Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przewentylował się kolega

Puść 20 do 25 m3/h na osbobę. Czyli jak w miarę normalna sypialnia bez trójkątów :wink: to 40 do 50 m3/h

Powinno być lepiej.

Hm.. Jakby powiedzial pewien pan jest to oczywista oczywistosc...

Oczywiscie ze mam ustawina taka wydajnosc centrali, ktora wlacza sie tylko wtedy gdy ktos jest w domu. Naprawde nie zastanawialiscie sie nad problemem wilgotnosci powietrza?

Przy tem zew -15 stopni max zawartosc pary wodnej w m3 to okolo 0,96g (wilgotnosc wzgledna utrzymywala sie wtedy na poziomie 80% wiec pary wodnej bylo 0,77g) Po wtloczeniu tego powietrza do domu i podgrzaniu do 20 stopni mamy kolo 4,4 % Zupelnie niekonfortowa wilgotnosc. (kalkutator: http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/kinetic/relhum.html)

Co do ceny instalacji, potwierdzam jest mozliwe zamknac sie w kwocie 4 tys zl (bez robocizny)

• 2 weeks później...

A więc:

Używam reku jan gaza z wentylatorami na prąd stały i wymiennikm przeciwprądywym. Centrala jest wykonana bardzo solidnie (moim zdaniem wyglada dużo lepiej od np. Proventa). Sprawuje sie bez zarzutu, jest cicha, prosta w obsludze (mam wesrsję z "gałką") i co najwazniejsze ma dość przyzwoitą sprawność.

Pomiar wkonany w tej chwili:

temp powietrza nawiewanego do pomieszczeń: 14,6 stC

temp powietrza w pomieszczeniach: 20,4 stC

temp zewnętrzna (nie mam odpalonego GWC): -2,5stC

Wydajność w tej chwili ok 190 m3/h

Czyli sprawnośc około 80%

A jak w tym rekuperatorze rozwiązano problem zamarzania (szronienia) wymiennika? Podgrzanie tacy po której spływa kondensat wymaga stosowania dodatkowej grzałki, czy regulowanej pracy wentylatorów? Również rozpatruję zakup tego urządzenia, ale chyba nie będę robił GWC, więc kwestia zamarzania jest ważna.

A który wariant wybrałeś? Sporo czytam na te tematy, ale nie jestem fachowcem, nie mniej jednak rekuperator muszę już jakiś wybrać i instalować, jakiś czas temu już zwróciłem uwagę na tę firmę, no i opinie ten sprzęt tutaj jak na razie ma chyba niezłe. Róznica w cenie pomiędzy stało a zmienno prądowym jest spora i pewnie zwróci się po wielu latach.

• 2 weeks później...
Róznica w cenie pomiędzy stało a zmienno prądowym jest spora i pewnie zwróci się po wielu latach.

Nie wiem jaka jest różnica w cenie w twoim przypadku ale mnie wyszło, że jest to chyba jedna z nielicznych rzeczy "eco" które się zwrócą.

powiedzmy, że jeden ma średnio 60W a drugi 120W na rok masz więc:

(120 - 60) * 24 * 365 = 525kWh

Cezarr - jest jeszcze jeden problem. Jest to hałas, a dokładnie buczenie silników na prąd zmienny przy obrotach innych niż znamionowe. Nie wystarczy zmiana napiecia, powinno się także zmienić proporcjonalnie częstotliwość prądu zasilającego wentylatory.

Regulacja prędkości silników zasilanych prądem stałym wymaga tylko zmiany napięcia i nie ma efektów ubocznych w postaci buczenia.

• 2 months później...
  • 4 weeks później...
  • 4 weeks później...

Ja mam swojego od zimy.

Pracuje dobrze, cicho i wydajnie, odskroplin to wylalem z nigo chyba z 30l.

Mam model 350 z recznym bypassem i silnikami pradu stalego.

Kupowalem u producenta, szlo sie dogadac .

Jestem zadowolony, a koszt instalacji mnie wyniosl w calosci 6tys. brutto, dom parterowy 160m2, wszystko sam robilem.

Pozdr.