Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Była mowa o hałasie z kanałów - może to "wina" anemostatu ? U mnie na maks wydajności bez anemostatu cisza (kanały fleksy), gdy założę anemostat to słyszę szum z anemostatu na maks wydajności. Jak liczy się te prędkości powietrza i (bodajże bo nie pamiętam) dąży do tego aby nie przekroczyć 5m/s to się patrzy na przekroje przewodu, ale anemostat ma dużo mniejszy przekrój. U mnie wszystkie anemostaty mają taką średnicę jak rury doprowadzające powietrze. Czy nie powinno być tak, że anemostat ma większą średnicę niż doprowadzająca rura (bo w końcu duża część powierzni anemostatu jest zakryta) ?

Z innej beczki: w sobotę zmieniałem filtry w swoim Jangazie i zauważyłem, że zastosowana masa uszczelnienijąca poodklejała się od izolacji obudowy (takie płyty z piałego piankowe tworzywa - wygląda jak polietylen - to by tłumaczyło dlaczego masa uszczelniająca się odkleiła). To rozwiązanie wymaga zdecydowanie zmiany: albo inna masa uszczelniająca albo jakiś inny sposób uszczelnienia.

Witam,

mam pytanie z innej beczki - czy stosujecie wariantowe sterowanie do rekuperatora?

- np. wyjście z domu (załączenie alarmu) powoduje odłączenie wentylatorów (ew. minimalny bieg)

- zapalenie światła w łazience powoduje załączenie max obrotów (szybki wywiew wilgotnego powietrza po kąpieli)

- załączenie okapu kuchennego również załącza max wydajność

Sterowanie E5 oraz dwa dodatki: uzbrojenie alarmu wyłącza reku, włącznik czasowy w łazience na piętrze uruchamia opcję maksymalnej wentylacji.

Producent miał dołożyć opcję dla "kominkowców": max nawiew, min wywiew. Tutaj również dołożył bym włącznik na czas rozpalania ognia.

Edytowane przez Karlsen

Ale można pokombinować i mieć lepiej i taniej.

To się nazywa optymalizacja albo naukowo badania operacyjne, nie ma jednego optimum dla zmiennych warunków i nie musisz robić tego sam bo od tego są algorytmy - są wszędzie więc nie ma co się wzbraniać przed "wpuszczeniem" ich do domu.

kszhu...

jak już tak "mędrkujesz" z tą elektroniką mam dla ciebie zadanie...:)

trzeba mi zbudować taki sterownik oparty na jakimś barometrze różnicowym ( czy cuś...) co by mi zawsze równoważył ciśnienia w chałupie względem tego zewnętrznego...

tak łopatologicznie...

podkręcam sobie wentylator wyciągowy na jakąś tam wydajność a układ wentylatora nawiewowego sam tak dobiera wydatek co by zrównoważyć ciśnienia...

tak samo na odwrót ...

jak zmniejszę wydajność wyciągu to nawiew sam ma zredukować obroty dla zachowania równowagi ...

taki układ nie dopuści do zasysania lewego powietrza przez nieszczelności chałupy ...

Pomysł bardzo sensowny na "lewe" powietrze! Nic nie obiecuję dopóki się nie wprowadzę - priorytet ale mogę się za jakiś czas "pobawić".

Lato przeżyjesz a do jesieni planuję się wprowadzić a, że mój hardware mogę programować zdalnie przez net więc musiałbyś tylko podłączyć i oddać władzę;)

więc czekam bo się nie pali...:)

daj na priv. tela to się odezwę...:yes:

Spokojnie, nie zapomnisz a na pewno wyczytasz kiedy będę już gotowy tym się zająć:)

tak jeszcze dla upewnienia co by potem nie kombinować...

wentylatory serii TT da się tym twoim cudem wysterować...?

teraz mam do nich takie pokrętła http://allegro.pl/regulator-obrotow-wentylatora-vents-rs-1-400-i3139691924.html

pasowało by zostać tylko przy jednym od wyciągu a reszta automatyka...:yes:

• 4 weeks później...

Witam,

Zamierzam kupić reku Jan-Gaz 350 lub 500.

Dom ok. 240m2.

Widzę że wątek trochę zamarł. Co jest tego powodem? Czyżby Jan-Gaz się "znudził" czy został przedyskutowany na wszystkie możliwe sposoby czy może pogorszyła się ich jakość i nie ma co komentować ;)?

Czy ciągle go polecacie i jak tak to jaką moc i jaki sterownik.

Witam,

Zamierzam kupić reku Jan-Gaz 350 lub 500.

Dom ok. 240m2.

Widzę że wątek trochę zamarł. Co jest tego powodem? Czyżby Jan-Gaz się "znudził" czy został przedyskutowany na wszystkie możliwe sposoby czy może pogorszyła się ich jakość i nie ma co komentować ;)?

Czy ciągle go polecacie i jak tak to jaką moc i jaki sterownik.

To polecacie 350 czy 500?