jasiek71 08.02.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 jasiek wrzuć dla świętego spokoju nazwę tego czym mierzyłeś to wtedy będzie już jasność czy to dobry pomiar czy zły a czy ma to jakieś znaczenie...? skoro tak samo nabija zużyte kwh jak ten w tablicy z bezpiecznikami, jak robiłem te pomiary to obydwa nakręciły po 0,3kwh... jak by było coś nie tak to zdążyły by się już chyba "rozjechać" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 08.02.2013 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 no niby tak, ale nie chce mi się wierzyć, że Łukasz nie wie co mówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.02.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 no niby tak, ale nie chce mi się wierzyć, że Łukasz nie wie co mówi ale ja wcale nie mam do niego pretensji... tak mi wyszło z pomiarów i tyle ... zobaczymy jak pomierzy u siebie w firmie, a ja jeszcze za kilka dni pomierzę dwie inne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.02.2013 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 no niby tak, ale nie chce mi się wierzyć, że Łukasz nie wie co mówi Prędzej uwierzę pomiarom zwykłemu inwestorowi niż właścicielowi mierzonego sprzętu,który tenże sprzęt sprzedaje dla własnego zysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 08.02.2013 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 tak mówisz a sam podajesz kiedy tylko możesz dane producentów i jakoś Ci to nie przeszkadza ja osobiście nie wierzę, że producent celowo zaniża pobór mocy przez urządzenie bo takie kłamstwo ma bardzo krótkie nóżki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 09.02.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 powiedz to arturowi i jasiowi bo oni wiedzą lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.02.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Można sobie robić kolektorki i przekomarzać się w estymacji ich wyników ale żeby podważać wyniki laboratoryjne mierniczkiem za kilkanaście zł bez znajomości jego obsługi? zejdź na ziemię do realnego świata, laboratorium zostaw w spokoju... mnie interesuje ile płacę za energie a nie jakaś etykieta ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.02.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 (edytowane) Ja biorę miernik mocy czynnej, pokazuje mi tyle i tyle jest, zresztą z sumowania mocy wentylatorów tyle wychodzi. Z czym tu dystkutować ?? Czy pomiar był rekuperatora wpietego w instalację wentylacji w konkretnym budynku, czy też nie podpietego do instalacji ? Chodzi o to aby sposób pomiaru Jaska i Twojego był taki sam. Mierniki mocy czynnej mogą byc róznych klas ale nie mi sie wierzyć ze niektóre maja bład do 100%. To niemozliwe, chyba ze są uszkodzone Edytowane 9 Lutego 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.02.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Czy pomiar był rekuperatora wpietego w instalację wentylacji w konkretnym budynku, czy też nie podpietego do instalacji ? najlepiej pozalepiać wszystkie otwory i robić pomiary... wyniki będą katalogowe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.02.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 najlepiej pozalepiać wszystkie otwory i robić pomiary... wyniki będą katalogowe ... Czy negujesz konieczność wykonywania pomiarów w jednakowy powtarzalny sposób ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.02.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Czy negujesz konieczność wykonywania pomiarów w jednakowy powtarzalny sposób ? opory instalacji maja duży wpływ na zużycie energii... wentylator puszczony bez oporu żre jak smok... ten sam wiatrak przytkany ma znacznie niższe zużycie bo zaczyna mielić powietrze w miejscu i spadają mu opory ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.02.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 opory instalacji maja duży wpływ na zużycie energii... wentylator puszczony bez oporu żre jak smok... ten sam wiatrak przytkany ma znacznie niższe zużycie bo zaczyna mielić powietrze w miejscu i spadają mu opory ... I własnie o to mi chodzi, jak mierzyłeś Ty, a jak mierzył Łukasz. Sprawa miernika jest drugorzedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 10.02.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Jako użytkownik JG390 lub JG350(?) +E5 wrzucę wyniki moich pomiarów "kalkulatorem energii" (gniazdkowy) za 49,99zł z Leroya. Pomiar dokonywany był w warunkach laboratoryjnych - idealnie nadawała się do tego moja sterylna, specjalnie na tę okazję wysprzątana łazienka (bez wpięcia do instalacji went.). [W]/Procent mocy [%] Wentylatory działają od 12 % 19/20 19/25 19/30 23/35 25/40 31/50 40/60 52/65 58/70 65/75 90/85 116/100 Wyniki wskazują, że mój model to JG390, wówczas sprzedawany przez JanGaz, oto wykres publikowany na stronie producenta, choć naklejka na obudowie reku prezentuje model JG350. Po wykonaniu instalacji anemometr zsumował wszystkie nawiewy na 322m3/h. Jaki model posiadam? Jeżeli JG350, to pewnie moje laboratorium zawiodło, albo metodologia dokonywania pomiarów . Chciałbym wiedzieć, jakie wentyle faktycznie siedzą w obudowie, ale przez sympatię do kangaxa i bardzo miłą obsługę Pani Eweliny uznałem, że da się z tym żyć . Na marginesie "obmierzyłem" wszystkie urządzenia w domu: żarówka energo 11W pobierała 10,9W, router 7W pobierał 7W, lcd 125W pobierał do 129W. Nawet gniazdowy kalkulator energii nadaje się do pomiarów - mój mierzył max i min, dokonywał pomiaru w czasie rzeczywistym, bądź ustalonym np. 30 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 10.02.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 A to moje pomiary "gniazdkowym watomierzem" - centrala 350ka, sternownik E1:wentylacja 10% 13Wwentylacja 25% 15Wwentylacja 50% 17Wwentylacja 75% 32Wwentylacja 100% 78W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 10.02.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 jak masz gwc przed reku to raczej nie powinno Ci się włączać odmrażanie bo czujnik temp jest w jednostce (chyba że do odmrażania bierze temp z przed gwc ale to by był bezsens) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 10.02.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Temperatura wymiennika decyduje o włączeniu funkcji rozmrażania. U mnie, nawet jak intensywnie wietrzyłem (90%), a z GWC pędziło zaledwie 1*C temperatura wymiennika nie zbliżała się do wartości granicznej 5*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 10.02.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 ominąć zawsze można, wystarczy czujnik umieścić po ciepłej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.02.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 (edytowane) Mnie też ale gdybym zobaczył takie różnice to z 10x bym się zastanowił czy gdzieś nie ma błędu i tyleż razy badał bym też innymi metodami przed publikacją tak dyskredytujących producenta danych. Vel wyniki Karlsen-a. ale co porównujesz...? J-G 350 kontra J-G 500...??? jak już rozpisujecie się o tym ekscytująco niskim zużyciu na większych wydajnościach to może najpierw sprawdźcie ile faktycznie NAWIEWA i WYWIEWA się przy danych % ... byłem wczoraj u R&K polataliśmy sobie z miernikami przy jego centrali J-G 500 z E1... wyniki co najmniej "ciekawe"... w spoczynku pobiera 4,8W czyli znacznie mniej niż ze sterownikiem E5...( 12,5w ) przy ustawieniu na 100% bierze 284w i pompuje 480m3/h mierzone na wyrzutni ... przy ustawieniu na 75% bierze 145w i pompuje 390m3/h... przy ustawieniu na 50% bierze 48w i pompuje 144m3/h... przy ustawieniu na 25% bierze 17w i pompuje 60m3/h... jaki jest sens "podniecania się" niskim zużyciem energii skoro nie mamy wydajności zgodnej z opisem na E1... sterownik E 5 zostanie obadany pod względem wydajności faktycznej względem tych % na wyświetlaczu już niebawem ... Edytowane 11 Lutego 2013 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 11.02.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Jasiek Ty nie podważasz teraz wyników Jangaza a EBM a to już są odważne tezy...jakim anemometrem mierzyłeś te wydajności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.02.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Jasiek Ty nie podważasz teraz wyników Jangaza a EBM a to już są odważne tezy... jakim anemometrem mierzyłeś te wydajności? Takie pomiary przepływu to raczej balometrem, a nie anemometrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts