jasiek71 14.04.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Ale można pokombinować i mieć lepiej i taniej. raczej udowadniać że można "inaczej"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 15.04.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Była mowa o hałasie z kanałów - może to "wina" anemostatu ? U mnie na maks wydajności bez anemostatu cisza (kanały fleksy), gdy założę anemostat to słyszę szum z anemostatu na maks wydajności. Jak liczy się te prędkości powietrza i (bodajże bo nie pamiętam) dąży do tego aby nie przekroczyć 5m/s to się patrzy na przekroje przewodu, ale anemostat ma dużo mniejszy przekrój. U mnie wszystkie anemostaty mają taką średnicę jak rury doprowadzające powietrze. Czy nie powinno być tak, że anemostat ma większą średnicę niż doprowadzająca rura (bo w końcu duża część powierzni anemostatu jest zakryta) ? Z innej beczki: w sobotę zmieniałem filtry w swoim Jangazie i zauważyłem, że zastosowana masa uszczelnienijąca poodklejała się od izolacji obudowy (takie płyty z piałego piankowe tworzywa - wygląda jak polietylen - to by tłumaczyło dlaczego masa uszczelniająca się odkleiła). To rozwiązanie wymaga zdecydowanie zmiany: albo inna masa uszczelniająca albo jakiś inny sposób uszczelnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 15.04.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam, mam pytanie z innej beczki - czy stosujecie wariantowe sterowanie do rekuperatora? - np. wyjście z domu (załączenie alarmu) powoduje odłączenie wentylatorów (ew. minimalny bieg) - zapalenie światła w łazience powoduje załączenie max obrotów (szybki wywiew wilgotnego powietrza po kąpieli) - załączenie okapu kuchennego również załącza max wydajność Sterowanie E5 oraz dwa dodatki: uzbrojenie alarmu wyłącza reku, włącznik czasowy w łazience na piętrze uruchamia opcję maksymalnej wentylacji. Producent miał dołożyć opcję dla "kominkowców": max nawiew, min wywiew. Tutaj również dołożył bym włącznik na czas rozpalania ognia. Edytowane 15 Kwietnia 2013 przez Karlsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.04.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 szkoda ze jangaz nie robi mocniejszych reku U mnie kubatura dość spora niestety. 1200m3 luzikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.04.2013 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Ale można pokombinować i mieć lepiej i taniej. To się nazywa optymalizacja albo naukowo badania operacyjne, nie ma jednego optimum dla zmiennych warunków i nie musisz robić tego sam bo od tego są algorytmy - są wszędzie więc nie ma co się wzbraniać przed "wpuszczeniem" ich do domu. kszhu... jak już tak "mędrkujesz" z tą elektroniką mam dla ciebie zadanie... trzeba mi zbudować taki sterownik oparty na jakimś barometrze różnicowym ( czy cuś...) co by mi zawsze równoważył ciśnienia w chałupie względem tego zewnętrznego... tak łopatologicznie... podkręcam sobie wentylator wyciągowy na jakąś tam wydajność a układ wentylatora nawiewowego sam tak dobiera wydatek co by zrównoważyć ciśnienia... tak samo na odwrót ... jak zmniejszę wydajność wyciągu to nawiew sam ma zredukować obroty dla zachowania równowagi ... taki układ nie dopuści do zasysania lewego powietrza przez nieszczelności chałupy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 15.04.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 szkoda ze jangaz nie robi mocniejszych reku U mnie kubatura dość spora niestety. 1200m3 luzikiem to że masz całkowitą kubaturę 1200m3 to nie oznacza, że musisz zastosować urządzenie 1200m3, Jangaz robi 750 i pewnie to Ci wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.04.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Pomysł bardzo sensowny na "lewe" powietrze! Nic nie obiecuję dopóki się nie wprowadzę - priorytet ale mogę się za jakiś czas "pobawić". Lato przeżyjesz a do jesieni planuję się wprowadzić a, że mój hardware mogę programować zdalnie przez net więc musiałbyś tylko podłączyć i oddać władzę więc czekam bo się nie pali... daj na priv. tela to się odezwę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.04.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Spokojnie, nie zapomnisz a na pewno wyczytasz kiedy będę już gotowy tym się zająć tak jeszcze dla upewnienia co by potem nie kombinować... wentylatory serii TT da się tym twoim cudem wysterować...? teraz mam do nich takie pokrętła http://allegro.pl/regulator-obrotow-wentylatora-vents-rs-1-400-i3139691924.html pasowało by zostać tylko przy jednym od wyciągu a reszta automatyka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glacjusz 15.04.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Witam Czy zmieniacie jakies parametry JG na okres letni? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 16.04.2013 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 to że masz całkowitą kubaturę 1200m3 to nie oznacza, że musisz zastosować urządzenie 1200m3, Jangaz robi 750 i pewnie to Ci wystarczy To oczywiste Potrzebuje 2x reku. ok 600m3/h. A gdzie ty znalazłeś w jangaz taki duży? Bo na stronie nie maja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 16.04.2013 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 bo od prawie roku mieli uaktualnić dane na stronie, ale jak na razie im się to nie udaje, jest taki model, jak poszukasz to znajdziesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 16.04.2013 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 (edytowane) super, uaktualniać stronę rok od razu zaufanie do firmy niesamowicie wzrosło . Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 16.04.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 ...zawsze możesz kupić urządzenie konkurencji... mamy wolny rynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 16.04.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 urządzonka takiej wydajności są rzadko stosowane więc jaj chcesz to możesz mieć a ze stroną nie spieszą się bo praktycznie nie ma dla kogo a wtajemniczeni wiedzą, poza tym jest telefon możesz zapytać, dla mnie właśnie robią dwie dziewięćsetki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkmiecik 17.04.2013 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Pro-Vent ma rekuperatory na większe wydajności - 650, 800, 1100, 1600, 2000, 3000 m3/hStronę aktualizują na bieżąco.Zobacz ile teraz nowości weszło do oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 19.04.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 a ja widziałem taki na 16000m3 ale to nie był prowent... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 15.05.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Witam, Zamierzam kupić reku Jan-Gaz 350 lub 500. Dom ok. 240m2. Widzę że wątek trochę zamarł. Co jest tego powodem? Czyżby Jan-Gaz się "znudził" czy został przedyskutowany na wszystkie możliwe sposoby czy może pogorszyła się ich jakość i nie ma co komentować ? Czy ciągle go polecacie i jak tak to jaką moc i jaki sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 15.05.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 witam, Poszukuję sprawdzonego instalatora do zainstalowania JG w woj. podlaskim.Macie kogoś godnego polecenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 15.05.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 napisz do karlsena, on sam sobie janka wstawił, może ci zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 16.05.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Witam, Zamierzam kupić reku Jan-Gaz 350 lub 500. Dom ok. 240m2. Widzę że wątek trochę zamarł. Co jest tego powodem? Czyżby Jan-Gaz się "znudził" czy został przedyskutowany na wszystkie możliwe sposoby czy może pogorszyła się ich jakość i nie ma co komentować ? Czy ciągle go polecacie i jak tak to jaką moc i jaki sterownik. To polecacie 350 czy 500? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts