lukasz.janowski 25.02.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 no i kolejny "Janek" plujący wodą do wyrzutni ... czy tak trudno jest zrobić poprawnie centralę ...??? Na 100 % reku nie pluje wodą, tylko kanał wyrzutowy może mieć słabą izolację i przy powietrzu wyrzucanym o wilgotności 100 % nawet delikatne ochłodzenie powoduje wykraplanie wody W KANALE a nie w centrali. Widziałeś wode w wentylatorze ?? Proponuję trochę zapoznać się z zasadami fizyki a szczególnie termodynamiki a nie rzucać oszczerstwa po raz kolejny, nie mając pojęcia o tym. Krzykaczy i pyskaczy na tym forum bez liku, ciekawe czym się zajmujesz że wszystko krytykujesz, zapewne niczym związanym z tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maq73 25.02.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Na 100 % reku nie pluje wodą, tylko kanał wyrzutowy może mieć słabą izolację i przy powietrzu wyrzucanym o wilgotności 100 % 100% co ty za bzdury wypisujesz. Krzykaczy i pyskaczy na tym forum bez liku, ciekawe czym się zajmujesz że wszystko krytykujesz, zapewne niczym związanym z tematem. Za to Ty, sądząc po wpisie, żyjesz ze sprzedaży reku. I oczywiście łatki krzykacza i pyskacza nie można do Ciebie przypiąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 25.02.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Wilgotność 100%... to nie czasem strumyczek już? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 25.02.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) wilgotność 100% w powietrzu to nie jest woda, ale to oznacza, że zetknięcie takiego powietrza z nawet niewiele zimniejszym kanałem powoduje wykroplenie, a 100% jest dlatego, że na wymienniku nastąpiła kondensacja więc za nim w kierunku wyrzutni powietrze ma właśnie praktycznie 100 % wilgotności względnej Edytowane 25 Lutego 2013 przez Sławek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.02.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Na 100 % reku nie pluje wodą, Widziałeś wode w wentylatorze ?? Proponuję trochę zapoznać się z zasadami fizyki a szczególnie termodynamiki a nie rzucać oszczerstwa po raz kolejny, nie mając pojęcia o tym. Krzykaczy i pyskaczy na tym forum bez liku, ciekawe czym się zajmujesz że wszystko krytykujesz, zapewne niczym związanym z tematem. słuchaj no mistrzu... włączasz centralę ze zdemontowaną rurą wyrzutową która znajduje się w pomieszczeniu mającym ok.15-17*, z samego króćca przyłączeniowego centrali lecą krople wody i obłoczki mgiełki z rozpylonej wody, przykładasz rękę i po chwili jest cała zachlapana... ściągasz boczną osłonę centrali i widzisz mokrą całą obudowę wentylatora wyciągowego ... jeżeli to jest normalne zachowanie centralki to ja dziękuję ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.02.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 dobry pomysł mnie to także wkurza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.02.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 A na "wejściu" do tej centrali podajesz powietrze o jakich parametrach (temp. i wilg.)? na wejściu z zewnątrz czy z wewnątrz...? jeżeli przyczyną jest nadmierna wilgotność w budynku ( oba przykłady które magluję dotyczą nowych budynków ) to niech napiszą wyraźnie w instrukcji że nie używać np. powyżej 60% wilgotności... otworzyć okna a jak zrobi się sucho to sobie włączyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz.janowski 25.02.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 słuchaj no mistrzu... włączasz centralę ze zdemontowaną rurą wyrzutową która znajduje się w pomieszczeniu mającym ok.15-17*, z samego króćca przyłączeniowego centrali lecą krople wody i obłoczki mgiełki z rozpylonej wody, przykładasz rękę i po chwili jest cała zachlapana... ściągasz boczną osłonę centrali i widzisz mokrą całą obudowę wentylatora wyciągowego ... jeżeli to jest normalne zachowanie centralki to ja dziękuję ... Nie wiem, musiałbym to zobaczyć, my testowalismy wydaje się w najbardziej nie sprzyjąjacych warunkach centrale np. po stronie wyciągu powietrza z pomieszczeń zraszając wymiennik dużą ilością wody i nie było zjawiska porywania wody z wymiennika, zresztą predkość powietrza w teorii jest za niska żeby porywało wodę. Trzeba obejrzeć, poobserwować i jakieś wnioski wyciagnąć, coś może być nie tak, sam bym chętnie to zobaczył. A to że kumulacja problemów u Pana występuje, to nie wiem, mnóstwo central pracuje bez zarzutu, czasem się coś zdarzy, ale u jednego wszystko wspak - to mnie ciekawi, jeszcze na dodatek ciekawe komentarze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 25.02.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 jasiek a zastanowiłeś się o co Tobie w ogóle chodzi?przecież kondensacja to kondensacja - jest u każdego producenta bo to jest fizyka a nie jakość centralinie zaryzykowałbym tezy, że wykraplanie na wyrzucie to wada konstrukcyjna (chyba że wentylator "porywa" wodę z tacki ociekowej, ale o tym nie wspominałeś) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.02.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 jasiek a zastanowiłeś się o co Tobie w ogóle chodzi? przecież kondensacja to kondensacja - jest u każdego producenta bo to jest fizyka a nie jakość centrali nie zaryzykowałbym tezy, że wykraplanie na wyrzucie to wada konstrukcyjna (chyba że wentylator "porywa" wodę z tacki ociekowej, ale o tym nie wspominałeś) dobra spoko luzik ... jutro zakomunikuje obydwu inwestorom że to normalna sprawa że cieknie i już widzę ich miny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.02.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 czasem się coś zdarzy, ale u jednego wszystko wspak - to mnie ciekawi, dla mnie też to ciekawostka ... dwie identyczne centrale kupione w tym samym czasie zamontowane w nowych budynkach oddalonych od siebie o 50km mają większe zużycie energii niż deklaruje producent i plują wodą z króćca wyrzutowego, zbiegiem okoliczności obydwie miały swoje pierwsze dziewicze uruchomienia przy temp. zewnętrznych w okolicach zera, wewnętrzna ok.15* i ustawione były na 50% ... obydwie odpalone na weekend ... i niedzielne żale inwestorów przez tela... normalnie same zbiegi okoliczności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 25.02.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 jasiek jeżeli to by był standard to każdy by to zgłaszał, z drugiej strony jeżeli dwie centrale na dwie zamontowane to jest to zastanawiające - nie będę się wypowiadał na ten temat - jest tu producent, dogadajcie się i daj znać co się dzieje dalej z tym zjawiskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz.janowski 25.02.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 dla mnie też to ciekawostka ... dwie identyczne centrale kupione w tym samym czasie zamontowane w nowych budynkach oddalonych od siebie o 50km mają większe zużycie energii niż deklaruje producent i plują wodą z króćca wyrzutowego, zbiegiem okoliczności obydwie miały swoje pierwsze dziewicze uruchomienia przy temp. zewnętrznych w okolicach zera, wewnętrzna ok.15* i ustawione były na 50% ... obydwie odpalone na weekend ... i niedzielne żale inwestorów przez tela... normalnie same zbiegi okoliczności... Proszę oficjalnie zgłosić, podać adres, kontakt do inwestora, zobaczymy, bez sensu nie będę dyskutował. Jak zobaczę to się ustosunkuje. P.S. taka praca, ja mam podobną i nad nerwami nauczyłem się dawno panować, co widzę u Pana daleko do tego, w większości rozwiązuje czyjeś problemy ale nie frustracją bo tak nie da się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 25.02.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 jasiek przyznaj się, co zmalowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.02.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 kiedyś kręcił sie taki temat... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209677-Du%C5%BCy-wyciek-skroplin-z-wyrzutni&highlight=wyciek+wyrzutni a teraz są te "moje" przypadki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.02.2013 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 jasiek przyznaj się, co zmalowałeś? no właśnie chyba nic.. sam namówiłem na te centrale a teraz co chwilę telefon... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.02.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 daj znać co się dzieje dalej z tym zjawiskiem ja cały czas się temu przyglądam, ta z wcześniejszego przypadku jest obecnie wyłączona bo w budynku są pylące prace... a druga ledwo włączyli i już tel. na drugi dzień... i na razie też wyłączona bo ciurkiem się lało ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz.janowski 25.02.2013 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 kiedyś kręcił sie taki temat... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209677-Du%C5%BCy-wyciek-skroplin-z-wyrzutni&highlight=wyciek+wyrzutni a teraz są te "moje" przypadki... Wentylator nie ma możliwości żeby zaciągał wode z wymiennika, skąd na wyrzucie nie wiem. Dla pewności bym puścił na razie na 50 %, budynek przeschnie, powinno później być dobrze, w końcu nie schnie nie wiadomo jak długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P_79 26.02.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 (edytowane) Witam Mam pytanie jaki rekuperator do takiego projektu http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/mila/0/215 i ile taka instalacja mogla by kosztować info proszę na priva pozdrawiam Edytowane 26 Lutego 2013 przez P_79 zmiana tresci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 27.02.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 no mogli napisać bo reku nie jest od osuszania budynku, w wielu markach to jest napisane, wentyl to turbinka, zaciaga powietrze do własnej obudowy musiałby zaciagnąć krople fruwajace po komorze co jest mało prawdopodobne albo wzrost ciśnienia na łopatkach mógłby powodować skraplanie i wyrzut w kanał ale to też mało prawdopodobne, jednak... ktoś bardzo mądry powiedział kiedyś ze gdy cos jest tak mało prawdopodobne że prawie niemozliwe to na pewno sie wydarzy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts