jasiek71 28.01.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Kolosalne. To tak jakbyś chciał nazwać pociąg samochodem albo odwrotnie bo i jednym i drugim przemieścisz się z punktu a do b. Nie jasiek, nie masz rekuperatora, masz gwc. przecież nie chodzi o to czy mam rekuperator czy nie... całe lato pompuję tam cieplejsze powietrze niż ma grunt więc zostawiam tam energię... całą zimę pompuje tam chłodniejsze powietrze i je ogrzewam częściowo tą energią z lata ... przyjrzyj się jak działa wymiennik obrotowy... GWC to taki wymiennik tyle że w nim leci cały czas w jedną stronę i cykl jednego obrotu trwa cały rok ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Jasiek, nie mieszaj - rekuperator to rekuperator, GWC to GWC a kolektor to kolektor - jedno pobiera energię z wywiewanego powietrza, może być obrotowe, przeciwprądowe, entalpiczne itp., drugie z gruntu i tez ma kilka odmian a trzecie z promieniowania słonecznego więc nie ma co dorabiać do tego niepotrzebnych teorii. jak zwał tak zwał... http://definicja.net/Rekuperacja-definicja a to czy energię złapałem ze słońca ,gruntu, czy powietrza wywiewanego nie ma znaczenia... liczy się sprawność całości ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 28.01.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 przecież nie chodzi o to czy mam rekuperator czy nie... całe lato pompuję tam cieplejsze powietrze niż ma grunt więc zostawiam tam energię... całą zimę pompuje tam chłodniejsze powietrze i je ogrzewam częściowo tą energią z lata ... przyjrzyj się jak działa wymiennik obrotowy... GWC to taki wymiennik tyle że w nim leci cały czas w jedną stronę i cykl jednego obrotu trwa cały rok ... radykalna teoria i śmiała, ale "nie idźcie tą drogą Jasiek " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 radykalna teoria i śmiała, ale "nie idźcie tą drogą Jasiek " ale ja poszedłem tak" niechcący" i nie narzekam ... bo nie wiedziałem że tak się nie da ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Tu jest ten podstawowy błąd logiczny - wylata i jest bezpowrotnie tracone więc nie ma nic do sprawności bo ta w takim układzie zależy od Twojej temperatury w domu... a jak ktoś chce mieć 30stC albo 10stC? a z ziemi uzyskiwane ... tak się jakoś składa że większość chce te ok.20*... jak bym utrzymywał 10* w chałupie to na dzień dzisiejszy mam 100% sprawności systemu... pamiętaj jak już będziesz liczył super sprawność swojego rekuperatora przy np. -15* to nie zapomnij odjąć tej energii z GWC bo przecież nie twoja ... i spróbuj uzyskać te szumne 90%i więcej sprawności centrali przy tych -15*... najlepiej tak przez całą dobę pracy na powiedzmy 50% wydajności centrali ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Uzysk to nie odzysk... oj jasiek, jasiek... myślałem, że coś więcej a upartyś jak baran;) Ja dziękuję za taką dyskusję bo to gadka jak z niewidomym o kolorach:) kszhu... przecież ja dokładnie wiem o co chodzi... pokazuję tylko co jest warte dobre GWC... a jak nie wiele warta centrala z rekuperatorem BEZ GWC ... no ale najpierw trzeba kilka lat pomieszkać aby można było coś stwierdzić ... ty jak na razie to widzisz tylko te % na papierze ...( to tak odnośnie rozmowy z niewidomym... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 28.01.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 jak zwał, tak zwał. Ważne że of topic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Pamiętaj, że jest też druga strona medalu - "firmowe" GWC kosztuje majątek a prawda żyjemy w świecie certyfikatów ... jeszcze trochę to doczekamy się papierka przy porodzie na wydzielanie CO2 przez własny organizm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 To nie to. Nie każdy ma jako taką orientację w budowlance nie mówiąc już o własnym wykonawstwie więc idą do f-my i dostają ofertę na GWC za 20.000zł oraz info, że lepiej kupić requ za 10.000zł co jest prawdą. no tak ... to tak jak oferty na PC za 70-100tys.... zejdź na ziemię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Dla mnie "ziemia" to GWC Provent GEO i niezamarzający requ Bartosza - ceny mniej więcej jak podałem wcześniej. najlepiej w kredyciku na 30 lat razem z całą inwestycją ... taniocha... ciekawe czy ten twój ceramiczny też 20 klocków kosztował ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Ale Ty mieszasz! Chłopie, ogarnij się... nie przykrywaj jednego tematu drugim! Ja piszę o tym, że nie każdy się zna i sobie zaprojektuje oraz zrobi tylko będzie szukał na rynku i trafi w google na pierwszą stronę f-my, która policzy sobie sowicie za te ustrojstwa. Albo piszesz na temat albo ja dziękuję jak się nie zna ... to niech się pozna... albo niech daje się ostrzyc ... i ja też dziękuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 28.01.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Jak czytam ten wątek, poboczne o problemie zamarzania również i końcową wymianę zdań to nie wiem czemu Jaśkowi próbujecie coś zarzucić. Liczy się efekt końcowy w postaci zysku/uzysku, a nie czy jedziesz pociągiem czy samochodem. Moje GWC też przynosi powietrze o temp. około 10 stopni i gonione dwoma wentylami nie przynosi mniej korzyści niż rekuperator(i tak mam zamiar go zamontować). Jeśli teraz w obecne mrozy prześledzić skuteczność i efektywność tych central to się okaże, że i wspomniany Bartosz szału nie robi, o czym można na tym portalu poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 28.01.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Po co GWC za 20k, skoro bardzo dobrze działa prosty wymiennik ceramiczny z kilkudziesięciu bloczków ceramicznych (i nie żre prądu do działania)? A jeśli montuje się GWC, to po co wydawać 2x więcej na reku Bartosz (który bez GWC zamarza podobnie jak Janek i inne rekuperatory)? Nie warto jeździć po bandzie dolnej (3k za instalację z montażem?! ), po górnej szkoda kasy (40k za wentylację do domku 120m2), trzeba wszystko przemyśleć i wypośrodkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 28.01.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Michał, to Tak wygląda pomimo GGWC? GGWC jeszcze nie skończony:) Glikol potrzebny i trochę czasu do skręcenia gratów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 28.01.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 a GWC to nie rekuperator ...??? to całkiem co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 28.01.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Jak w piekarni prosisz o chleb to dostajesz bułki? Takie gadanie podpada pod ustawę o języku polskim... mi się nie chce tego ciągnąć... Jasiek Ci tłumaczy, że montując GWC, masz efekt końcowy zbliżony do tego gdy montujesz reku. Ja to tak odbieram i się z tym zgadzam. Tematu nie ma co ciągnąć. GWC to na pewno nie reku, bo nie zamarza : ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 28.01.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 też zamarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 też zamarza jak zrobisz płytko i za mały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 28.01.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Absolutnie z tym nie polemizuję, wręcz się zgadzam ale nie twierdzę uparcie, że GWC to rekuperator:) Mi się wydawało, że od początku było wiadomo o co chodzi. A GWC można i zamrozić i "zagotować". To drugie mi się już zdarzyło latem. Ale tak jest gdy komuś brak umiaru w korzystaniu z dobrodziejstwa : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Mi się wydawało, że od początku było wiadomo o co chodzi. he he... ale krzhu... musiał przecież mieć swoje na wierzchu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts