Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...bluenet, zgadzam się co do ceny z mikim, nikt nie mówi o 30 k, ale te 12-15 powinno to kosztować z jangazem 350 ec...

arturo różnica podstawowa między Twoją instalacją a ofertą blueneta jest taka, że za całkowitą cenę Twojej (którą sam sobie zrobiłeś) nie da się nawet kupić urządzenia dla blueneta, koszt samego urządzenia to 6,5-7 k (patrz allegro).

to może mi powiesz jak może firma za 3-3,5 k brutto zakupić konieczne materiały (tyle może nie starczyć na spiro/wełnę i inne akcesoria) i jeszcze wykonać tą instalację ???

tutaj nie ma prawa wyjść robocizna na poziomie 1-2 tys, przy tej cenie jest ryzyko dołożenia do interesu...

oczywiście bluenet jeśli ta "firma" zgodzi się podpisać umowę to podpisuj i niech się wykaże, barany są po to żeby im rogi prostować, tylko czasem nie dawaj żadnych zaliczek bo możesz się przykro rozczarować...

ja pierwszy raz w życiu mam do czynienia z reku

czy z anemostatów ma wiać jakoś tak w miarę wyrażnie?

przy 50 % czuję czuję wyrażnie strumień powietrza stojąc pod anemostatem

przy 25% to muszę właściwie wsunąć dłoń w skrzynkę w suficie żeby to wyłapać

w normalnym użytkowaniu to wystarczy taki ledwo wyczuwalny nawiew?

ja wiem że to wszystko się liczy

uwzględniając parametry budynku i inst

Chyba nie tak powinno się sprawdzać przepływ powietrza ;)

Mimo wszystko stojąc pod anemostatem chyba nie powinieneś czuć przepływu powietrza, bo on powinien dmuchać od-osiowo (nawiewny) lub gdy wywiewny to chyba tym bardziej. Przy 100% wydajności byś miał bardzo mocny powiew.

Jak wysoko nad tobą jest anemostat? Jak blisko masz ściany stojąc pod nim?

Wracając do tematu niskiej ceny u Blueneta - również jestem autoryzowanym wykonawcą Jan-Gaza na małopolskę, i nie dziwi mnie ta wycena - właśnie wczoraj skończyłem instalację, gdzie koszt całości z rekuperatorem DC z pełnym wyposażeniem wyniósł 11 000zł brutto - ale też Inwestor wykonał wszystkie przekucia we wskazanych miejscach, i jeszcze pomagał przy izolacji kanałów. Pionów nie było, więc sporo kosztów odpadło. W sumie wyszło ok. 2 dni roboty.

Natomiast przy domku z poddaszem, przy prowadzeniu instalacji częściowo kanałami plastikowymi, częściowo porządnymi elastycznymi, nie uda się zejść poniżej 12, 13k, i to przy założeniu, że wszystkie przebicia w płytach zostawimy na etapie lania płyty. Gdy zacznę robić na tak tutaj promowanych kanałach PE, to niestety dojdzie kolejne kilka k do wyceny :-)

Jeśli komora miała wymiar poprzeczny np. 5 x 4m, to średnia prędkość przepływu wynosiła tylko 0,25 m/s - czyli bardzo mało, dlatego nie czuć przepływu.

Re Miki:

Na etapie pierwszego kontaktu w ogóle zaczynam od narysowania planu przekuć przy laniu płyty, bo późniejsze kucie otworów wyceniam na min. 500zł - nie lubię tego robić :-) A potem dopiero ustalamy cenę i materiały.

A elastyczne bardzo lubię, w szczególności na poddasza, bo dają całkowitą ciszę, użytkownicy są zadowoleni, a dobrej jakości flex odpowiednio ułożony i zabezpieczony przed uszkodzeniem jest bardzo trwały. Na spirówkach to w ogóle nie robię domów, wyłącznie jakieś zakłady, myjnie, fryzjerów itp, gdzie szum nie ma znaczenia.

Edytowane przez Indiana_

Jeśli komora miała wymiar poprzeczny np. 5 x 4m, to średnia prędkość przepływu wynosiła tylko 0,25 m/s - czyli bardzo mało, dlatego nie czuć przepływu.

Re Miki:

Na etapie pierwszego kontaktu w ogóle zaczynam od narysowania planu przekuć przy laniu płyty, bo późniejsze kucie otworów wyceniam na min. 500zł - nie lubię tego robić :-) A potem dopiero ustalamy cenę i materiały.

A elastyczne bardzo lubię, w szczególności na poddasza, bo dają całkowitą ciszę, użytkownicy są zadowoleni, a dobrej jakości flex odpowiednio ułożony i zabezpieczony przed uszkodzeniem jest bardzo trwały. Na spirówkach to w ogóle nie robię domów, wyłącznie jakieś zakłady, myjnie, fryzjerów itp, gdzie szum nie ma znaczenia.

Przepraszam ciebie za szczerość ale o jakich ty mówisz szumach przy dobrze zaprojektowanej instalacji na spiro nie ma problemu z szumami :)

Tak samo jak przy PE nie ma najmniejszego problemu z szumami.

A dobrej jakości flex nadaj się do podpięcia anemostatu albo wentylatora a nie do instalacji.

Bo jeżeli mówisz o dobrej jakości to poza DEC-iem nie ma za dużego wyboru w Naszym kraju....

A co do przekuć to normalna wiernica za kilka tysięcy powierci taki domek w kilka godzin.