Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

Hej,

A jeszcze odnosnie GWC w trybie auto - czy można go tak ustawić że jak program jest "0" tzn reku jest włączone ale wentylatory nie pracują to GWC tez jest OFF niezależnie od wyników pomiarów?

PZDR

Qter

Edytowane przez Qter

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej,

A jeszcze odnosnie GWC w trybie auto - czy można go tak ustawić że jak program jest "0" tzn reku jest włączone ale wentylatory nie pracują to GWC tez jest OFF niezależnie od wyników pomiarów?

PZDR

Qter

Jak program jest "0" to pewnie chodziło Ci, że reku jest wyłączony. A dlaczego chcesz GWC OFF?

Na marginesie, uważam, że trójnik trójdrożny Janka GWC/Czerpnia zewnętrzna/ Reku jest złym rozwiązaniem. Wystarczy tutaj przepustnica ON/OFF na kanale od czerpni zewnętrznej. Powietrze zawsze znajdzie najkrótszą drogę, kiedy zamkniemy czerpnię to zacznie pobierać z GWC. Otwieramy i powietrze po najkrótszej drodze "biegnie" do reku, a do tego nie zamykamy obiegu w GWC, co w przypadku GWC rurowego może skutkować powstawaniem zapachów, niekoniecznie przyjemnych.

Edytowane przez Karlsen

Hej,

Nie mam trójnika. Reku steruje pompką przy GWC glikolowym. Jak na reku ustawie "0" - czyli nie "dmucha" to pompka cały czas pracuje az, do osiagnięcia zadanych parametrów (lato/zima - grzanie/chłodzenie). Moje pytanie to czy można tak ustawic na sterowniku że jak mamy "0" to GWC = off bez względu na parametry.

PZDR

Qter

Jak program jest "0" to pewnie chodziło Ci, że reku jest wyłączony. A dlaczego chcesz GWC OFF?

Na marginesie, uważam, że trójnik trójdrożny Janka GWC/Czerpnia zewnętrzna/ Reku jest złym rozwiązaniem. Wystarczy tutaj przepustnica ON/OFF na kanale od czerpni zewnętrznej. Powietrze zawsze znajdzie najkrótszą drogę, kiedy zamkniemy czerpnię to zacznie pobierać z GWC. Otwieramy i powietrze po najkrótszej drodze "biegnie" do reku, a do tego nie zamykamy obiegu w GWC, co w przypadku GWC rurowego może skutkować powstawaniem zapachów, niekoniecznie przyjemnych.

Witam,

Nie prawda, powietrze zawsze biegnie po "najkrótszej drodze" ale tylko w teorii, nawet jak GWC będzie miał opór powiedzmy 3x większy niż czerpnia to i tak teoretycznie 1/4 powietrza będzie szła przez GWC a 3/4 z czerpni, ale to powietrze może miec takie parametry (wilg. i temp.) że po przejsciu przez wymiennik niewiele się będzie różniło od samego z GWC. Przecież trójnik z przepustnicą wogóle nie jest roziwązaniem bardziej skomplikowanym, bo przecież lepiej dać trójnik 3-drogowy niż oddzielnie trójnik i przepustnicę. Poza tym niektórzy mają czerpnie sporo oddaloną od reku.

To jest tak że wystarczy do szklanki czystej wody dodać tylko kilka kropel brudnej i już będzie brudna.

Co do GWC rurowych to zdecydowanie lepsze są glikolowe pod względem zapachów.

Do trybu GWC dostał Pan odpowiedź na mail'a,

W wentylatorze powstają dość skomlikowane zjawiska w tym to że komora tłoczenia musi być odpowiednich wymiarów (małych) aby uzyskac wysoki spręż. Tam zachodzą zjawiska aerodynamiczne związane z prawem bernouliego. Tak wentylator został zaprojektowany aby to zachodziło w najbardziej optymalny sposób. A czemu akrat 9x9 cm ?? - bo przy takim przekroju stosunek spręż/wydajność/obciążenie silnika/ głośnośc były najlepsze. Ta komora przekroju 9x9 cm ma długośc rzędu 10 cm co jest niczym w porównaniu w długością instalacji 30-80 m.

Mam nadzieję że odpowiedź jest satysfakcjonująca.

Witam,

Nie prawda, powietrze zawsze biegnie po "najkrótszej drodze" ale tylko w teorii, nawet jak GWC będzie miał opór powiedzmy 3x większy niż czerpnia to i tak teoretycznie 1/4 powietrza będzie szła przez GWC a 3/4 z czerpni, ale to powietrze może miec takie parametry (wilg. i temp.) że po przejsciu przez wymiennik niewiele się będzie różniło od samego z GWC. Przecież trójnik z przepustnicą wogóle nie jest roziwązaniem bardziej skomplikowanym, bo przecież lepiej dać trójnik 3-drogowy niż oddzielnie trójnik i przepustnicę. Poza tym niektórzy mają czerpnie sporo oddaloną od reku.

To jest tak że wystarczy do szklanki czystej wody dodać tylko kilka kropel brudnej i już będzie brudna.

Co do GWC rurowych to zdecydowanie lepsze są glikolowe pod względem zapachów.

Przeprowadzał Pan badania potwierdzające wynik 1/4 dla GWC i 3/4 dla czerpni? W moim przypadku opory GWC rurowego o długości 51 m przy założeniu 350m3/h wynoszą 40Pa, a czerpni zewnętrznej o długości 2 m wynoszą ... :) Pomijam teorię, zostawiam miejsce na Pana założenia. Moje zdanie było m. in. powieleniem opinii osoby, która od 1991 roku zajmuje się wentylacją, a zdanie dotyczyło GWC rurowego, do którego się odniosłem i które posiadam. Nie twierdzę, że stosowane przez JanGaz rozwiązane jest skomplikowane. Nie jest to rozwiązanie uniwersalne i tylko to chciałem podkreślić.

Natomiast muszę przyznać, że z otrzymanego od Pana maila wynika, że próbkowanie GWC/Czerpnia odbywa się w sposób bardzo przemyślany, tylko w przypadku ustawienia opcji czerpni zewnętrznej, aby dokonać jak to Pan ujął "przewietrzenia GWC". To rozwiązanie rozwiewa (dosłownie i w przenośni) moje wątpliwości co do gromadzenia się wilgoci i zapachów w GWC rurowym.

Kwestię wyższości żwirowca nad rurowcem zostawmy na inny temat.

Jak już pisałem w mailu, w pełni zaspokoił Pan mój głód wiedzy i moją ciekawską naturę. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Przeprowadzał Pan badania potwierdzające wynik 1/4 dla GWC i 3/4 dla czerpni? W moim przypadku opory GWC rurowego o długości 51 m przy założeniu 350m3/h wynoszą 40Pa, a czerpni zewnętrznej o długości 2 m wynoszą ... :) Pomijam teorię, zostawiam miejsce na Pana założenia. Moje zdanie było m. in. powieleniem opinii osoby, która od 1991 roku zajmuje się wentylacją, a zdanie dotyczyło GWC rurowego, do którego się odniosłem i które posiadam. Nie twierdzę, że stosowane przez JanGaz rozwiązane jest skomplikowane. Nie jest to rozwiązanie uniwersalne i tylko to chciałem podkreślić.

Natomiast muszę przyznać, że z otrzymanego od Pana maila wynika, że próbkowanie GWC/Czerpnia odbywa się w sposób bardzo przemyślany, tylko w przypadku ustawienia opcji czerpni zewnętrznej, aby dokonać jak to Pan ujął "przewietrzenia GWC". To rozwiązanie rozwiewa (dosłownie i w przenośni) moje wątpliwości co do gromadzenia się wilgoci i zapachów w GWC rurowym.

Kwestię wyższości żwirowca nad rurowcem zostawmy na inny temat.

Jak już pisałem w mailu, w pełni zaspokoił Pan mój głód wiedzy i moją ciekawską naturę. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Co do przewietrzania GWC przez cały czas przy naszej przepustnicy - nie ma problemu - ustawia Pan zderzaki siłownika aby się w pełni nie domykała tylko zostawała nie domknięta klapa i po problemie, nasze rozwiązanie jest myślę że w miarę uniwersalne. Tylko trzeba byłoby ustawić to przy pomiarze przepływu, bo wbrew pozorom 5 st. kąta przepustnicy to nie jest ok 5 % przepustowści.

Co do przewietrzania GWC przez cały czas przy naszej przepustnicy - nie ma problemu - ustawia Pan zderzaki siłownika aby się w pełni nie domykała tylko zostawała nie domknięta klapa i po problemie, nasze rozwiązanie jest myślę że w miarę uniwersalne. Tylko trzeba byłoby ustawić to przy pomiarze przepływu, bo wbrew pozorom 5 st. kąta przepustnicy to nie jest ok 5 % przepustowści.

Witam!!!

Dzisiaj też stałem się szczęśliwym (miejmy nadzieję w dalszym użytkowaniu) centrali Jan-Gaz ;-D

Wentylację oraz GGWC montował Piczman którego muszę pochwalić za pełen profesjonalizm!!! Polecam Człowieka - a na rezultaty muszę poczekać do zimy ;-D

pozdr.

Krzysztof

Nie masz a głupio komentujesz, kup sobie chińczyka.

Będziesz zadowolony jak Ci się wentylatory sypną po roku albo będziesz wybierał: praca reku albo spanie, mam takich kilka, jeszcze nie zutylizowanych.

Po roku bym się nie martwił samsung czy mitsubishi daja 5 lat gw,

Ps warto dopracować design sterowników bo są pase - żonie do firanek nie pasuje :)

• 3 weeks później...

Witam, mam kilka pytan ktora wersje wybrać. Powierzchnia wentylowana ok 85m2 przy wysokości 2,6. Przy tej powierzchni zakładam i przy 350 i najprostrzym sterowniku E1 wystarczy przewietrzanie na 1 i 2 biegu. Czy wybrac silniki na prad stały czy zmienny(ostatnio na stronie producenta wzrosl pobór silników pradu zmiennego na pierwszym biegu do 110W)a rok wcześniej podawali jakos polowe tego. Cy to blad na stronie?. Jakie są różnice w poboze prądu przy tych prędkościach. Druga sprawa czy przy tych predkościach wystarczy przekroj kanalow 125mm?.

Pozdrawiam

Edytowane przez krzys507

• 2 months później...

Witam

Ja mam 350-ke z gruntowym i dom 130 m2 2,65 m wysokości. Rozprowadzenie zrobiłem:

1. Nawiew

- wyjściez reku fi200

- tłumik

- rura fi 200 do skrzynki rozprężnej z wyjściami fi 100

- skrzynkę umieściłem tak by zachować w miarę równe odcinki od niej do anemostatóww

- na dojsciu do anemostatu (toz nad stropem) zrobiłem komory rozprezne wstawiając 0,5 m rury fi125, dalej fi100 do anemostatu

2. Wywiew

- analogicznie tylko bez tłumika.

Pochwalę się że wentylacja działa super, na 100% nawet nak przyłożysz ucho do anemostatu to nie slychać nic tylko czuć przepływające powietrze.

Sam projektowałem a firma "specjalistyczna która mi to montowała uważała że to sie nie uda. Proponowali system "trujnikowy" i regulację równomierności nawiewu anemostatami. Zdziwili się jak pomierzyli i stwierdzili przepływy prawie równe we wszytkich anemostatach chociaż były zamontowane "na oko" - bez regulacji.

Moja rada - poczytać, pomyśl, policz i zrób dobrze.

Pozdrawiam

Witam,

Gratuluje udanego projektu.

U mnie podobnie na skrzynkach rozpreznych, tylko x2 bo poddasze uzytkowe ;)

Centrala 500ka, wyjscia 200mm, przeplywy ok ale na wysokich biegach slysze jednak na nawiewie wentylatory ;(

Mozesz sprecyzowac "tlumik", gotowiec?, czy sam cos wymysliles??

Zastanawialem sie nad przedluzeniem kanalu nawiewnego miedzy reku a skrzynkami, zeby zgubic ten dzwiek.

Moze jednak powinienem rozwazyc jakis tlumik.

Już mi mąż podesłał linka do tematu, będzie kombinował z tymi a'la skrzynkami rozprężnymi przed anemostatami na poddaszu, bo filtr na wyjściu z centralki, taki z allegro, już jest i mało daje. A problem mamy podobny jak kolega arrow00 kilkadziesiąt stron temu - buczenie wentylatorów, które trochę się przenosi.

Na parterze jest lepiej, ale:

- dłuższa droga kanałami spiro i PCV

- przejścia przez strop przy zalewaniu powstały z kawałków rur kanalizacyjnych fi 160 (kuchnia, 2xsalon, gabinet) i fi125 (reszta). Zamiast potem puszczać mniejszy kanał (odpowiednio fi125 i 100) i pianować, mąż założył większe anemostaty. Powstały przez to takie właśnie pseudo skrzynki rozprężne.

• 1 month później...