Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

Erci sądze,że słuszne wnioski wyciągnąłeś, te 120 zł to pod warunkiem,że reku chodzi 24/dobe. Przy krótszej pracy w ciągu doby przewaga EC jeszcze bardziej się zmniejsza. Czas zwrotu wydłuża się, pytanie tylko czy silniki tyle wytrzymają.

Co szybciej zużywa silnik, uruchamianie, czy ciągła praca? :rolleyes:

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy centrali Jan-Gaz 350DC trzeba średnio na dobę liczyć zużycie 25W - czyli 18 kWh i 11 zł miesięcznie. Jeśli ktoś ma centralę z silnikami prądu zmiennego (sam mam taką), to można łatwo oszczędzić - najniższy bieg mam ustawiony na godziny drogiego prądu, wyższy na tanim prądzie.

W JanGazie niski bieg wystarcza ustawić w większości domów na 25%, wyższy 50%, zużycie na niskim 20W, na wysokim 35W. W większych domach trzeba mocniej wentylować i liczyć średnie zużycie na 35-45W (przy silnikach DC.), czyli ok. 18 zł miesięcznie.

Dziwne chyba, bo na stronie jangaza podają dla tego modelu pobór mocy na 1ce = 43W. Skąd takie różnice?

Na stronie Jan-Gaza są podane wartości maksymalne dla danych biegów; różnice wynikają stąd, że biegi w JanGazie ze sterownikiem E5 są dowolnie definiowane, więc bieg 1 może mieć 1%, jak i 100%. Na stronie producenta jest podana moc przy założeniu, że 1 bieg to 60% - jest to odpowiednia wartość dla większego domu, natomiast w mniejszym spokojnie wystarcza 25%. A przy 25% wydajności ta moc jest znacznie niższa, niż przy 60%

Witam

Kieruje pytanie do zorientowanych Państwa w temacie reakcji centrali JanGaz 500DC:

1 na nagły wzrost oporów przepływu (próg zadziałania czujnika zamrożenia wymiennika nieaktywny) , czy sterowanie centrali wyrówna obroty wentylatora nawiewnego celem zrównoważenia bilansu powietrza

2 w przypadku próg zadziałania czujnika zamrożenia wymiennika jest aktywny, czy bypass się otworzy, ewentualnie czy jaka jest Wasza opinia na temat sensu takiego działania bypassu

Czy ktoś organoleptyczni badał Berluf Selen 500DC, jakość wykonania, grubość izolacji, czy wentylatory są EBM, bo nigdzie nie nogę się doszukać tej informacji, ewentualnie powyższe dotyczące ONYX Classic 550?

Dom jaki ma do wentylowania to 260m2 użytkowe, 850m3 kubatura, zamierzam wykorzystać system Ventiflex

Pozdrawiam

Niestety ten przycisk jest w niezbyt komfortowym miejscu; trzeba otworzyć górną pokrywę skrzynki elektrycznej na górze rekuperatora (4 śrubki trzeba wykręcić) i tam na płytce elektronicznej znajduje się ten przycisk.

Poważnie? I nie ma innego sposobu na reset czasu używania filtrów?

Wymiana filtra - pięć minut, reset czasu używania filtra - 10, bo reku stoi tak, że dostęp nie jest najwygodniejszy...

PRZEPRASZAM ZA WPROWADZENIE W BŁĄD!

Zarówno sterownik E2/E3 jak i E5 można zresetować z poziomu sterownika, bez zaglądania do skrzynki. Podaję opis kasowania alarmu:

-Sterownik E2/E3:

Kasownaie alarmu filtrów:

W tym celu należy przycisnac klawisz + dokładnie w momencie, kiedy jest wyswietlany komunikat. Od tej chwili

sterownik nie bedzie wyswietlał tej informacji i zacznie odliczanie kolejnego okresu (pół roku) do nastepnego przegladu. Jeżeli rekuperator jest wyłaczony to czas do

kolejnego przegladu filtrów nie ulega zmianie.

-Sterownik E5:

Zresetować komunikat o konieczności wymiany filtrów naciskając i przytrzymując strzałkę na

panelu sterującym.

Nie trzeba rozkręcać skrzynki, choć dla mnie dotarcie do głównego Resetu w skrzynce było szybsze niż grzebanie w instrukcji :-)

PRZEPRASZAM ZA WPROWADZENIE W BŁĄD!

Zarówno sterownik E2/E3 jak i E5 można zresetować z poziomu sterownika, bez zaglądania do skrzynki. Podaję opis kasowania alarmu:

-Sterownik E2/E3:

Kasownaie alarmu filtrów:

W tym celu należy przycisnac klawisz + dokładnie w momencie, kiedy jest wyswietlany komunikat. Od tej chwili

sterownik nie bedzie wyswietlał tej informacji i zacznie odliczanie kolejnego okresu (pół roku) do nastepnego przegladu. Jeżeli rekuperator jest wyłaczony to czas do

kolejnego przegladu filtrów nie ulega zmianie.

-Sterownik E5:

Zresetować komunikat o konieczności wymiany filtrów naciskając i przytrzymując strzałkę na

panelu sterującym.

Nie trzeba rozkręcać skrzynki, choć dla mnie dotarcie do głównego Resetu w skrzynce było szybsze niż grzebanie w instrukcji :-)

Dziękuję!

Ja przewertowałam dostępną instrukcje i nigdzie nie ma słowa o takich możliwościach.

Mąż nie będzie musiał skakać na strych :)

Edit: znalazłam w końcu w instrukcji, jest w puncie "Kasowanie alarmów zdalnie". Jak widać nie skojarzyłam tego wcześniej.

Jeszcze raz dziękuję :)

Piogron, Sławek, macie rację, można zapisać w kalendarzu/komórce/czymkolwiek i wymieniać. Jeśli jednak producent daje takie możliwości w sterowniku, to dlaczego nie korzystać z wbudowanej przypominajki? Tyle, że w wersji z mojej instrukcji było to co najmniej nieergonomiczne :)

Edytowane przez frelka

Ponawiam pytanie: Czy warto dopłacać do sterownika E5 ?? Czy oprócz regulacji biegów centrali korzystacie jeszcze z jakiś funkcji?

Ja się zgapiłem i mam E1 - tam jest tylko pokrętło wydajności centrali i jest to proste ale... - czy warto dopłacić za przeróbkę bo zdaje się jest możliwa....??

Proszę o odpowiedz.

PS. Zastanawiam się nad tym bo chcę zrobić czerpnie dachową "by Jasiek" i sterownik E5 ma ponoć możliwość wyboru zródła cieplejszego powietrza...

pozdr.

Ponawiam pytanie: Czy warto dopłacać do sterownika E5 ?? Czy oprócz regulacji biegów centrali korzystacie jeszcze z jakiś funkcji?

Ja się zgapiłem i mam E1 - tam jest tylko pokrętło wydajności centrali i jest to proste ale... - czy warto dopłacić za przeróbkę bo zdaje się jest możliwa....??

Proszę o odpowiedz.

PS. Zastanawiam się nad tym bo chcę zrobić czerpnie dachową "by Jasiek" i sterownik E5 ma ponoć możliwość wyboru zródła cieplejszego powietrza...

pozdr.

to całe sterowanie z E 5 to przerost formy nad treścią ...

jak chcesz przełączać czerpnie to daj zwykły termostat różnicowy taki jak do solara ...

to całe sterowanie z E 5 to przerost formy nad treścią ...

jak chcesz przełączać czerpnie to daj zwykły termostat różnicowy taki jak do solara ...

Możesz jaśniej? Do tego jakiś przekażnik czy jak? Bo sam sterownik chyba da tylko sygnał?

A jak rozwiązać sterowanie siłownikiem baypasu? (siłownik mam kupiony - Belimo)

pozdr.

Możesz jaśniej? Do tego jakiś przekażnik czy jak? Bo sam sterownik chyba da tylko sygnał?

A jak rozwiązać sterowanie siłownikiem baypasu? (siłownik mam kupiony - Belimo)

pozdr.

siłownik jest sterowany fazą, dajesz na jedną to otwiera a na drugą to zamyka ...

wystarczy dać po drodze przekaźnik sterowany termostatem od solara...

jeden czujnik zapodajesz w GWC a drugi na wlocie pod dachem...

w stanie spoczynku( przekaźnik bez zasilania ze sterownika ...) ma być załączone na GWC, jeżeli będzie cieplej pod dachem niż w ziemi to sterownik załączy przekaźnik i spowoduje przełączenie, jeżeli temp. pod dachem spadnie poniżej GWC to rozłączy zasilanie przekaźnika i siłownik wróci do położenia spoczynku czyli na wymiennik gruntowy ...

na okres poza grzewczy wystarczy zwykły pstryczek wyłączający układ ( jak się na wiosnę wyłączy a na jesień włączy to raczej nikomu włos z głowy nie spadnie, chociaż można założyć zwykły termostat z czujnikiem na wylocie wentylacji który wyłączy zasilanie sterownika solarnego jeżeli z domu zacznie wylatywać zbyt ciepłe powietrze...)