Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Zanim zostałem autoryzowanym instalatorem Jan-Gaza montowałem właściwie na każdej instalacji inne reku, a z większością nowe problemy, czy niespodziewane koszty. Na koniec, dwa lata temu, zdecydowałem się montować praktycznie wyłącznie Janki, z bardzo prostej przyczyny - po montażu Janka mam święty spokój, praktycznie żadnych problemów, a jak czasem coś się stanie to bez papierologii jest od ręki naprawiane. Klienci zadowoleni, czasem tylko jak tej zimy występuje krótki okres największym mrozów i w nowych domach to coś kapnie, a to zamarznie (cena za świadomą rezygnację z 1kW grzałki do przeciwdziałania zamarzaniu, standardowej w zachodnich rekuperatorach, a która potrafi zeżreć masę prądu...), a potem znowu rok spokoju.

Zużycie energii też kiedyś zmierzyłem (atestowanym licznikiem prądu), ale ponieważ było zgodne z wykresem więcej tematu nie poruszałem.

Jednak publikując dane oczerniające firmę należy użyć wyższej klasy miernika niż marketowego.... Nie jestem elektrykiem, ale trudno brać na poważnie wyniki badań mierniczkiem za 50zł przeznaczonym do pomiaru obciążenia rezystancyjnego, a przecież rekuperator największą część mocy zużywa do napędu silników.

Nie piszę tego jako obrony swojego rynku czy coś, bo jestem wolnym instalatorem niezwiązanym żadnymi umowami i mogę instalować co mi się żywnie podoba, tylko opisałem dlaczego wybrałem te rekuperatory i zdecydowanie najwięcej ich montuję.

Edytowane przez Indiana_

a przecież rekuperator największą część mocy zużywa do napędu silników.

przyjrzałeś się temu...

19:25 3.1

19:36 3.2

19:46 3.2

19:54 3.2

20:06 3.3

20:16 3.3

20:26 3.4

20:36 3.4

20:45 3.5

20:57 3.5

20:05 - brak

20:15 3.6

to nie jest z mierniczka z alle...

tyle nakręcił licznik energii w tablicy...:yes:

ten z "elektrowni" też tyle nakręca....:(

przy niskiej temperaturze wentylatory nawiewne zwalniają (zmiejszają wydajność) a wentylatory wywiewne nadal pracują z pełną mocą - co powoduje ze pomiar zarówno prądu jak i wydajności może być nieprawidłowy

w określonych warunkach bodajrze wyłanczają się , jednostka również w celu uniknięcia zamarznięcia (przy sterowniki E5) potrafi otworzyc bypass

od Pana Łukasza nadal nie otrzymaliśmy odpowiedzi co z zaprogramowanym programem odmrazania w sterownikach E1dla uzytkownikow GGWC - gdzie nigdy nie ma temperatury czerpania ujemnej

panowie ja wymiękam...

po prostu nie mam zamiaru pakować się w jakieś bagno...

zrobiłem pomiary opisałem i tyle ...

jak komuś nie pasuje to trudno niech dalej wierzy w wykresy i inne pierdoły a także tłumaczy to sobie tak aby mu było z tym dobrze...

wiem tylko jedno...

FM nie jest miejscem w którym dzielimy się spostrzeżeniami, tutaj trzeba tak tańcować jak zagrają ...

dla mnie od tej chwili nie ma najmniejszego znaczenia kto cokolwiek napisze w tym czy innym temacie ...

pozdrawiam

Albo mierzcie same wentylatory albo wstawcie centralę do mniej więcej umiarkowanych warunków i tam ją mierzcie bo inaczej te zabawy będą obarczone niewyobrażalnymi błędami. Sam jestem ciekaw co tak naprawdę jest z tymi centralkami ale bez twardych, niepodważalnych dowodów nigdy nie wysnuwałbym tez, że jeden model to "przekręcony" inny a potem nie miał odwagi tego bronić.

Pewnie otrzymamy jakąś odp. ale nie spodziewałbym się możliwości prostej indywidualnej zmiany ustawień (zaprogramowany proc).

nie mierzylismy samych wentylatorow tylko cały uklad w zamieszkamyl domu jak to ująłeś w mniej więcej umiarkowanych warunkach tj jednostka w pomieszczeniu technicznym temperatura ok 10 stopni, na zewnątrz -1 lub -2 stopnie chyba było układ podłączony do instalacji elektrycznej w wydzielonym podlicznikiem do mierzenia zurzycia prądu dla tej jednostki - uprzedzam pytanie/insynuacje -od samego poczatku mam podliczniki, do CWU również mam podlicznik, tak samo do ogrzewania elektrycznego

jeśli cokolwiek się nie zgadza - lub jesli producent ma wątpliwości co do przedstawionych pomiarów przeze mnie i jaska - zapraszam na pomiary i weryfikację - to tylko 20 km

wykresy ebeema są raczej wiarygodne, powstały w jakimś środowisku pomiarowym, jak chcesz jasiu wiedzieć jakim to napisz do ebeema, pomiary centrali wraz z wentylacją to inna bajka, nie uda ci się powtórzyć tego samego, jaki masz opór instalacji (zmierzony nie liczony) ?, jeśli zarzucasz jangazowi czy innemu kłamstwo to udowodnij że twoje pomiary są dokonane w tych samych warunkach i potem pierdol mądrości, ja nie mam powodów by doszukiwać się zmowy jangaza z dostawcą energii el., skoro klient zadowolony to znaczy to więcej niż twoje szukanie dziury w całym

p.s. wyciek skroplin (usunięty) spowodowany był nieszczelną tacką, jangazowi też zdarzają się pomyłki

Nie mam pojęcia czemu ciągle poruszasz sprawę ewentualnego sądu? Gdy mierzyłem swoje żarówki ledowe z liroya to zamiast 1,0W wyszedł mi pobór 1,5W. Powinienem to zgłosić do prokuratury, czy z powództwa cywilnego uderzyć? Jasiek wg mnie zasługuje na uwagę i rzeczową dyskusję, choćby z tego względu, że mu się chce cokolwiek mierzyć. Jeśli podany fabryczny pobór prądu jest dla warunków labo to należy napisać o tym jasno klientowi. Jeśli ma wzrosnąć o spory procent to również, chociaż teraz to nie wiem czy klienci zaopatrzeni w centrale nie uderzą również z pytaniami do montażystów. Ja gdybym zwykłym mierniczkiem stwierdził takie odchyły z pewnością bym pytania zadawał. Jeśli na forum bym to zrobił to zasługuję na wyrok?

Wiesz, jeśli za chwilę się okaże, że Jasiek choćby w małym szczególe ma rację, to ja współczuję takiemu producentowi, który w ten sposób swój autorytet na rynku chciałby zachować. Poza tym na szczęście to nie USA, a forum nie jest branżowe, a rzekłbym nawet amatorskie. I wg takiej definicji i przykładu jak podałeś, to powinienem trzymać gębę krótko, gdy widzę, że coś mi w parametrach urządzenia nie pasuje. Nie sugerowałbym więc procesu, nie straszył, a i nawet nie ostrzegał. Jasiek napisał czym robił pomiary, potem powtórzone były zdaje się innym urządzeniem. Jak przeciętniak może zweryfikować dane producenta? Ma zamówić profi badania w ZE?

jak to mierzyłeś i kiedy ...?

ja w tym momencie też mogę sobie na kalkulatorze różne symulacje zrobić ...:yes:

Jak już pisałem, pomiary wydajności wykonywałem zaraz po wykonaniu instalacji, przed montażem anemostatów. Wynik był sumą wszystkich nawiewów. Chciałem sprawdzić poprawność wykonania instalacji i wiedzieć, jak mam skręcić anemostaty. Z ciekawości mierzyłem przepływy przy 30%, 50%, 60% i 100% wydajności. Żadnych symulacji w kalkulatorze nie robiłem. Miałem pożyczony na 2 dni anemometr, więc skorzystałem. Jak ponownie mi wpadnie w ręce, to pomiaru dokonam na wyrzutni vs % wydajności vs [W].

Zużycie energii mierzyłem nie mając anemometru i z reku nie wpiętym w instalację - co już podkreślałem. Zaraz po zakupie, filtry czyściutkie. Moje wyniki mogą być nie miarodajne, ale również odbiegają od ulotki reklamowej.

Publikowałem dane, aby włączyć się do dyskusji, a nie obalać Twoje wyniki.

kszhu.int - taki do przodu jestes z przepisow ? a slyszaleś o czymś takim jak niezgodnośc towaru z umową ?? producent publikuje cos na stronie , klient kupuje coś , a poźniej okazuje się że nie jest tak jak napisano - w tym wypadku nie sprecyzowano w jakich warunkach osiągnięto takie a nie inne wyniki ...

klient w ciagu 2 lat może z tego tytulu zwrocić / oddac / odstąpić od umowy

sprzedajesz coś ??? ..... inni tu sprzedają .... i to sporo ..... wiele różnych urządzeń ... różnych firm .... u jednego takiego widziałem że kupił PC bez polskiej instrukcji obsługi/ eksploatacji .... sami sobie kręcicie bata na siebie ... dając klientowi WSZELAKI MOŻLIWOŚCI

ja to wszytsko rozumiem - ale sa jakies warunki brzegowe

jesli kupuje 350 to wiadomo ze do takiego i takiego domu .... ze bedzie pracowac w takich i takich warunkach i ze wyniki laboratoryjne - np bez ukladu sa takie

a z instalacja beda od 2 do 20000% większe

czyz nie tak powinien producent to określić ? kazdy potencjalny klient by wiedzial co go czeka

jak narazie wiadomo bylo tylko tyle co bylo na wykresach na stronie www