piotrgawlik 19.11.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 mam cenę stiebel eltron - 6190 netto (wg kursu 4,3 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrow00 19.11.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Witam, koledzy a ja mam takie pytanie z nieco innej beczki Otóż chodzi mi jak macie posadowione, czyli na czym postawione wasze centrale. Mam janka 350 i po włączeniu słyszę takie głuche, bardzo niskie buczenie. Początkowo sądziłem że dochodzi z kanałów - ale to zostało wyeliminowane. Kanały mam z sonolightu przewymiarowane - prędkości przepływu są bardzo niskie. Wydaje mi się, że ten hałas przenosi się przez sufit. Mam strop drewniany - belki, między nimi wełna, od góry OSB położona na piance, od dołu podwieszane sufity. Centrale ustawiłem na styrodurze, ale wydaje mi się że jest zbyt twardy i sztywny i stąd przechodzenie tych dźwięków. Na czym najlepiej usadowić taką centralę aby wyeliminować hałas ? Pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.11.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 ja mam na takiej kanpce: miękki styropian przykryty płytą OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 20.11.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 janki szumią ale nie buczą, może któryś wentyl nasz uszkodzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrow00 20.11.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 janki szumią ale nie buczą, może któryś wentyl nasz uszkodzony Witam, a jak to można sprawdzić. Jak włączam reku i stanę obok to słychać takie lekkie buczenie. To jest jakby coś wpadało w rezonans - takie niskie dudnienie. Jutro spróbuje to nagrać to ocenicie. Pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 20.11.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Podejrzewam, że jak puścisz wentyle na maks to buczenie zniknie. Takie dźwięki dochodzą gdy zbijamy prędkość obrotową silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 20.11.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 coś mi się o uszy kiedyś obiło, że chyba przy małych obrotach AC mogą buczeć a DC nie powinny, a ty arrow00 jakie masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrow00 21.11.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 coś mi się o uszy kiedyś obiło, że chyba przy małych obrotach AC mogą buczeć a DC nie powinny, a ty arrow00 jakie masz? Witam, ja mam na prąd stały. Pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 22.11.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 nie muszą buczeć, zależy jak są sterowane, zrób tak:1. sprawdź czy buczenie występuje na wszystkich obrotach2. zdejmij obie ścianki i sprawdź czy dalej buczy3. dotknij każdego wentyla w czasie pracy i gdy buczy, rusz nim delikatnie4. sprawdź który buczy odłączając raz jeden raz drugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.11.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Niestety muszę Was zmartwić.Janki na prąd stały buczą i nic na to nie można poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 22.11.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 (edytowane) Niestety muszę Was zmartwić. Janki na prąd stały buczą i nic na to nie można poradzić.To istotna informacja. Aż dziw, że dopiero teraz się pojawiła. Czy Brinki mają taką samą przypadłość? Dzisiaj dokonałem wpłaty na Brinka. Edytowane 22 Listopada 2011 przez pawelpiwowarczyk literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 22.11.2011 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 (edytowane) Re Piczman Ja jeszcze nigdy nie trafiłem na buczącego JanGaza, a trochę ich zamontowałem. W zeszłym tygodniu zamontowałem Janka prądu stałego w szafie w pokoju w budynku drewnianym, i na 1-2 biegu nawet stojąc tuż obok przy otwartych drzwiach nie słychać że pracuje, na wyższych biegach słychać delikatny szum powietrza - żadnego buczenia. Po to właśnie wstawiam silniki prądu stałego, żeby było ciszej. Brinki też są ciche, ale unikam ich montowania. Chyba że ktoś chce koniecznie. Kiedyś zamontowałem, po raz pierwszy i ostatni, Dospel Berluf z silnikami prądu stałego - no tutaj to masakra, wentylator wywiewu wyje jak syrena strażacka, dom jeszcze nie zamieszkały ale z góry wiadomo że bez zrobienia budki z 10cm wełny raczej tego nie uruchomię Edytowane 22 Listopada 2011 przez Indiana_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.11.2011 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 To co napisałem wyżej to to co usłyszałem od producenta tej że centrali po uruchomieniu 500-tki na prąd stały .Nawet była jedna wizyta, która zresztą nic nie zmieniła.Wentylatory buczą po załączeniu prądu .Sterowanie potencjometrem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 22.11.2011 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Brinki też są ciche, ale unikam ich montowania. Chyba że ktoś chce koniecznie. Kiedyś zamontowałem, po raz pierwszy i ostatni (...)Mógłbyś rozwinąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 22.11.2011 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Indiana_Podciągam prośbę o rozwinięcie. Brink to teraz groźny (bo tańszy) konkurent Janka, więc taki zarzut ze strony instalatora to poważna sprawa. A których rekuperatorów nie unikasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.11.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 mój nie buczy - 350 DC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 22.11.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 nie trafiłem na buczałke jangazową jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
steve69 22.11.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 A ja mam takową w domu niestety i bardzo drażni ucho (500-ka dc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrgawlik 22.11.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Analizując wpisy użytkownika " kangaxx " podejrzewam że ma coś wspólnego z Jangazem, stasznie nagania, ale to tylko moje podejrzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 22.11.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 (edytowane) Analizując wpisy użytkownika " kangaxx " podejrzewam że ma coś wspólnego z Jangazem, stasznie nagania, ale to tylko moje podejrzenia Choćby poprzez miejsce zamieszkania. Być może dobrze współpracuje mu się z Jan-Gazem i, z sympatii, zachęca do zakupu. Ale co z tego? Nie dopatruj się spisku. Kangaxx udziela na forum wielu, bardzo wartościowych rad. Zobacz, ile ma postów? "Nagania" (choć nie wiem, czy to właściwe słowo) na Janka tylko w kilku. Zresztą, każdy ma swój rozum. Ja, od pół roku planowałem kupić Jan-Gaza, ale w związku ze zmianą ich filozofii biznesowej (sprzedawać mniej ale z większym zyskiem) i niedawnym wzrostem ceny, ostatecznie zdecydowałem się na tańszą konkurencję. Jeszcze w tym tygodniu będzie u mnie. Edytowane 22 Listopada 2011 przez pawelpiwowarczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts