miki121 03.11.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 to ile wg. Ciebie powinna robocizna wynieść za 2 dni roboty??? 3 tyś, 4? a może 5 tyś? Jeżeli to jest instalator z pomocnikiem to w dwa dni tego nie zrobi - instalacja spiro izolowana matą typu klimafix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 04.11.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Jeżeli to jest instalator z pomocnikiem to w dwa dni tego nie zrobi - instalacja spiro izolowana matą typu klimafix dobrze, że korespondencje z instalatorem mam w archiwum. Z tego co piszesz wyłania się obraz oszusta pracującego charytatywnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 04.11.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 nie koniecznie zaraz oszust, może mu się coś pomyliło albo materiały ma taniutkie, masz okazję to niech ci robi, jak będziesz widział że coś modzi to go wywal z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 04.11.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 taniutkie materały - spiro chyba z odzysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 04.11.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 taniutkie materały - spiro chyba z odzysku z twoich wypowiedzi jawi się wizja, że ta moja instalacja to powinna ze 30tyś kosztować.... BTW. Znasz instalację w której przedstawiciel j-g kład instalację z odzysku? Czy na instalację nie powinna być gwarancja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 04.11.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Co to znaczy przedstawiciel jangaza? Jangaz Ci zaofertowal urządzenie i instalację? Może i ten Twój wykonawcą lubi robić za darmo( na to wygląda) ale nie miej pretensji, że ludzie którzy trochę orientują się w temacie próbują Cię ostrzec bo ta cena jest stanowczo za niska więc gdzieś tu jest jakiś haczyk...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.11.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 (edytowane) Może i ten Twój wykonawcą lubi robić za darmo( na to wygląda) ale nie miej pretensji, że ludzie którzy trochę orientują się w temacie próbują Cię ostrzec bo ta cena jest stanowczo za niska więc gdzieś tu jest jakiś haczyk... ... Bez przesady,bo zaraz faktycznie dojdziemy do paranoi,że instalacja wentylacyjna z rekuperatorem to koszt min.30tys.zł Po pierwsze z tego co widzę wycena nie była na spiro a na fleksach,po drugie może odejść nam wiercenie w stropie jeśli instalator przewidzi przejścia przed zalaniem,po trzecie instalator może zadowolić się tylko 1-2tys.zł zysku jeśli nie ma rozbudowanej sieci,po czwarte sam u siebie rozłożyłem instalacje na termofleksach i koszt zakręcił się w okol.5,5tys.zł gdzie sam reku to koszt 4tys.zł a więc do 10tys.zł jest daleko Edytowane 4 Listopada 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.11.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 artur to logicznie tłumaczynie wypowiadam się o spiroale jeżeli ktoś ma chociaż troche zacięcia techn.[ale tylko trochę ] to robić samemu -na elastykach albo na innych wynalazkachwtedy reku to max z 8 tyś za całośc na dobrych przewodach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 04.11.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 z twoich wypowiedzi jawi się wizja, że ta moja instalacja to powinna ze 30tyś kosztować.... BTW. Znasz instalację w której przedstawiciel j-g kład instalację z odzysku? Czy na instalację nie powinna być gwarancja? Instalacja na spiro wraz z montażem i rekuperatorem dobrej klasy powinna być na poziomie 14-17k. A nie 30k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 04.11.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Bez przesady,bo zaraz faktycznie dojdziemy do paranoi,że instalacja wentylacyjna z rekuperatorem to koszt min.30tys.zł Po pierwsze z tego co widzę wycena nie była na spiro a na fleksach,po drugie może odejść nam wiercenie w stropie jeśli instalator przewidzi przejścia przed zalaniem,po trzecie instalator może zadowolić się tylko 1-2tys.zł zysku jeśli nie ma rozbudowanej sieci,po czwarte sam u siebie rozłożyłem instalacje na termofleksach i koszt zakręcił się w okol.5,5tys.zł gdzie sam reku to koszt 4tys.zł a więc do 10tys.zł jest daleko Artur stronę wcześniej na zdjęciu jest sztywna rura spiro A nie flexy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 04.11.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Co to znaczy przedstawiciel jangaza? Jangaz Ci zaofertowal urządzenie i instalację? Może i ten Twój wykonawcą lubi robić za darmo( na to wygląda) ale nie miej pretensji, że ludzie którzy trochę orientują się w temacie próbują Cię ostrzec bo ta cena jest stanowczo za niska więc gdzieś tu jest jakiś haczyk... ... Nie haczyk a olbrzymi HAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.11.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Artur stronę wcześniej na zdjęciu jest sztywna rura spiro A nie flexy. Dla mnie jest to flex bez izolacji ale na pewno nie spiro Może sie mylę ale wygląda to jak rozciągnięta giętka rura. na takich rurach [ATTACH=CONFIG]146018[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.11.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 (edytowane) ja pierwszy raz w życiu mam do czynienia z rekuczy z anemostatów ma wiać jakoś tak w miarę wyrażnie?przy 50 % czuję czuję wyrażnie strumień powietrza stojąc pod anemostatemprzy 25% to muszę właściwie wsunąć dłoń w skrzynkę w suficie żeby to wyłapaćw normalnym użytkowaniu to wystarczy taki ledwo wyczuwalny nawiew? ja wiem że to wszystko się liczy uwzględniając parametry budynku i inst Edytowane 4 Listopada 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 04.11.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Dla mnie jest to flex bez izolacji ale na pewno nie spiro Może sie mylę ale wygląda to jak rozciągnięta giętka rura. Mylisz się Arturze to jest właśnie spiro średnica dość spora ale ocynkowana stal zwinięta w rurę tak wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 04.11.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 ja pierwszy raz w życiu mam do czynienia z reku czy z anemostatów ma wiać jakoś tak w miarę wyrażnie? przy 50 % czuję czuję wyrażnie strumień powietrza stojąc pod anemostatem przy 25% to muszę właściwie wsunąć dłoń w skrzynkę w suficie żeby to wyłapać w normalnym użytkowaniu to wystarczy taki ledwo wyczuwalny nawiew? ja wiem że to wszystko się liczy uwzględniając parametry budynku i inst a jakie masz wydatki wyliczone do poszczególnych pomieszczeń i po ile rur do skrzynki i jakiej średnicy są te rury??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.11.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 miałem to 11 przewodów 63mm na wejsciu 11 wyjściu w salonia 50m2 z kuchnią dwie skrzynki po dwa przewody na nawiewie i tak samo na wywiewiew pokojach po dwa przewody [3 pokoje]w spiżarce 1 przewódw małej łazience 2 przewody w sieni 1 przewód w dużej łazience 3 przewody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 04.11.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Co to znaczy przedstawiciel jangaza? Jangaz Ci zaofertowal urządzenie i instalację? Może i ten Twój wykonawcą lubi robić za darmo( na to wygląda) ale nie miej pretensji, że ludzie którzy trochę orientują się w temacie próbują Cię ostrzec bo ta cena jest stanowczo za niska więc gdzieś tu jest jakiś haczyk... ... Primo. To jeden z przedstawicieli firmy j-g. Secundo. Skoro wg, Ciebie kosztorys jest za niski, ile wg. Ciebie warta jest ta instalacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.11.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 sokojnie - ty już nie masz nad czym się zastanawiać bierz tą instalację koniecznie z umową ze wszystkimi szczeg.i fakturą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 04.11.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Po pierwsze z tego co widzę wycena nie była na spiro a na fleksach,po drugie może odejść nam wiercenie w stropie jeśli instalator przewidzi przejścia przed zalaniem to co to takiego? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?125809-Rekuperator-Jan-Gaz-opinie&p=5608013&viewfull=1#post5608013 BTW. Rzeczywiście przejścia planuje już teraz aby nie było zbędnego kucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 04.11.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Jeżeli robisz wersje ekonomiczną tzn. przewody elastyczne - chińskie tj. były u maluxa20 to około 10kJeżeli robisz porządną instalację na rurach - sztywnych spiro izolowanych wełną z dobrej klasy rekuperatorem około 13-15kJeżeli robisz full opcje na przewodach systemowych typu COMAIR z dobrym rekuperatorem np. j.e.storkair ( czytaj aeris ) około 19-23k.Oczywiście ceny zróżnicowane od pomysłów inwestora.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts