Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tym wieszaniem obok urządzenia (na stryszku) to trochę nie bardzo. Programy i owszem, raz ustawione działają i w nich się nie miesza, natomiast przydaje się możliwość łatwego wrzucenia na 5 przy jakimś smażeniu, imprezie.

Dzięki za porady ale chyba jednak zostanę przy tym schowaniu do szafy (w zasadzie to schowek pod schodami). Pomęczę się jeszcze trochę, do najbliższego malowania i wtedy każę schować ten "ozdobnik".

...monika to o czym mówisz to funkcja tzw przewietrzania, jest ona dostępna w Jan-Gazie bez konieczności dotykania panela, z tym że musiałabyś pomyśleć wcześniej i poprowadzić przewód dwużyłowy w te miejsca (dowolna ilość), w których chciałabyś mieć możliwość szybkiego przełączania pracy na max (montujesz w tych miejscach przełącznik tzw dzwonkowy i po każdorazowym naciśnięciu masz pracę max przez 30 min - bardzo przydatne rozwiązanie)

...Karlsen zanim rozpoczniesz skomplikowany proces doradzania innym postaraj się przynajmniej poznać temat w którym się wypowiadasz bo możesz kogoś wprowadzić w błąd...

do działania przewietrzania w Jangazie w żadnym wypadku nie stosuje się żadnych automatów schodowych, wystarczy dowolna ilość łączników schodowych i podłączenie ich równolegle do odpowiedniej kosteczki w płytce sterownika...

...Karlsen zanim rozpoczniesz skomplikowany proces doradzania innym postaraj się przynajmniej poznać temat w którym się wypowiadasz bo możesz kogoś wprowadzić w błąd...

do działania przewietrzania w Jangazie w żadnym wypadku nie stosuje się żadnych automatów schodowych, wystarczy dowolna ilość łączników schodowych i podłączenie ich równolegle do odpowiedniej kosteczki w płytce sterownika...

Jak rozumiem przyciśnięcie przycisku jest odczytywany jako żądanie przewietrzenia domu przez czas określony na sterowniku w zakresie np. od 5 do 45 minut???

Bo tak samo mam w Brook-u i domyślam się że jg nie zmienił sprawdzonych rozwiązań...

Tak się składa, że to, o czym pisałem zasłyszałem w Rudnej, więc poproszę mistrzu bez oczerniania. Jeżeli jestem w błędzie to przepraszam.

Posiadam sterownik E5 i funkcję np. wyciąg max można realizować bezpotencjałowo, po zwarciu wejścia lub np. za pomocą podłączenia do okapu, wentylacja pracuje na max, kiedy okap jest włączony. Z chwilą wyłączenia okapu wentylacja przechodzi w tryb normalny. Pisałem o tym drugim sposobie, którego chyba nie znasz.

Dopisałem:

Strona 8 instrukcji obsługi Ver.1.4/11 - tam jest to opisane.

Na zasadzie włącznika rozwiernego mam wyprowadzony przewód do alarmu. Wychodzę z domu, centrala się wyłącza.

Napisz Sławek, którego przełącznika użyć, aby funkcję użytkownika wykonać bezpotencjałowo, a nie ze sterowaniem opisanym przeze mnie i gdzie w E5 mogę ustawić czas pracy centrali?

Edytowane przez Karlsen

Współpraca z okapem nie wymaga automatu. Kuchenny przykład podałem z instrukcji, natomiast zastosowanie automatu już opisuję. Funkcję użytkownika chciałem mieć uruchamianą z łazienki. Uznałem, że włącznik klatkowy i automat schodowy ustawiony w zakresie 5 - 30 min rozwiąże potrzebę szybkiego usunięcia nadmiaru wilgoci z łazienki. Czy znasz jakiś prostszy sposób na realizację mego pomysłu?

Współpraca z okapem nie wymaga automatu. Kuchenny przykład podałem z instrukcji, natomiast zastosowanie automatu już opisuję. Funkcję użytkownika chciałem mieć uruchamianą z łazienki. Uznałem, że włącznik klatkowy i automat schodowy ustawiony w zakresie 5 - 30 min rozwiąże potrzebę szybkiego usunięcia nadmiaru wilgoci z łazienki. Czy znasz jakiś prostszy sposób na realizację mego pomysłu?

Czujnik wilgoci :)

...oczywiście...podłączenie kabla dwużyłowego do wejścia E2 i pociągnięcie go do łazienki, na końcu łącznik dzwonkowy. Naciśniesz raz - masz max (po uprzednim skonfigurowaniu tej opcji w panelu)

nie wiem o co im chodzi w instrukcji i jak chcą tam podłączyć okap bo to jest wejście bezpotencjałowe - podrążę temat i napiszę jak się dowiem

Miki121 - możesz opisać sposób podłączenia czujnika wilgoci do centrali?

Sławek... - w jaki sposób konfiguruje się opcję, o której napisałem? W menu E5 jest tylko Off i On dla funkcji użytkownika.

Pozwoliłem sobie napisać również do Janka. Jak otrzymam odpowiedź podzielę się treścią.

Karlsen jak ustawisz "ON" to powinieneś mieć możliwość wyboru sposobu reakcji urządzenia na zwarcie wejścia E2 czyli 1, 2 lub 3.

monika, u Ciebie (w sterowniku E3) musisz podłączyć kabelek (może być np 2x0,75mm2) do wejścia we5 o ile dobrze pamiętam. Znajdziesz to w skrzynce znajdującej się na górze obudowy rekuperatora (tam gdzie znajduje się cała elektryka reku). Na płytce są opisane te wejścia więc bez problemu powinnaś znaleźć We 5.

Nie wiem kiedy kupiłaś urządzenie, dawniej nie była dostępna taka opcja (jest gdzieś od 1,5 roku o ile się nie mylę), jeżeli u Ciebie tej opcji nie ma to poznasz to po tym, że nie ma na płytce wejścia WE 5 (mała zielona albo niebieska kostka opisana na płytce) ;)

jeśli nie masz WE 5 to pozostaje obsługa "po staremu" ;)

Zacytuję odpowiedź, którą otrzymałem z JanGaza. Sławek - nie ma tam słowa o czasie pracy centrali w funkcji użytkownika. Skąd wziąłeś teorię o 30 min pracy i sugerujesz takie rozwiązanie Monice?

"Funkcja działa w sposób następujący: styk zwarty - funkcja aktywna, styk rozwarty - funkcja nie aktywna. Wszelkie opóźnienia lub inne kombinacje należy można wykonywać na układach zewnętrznych.

Proszę nie podawac żadnego napięcia bezpośrednio na wejście sterownika, grozi to jego uszkodzeniem. Włączanie funkcji za pomoca napięcia nalezy zrealizowac za pomoca przekaźnika pośredniczącego."

Właśnie zastosowanie automatu schodowego jako przekaźnika pośredniczącego sugerowałem wcześniej.

Edytowane przez Karlsen