Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zapisałem u R&K w dzienniku...

pomierzyłem tego J-G 500 stało prądowego ze sterownikiem E 5 ...

UWAGA podaję ...

w spoczynku ( wyłączona ) 12,5w

10% 19w

15% 23w

20% 25w

25% 26w

30% 30w

40% 42w

50% 63w

60% 96w

70% 140w

75% 168w

80% 201w

90% 276w

100% 324w

tak tak wiem..., na pewno mam zepsuty miernik ...

wydajności nie pomierzyłem bo nie miałem drabiny co by dostać się do czerpni i wyrzutni ...

ale jak zaglądałem do środka centrali przy tych najniższych wydajnościach to raczej mocno wątpię aby to można było nazwać jakimkolwiek wietrzeniem...

Mierzył Pan miernikiem cęgowym prąd i napięcie sieciowe czy miernikiem mocy czynnej ??

Nie ma Pan zepsutego miernika, tylko nie bardzo orientuje co chce mierzyć i jak..

Mierzy Pan moc pozorną a moc czynna (to co zlicza miernik energii całkując w czasie) to P= U x I x cos fi. Pan mierzy tylko U i I, a gdzie cos fi ??

W przypadku wentylatorów EC współczynnik cos fi wynosi 0,58-0,62.

Mi by nigdy nie przyszło do głowy mierzyć mocy czynnej amperomierzem i woltomierzem elementów indukcyjnych.

I rzeczywiście na 100 % I= 1,45 A, U=230 V czyli moc pozorna 333 W, moc czynna ok. 195 W.

Edytowane przez lukasz.janowski

Mierzył Pan miernikiem cęgowym prąd i napięcie sieciowe czy miernikiem mocy czynnej ??

Nie ma Pan zepsutego miernika, tylko nie bardzo orientuje co chce mierzyć i jak..

Mierzy Pan moc pozorną a moc czynna (to co zlicza miernik energii całkując w czasie) to P= U x I x cos fi. Pan mierzy tylko U i I, a gdzie cos fi ??

W przypadku wentylatorów EC współczynnik cos fi wynosi 0,58-0,62.

Mi by nigdy nie przyszło do głowy mierzyć mocy czynnej amperomierzem i woltomierzem elementów indukcyjnych.

I rzeczywiście na 100 % I= 1,45 A, U=230 V czyli moc pozorna 333 W, moc czynna ok. 195 W.

Moc pozorną podajemy w VA nie w watach, poza tym się zgadza.

Może tu ktoś mi wytłumaczy .Płytka Peltiera 12V podłączona do prostownika BSP 12/4 pobiera w trakcie pracy ok.2A.Czy to oznacza,że płytka pobiera 24W?

Ta sama płytka podłączona do zasilacza POS12500D 12V 5A,pobiera 60W? Czy też tylko 2A tak jak w prostowniku?

Nie wiem czy dobrze to opisałem bo o prądzie wiem nic?

widzę że nawet jakąś inną matematykę trzeba zastosować aby było na swoim ...;)

jeżeli miernik wpięty w gniazdko pokazuje po jakimś czasie zużycie np. 0,1kwh, pod licznik w tablicy też 0,1kwh i główny licznik z "elektrowni" także 0,1kwh to co tutaj chcemy udowodnić ...?????

badane na silnikach, prostownikach, żarówkach, komputerach i innych pierdołach ...

widzę że nawet jakąś inną matematykę trzeba zastosować aby było na swoim ...;)

jeżeli miernik wpięty w gniazdko pokazuje po jakimś czasie zużycie np. 0,1kwh, pod licznik w tablicy też 0,1kwh i główny licznik z "elektrowni" także 0,1kwh to co tutaj chcemy udowodnić ...?????

badane na silnikach, prostownikach, żarówkach, komputerach i innych pierdołach ...

Chce udowodnić to reku Jan-Gaz 500 EC zużywa max. ok 190 W a nie 320 W. I tyle. I to że za podawane parametry bierzemy odpowiedzialność.

Edytowane przez lukasz.janowski

Chce udowodnić to reku Jan-Gaz 500 EC zużywa max. ok 190 W a nie 320 W. I tyle. I to że za podawane parametry bierzemy odpowiedzialność.

ale jakimś cudem powyżej 50% zaczyna być bardzo prądożerny ...

przy najbliższej okazji spiszę wszystkie liczniki i puszczę go na max przez np. 2godz. i się zobaczy ( oczywiście jak mi wcześniej nie "zasmarka" całej wyrzutni wodą...;) )