Carpenter78 21.12.2009 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Podciagam temat w celach wnikliwej inwigilacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelo76 22.12.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Przewentylował się kolega Puść 20 do 25 m3/h na osbobę. Czyli jak w miarę normalna sypialnia bez trójkątów to 40 do 50 m3/h Powinno być lepiej. Hm.. Jakby powiedzial pewien pan jest to oczywista oczywistosc... Oczywiscie ze mam ustawina taka wydajnosc centrali, ktora wlacza sie tylko wtedy gdy ktos jest w domu. Naprawde nie zastanawialiscie sie nad problemem wilgotnosci powietrza? Przy tem zew -15 stopni max zawartosc pary wodnej w m3 to okolo 0,96g (wilgotnosc wzgledna utrzymywala sie wtedy na poziomie 80% wiec pary wodnej bylo 0,77g) Po wtloczeniu tego powietrza do domu i podgrzaniu do 20 stopni mamy kolo 4,4 % Zupelnie niekonfortowa wilgotnosc. (kalkutator: http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/kinetic/relhum.html) Co do ceny instalacji, potwierdzam jest mozliwe zamknac sie w kwocie 4 tys zl (bez robocizny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 01.01.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Pytanie do posiadaczy domow 100-120 m kw z rekuperacja:: jaka srednica otworu powinna byc zaprojektowana w plycie fundamentowej dla wejscia z GWC? No i pytanie za 100 pkt: GWC zwirowy czy rurowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.01.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Przejście fi 200 mm będzie dobre ! GWC ? Jakie warunki gruntowe masz u siebie ?Chodzi o poziom wód gruntowych w ciągu roku ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 01.01.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 z tego co pamietam na gl. ok. 2 m pojawila sie woda (pazdziernik), sprawdze w poniedzialek bo opracowanie geotechnicne lezy w biurze. ...ale zalozmy, ze problemow z woda nie ma (bo nie ma) Co nt. zloza pod domem? (plyta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.01.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Zapytaj w wątku o gwc, Ja żwirowego nie zgłębiałem ale wiem że warty jest droższego i trudniejszego wykonania. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.01.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 A więc:Używam reku jan gaza z wentylatorami na prąd stały i wymiennikm przeciwprądywym. Centrala jest wykonana bardzo solidnie (moim zdaniem wyglada dużo lepiej od np. Proventa). Sprawuje sie bez zarzutu, jest cicha, prosta w obsludze (mam wesrsję z "gałką") i co najwazniejsze ma dość przyzwoitą sprawność.Pomiar wkonany w tej chwili:temp powietrza nawiewanego do pomieszczeń: 14,6 stCtemp powietrza w pomieszczeniach: 20,4 stCtemp zewnętrzna (nie mam odpalonego GWC): -2,5stCWydajność w tej chwili ok 190 m3/h Czyli sprawnośc około 80% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glacjusz 03.01.2010 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Jestem zainteresowany kupnem tego reku do tego domu:http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-sezamie/m476f99ddef648 Czy ktos moglby mi doradzic jaki model rekuperatora jest potrzebny, zeby wszystko bylo w porzadku? Prosze o odpowiedz i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 04.01.2010 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 A jak w tym rekuperatorze rozwiązano problem zamarzania (szronienia) wymiennika? Podgrzanie tacy po której spływa kondensat wymaga stosowania dodatkowej grzałki, czy regulowanej pracy wentylatorów? Również rozpatruję zakup tego urządzenia, ale chyba nie będę robił GWC, więc kwestia zamarzania jest ważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 05.01.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 A który wariant wybrałeś? Sporo czytam na te tematy, ale nie jestem fachowcem, nie mniej jednak rekuperator muszę już jakiś wybrać i instalować, jakiś czas temu już zwróciłem uwagę na tę firmę, no i opinie ten sprzęt tutaj jak na razie ma chyba niezłe. Róznica w cenie pomiędzy stało a zmienno prądowym jest spora i pewnie zwróci się po wielu latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 16.01.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Czy często wam zamarza przy takich temp. ten reku i jeszcze jedno czy ktoś z już użytkujących go, faktycznie policzył jego sprawność przy ujemnych temp na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 16.01.2010 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Róznica w cenie pomiędzy stało a zmienno prądowym jest spora i pewnie zwróci się po wielu latach. Nie wiem jaka jest różnica w cenie w twoim przypadku ale mnie wyszło, że jest to chyba jedna z nielicznych rzeczy "eco" które się zwrócą. powiedzmy, że jeden ma średnio 60W a drugi 120W na rok masz więc: (120 - 60) * 24 * 365 = 525kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 16.01.2010 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Cezarr - jest jeszcze jeden problem. Jest to hałas, a dokładnie buczenie silników na prąd zmienny przy obrotach innych niż znamionowe. Nie wystarczy zmiana napiecia, powinno się także zmienić proporcjonalnie częstotliwość prądu zasilającego wentylatory. Regulacja prędkości silników zasilanych prądem stałym wymaga tylko zmiany napięcia i nie ma efektów ubocznych w postaci buczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuviste 16.01.2010 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Witam, pozwolę sobie zapytać w tym temacie: czy ktoś słyszał o reku firmy Enervent? Podobno firma skandynawska z tradycjami. Wykonawca z okolic Mielca firma Salklim http://www.salklim.pl proponuje centralke z wymiennikiem obrotowym LTR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 04.04.2010 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 (edytowane) ja chyba się zdecyduję na Mistral 400 DUO: http://www.pro-vent.pl/cennik-rekuperatory-duo,0.html + grzałka 18200 brutto - czy trochę nie za dużo?? Mam dwie oferty. Cena identyczna... Edytowane 4 Kwietnia 2010 przez emilus18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwent 04.04.2010 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 Za co te 18,2 pln? Chyba nie za samą centralkę? pozdrtomek k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 08.04.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 za wszystko. centralka +montaż ze wszystkimi akcesoriami. "Bajerem" jest grzałka, by zapobiegała namarzaniu w duuuuże mrozy za 1 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwent 08.04.2010 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 To zmienia postać rzeczy, z poprzedniego postu zrozumiałem, iż sama centralka aż tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 03.05.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Witam, mam pytanie do posiadaczy tego reku w z wentylatorami na prąd stały. Jaki jest pobór na poszczególnych biegach pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konisko 26.05.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Ja mam swojego od zimy.Pracuje dobrze, cicho i wydajnie, odskroplin to wylalem z nigo chyba z 30l.Mam model 350 z recznym bypassem i silnikami pradu stalego.Kupowalem u producenta, szlo sie dogadac .Jestem zadowolony, a koszt instalacji mnie wyniosl w calosci 6tys. brutto, dom parterowy 160m2, wszystko sam robilem.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts