malux20 04.11.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 no mam gwc ale reku mi niepotrzebne do chłodzeniaod początku maja do około 20 -30 sierpnia wchodzi minimalnie do domusą rolety 2 markizy na balkonachi przede wszystkim okapy odpowiedniemi asolt policzył jedną wymianę a ja tu widzę 0,2 czy 0,3 zapodają[chyba ze względu na wilgoć] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 04.11.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 ...dla Twojego domu 350 jest ok, można było trochę mniejszy tylko po pierwsze typoszereg janka zaczyna się od 350 a po drugie nie musisz używać max biegu kiedy nie potrzeba a jak już potrzeba Ci będzie się przewietrzyć to lekki nadmiar nie przeszkadza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.11.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 dziękuję jeżeli straty na wentylacji mam 34 % przy 1 wymianie to przy o,2 schodzę do 7% strat [chodzi o 7% strat calego budynku]?tak to liczy się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 04.11.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 ...nie wiem skąd wziąłeś te liczby... masz takie w OZC? a straty wentylacyjne były policzone dla WM czy WG? straty wentylacyjne są jedną z głównych składowych całkowitych strat budynku i obawiam się, że zejście do 7% jest mało realne (może i na papierze uda się osiągnąć taki wynik, ale życie to zweryfikuje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.11.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 jeśli dobrze to odczytuję ozc to tak jest34% przy 17% sam wymysliłem raczej dla wm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 04.11.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 ...najlepiej jak byś miał dostęp do pliku w którym masz policzone OZC i wtedy możesz zmienić dane (np na 0,2 wymiany) i sam zobaczysz co wyjdzie...ja się tylko obawiam, że to na prawdę wyjdą papierowe dane bo wystarczy, że na trochę otworzysz okno, drzwi wejściowe, tarasowe i już po 0,2 wymiany pozostaną tylko wspomnienia...poza tym do wymiany wynikającej z pracy WM mogą dojść jakieś "lewe" niekontrolowane wymiany (no bo chyba nie masz idealnie szczelnego domu?) biorąc to wszystko pod uwagę wynik który masz teraz z OZC może okazać się bliski prawdy (najlepiej sprawdzić to po sezonie czy potwierdzają się straty budynku a co za tym idzie ilość zużytego opału) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 05.11.2012 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 jeśli dobrze to odczytuję ozc to tak jest 34% przy 1 7% sam wymysliłem Tak by wychodziło, więc całościowe straty ciepła zmniejszyłbyś o 23%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 05.11.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 wyszłoby zaoszczędzone 1000kwh z powodu zmniejszenia wymianyno ale niech wyjdzie z 500 kwh rok to też byłoby superuwagi slawka są pewnie bliższe realiów jeszcze jedno założyłem dziś na nawiewy anemostaty comaira poziom hałasu przesunoł się przy 50 % cichutko przy 75 % trzeba się wsłuchaćja nie oglądałem innych anemostatów ale te moje są tak zbudowane że powietrze najpierw uderza w płaszczyznę materiału podobnego do gąbki a dopiero się rozchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.11.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 reku stoi na nieocieplonym strychu skropliny są odprowadzone do kanalizy[sam sobie to zrobiłem]wczoraj zauważyłem wilgoć pod obudową reku od strony tego spustu schodzącego -ale przewód jest szczelnywydaję mi się że to zjawisko zniknie po ociepleniu strychu[spód reku jakby się pocił] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 18.11.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Przypomnij. Robiłeś sam wentylację czy zlecałeś JAN-GAZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.11.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 (edytowane) dwuetapowo najpierw instalator a następnie od nowa samchoć uważam że ludzie od jangaza na tyle życzliwi że pokusiłbym się na zrobienie pod ich wskazaniamipomógł mi michał l w części teoretycznej Edytowane 18 Listopada 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 19.11.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 reku stoi na nieocieplonym strychu skropliny są odprowadzone do kanalizy[sam sobie to zrobiłem] wczoraj zauważyłem wilgoć pod obudową reku od strony tego spustu schodzącego -ale przewód jest szczelny wydaję mi się że to zjawisko zniknie po ociepleniu strychu[spód reku jakby się pocił] a na odprowadzeniu skroplin syfon masz? PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 19.11.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Witam, Chcialem podziękować p. Łukaszowi z firmy Jan-Gaz z rozwiązaniem problemu polegającym na nie wyłaczaniu sie pompy glikolowego GWC w czasie kiedy warunki dla sterownika E2/E3 są spelnione a rekuperator nie działa - stan wentylatorów = 0. Za jego poradą zastosowałem prestostat na kanale nawiewnym włączony w obwód zasilający pompe za sterownikiem, który Pan Łukasz sam zainstalował przy okzazji przeglądu (rozwiewając moje wątpliwości co do działania). PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 19.11.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 dwuetapowo najpierw instalator a następnie od nowa sam choć uważam że ludzie od jangaza na tyle życzliwi że pokusiłbym się na zrobienie pod ich wskazaniami pomógł mi michał l w części teoretycznej czemu od nowa sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 19.11.2012 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 warunki dla sterownika E2/E3 są spelnione a rekuperator nie działa - stan wentylatorów = 0.....prestostat na kanale nawiewnym Ludzie! po co tak komplikować życie. nasz sterownik COMFORTPLUS+ wyłącza się kiedy centrala nie pracuje, ale nie potrzebuje żadnego presostatu. Nie napiszę jak jest to rozwiązane, bo zaraz nas będą kopiować zapewniam, że jest prosto i skutecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 19.11.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Nie napiszę jak jest to rozwiązane, bo zaraz nas będą kopiować zapewniam, że jest prosto i skutecznie. wiem, ale nie powiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 19.11.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Funkcja jest wbudowana w nasz sterownik, nie ma sensu jej tutaj teoretycznie opisywać, bo i tak nie da się tego uzyskać mając inny sterownik.Chciałem tylko zasugerować, że ten presostat to trochę przesada. Dlaczego mam ułatwiać sprawę konkurencji:P ??? Jeżeli R&K jest zainteresowany chętnie opiszę na PRIVa jak to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 19.11.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Jest jakaś opcja zamontowania siłownika do bypassu w najprostszym Janku (e1), może jakaś linka, cięgno Mam utrudniony dostęp do tylnej pokrywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 19.11.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Funkcja jest wbudowana w nasz sterownik, nie ma sensu jej tutaj teoretycznie opisywać, bo i tak nie da się tego uzyskać mając inny sterownik. Chciałem tylko zasugerować, że ten presostat to trochę przesada. Dlaczego mam ułatwiać sprawę konkurencji:P ??? Jeżeli R&K jest zainteresowany chętnie opiszę na PRIVa jak to działa. no i fajnie w sterownikach E2/E3 takiej funkcji nie ma i zapewnia ją właśnie presostat... po co mam kombinować z innym sterownikiem jeśli dołożenia jednego elementu mi tą funkcjonalność zapewnia? to jest tak jak z samochodami - jeden jeździ na LPG od razu do innego trzeba coś tam wsadzić... czy to źle? PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 20.11.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 oczywiście jak kupiłeś już sterownik, to musisz kombinować w moim poście wyraziłem tylko zaskoczenie, że producent sterownika nie przewidział w nim funkcji wyłączenia przy braku ruchu powietrza [wyłączona centrala] wydaje się to sprawą dosyć zasadniczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts