Karlsen 16.01.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Moglibyście podpowiedzieć jakieś praktyczne rozwiązanie odprowadzenie skroplin, tzn. jak połączyć tę 15mm rurkę z odpływem 40 zlokalizowanym poniżej centrali? Najpierw projekt, zespół uzgodnień dokumentacji i wykonanie przyłącza - całość banalna. Jak chcesz iść na skróty to wąż igielitowy ułożony w kształt syfonu - sposób opisywałem dokładniej kilka stron wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 16.01.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Re Waflos: przeróbka ze sterownika E1 do E5 to koszt około 1100zł z wysyłką w dwie strony, zyskujesz sterownik czasowy, automatyczny bypass oraz sterowanie GWC. Drogo - bo trzeba wymienić całą automatykę i dorobić siłownik do bypasu, taniej było wziąć od razu przy zakupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 16.01.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 to całe sterowanie z E 5 to przerost formy nad treścią ... tak samo jak pilot do telewizora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.01.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 tak samo jak pilot do telewizora... nie porównuj ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 17.01.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Mam sterownik E5 i po 3 miesiącach sterowania w zasadzie używam jednej funkcji - regulacja obrotów wentylatorów. Podglądam też odczyty - taka ciekawska natura.Muszę jednak przyznać, że w pierwszym okresie zabawka była bardzo wciągająca. Kiedy podepnę alarm jako on/off rekuperatora nie będzie potrzeby nawet programowania dziennej wydajności w zależności od trybu i upodobań użytkowników.Nie zmienia to faktu, że walory estetyczne E1 pozostawiają dużo do życzenia i nie chciałbym w salonie na ścianie mieć takiego sterownika. Kolejną kwestią jest posiadanie reku z dużymi możliwościami, a korzystanie tylko z regulacji obrotów wentyli. Trochę jak jeździć kabrioletem używając jedynie nawiewu na przednią szybę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.01.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Kolejną kwestią jest posiadanie reku z dużymi możliwościami, a korzystanie tylko z regulacji obrotów wentyli. a jakie to są te "duże możliwości"...? po pewnym czasie nawet grzebanie w regulacji obrotów ci przejdzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 17.01.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Ok - zostawmy "tylko możliwości". Wszystko można wyczytać w instrukcji, więc nie będę wyliczał. W moim przypadku - spełnia oczekiwania. Widzę Jasiek, że u Ciebie do kabelków tylko gniazdka były potrzebne . Kupując kocioł również wybrałem "zabawkowy" sterownik zamiast regulatora temperatury. Tylko kosiarka jakaś taka normalna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milano2 17.01.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Pytanko do przedstawicieli i instalatorów Jan-Gaza... czy w najbliższych tygodniach planowana jest np. jakaś nowa oferta na 2013 rok czy zmiana cen centrali? O ile dobrze pamiętam, to jakieś 2-3 miesiące temu na forum ktoś zapowiedział nowy model z obiegiem zamkniętym??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 17.01.2013 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Czy komuś się udało zmienić parametr Elim na sterowniku E5, czyli temperaturę rozmrażania wymiennika? U mnie cały czas świeci przy nim kłódka i nie mogę go zmienić. Pomimo tego,że loguje się jako użytkownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 17.01.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 a jakie to są te "duże możliwości"...? po pewnym czasie nawet grzebanie w regulacji obrotów ci przejdzie ... Czyli dobrze ze Piczman namówił mnie na "pokrętło" ;-D A temperaturki to sprawdzam sobie dwoma termometrami za sumę 36zł. ...i zaś do przodu.... ;-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 17.01.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Czy komuś się udało zmienić parametr Elim na sterowniku E5, czyli temperaturę rozmrażania wymiennika? U mnie cały czas świeci przy nim kłódka i nie mogę go zmienić. Pomimo tego,że loguje się jako użytkownik. masz zablokowany w sofcie, raczej tego nie przeskoczysz, te które teraz wychodzą nie mają tej blokady i można zjechać poniżej 5'c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 17.01.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Pytanko do przedstawicieli i instalatorów Jan-Gaza... czy w najbliższych tygodniach planowana jest np. jakaś nowa oferta na 2013 rok czy zmiana cen centrali? O ile dobrze pamiętam, to jakieś 2-3 miesiące temu na forum ktoś zapowiedział nowy model z obiegiem zamkniętym??? obieg zamknięty już jest, na razie tylko u mnie, ale możesz zadzwonić do nich i się spytać bezpośrednio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.01.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 dzięki za szybką pomoc bez zbędnych formalności producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 18.01.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Mam pytanie do użytkowników Jan-Gazów (i nie tylko) Moja instalacja, wykonana przez jednego z Forumowiczów, zasilana Jan-Gazem 350 działa juz od kilku tygodni. Przedwczoraj, pożyczonym miernikiem pomierzyłem nawiewy i wywiewy na poszczególnych anemostatach. Wyniki trochę mnie zaskoczyły. Przy 100% wydajności centrali suma nawiewów to ok. 220m3/h. Czyżby moja instalacja, złożona z flexów i kanałow PCV w wylewce miała aż takie opory??? Moje zmartwienie potęguje fakt, iż byłem u jednego znajomego, któremu instalację robiła firma ASK na spiro, reku Brink 400 i u niego przy nastawie reku na 50% naprawdę ładnie wentyluje. Niestety nie znam konkretnych wartości. [ATTACH=CONFIG]154385[/ATTACH] Chętnie poznam Wasze opinie. Jakiś czas temu napisałem takiego posta. Teraz czas się przyznać do błędu... Źle wykonałem pomiary. Przeprosiny należą się przede wszystkim Andrzejowi (vel Indiana_) bo instalacja po jego pomiarach a dziś moich powtórzonych wygląda, że działa tak jak powinna. Przybliżona suma nawiewów to ok. 280-300m3 przy 100% nastawie Jan-Gaza. Tak więc wybaczcie niepotrzebne zamieszanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 18.01.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Czy u was przy takich mrozach jak dzisiaj również tak często uruchamia się rozmrażanie wymiennika. U mnie średnio raz na 15min. temp wywiewu spada do 5 stopni i włącza się wyciąg na maxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.01.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Czy u was przy takich mrozach jak dzisiaj również tak często uruchamia się rozmrażanie wymiennika. U mnie średnio raz na 15min. temp wywiewu spada do 5 stopni i włącza się wyciąg na maxa. i to są właśnie jedne z tych "dużych możliwości" sterownika o których jeden z kolegów wspomniał ... ciekawe jak centrala zaiwania 100% na wyciągu to którędy wlata do chałupy ... na pewno ma te 90% sprawności ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 18.01.2013 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Szczerze powiem, że też jestem zdziwiony, bo do tej pory było czasowe ograniczenie rozmrażania do 5 minut raz na godzinę, a teraz słyszę że jest właśnie tak jak Piogron pisze. Ponieważ z własnego doświadczenia wiem że u mnie Lunka do pełnego zatkania wymiennika zamarzała na dużych mrozach przynajmniej dobę, to tez nie wiem jaki jest sens rozmrażania co 15 minut, traci się tutaj za dużo ciepła. Spróbuję to wyjaśnić... Re Trymi - dzięki za sprostowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 19.01.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Dzieki tez mi sie to nie podoba. Dodatkowo nie moge zmienic parametru rozmrazania. Wychodzi na to,ze przy mrozach reku pracuje prawie caly czas na rozmrazanie a nie na wentylowanie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.01.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Nie no wentyluje, tylko bez odzysku, skądś to powietrze musi się brać. Infiltracja rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.01.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Nie no wentyluje, tylko bez odzysku, skądś to powietrze musi się brać. Infiltracja rulez tylko po co jaranie się dużą sprawnością skoro przy temperaturze ujemnej dość szybko na wyrzutni jest blisko zera i centrala zaczyna obniżać nawiew robiąc podciśnienie w chałupie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts