malux20 21.11.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 czemu od nowa sam? znajdziesz w wątku o wentylacji rozkręciłem dziś centralę i nic podejrzaznego wewnątrz nie zobaczyłem a pod spodem mi cieknie nie mam syfonu tylko weżyk spuszczony chwilowo do dołu to może być przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
steve69 22.11.2012 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Tak. Zrób syfon ( min. 4 cm wysokości ) i po kłopocie - miałem ten sam problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 22.11.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 ...malux, jeśli skropliny wyciekają do obudowy to nie jest to winą braku syfonu, powinny wyciekać rurką...zadzwoń do swojego instalatora (jeśli poprzez niego zakupiłeś urządzenie, a jak bezpośrednio to dzwoń do jangaza) i zgłoś problem...daj znać jak to się zakończyło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 22.11.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 (edytowane) ok do instalatora nie zadzwonię ponieważ on mi tylko przesyłał rachunki a ja za nie płaciłemteraz to ja się bujamdobrze że jan gaz w miarę otwarty Edytowane 22 Listopada 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 22.11.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 ...to dzwoń do jan gaza, pewnie pomogą (jeśli to wykraplanie na obudowie to nie pomogą, ale jeśli skropliny nie lecą tam gdzie potrzeba to pomogą a tak na marginesie to jeśli Twój instalator wystawił Ci dowód zakupu za urządzenie to on z tytułu rękojmi jest odpowiedzialny za stan techniczny urządzenia (z tego co się orientuję kupiłeś niedawno) i do niego powinieneś kierować swoje uwagi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 23.11.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 (edytowane) Panie I Panowie Od kilku dni jestem szczęśliwym (to się jeszcze okaże) użytkownikiem Jan-Gaza 350, bypass auto, E5, silniki DC. Próbuję go teraz oswoić i pierwsze co mi się rzuca w oczy to dość niejasna instrukcja obsługi. Jak odczytywać np. te temperatury podane na wyświetlaczu sterownika? Która jest która? Jest tam np. temp. nawiewu do pomieszczeń? Chyba nie bo 11-12 stopni (temp.WYM) to troche zbyt mało. Chyba jest to jednak temp. powietrza wyrzucanego przez wyrzutnię. Swoją drogą to anemostaty w domu mam lodowate a powietrze wpływające jest dość zimne. Niedługo pomierzę temp. na anemostatach termometrem to podam konkretną temperaturę. Może to tylko takie wrażenie. Załączam fotki sterownika (zrobione w różnych momentach dlatego temp. się nie pokrywają). Edytowane 23 Listopada 2012 przez Trymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 26.11.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Ok, pomierzyłem temperatury nawiewu w pomieszczeniach i jest OK. 18-19st C czyli nie jest źle:) Sterownika się już nauczyłem i aż mi się nie chce wierzyć, że można tylko zaprogramować tylko 3 (!) strefy w ciągu doby!A może ja o czymś nie wiem???Czyli jak chcę mieć 4 razy zmianę w ciągu doby to już się tego nie da zrobić automatycznie? Kolejna sprawa to skraplanie się wilgoci na wyrzutni - cała elewacja pod nią mokra. Odprowadzenie skroplin w reku wygląda, że działa OK.Kanał do wyrzutni ocieplony, dł. ok 4m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.11.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Ok, pomierzyłem temperatury nawiewu w pomieszczeniach i jest OK. 18-19st C czyli nie jest źle:) Sterownika się już nauczyłem i aż mi się nie chce wierzyć, że można tylko zaprogramować tylko 3 (!) strefy w ciągu doby! A może ja o czymś nie wiem??? Czyli jak chcę mieć 4 razy zmianę w ciągu doby to już się tego nie da zrobić automatycznie? Kolejna sprawa to skraplanie się wilgoci na wyrzutni - cała elewacja pod nią mokra. Odprowadzenie skroplin w reku wygląda, że działa OK. Kanał do wyrzutni ocieplony, dł. ok 4m. najpierw zmierz jaką temperaturę masz na wyrzutni ... a na co więcej stref ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 26.11.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Skraplanie na wyrzutni - temat przeniosłem tu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209677-Du%C5%BCy-wyciek-skroplin-z-wyrzutni A co do stref to chciałbym np. rano przewentylować na 50%, potem cały dzień 30%, wieczorem 70% i na noc 20% czyli 4 zmiany w ciągu doby. Da się zrobić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.11.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 A co do stref to chciałbym np. rano przewentylować na 50%, potem cały dzień 30%, wieczorem 70% i na noc 20% czyli 4 zmiany w ciągu doby. Da się zrobić?? masz nową zabawkę i jesteś przewrażliwiony... po jakimś czasie ustalisz sobie optymalny wydatek do waszych potrzeb i zapomnisz o grzebaniu w sterowniku... moim zdaniem max dwie zmiany wydajności na dobę wystarczą w zupełności ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 26.11.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 hehe,czyli rozumiem, że to oznacza - Nie da się zrobić 4 stref.ok, przeżyję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 26.11.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 A co do stref to chciałbym np. rano przewentylować na 50%, potem cały dzień 30%, wieczorem 70% i na noc 20% czyli 4 zmiany w ciągu doby. Da się zrobić?? Mnie wychodzi 42,5 % całodobowo ,,, Wentylacja to nie prom kosmiczny tylko stały element z którego składa się dom . Zabawa w strefy nie da Ci nic więcej prócz świadomości że to się dzieje ! Zmiany ustawień to mrozy, okresy przejściowe i okres letni + sytuacje w których powinno być "użytkownika" . Skomplikować sobie można nawet najprostsze rzeczy, proponuję tego nie robić jeśli nie ma takiej potrzeby . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.11.2012 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Noname i wyjaśniłeś temat przewodów darco w swojej instalacji?bo z tego co mi pisałeś to się głowiłeś nad tym.aha przyjrzyj się czy masz szcelną icentralę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.12.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 cieszę się że trafiłem na reku jgu nich pisemna gwarancja to tylko formalnośćfaktycznie problemy rozwiązują na telefon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psulek 05.12.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 (edytowane) oczywiście jak kupiłeś już sterownik, to musisz kombinować w moim poście wyraziłem tylko zaskoczenie, że producent sterownika nie przewidział w nim funkcji wyłączenia przy braku ruchu powietrza [wyłączona centrala] wydaje się to sprawą dosyć zasadniczą. Tym bardziej, że można to rozwiązać zwykłym przekaźnikiem lub wyjściem OC do którego sobie takowy podłączysz, aktywnymi gdy działa którykolwiek bieg . Koszt przekaźnika - 5-10 PLN - 10-15 razy mniej niż presostatu, łatwiejsza diagnoza ew. awarii. Żadna wiedza tajemna. Z tego co widzę, to chyba ma możliwości. Edytowane 5 Grudnia 2012 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
steve69 09.12.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Witam. Potrzebuje zrobić nadciśnienie w domu , więc parametr FCOEF ma być powyżej 1 czy poniżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 09.12.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Wyciąg=nawiew*FCOEF (0.5 - 2.0). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
steve69 13.12.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Wyciąg=nawiew*FCOEF (0.5 - 2.0). Czyli 1=1*1,5=NAWIEW czy 1=1*0,5=NAWIEW Jak Sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 13.12.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Czyli 1=1*1,5=NAWIEW czy 1=1*0,5=NAWIEW Jak Sądzisz? Nadciśnienie w domu czyli więcej nawiewa niż wyciąga. Stąd wniosek, że FCOEF musi być mniejszy od 1:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
steve69 13.12.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Nadciśnienie w domu czyli więcej nawiewa niż wyciąga. Stąd wniosek, że FCOEF musi być mniejszy od 1:) A skąd ten wniosek bo z obliczeń to chyba nie działa? ( 1=1,5 : 1=0,5 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts