnej nie znam bliżej. steibel wydaje sie "brinkopodobny". I to tyle. Sam jestem ciekawy Juwenta. Masz moze cenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts