malux20 04.11.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 miki licz się ze słowami-niepotrzebnie użyłeś słowa -Porządną- choć jakbym sam miał robić instalację i miał dogodne warunki techn. to zrobiłbym na elastykach ale dopłaciłbym do deców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 04.11.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Liczę się ze słowami i używam słowa porządna Bo instalacja na spiro nigdy mnie nie zawiodła Co do instalacji na przewodach elastycznych to można by powiedzieć - ostateczność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 04.11.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 ...bluenet, zgadzam się co do ceny z mikim, nikt nie mówi o 30 k, ale te 12-15 powinno to kosztować z jangazem 350 ec...arturo różnica podstawowa między Twoją instalacją a ofertą blueneta jest taka, że za całkowitą cenę Twojej (którą sam sobie zrobiłeś) nie da się nawet kupić urządzenia dla blueneta, koszt samego urządzenia to 6,5-7 k (patrz allegro).to może mi powiesz jak może firma za 3-3,5 k brutto zakupić konieczne materiały (tyle może nie starczyć na spiro/wełnę i inne akcesoria) i jeszcze wykonać tą instalację ???tutaj nie ma prawa wyjść robocizna na poziomie 1-2 tys, przy tej cenie jest ryzyko dołożenia do interesu...oczywiście bluenet jeśli ta "firma" zgodzi się podpisać umowę to podpisuj i niech się wykaże, barany są po to żeby im rogi prostować, tylko czasem nie dawaj żadnych zaliczek bo możesz się przykro rozczarować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 04.11.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 ja pierwszy raz w życiu mam do czynienia z reku czy z anemostatów ma wiać jakoś tak w miarę wyrażnie? przy 50 % czuję czuję wyrażnie strumień powietrza stojąc pod anemostatem przy 25% to muszę właściwie wsunąć dłoń w skrzynkę w suficie żeby to wyłapać w normalnym użytkowaniu to wystarczy taki ledwo wyczuwalny nawiew? ja wiem że to wszystko się liczy uwzględniając parametry budynku i inst Chyba nie tak powinno się sprawdzać przepływ powietrza Mimo wszystko stojąc pod anemostatem chyba nie powinieneś czuć przepływu powietrza, bo on powinien dmuchać od-osiowo (nawiewny) lub gdy wywiewny to chyba tym bardziej. Przy 100% wydajności byś miał bardzo mocny powiew. Jak wysoko nad tobą jest anemostat? Jak blisko masz ściany stojąc pod nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.11.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 pod wywiewami nic nie czujęanemostat 2,6m czuję powiew jak głowa jest z 20-40 cm pod nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 04.11.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 ...malux a po co wsadzasz tam głowę? żeby sprawdzić czy działa?w sumie nie powinieneś czuć powiewu powietrza, jaka średnica anemostatu i ile powietrza z niego wypływa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.11.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 pod wywiewami nic nie czuję anemostat 2,6m czuję powiew jak głowa jest z 20-40 cm pod nim u mnie w salonie to liście się telepią w kwiatku stojącym pod anemostatem a pod wszystkimi innymi czuć jak wieje przy 240m3/h ( mierzone na czerpni ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.11.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 130mm ilość powietrza staram sobie przypomnieć michał wpadnie tu to podapewnietam do doróżnych anemostatów doprowadzone są różne ilości przewodówsławek dobre pytanie ja to jestem przyzwyczajony że jak firana mi zaczyna zasłaniać telewizor to znak że mam czym oddychać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 04.11.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 ...uwierz mi, że ja też jestem uczulony na brak świeżego powietrza, ale przy WM nie powinny bujać się firany i tak będziesz miał czym oddychać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 04.11.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Wracając do tematu niskiej ceny u Blueneta - również jestem autoryzowanym wykonawcą Jan-Gaza na małopolskę, i nie dziwi mnie ta wycena - właśnie wczoraj skończyłem instalację, gdzie koszt całości z rekuperatorem DC z pełnym wyposażeniem wyniósł 11 000zł brutto - ale też Inwestor wykonał wszystkie przekucia we wskazanych miejscach, i jeszcze pomagał przy izolacji kanałów. Pionów nie było, więc sporo kosztów odpadło. W sumie wyszło ok. 2 dni roboty. Natomiast przy domku z poddaszem, przy prowadzeniu instalacji częściowo kanałami plastikowymi, częściowo porządnymi elastycznymi, nie uda się zejść poniżej 12, 13k, i to przy założeniu, że wszystkie przebicia w płytach zostawimy na etapie lania płyty. Gdy zacznę robić na tak tutaj promowanych kanałach PE, to niestety dojdzie kolejne kilka k do wyceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 04.11.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Wcale nie dojdzie Sam wykonuje i na spiro i na pe i unikam elastycznych jak tylko mogę I szczerze mówiąc nie wychodzi dużo drożej czasami tyle samo co na spiro a czasami kilka stówek drożej. Co do przekuć to sam fakt kucia stropów powinien być ostatecznością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 04.11.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Hmmmm...Nie zabierałem głosu ale..Komory lakiernicze stosowane od rok 1994 już miały bez mała wentylację mechaniczną 20000 m3/h.A teraz pytanie dlaczego w owych komorach nie czuć tzw powiewu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 04.11.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 (edytowane) Jeśli komora miała wymiar poprzeczny np. 5 x 4m, to średnia prędkość przepływu wynosiła tylko 0,25 m/s - czyli bardzo mało, dlatego nie czuć przepływu. Re Miki: Na etapie pierwszego kontaktu w ogóle zaczynam od narysowania planu przekuć przy laniu płyty, bo późniejsze kucie otworów wyceniam na min. 500zł - nie lubię tego robić A potem dopiero ustalamy cenę i materiały. A elastyczne bardzo lubię, w szczególności na poddasza, bo dają całkowitą ciszę, użytkownicy są zadowoleni, a dobrej jakości flex odpowiednio ułożony i zabezpieczony przed uszkodzeniem jest bardzo trwały. Na spirówkach to w ogóle nie robię domów, wyłącznie jakieś zakłady, myjnie, fryzjerów itp, gdzie szum nie ma znaczenia. Edytowane 4 Listopada 2012 przez Indiana_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 04.11.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Jeśli komora miała wymiar poprzeczny np. 5 x 4m, to średnia prędkość przepływu wynosiła tylko 0,25 m/s - czyli bardzo mało, dlatego nie czuć przepływu. Re Miki: Na etapie pierwszego kontaktu w ogóle zaczynam od narysowania planu przekuć przy laniu płyty, bo późniejsze kucie otworów wyceniam na min. 500zł - nie lubię tego robić A potem dopiero ustalamy cenę i materiały. A elastyczne bardzo lubię, w szczególności na poddasza, bo dają całkowitą ciszę, użytkownicy są zadowoleni, a dobrej jakości flex odpowiednio ułożony i zabezpieczony przed uszkodzeniem jest bardzo trwały. Na spirówkach to w ogóle nie robię domów, wyłącznie jakieś zakłady, myjnie, fryzjerów itp, gdzie szum nie ma znaczenia. Przepraszam ciebie za szczerość ale o jakich ty mówisz szumach przy dobrze zaprojektowanej instalacji na spiro nie ma problemu z szumami Tak samo jak przy PE nie ma najmniejszego problemu z szumami. A dobrej jakości flex nadaj się do podpięcia anemostatu albo wentylatora a nie do instalacji. Bo jeżeli mówisz o dobrej jakości to poza DEC-iem nie ma za dużego wyboru w Naszym kraju.... A co do przekuć to normalna wiernica za kilka tysięcy powierci taki domek w kilka godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.11.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 miki ja jednak słysze na pe ale przy 75 % a na 100 % to jest wyrażne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 04.11.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 ogólnie większość instalacji robię na PE 75 Zielonym Ale robię zawsze trzy rzeczy od puszki do reku używam 60cm tłumika Dodatkowo przed anemostat wkładam na nawiewie element tłumiący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.11.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 to były dwie a trzecia?ja jeszcze nie zalożyłem anemostatóww anemostatach comaira zauważyłem wypełnienie gąbką plus luzem kawalek gąbkiten luzem do czego jest? // Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 04.11.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 A trzecie to zawsze zawyżam przekrój jak wychodzi jedna rurka daje dwie jak dwie daje trzy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.11.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 mi zostalo po jednym gnieżdzie w skrzynkachmi ten szum nie przeszkadza bo występuję przy 75% i 100%mnie to zastanawia ja k często przy jasiu 350 i kubaturze 310m3 3 osobach w domu będę wchodził na te 75 %? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 04.11.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 ...malux pewnie nieczęsto... jakaś impreza, przewietrzanie pomieszczeń, jak byś miał GWC i chciałbyś zwiększyć efektywność chłodzenia latem to musiałbyś wentylatory rozkręcić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts