Karlsen 02.01.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 (edytowane) ... Edytowane 3 Stycznia 2013 przez Karlsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
steve69 03.01.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 mam pytanie z innej beczki ...komu przecieka reku...( kapie pod spodem... ) Było już przerabiane załóż syfon na wylocie i problem zniknie , bez syfonu wytwarza się podciśnienie tą rurka i zasysa z powrotem wodę do reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.01.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Było już przerabiane załóż syfon na wylocie i problem zniknie , bez syfonu wytwarza się podciśnienie tą rurka i zasysa z powrotem wodę do reku dzięki... czyżby to było aż takie banalne... (faktycznie jeszcze nie ma podłączonego syfonu bo się instalacja robi, jest tylko rurka do wiaderka ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
steve69 03.01.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 dzięki... czyżby to było aż takie banalne... (faktycznie jeszcze nie ma podłączonego syfonu bo się instalacja robi, jest tylko rurka do wiaderka ...) Tak , sam miałem ten problem w kilku reku i nie wiedziałem że to takie proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 03.01.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Proponuję rozwiązanie, które ja zastosowałem - wąż igielitowy podajże fi12 mm, który można kształtować delikatnie podgrzewając. Cena około 2 zł/mb. Kupić gumową zaślepkę, wykonać otwór i podpiąć do kanalizy (szczelne połączenie). Pomiędzy reku a kanalizą wąż ułożyć w kształcie syfonu i mamy po problemie.Dodam jeszcze, że w moim przypadku z kanalizacji potrafi delikatnie dmuchnąć zimnym powietrzem, więc syfon był niezbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 03.01.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Z innej beczki: czy warto mieć sterownik E5 ??Ja się zgapiłem i mam E1 - czy warto dopłacić za przeróbkę bo zdaje się jest możliwa....??pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erci 03.01.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Chcialbym jeszcze wrocic do wentylatorow EC i AC, czy to prawda ze w przypadku takich samych oporow instalacji na tym samym biegu /np pierwszym/ wntylatory AC przepychaja wiecej powietrza niz EC, tym samym wieksze zuzycie pradu jest poczesci kompensowane przez wieksza wydajnosc ? Jezeli to prawda ile wiecej powietrza przepchna AC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 03.01.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 AC przepychaja wiecej powietrza niz EC jeżeli porównujesz identyczne wentylatory napędzane innym typem silnika to AC pracują tak samo jak EC Ewentualne różnice mogą jedynie wynikać z faktu, że producent centrali stosuje nieco INNE wentylatory w wersji AC i inne w wersji EC. Można postudiować katalogi EBM/papst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erci 04.01.2013 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 AC przepychaja wiecej powietrza niz EC jeżeli porównujesz identyczne wentylatory napędzane innym typem silnika to AC pracują tak samo jak EC Ewentualne różnice mogą jedynie wynikać z faktu, że producent centrali stosuje nieco INNE wentylatory w wersji AC i inne w wersji EC. Można postudiować katalogi EBM/papst Ja mam jeszcze te stare wentyle AC firmy Konwektore (2011) wiec zalezy mi na porownaniu AC-Konwektor z EC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 04.01.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 AC przepychaja wiecej powietrza niz EC jeżeli porównujesz identyczne wentylatory napędzane innym typem silnika to AC pracują tak samo jak EC Ewentualne różnice mogą jedynie wynikać z faktu, że producent centrali stosuje nieco INNE wentylatory w wersji AC i inne w wersji EC. Można postudiować katalogi EBM/papst Z wykresów http://jan-gaz.com.pl/rekuperatory_0_Wymiary_charakterystyki dokłądnie wynika,że silniki pradu przemiennego dają większy spręż i przepychają więcej powietrza. Szczególnie gdy ktoś ma rozbudowaną instalację to lepiej będą sobie dawały radę. Proszę zauważyć,jeśli ktoś ma opory instalacji rzędu 200 Pa, silniki AC przepchną około 150 m3 powietrza na godzinę, a silniki EC do najdalszego anemo nie przepchną nic. Tak wynika z wykresu. Więc trzeba będzie włączyć wtedy II bieg, a wtedy zużywają już tyle samo prądu co silniki AC. Więc opłaca się zamontować silniki prądu stałęgo pod warunkiem,że będą pracować na I biegu i mamy małe opory instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 04.01.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 a ile biegów ma reku z silnikami ec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 04.01.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 a ile biegów ma reku z silnikami ec? Wsteczny też liczymy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 04.01.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 , a wtedy zużywają już tyle samo prądu co silniki AC.. jak Ty to odczytałeś z tych wykresów? może u Ciebie się jakieś inne wyświetlają niż u mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 05.01.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 jak Ty to odczytałeś z tych wykresów? może u Ciebie się jakieś inne wyświetlają niż u mnie? Sorki zbyt dużo uogólniłem. Pobór mocy na poszczeglnych biegach jest opisany po prawej stronie wykresu. Na drugim biegu silniki EC zużywają 85 W a silniki AC na pierwszym biegu 110W. Nie możemy porównywać samego zużycia prądu na poszczególnych biegach. Trzeba porównywać zużycie prądu dla tej samej wydajności przepływu powietrza przy określonym oporze w instalacji. A wtedy już nie będzie tak różowo na rzecz silników EC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 05.01.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 (edytowane) Z zupełnie innej beczki:Może ktoś orientuje się jaki jest algorytm odmrażania w reku Jan-Gaza?Ja co prawda mam wymiennik Siwickiego, ale bydle mi raz trochę przymarzło.Założyłem presostat (ustawiłem go na 200Pa gdyż mam 8 biegów, wymiennik stawia opory rzędu 50 Pa na 4, 100Pa na 5, 150Pa na 6, wykorzystuję zazwyczaj 4 i 5) i kompletne fiasko. Po prostu wymiennik jest za duży i może dojść do sytuacji, w której zaczyna zamarzać a presostat nie zareaguje. Zorientowałem się po spadku wydajności. Temperatury na anemostatach były rzędu 13oC.Myślę teraz nad algorytmem opartym właśnie o temperaturę nawiewu za wymiennikiem.Np nawiew jest równy 5oC, czas zacząć odmrażać, czyli podgrzać powietrze o 20oC przez 5 minut (mam kozę i nie chcę wyłączać nawiewu).Może coś podpowiecie? Edytowane 5 Stycznia 2013 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.01.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 a moze lepiej zamontować sygnalizator narastania lodu? Uzywa się tego w instalacjach chłodniczych.W moim Jan gazie układ rozmrozeniowy to po prostu czasówka która rozłącza raz na pół godziny (chyba na minutę lub dwie) wentylator nawiewny. Sterowana jest czujnikiem temp w kanale nawiewnym i załącza sie ponizej minus 5 stopni (chyba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 05.01.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 ... Sterowana jest czujnikiem temp w kanale nawiewnym i załącza sie ponizej minus 5 stopni (chyba) a czujnik jest na kanale nawiewnym przed reku czy też za reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.01.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 przed. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 05.01.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 orko temp -5 stopni za rekuperatorem?chyba musiałbyś z niego wymontować wymiennik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 05.01.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Sprawdziłem moją 500-ke. Na I-szym biegu pobór mocy 122 W na II-biegu 130W. Pozostałych nie sprawdzałem. Cała instalacja na rurach sztywnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts