Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co to znaczy przedstawiciel jangaza? Jangaz Ci zaofertowal urządzenie i instalację? Może i ten Twój wykonawcą lubi robić za darmo( na to wygląda) ale nie miej pretensji, że ludzie którzy trochę orientują się w temacie próbują Cię ostrzec bo ta cena jest stanowczo za niska więc gdzieś tu jest jakiś haczyk...

...

Gość Arturo72
Może i ten Twój wykonawcą lubi robić za darmo( na to wygląda) ale nie miej pretensji, że ludzie którzy trochę orientują się w temacie próbują Cię ostrzec bo ta cena jest stanowczo za niska więc gdzieś tu jest jakiś haczyk...

...

Bez przesady,bo zaraz faktycznie dojdziemy do paranoi,że instalacja wentylacyjna z rekuperatorem to koszt min.30tys.zł

Po pierwsze z tego co widzę wycena nie była na spiro a na fleksach,po drugie może odejść nam wiercenie w stropie jeśli instalator przewidzi przejścia przed zalaniem,po trzecie instalator może zadowolić się tylko 1-2tys.zł zysku jeśli nie ma rozbudowanej sieci,po czwarte sam u siebie rozłożyłem instalacje na termofleksach i koszt zakręcił się w okol.5,5tys.zł gdzie sam reku to koszt 4tys.zł a więc do 10tys.zł jest daleko :)

Edytowane przez Arturo72

z twoich wypowiedzi jawi się wizja, że ta moja instalacja to powinna ze 30tyś kosztować....

BTW. Znasz instalację w której przedstawiciel j-g kład instalację z odzysku? Czy na instalację nie powinna być gwarancja?

Instalacja na spiro wraz z montażem i rekuperatorem dobrej klasy powinna być na poziomie 14-17k.

A nie 30k

Bez przesady,bo zaraz faktycznie dojdziemy do paranoi,że instalacja wentylacyjna z rekuperatorem to koszt min.30tys.zł

Po pierwsze z tego co widzę wycena nie była na spiro a na fleksach,po drugie może odejść nam wiercenie w stropie jeśli instalator przewidzi przejścia przed zalaniem,po trzecie instalator może zadowolić się tylko 1-2tys.zł zysku jeśli nie ma rozbudowanej sieci,po czwarte sam u siebie rozłożyłem instalacje na termofleksach i koszt zakręcił się w okol.5,5tys.zł gdzie sam reku to koszt 4tys.zł a więc do 10tys.zł jest daleko :)

Artur stronę wcześniej na zdjęciu jest sztywna rura spiro :)

A nie flexy.

Co to znaczy przedstawiciel jangaza? Jangaz Ci zaofertowal urządzenie i instalację? Może i ten Twój wykonawcą lubi robić za darmo( na to wygląda) ale nie miej pretensji, że ludzie którzy trochę orientują się w temacie próbują Cię ostrzec bo ta cena jest stanowczo za niska więc gdzieś tu jest jakiś haczyk...

...

Nie haczyk a olbrzymi HAK

Gość Arturo72
Artur stronę wcześniej na zdjęciu jest sztywna rura spiro :)

A nie flexy.

Dla mnie jest to flex bez izolacji ale na pewno nie spiro ;)

Może sie mylę ale wygląda to jak rozciągnięta giętka rura.

na takich rurach

[ATTACH=CONFIG]146018[/ATTACH]

ja pierwszy raz w życiu mam do czynienia z reku

czy z anemostatów ma wiać jakoś tak w miarę wyrażnie?

przy 50 % czuję czuję wyrażnie strumień powietrza stojąc pod anemostatem

przy 25% to muszę właściwie wsunąć dłoń w skrzynkę w suficie żeby to wyłapać

w normalnym użytkowaniu to wystarczy taki ledwo wyczuwalny nawiew?

ja wiem że to wszystko się liczy

uwzględniając parametry budynku i inst

Edytowane przez malux20

ja pierwszy raz w życiu mam do czynienia z reku

czy z anemostatów ma wiać jakoś tak w miarę wyrażnie?

przy 50 % czuję czuję wyrażnie strumień powietrza stojąc pod anemostatem

przy 25% to muszę właściwie wsunąć dłoń w skrzynkę w suficie żeby to wyłapać

w normalnym użytkowaniu to wystarczy taki ledwo wyczuwalny nawiew?

ja wiem że to wszystko się liczy

uwzględniając parametry budynku i inst

a jakie masz wydatki wyliczone do poszczególnych pomieszczeń i po ile rur do skrzynki i jakiej średnicy są te rury???

...

Primo. To jeden z przedstawicieli firmy j-g.

Secundo. Skoro wg, Ciebie kosztorys jest za niski, ile wg. Ciebie warta jest ta instalacja?

Po pierwsze z tego co widzę wycena nie była na spiro a na fleksach,po drugie może odejść nam wiercenie w stropie jeśli instalator przewidzi przejścia przed zalaniem

to co to takiego?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?125809-Rekuperator-Jan-Gaz-opinie&p=5608013&viewfull=1#post5608013

BTW. Rzeczywiście przejścia planuje już teraz aby nie było zbędnego kucia.

Jeżeli robisz wersje ekonomiczną tzn. przewody elastyczne - chińskie tj. były u maluxa20 to około 10k

Jeżeli robisz porządną instalację na rurach - sztywnych spiro izolowanych wełną z dobrej klasy rekuperatorem około 13-15k

Jeżeli robisz full opcje na przewodach systemowych typu COMAIR z dobrym rekuperatorem np. j.e.storkair ( czytaj aeris ) około 19-23k.

Oczywiście ceny zróżnicowane od pomysłów inwestora..

Pozdrawiam