autorus 23.12.2012 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 a ja mam pytanko odnośnie sterowania jangaz z zewnętrznego sterownika? Konkretnie chodzi o sterowanie za pomocą sterowników PLC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 23.12.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 (edytowane) 25 % ( ostra zima i temp. zewnętrzne ok. - 15 C ) - 26 Watt... 22.10.2012 podlicznik od WM pokazywał 30 kWh po 2 miesiącach użytkowania 21.12.2012 - stan z dziś rano - 52,7 kWh , różnica to 22,7 czyli 0,3783 kWh na dobę WM chodzi 24h na dobę non stop (no ok były 2 dni przerwy gdy jednostkę przenosiłem z poddasza do PT) Wychodzi 16W na godzinę. Skręciłeś centralę na 5%? To jakie mrozy u Ciebie? Edytowane 23 Grudnia 2012 przez Karlsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 23.12.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 czepiam się tych 40% oszczędności bo powinno być więcej:EBM podaje, że silnik AC sterowany przesunieciem fazy, zużywa o 118% więcej energii od silnika EC więcej na: http://www.ebmpapst.com/media/content/info-center/downloads_10/brochures/update_2011_12/GreenTech_EC_technology_EN.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 23.12.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Autorus - jeśli chcesz z zewnętrznego sterownika sterować biegami, to wystarczy zamówić wersję ze sterownikiem E1 (ręcznym przełącznikiem biegów). I zewnętrznym sterownikiem zmieniasz sobie biegi, w wersji dla wentylatorów AC i DC. Taka wersja nie ma automatycznego bypasa, ale żadne problem by też Ci zamontowali i zrobili wyjścia na zewnętrzny sterownik.Tutaj możesz zamówić właściwie co chcesz, nawet zupełnie bez żadnego sterownika (jak wiesz jak sterować wentylami DC) - będzie sporo taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.12.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 a czy jangaz robi reku 700m3/h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 23.12.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 robi też, montowałem w lecie, gabaryty inne ma bo większy i króćce 250 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.12.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 to czemu nie ma na ich stronie? Wychodzi, że maja 4 modele 2xAC i 2xDC . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.12.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 Przypomina mi sie wizyta w Sosnowcu w tamtym roku u kolegi Adama MK, który sam buduje rekuperatory. I moje zdziwienie jak obejrzałem taki sprzęt od wewnątrz. 1. Tam są w sumie tylko wentylatory2. zepsuć się mogą tylko wentylatory.inna sprawa ze jest sporo obliczeń. Tak mi się jakoś w ten wigilijny dzień przypomniało. Byc może nie mam racji. Ale tak to wtedy widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 24.12.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 1. Tam są w sumie tylko wentylatorydwa wentylatory, wymiennik, filtry, trochę elektroniki w sterownikubypass i siłownik tez czasami są.taka centrala to faktycznie nie jest prom kosmiczny2. zepsuć się mogą tylko wentylatory.Jeżeli są dobrej jakości to same się nie zepsują zbyt szybkooczywiście jak pracują w trudnych warunkach [np. kiedy są brudne] czy kiedy zostaną zablokowane to zużywają się szybciej. Niestety w centrali [teoretycznie] może popsuć się więcej drobiazgów jak czujniki temperatury itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 02.01.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Dzisiaj uruchomiłem swojego Jan Gaza 500 z silnikiem prądu przemienngo, sterownik E5. Temp w domu 17,8 stopnia, tak tez pokazuje na sterowniku. Temp zewnętrzna 4,8 stopnia, Na sterowniku widnieje napis TEMP WYM 8,2 stopnia, czy jest to temp. powietrza wyrzucanego z domu?? Bo tego nie jestem pewien. Jeśli tak to sprawność reku wychodzi mi 73 % na pierwszym biegu. Obiecuje pomierzyć zużycie prądu i napisać jak wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.01.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Na sterowniku widnieje napis TEMP WYM 8,2 stopnia, czy jest to temp. powietrza wyrzucanego z domu?? dokładnie tak ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 02.01.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 dokładnie tak ... Jesteś tego pewien? A może to temperatura wymiennika:p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.01.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Jesteś tego pewien? A może to temperatura wymiennika:p. czujnik jest na wylocie ... mam pytanie z innej beczki ... komu przecieka reku...( kapie pod spodem... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 02.01.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 mnie kapało i to dość mocno dołem przykręcanego boku po stronie odpływu z reku ale jakoś przestało i nie odkręcałem tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 02.01.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 czujnik jest na wylocie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.01.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 mnie kapało i to dość mocno dołem przykręcanego boku po stronie odpływu z reku ale jakoś przestało i nie odkręcałem tego. no właśnie to samo dzisiaj zauważyłem u klienta ... jak odkręciłem osłonę to cały wylot nad tacką mokry a woda spływając po tej piance przecieka na zewnątrz... do doopy takie rozwiązanie ... może jak wilgotność w domu spadnie to przestanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.01.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 [ATTACH=CONFIG]157836[/ATTACH] wymiennik nie ma żadnych czujników... ten czujnik jest w komorze nad tacą od skroplin ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 02.01.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Włożyłem termometr do anemostatu nawiewnego i dmucha 14,5 stopnia do domu, czyli zgadzałoby się. W sumie chyba całkiem nieźle, czyli nie ma nigdzie na sterowniku temp powietrza nawiewanego do domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 02.01.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Myślę że tak i że właśnie dla tego przestało u mnie lecieć. Bo w tedy jak leciało to było krótko po uruchomieniu reku w nowym domu i woda się lała wiadrami wtedy .teraz jest jej dużo mniej ale uważam to i tak za błąd konstrukcyjny bo odpływ jest koło 3mm nad dnem reku i woda jak jest to zawsze tam stoi no i to uszczelnienie powinno być jakieś gumowe lub inne szczelne , nie przepuszczające wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 02.01.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 wymiennik nie ma żadnych czujników... ten czujnik jest w komorze nad tacą od skroplin ... A byłem przekonany, że to temp. wymiennika (wyjścia z reku) na wlocie do pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts