Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

GWC to jednak rekuperator tak samo jak wymiennik powietrze-powietrze czy powietrze -woda.Rekuperacja przecież to odzysk energii cieplnej.Jeżeli GWC odbiera ciepło słoneczne zgromadzone zeszłego lata w ziemi ,to czym się różni od wymiennika powietrze-powietrze? Może tylko latami .Bo w pierwszym przypadku korzystamy z energii słonecznej zgromadzonej w zeszłym roku a w drugim przypadku zgromadzonej parę milionów lat temu.Żadna różnica i tu od słońca i tu od słońca.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tobie się pieprzą pojęcia i z tąd ta piana.GWC ,wymiennik powietrze -powietrze ,wymiennik powietrze woda,to są rekuperatory.Natomiast GWC to nie to samo co wymiennik powietrze-powietrze.To są dwa różne rekuperatory.Dla jasności wymiennik powietrze-powietrze to nie jedyny rodzaj rekuperatora występujący w przyrodzie.

Ale dałeś popis.Jak brakuje argumentacji to osłem go a co nie wolno?

A wystarczy się spokojnie zastanowić.Skąd masz ciepło w domku.A z fotosyntezy (słoneczko w tym paluchy macza) i skamieniałych produktów tej działalności.Podgrzewasz w domku słoneczkiem co to świeciło miliony lat temu.

Teraz słoneczko też świeci i też dzięki niemu podgrzewasz .

Nic się nie zmieniło.Tylko działo się w różnych czasach.

O tej przyrodzie to takie powiedzonko .Trochę zrozumienia .

Panowie! Kończcie te waśnie, bo aż wstyd czytać. Reku to reku, GWC to GWC. GGWC to GGWC. To i tak są wystarczająco "tajemnicze" terminy dla Postronnych ;-) Dyskutujcie lepiej nad wyższością Reku nad GWC, Reku+GWC nad tylko GWC itp. itd.

Na ten przykład przymierzam się do budowy domu ok. 700 m3 (dwie pełne kondygnacje) w IV/V strefie klimatycznej i coraz bardziej sensownie wygląda mi konfiguracja spore GWC + PCi na powietrze wywiewne ;-)

Rekuperator-odzysk energii.Rekuperatorem jest wymiennik powietrze-powietrze.Rekuperatorem jest wymiennik szara woda-powietrze.Rekuperatorem jest system odzysku energii przy hamowaniu samochodu(współdziała z prądnicą ładującą akumulator). Rekuperatorem jest instalacja do odzysku ciepła z fermentującej gnojowicy czy obornika.Każde urządzenie do odzysku energii z jednego procesu i kierujące do innego jest rekuperatorem.Logicznym więc jest,że GWC również.A że branża wentylacyjna zawładnęła nazwą rekuperator i w potocznym rozumieniu rekuperator kojarzony jest z odzyskiem ciepła ze zużytego powietrza to inna sprawa.

Odzysk ciepła ze zużytego powietrza w oparciu o powietrzną pompę ciepła ma sens.U mnie dobowy ładunek energii którą tracę to 10-12kWh.A to jest ilość jaka starczyła by mi do CO lub CWU.Jest to doskonałe rozwiązanie dla domów pasywnych czy energooszczędnych.Niestety nie ma tak małych urządzeń.Z tym że powinno się operować powietrzem zużytym przez dom.To powietrze niesie dwukrotnie większą energie od powietrza zimowego przechodzącego przez GWC.

Witam wszystkich,

Chciałem napisać kilka słów, bo trochę się zamieszanie zrobiło z różnymi tematami.

Zacznę od zamrażania wymiennika i częstego odszrania, ograniczę się tutaj do wersji sterowania E5.

Nasz reku posiada temepraturowo-czasowy system odmrażania, próg jego zadzialania domyślnie jest ustawiany na +5 st.C, z racji tego że w 90 % przypadkach reku są instalowane w nowych domach gdzie jest duża wilgotność i zamarzanie byłoby prawdopodobne. Jeśli ktoś już stwierdził że jego dom jest wyschnięty a reku się często "odmraża" musi zmienić temp. TELIM na niższą, rzędu -5 do -1 st.C.

Jak to zrobić - trzeba się zalogować hasłem serwisowym "95".

Pragnę zaznaczyć że zamarzanie wymiennika nie jest czymś awaryjnym, jedynie zamarznięcie większości wymiennika znacznie obniża sprawność.

Próby wykonywane u nas na stanowisku testowym przy temp. zewn. - 15 st.C przy proporcji naw./wyc. 1:1 i powietrzu wyciąganym z pomieszczenia 20 st.C - poprzez dostarczanie pary z nawilżacza, wilgotność na wylocie wymiennika cały czas 100 % , przy deaktywacji odmrażania - zamrożeniu uległa tylko dolna część wymiennika ok 5-7 cm "od spodu" - ograniczając bardzo minimalnie przepływ. Ponieważ w tym przypadku temp. wymiennika na wysokości 8 cm była dodatnia cały czas więc zamrażanie nie postępowało i taki stan spokojnie się utrzymywał kilkanaście godzin.

W tym przypadku ważna jest równowaga naw./wyc. i ciągła praca chociażby na zakresie 30 %.

Reku nie nadaje się do pracy "siekanej" - kilka godzin pracuje, a jeszcze wiecej stoi. To jest bez sensu, wtedy właśnie dochodzi do największych zamrożen kiedy powietrze samoistnie grawitacyjnie przepływa przez urządzenie.

Co do innych wątków- mamy modele 800 m3/h, mamy również przepustnice recyrkulacyjne do odmrażania, te ostatnie pojawiły się z potrzeby naszych klientów, posiadają siłownik szybki 5 s. Wkrótce strona będzie uaktualniona.

...Panie Łukaszu a jak Pan się odniesie do jakiegoś dziwnego wycieku u kangax-a?

Hmm, należy poszukać przyczyny, wyeliminować najczęstsze błędy, typu brak syfonowania/niewłaściwy syfon, ogólnie poobserwować, czy went nie porywa wody (zbyt duża prędkość, powietrza - zbyt małe opory), itd...

Jeśli to nie pomoże, proszę zgłosić się do nas, nikt bez pomocy nie został i nie zostanie, zawsze problem się udało rozwiązać, chociaż z cieknącymi rekuperatorami to już bym doktorat zrobił dawno, ogólnie powiem że przeróżne przyczyny są.

Jak to zrobić w przypadku wersji elektroniki E1?

E1 ma stały algorytm odszraniania nie przekraczający 5 min/godz. i nie ma możliwości regulacji.

Tak jak pisalem, kilkoma cm lodu od "spodu" proszę się nie przejmować, gorzej jeśli więcej, wtedy bym zmierzył przepływ nawiew/wyciąg pierwsze.

Witam

Szukałem w innych wątkach i nie znalazłem.

Czy jest sens w pięcia ciepłego powietrza z kominka do przewodu wentylacji mechanicznej tak aby szybiej rozprowadziło się ciepło?

Można wszystko tylko nie warto komplikować układu. Prostota to zaleta. Ja bym odradzał.

Widzę w podpisie, że tez myślisz nad ogrzewaniem. Ja kładę podłogówkę wodną, ma to takie zalety, że ogrzewać możesz czym chcesz, prądem, gazem, PC, smieciuchem. Wasz wybór. Ja wstępnie wybrałem kocioł na prąd kospel. Taki jak ma kolega Bitter.

Edytowane przez autorus

Witam

Szukałem w innych wątkach i nie znalazłem.

Czy jest sens w pięcia ciepłego powietrza z kominka do przewodu wentylacji mechanicznej tak aby szybiej rozprowadziło się ciepło?

Przejrzyj temat dot. hybrydy, kominek + WM. Tam koledzy podpięli jeden kanał do wywiewu WM, aby zwiększyć temperaturę na wymienniku.

Osobiście, mimo, że eksperymentowałem z kanałem WM, który biegnie przez zabudowę pieca akumulacyjnego, uważam, że wentylacja i ogrzewanie to dwie odrębne instalacje - realizują inne zadania. Jeżeli zrobisz to z głową, że na życzenie będzie działać tylko WM lub tylko opcja dystrybucji gorącego powietrza, bądź oba układy razem to jestem za.

Można wszystko tylko nie warto komplikować układu. Prostota to zaleta. Ja bym odradzał.

Widzę w podpisie, że tez myślisz nad ogrzewaniem. Ja kładę podłogówkę wodną, ma to takie zalety, że ogrzewać możesz czym chcesz, prądem, gazem, PC, smieciuchem. Wasz wybór. Ja wstępnie wybrałem kocioł na prąd kospel. Taki jak ma kolega Bitter.

Otóż to. Mam małą kotłownię . Chciałbym poznać koszty użytkowania takiego rozwiązania. Obecnie robię OZC.

E1 ma stały algorytm odszraniania nie przekraczający 5 min/godz. i nie ma możliwości regulacji.

Tak jak pisalem, kilkoma cm lodu od "spodu" proszę się nie przejmować, gorzej jeśli więcej, wtedy bym zmierzył przepływ nawiew/wyciąg pierwsze.

Mam GWC przed requ więc nie spodziewam się żeby temp. spadała poniżej 0stC dlatego też chciałbym uniknąć niepotrzebnego rozmrażania zwłaszcza gdy nie będzie co.

Czy istnieje zatem możliwość przeprogramowania?

ponawiam pytanie kszhu.int'a

dodatkowo poprosimy o "katalogowe" zużycie prądu dla 500 pracującej na 25/50/75 i 100% ponieważ kilka osób w róznych warunkach robiło u siebie pomiary i wychodzimy odmienne wyniki , chcemy porównać je do "laboratoryjnych" wynikow

złośliwość rzeczy martwych jest legendarna,

-centrala cieknie to zrobiłem książkowy syfon aby nie było gadania

-dalej cieknie to zamiast dekla przykleiłem szybkę by było widać co się tam wyprawia a ta menda przestała cieknąć (może woli szybę od ocieplanego dekla?)

a ja stawiam na czerpnię, zbiegło się to z opadami marznącego deszczu gdy wszystko lodem przywaliło, czerpnia wysoko na ścianie więc ją przytkało, reku goni na maksymalnych obrotach i podciśnienie w centrali takie że żaden książkowy syfon nie wydoli, wyssało wodę i ciągnęło przez syfon nie pozwalając skroplinom spłynąć z tacki, jak przykleiłem szybkę czerpnia odtajała już bo się ociepliło

tak mi się wydaje...

...a ja stawiam na czerpnię, zbiegło się to z opadami marznącego deszczu gdy wszystko lodem przywaliło, czerpnia wysoko na ścianie więc ją przytkało, reku goni na maksymalnych obrotach i podciśnienie w centrali takie że żaden książkowy syfon nie wydoli, wyssało wodę i ciągnęło przez syfon nie pozwalając skroplinom spłynąć z tacki, jak przykleiłem szybkę czerpnia odtajała już bo się ociepliło, tak mi się wydaje...

Może zmiana na czerpnię z półkolistą osłoną będzie tu trwalszym rozwiązaniem.

a ja stawiam na czerpnię, zbiegło się to z opadami marznącego deszczu gdy wszystko lodem przywaliło, czerpnia wysoko na ścianie więc ją przytkało, reku goni na maksymalnych obrotach i podciśnienie w centrali takie że żaden książkowy syfon nie wydoli, wyssało wodę i ciągnęło przez syfon nie pozwalając skroplinom spłynąć z tacki, jak przykleiłem szybkę czerpnia odtajała już bo się ociepliło

tak mi się wydaje...

e tam, e tam...

jak by ci całkiem czerpnie zatkało to nie miałbyś nawiewu do chałupy poprzez centralę, więc z jakiej paki skropliny się biorą skoro nie ma "chłodzenia" powietrza wyciąganego z domu...( sprawność wymiennika spadnie praktycznie do zera ...)

zapisałem u R&K w dzienniku...

pomierzyłem tego J-G 500 stało prądowego ze sterownikiem E 5 ...

UWAGA podaję ...

w spoczynku ( wyłączona ) 12,5w

10% 19w

15% 23w

20% 25w

25% 26w

30% 30w

40% 42w

50% 63w

60% 96w

70% 140w

75% 168w

80% 201w

90% 276w

100% 324w

tak tak wiem..., na pewno mam zepsuty miernik ...

wydajności nie pomierzyłem bo nie miałem drabiny co by dostać się do czerpni i wyrzutni ...

ale jak zaglądałem do środka centrali przy tych najniższych wydajnościach to raczej mocno wątpię aby to można było nazwać jakimkolwiek wietrzeniem...