Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

jasiek wrzuć dla świętego spokoju nazwę tego czym mierzyłeś to wtedy będzie już jasność czy to dobry pomiar czy zły ;)

a czy ma to jakieś znaczenie...?

skoro tak samo nabija zużyte kwh jak ten w tablicy z bezpiecznikami, jak robiłem te pomiary to obydwa nakręciły po 0,3kwh...

jak by było coś nie tak to zdążyły by się już chyba "rozjechać" ...:yes:

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
no niby tak, ale nie chce mi się wierzyć, że Łukasz nie wie co mówi

Prędzej uwierzę pomiarom zwykłemu inwestorowi niż właścicielowi mierzonego sprzętu,który tenże sprzęt sprzedaje dla własnego zysku ;)

Można sobie robić kolektorki i przekomarzać się w estymacji ich wyników ale żeby podważać wyniki laboratoryjne mierniczkiem za kilkanaście zł bez znajomości jego obsługi?

zejdź na ziemię do realnego świata, laboratorium zostaw w spokoju...:cool:

mnie interesuje ile płacę za energie a nie jakaś etykieta ...:)

Ja biorę miernik mocy czynnej, pokazuje mi tyle i tyle jest, zresztą z sumowania mocy wentylatorów tyle wychodzi. Z czym tu dystkutować ??

Czy pomiar był rekuperatora wpietego w instalację wentylacji w konkretnym budynku, czy też nie podpietego do instalacji ? Chodzi o to aby sposób pomiaru Jaska i Twojego był taki sam.

Mierniki mocy czynnej mogą byc róznych klas ale nie mi sie wierzyć ze niektóre maja bład do 100%. To niemozliwe, chyba ze są uszkodzone

Edytowane przez asolt

Czy negujesz konieczność wykonywania pomiarów w jednakowy powtarzalny sposób ?

opory instalacji maja duży wpływ na zużycie energii...

wentylator puszczony bez oporu żre jak smok...

ten sam wiatrak przytkany ma znacznie niższe zużycie bo zaczyna mielić powietrze w miejscu i spadają mu opory ...

opory instalacji maja duży wpływ na zużycie energii...

wentylator puszczony bez oporu żre jak smok...

ten sam wiatrak przytkany ma znacznie niższe zużycie bo zaczyna mielić powietrze w miejscu i spadają mu opory ...

I własnie o to mi chodzi, jak mierzyłeś Ty, a jak mierzył Łukasz. Sprawa miernika jest drugorzedna.

Jako użytkownik JG390 lub JG350(?) +E5 wrzucę wyniki moich pomiarów "kalkulatorem energii" (gniazdkowy) za 49,99zł z Leroya. Pomiar dokonywany był w warunkach laboratoryjnych - idealnie nadawała się do tego moja sterylna, specjalnie na tę okazję wysprzątana łazienka :) (bez wpięcia do instalacji went.).

[W]/Procent mocy [%]

Wentylatory działają od 12 %

19/20

19/25

19/30

23/35

25/40

31/50

40/60

52/65

58/70

65/75

90/85

116/100

Wyniki wskazują, że mój model to JG390, wówczas sprzedawany przez JanGaz,

JG390.JPG oto wykres publikowany na stronie producenta, choć naklejka na obudowie reku prezentuje model JG350.

Po wykonaniu instalacji anemometr zsumował wszystkie nawiewy na 322m3/h.

Jaki model posiadam? Jeżeli JG350, to pewnie moje laboratorium zawiodło, albo metodologia dokonywania pomiarów ;).

Chciałbym wiedzieć, jakie wentyle faktycznie siedzą w obudowie, ale przez sympatię do kangaxa i bardzo miłą obsługę Pani Eweliny uznałem, że da się z tym żyć :).

Na marginesie "obmierzyłem" wszystkie urządzenia w domu: żarówka energo 11W pobierała 10,9W, router 7W pobierał 7W, lcd 125W pobierał do 129W. Nawet gniazdowy kalkulator energii nadaje się do pomiarów - mój mierzył max i min, dokonywał pomiaru w czasie rzeczywistym, bądź ustalonym np. 30 min.

Mnie też ale gdybym zobaczył takie różnice to z 10x bym się zastanowił czy gdzieś nie ma błędu i tyleż razy badał bym też innymi metodami przed publikacją tak dyskredytujących producenta danych.

Vel wyniki Karlsen-a.

ale co porównujesz...?

J-G 350 kontra J-G 500...???

jak już rozpisujecie się o tym ekscytująco niskim zużyciu na większych wydajnościach to może najpierw sprawdźcie ile faktycznie NAWIEWA i WYWIEWA się przy danych % ...:yes:

byłem wczoraj u R&K polataliśmy sobie z miernikami przy jego centrali J-G 500 z E1...

wyniki co najmniej "ciekawe"...

w spoczynku pobiera 4,8W czyli znacznie mniej niż ze sterownikiem E5...( 12,5w )

przy ustawieniu na 100% bierze 284w i pompuje 480m3/h mierzone na wyrzutni ...

przy ustawieniu na 75% bierze 145w i pompuje 390m3/h...

przy ustawieniu na 50% bierze 48w i pompuje 144m3/h...

przy ustawieniu na 25% bierze 17w i pompuje 60m3/h...

jaki jest sens "podniecania się" niskim zużyciem energii skoro nie mamy wydajności zgodnej z opisem na E1...:cool:

sterownik E 5 zostanie obadany pod względem wydajności faktycznej względem tych % na wyświetlaczu już niebawem ...:yes:

Edytowane przez jasiek71