Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie tak, po prostu obie opcje są standardowe do wyboru z tą różnicą ze jedna tańsza druga trochę droższa, jeśli wolisz to ujmę to tak: standardowa wersja jest z lepszymi ale dla szanujących kieszeń klientów jest wersja z tańszymi wentylatorami o tej samej wydajności i w niższej cenie ale trochę większym poborze prądu

tak się luźno zastanawiam - od czasu do czasu wymiennik trzeba umyć. Ja swojego wyciagam i wsadzam do zlewu pod kran. Z bartoszem chyba tak łatwo nie pójdzie.

Też kiedyś o nim myslalem. Nie zmiescił sie na strych wiec zakupiłem mniejszą centralkę. Problemów brak więc jestem zadowolony.

z tym wymiennikiem Bartosza przy myciu naprawdę taki problem będzie...dla kobiety? Własnie wybieram rekuperację do domu. Tym razem bardziej swiadomie. Zaciekawił mnie Jan Gaz.

Mam zakopane GWC rurowe, ale nie mam zadnej dokumentacji do tego, mam tylko rozrysowany na zdjęciu nieczytelny schemat (roboczy instalatorów) rozprowadzenia rur reku po domu. Szczerze, to dzisiaj mi trochę głupio, ze nie interesowałam się tym tematem bardziej(ale na budowie wszystko dzialo się tak szybko-zdałam sie na ekipę montującą, zwłaszcza, ze to niby "mercedes"). Jest mi jeszcze gorzej, jak wiem już co to znaczy montować gwc i zastanawiam się na co ja wydałam tyle kasy w błoto. Ale mniejsza o to.

Zastanawia mnie jedna rzecz, mianowicie nie rozumiem, dlaczego przy realizacji nawiewów rurami bodajże 12 cm, a wywiewów 11 cm mam w kuchni i spizarce 12tki a nie 11stki, a w jadalni z kolei na odwrót-jakby stamtąd był wyciąg? Czy ktoś może mi dojśc o co w tym wszystkim chodzi?

bartosz jest dobry ale jego przewaga maleje gdy masz gwc,

ty masz więc pomyśl o tańszej konstrukcji, tylko żeby wymiennik przeciwprądowy miała a nie krzyżowy, musisz prosić kogoś by rozgryzł na miejscu u ciebie co masz tam porobione albo domagaj się projektu od wykonawcy

dzięki, będę rozkminiać sprawę.Swoją drogą za bartosza z podłączeniem do gwc niezłą sumkę śpiewają, czytałam, ze z gwc nie stanowią udanej pary

Pobiegałem sobie wczoraj po domu z termometrem (dokładniejszych urządzeń analitycznych brak...), ku czemu skłoniło mnie - self hand made - ocieplenie całego systemu wentylacji na strychu (nieogrzewanym).

Temp. w domu ok. 21 st.

Temp. na zewnątrz ok. 10. st

Temp. nawiewana ok. 19 st.

Sprawność ok. 81 %. Na drugim biegu reku.

Jakie jest zużycie prądu na samą centralę nie wiem. Ale skoro przy działającym reku na wszystko w lato płaciłem ok. 100 zł. - to są to bardzo małe kwoty.

pzdr

Twoje wyliczenia to miod na moje uszy, bedzie dobrze :)

Cieszę się, że żyjesz......

Dziennik zarzucony, komentarze trochę mniej.....

A tak serio, po jakim czasie myłeś wymiennik ?? Mój chodzi od końca marca, no i przyznam nie chce mi się go przed zimą myć.

pzdr

rok czasu i jeszcze nie myłem. Ale kiedyś go umyje... :-)

Zastanawia mnie jedna rzecz, mianowicie nie rozumiem, dlaczego przy realizacji nawiewów rurami bodajże 12 cm, a wywiewów 11 cm mam w kuchni i spizarce 12tki a nie 11stki, a w jadalni z kolei na odwrót-jakby stamtąd był wyciąg? Czy ktoś może mi dojśc o co w tym wszystkim chodzi?

bez "wizji lokalnej" raczej tematu się nie ogarnie... rozumiem że fachowcy zniknęli?