zbiq 16.05.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Piczman w tamtych rejonach chyba operuje. Ale jaki problem podłączenia requ jak masz już instalację? Toż to prostsze od krzesła z ikei:) nie mam jeszce instalacji... domu nie ma : ) start za tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 16.05.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 napisałem do jangaz o dwie 600-ki. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 17.05.2013 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 No i mam info, co prawda nie 600 a 800 ale też zaje.... Cena atrakcyjna, czekam na konkretna ofertę na I biegu pobiera 36W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milano2 17.05.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Parę miesięcy temu Jan-Gaz miał ruszyć z produkcją centralal z obrotowymi wymiennikami ciepła. Ktoś coś wie w tym temacie? - bo na stronie producenta od roku nie ma żadnych nowych informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.05.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 ja już się pytałem o to tutaj .no ale jeszcze razmi jan gaz 350 przeciekałi dlatego producent coś tam w srodku wymieniłnajbardziej mi się rzuca większa grubość izolacji.tylko że jak wczesniej miałem reku ustawione na 50-60% to była cisza , obecnie jedynie mogę jedynie w ciszy mieszkać przy 25 %.znajomy -zajmujący się wentylacjami w dużych galeriach mówi żeby włożyć jakiegoś porządnego deca -elastyka i to załatwi problem.a czy połączenie tłumika z takim elastycznym przewodem załatwi temat lepiej?sprawdzę zgodnie z opiniami producenta czy nie za mocno nie skręciłem anemostatów.między reku a skrzynką uniflexa-comaira mam tali własnie comairowski przewód z gąbką w środku.hałas jest taki jak przy okapie w kuchni.róbcie instalację sami jak ktoś szuka oszczędności a jeśli ktoś ma wam robić to tylko z projektem , umową i przede wszystkim fakturą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 17.05.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 My jesteśmy po awarii rekuperatora.. spalił się jakiś przekaźnik, wysłaliśmy płytę główną po weekendzie majowym do naprawy i w tym tygodniu już mieliśmy z powrotem paczuszkę szybko, sprawnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.05.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 to się tobie chwalia przewody elastyczne masz takie same jak na zdjęciu obok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 17.05.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 My jesteśmy po awarii rekuperatora.. spalił się jakiś przekaźnik, wysłaliśmy płytę główną po weekendzie majowym do naprawy i w tym tygodniu już mieliśmy z powrotem paczuszkę szybko, sprawnie.. Skoro wam tak ładnie podesłali to chybaby to wejdę Bo serwis to podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.05.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 pod tym kątem autorus polecam ich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 17.05.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Jeśli nie zastanawiasz się nad tym to JG jest dobry - dobry wymiennik, dobre wentylatory, ciekawie zorganizowane filtry i hand made obudowa. niestety ta obudowa jest największym minusem JG, brak syfonu który jest obowiązkowym składnikiem układu (do dorobienia we własnym zakresie lub przez instalatora) , woda stojąca na dnie obudowy, przy dużej wilgotności w domu (dotyczy na pewno 1 sezonu) obudowa przecieka - brak uszczelki - jest pianka, zauważono też w niektórych przypadkach "plucie" wodą do wyrzutni oraz niepokojące zużycie prądu przy max wydajności - wiele z tych drobnych "ale" jest do szybkiej i łatwej poprawy przy produkcji "hand made" jaka ma JG ale to najwidoczniej lenistwo lub niechlujstwo - to moje osobiste zdanie - mam nadzieje ze szybko zostaną wyciągnięte odpowiednie wnioski i wprowadzone poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 17.05.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 woda stoi? jak krzywo postawisz reku to stoiniepokojące zużycie prądu? napisz do ebm'a że ich brandzel/ultra/mega/eko wentyle z zielonym ptaszkiem są niepokojące albo patrz na charakterystykę mechaniczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.05.2013 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 widzę ze odnośnie estetyki obudowy się nie wypowiedziałeś , Polscy producenci coś mają z tą estetyką, ostatnio zakupiłem terminal yanosik, tak obciosany jak z klocka. Oczywiście to nie ma nic wspólnego z funkcjonalnością. Reku będzie w kotłowni. Ale jeśli miałbym za estetykę ,dopłacić z 2tys to jednak niech będzie tak jak teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 18.05.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 woda stoi? jak krzywo postawisz reku to stoi niepokojące zużycie prądu? napisz do ebm'a że ich brandzel/ultra/mega/eko wentyle z zielonym ptaszkiem są niepokojące albo patrz na charakterystykę mechaniczną kangaxx - nie bądź naiwny - proszę Cie .... zobacz jak jest zamontowana tuleja do odprowadzania wody - u mnie 1-2 mm od dna - woda zawsze na dnie stoi , nie ma prawa odpływac - ustawienie reku nie ma tu nic do rzeczy , nt poboru mojej jednostki było już , wiec nie będę do tego wracal , każdy kogo to interesuje odnajdzie realne i rzetelne pomiary które odbiegają od parametrow labolatoryjnych - mówimy o jednostce wpiętej i opomiarowanej w kompletnej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 19.05.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 kangaxx - nie bądź naiwny - proszę Cie .... zobacz jak jest zamontowana tuleja do odprowadzania wody - u mnie 1-2 mm od dna - woda zawsze na dnie stoi , nie ma prawa odpływac - ustawienie reku nie ma tu nic do rzeczy .. widziałem jak są zamontowane i to nie jeden raz, w uproszczeniu może być ale mogłaby też być lepiej, ustawienie reku MA dużo do rzeczy ...nt poboru mojej jednostki było już , wiec nie będę do tego wracal , każdy kogo to interesuje odnajdzie realne i rzetelne pomiary które odbiegają od parametrow labolatoryjnych - mówimy o jednostce wpiętej i opomiarowanej w kompletnej instalacji środowisko pomiarowe jakie stworzyłeś nie ma niczego wspólnego z rzetelnością pomiarów, mogłeś wykonać je prawidłowo i wyniki mogą być miarodajne ale wstaw tą centralkę do innej instalacji i wyniki będą inne, pisałem już ci to, dlatego pomiarów dokonuje się w środowisku o z góry założonych parametrach, jeśli masz pretensję do ebeema że ich wykresy są inne niż twoje to najpierw zastanów się dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.05.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 potencjalego inwestora interesuje ile bedzie jednostka zarła prądu na codzien to ze EBM podaje takie a nie inne dane to 1 nie oznacza to ze tyle bedzie w samym pudle nie podpietym do niczego i nie oznacza ze tyle bedzie w podpietej instalacji po to jest to forum i ten watek bysmy mogli wymienic sie informacjami to ze ja i 5 innych osob podalo swoje dane a 105 osob nie ... coż ... niech te 105 osob poda bedziemy miec szerszy obraz nt reku z JG i zuzycia pradu kompletnej instalacji co do ustawienia jednostki - OK jej ustawienie ma tyle że powinno byc prawidłowe - poziome lub z lekim pochyłem w kierunk odpływu - ale jeśli on jest tak jak u mnie - to zawsze będzie stała na dnie woda , i zawsze przez to obudowa bedzie przeciekac przez pianke (bo nie ma uszczelki tylko jest pianka!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.05.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 rk - nie przerabiali ci centrali?jg . wie że coś jest nie tak z odpływem i to naprawiają[mam nadzieję]skutecznie.mnie ostatnio zastanawiają dwie sprawypamiętam że wiele osób skręca swe centrale na 20-25% a producenci twierdzą że przy tych wydajnościach to lepiej to odzysk żaden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.05.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 wiec skoro tak jest to pytanie po co reku juz to pisalem 2x instalacja byla by bez reku typu WMG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.05.2013 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 ponawiam moje pytanie po naprawie[przeciekał tym razem] przez producenta 350 jg nie mogę więcej podkręcić reku więcej niż 30%bo napiernicza mi wtedy hałasproducent proponuje żebym odesłal im centralę[szczerze mówiąć nie chcę mi się 3 raz wysyłać centraliwidać że w środku jest dolożona inna grubość izolacji[większa]za centralą jg podpowiada założyć tłumikznajomy od wentylacji każe olać tlumik tylko między centralną a skrzynką od nawiewów wyrzycić przewód comaira przewód i wlożyć elastyka -decaco o tym myśliciechciałbym żebym mogł znowu podkręcać instalację do 50-60 % w ciszyjak było wczesniej czy taki dec faktycznie ma takie same właściwości w wyciszaniu jak tłumik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 27.05.2013 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Zauważyłem i wobec tego uzupełnię info o mojej instalacji: 30% - 88 m3/h 50% - 153 m3/h 60% - 196 m3/h 100% - 322 m3/h - z tym, że moje wyniki to suma na wszystkich nawiewach, a nie wyrzutni. Wnioski nasuwają się same. Odnośnie moich wyników, winien jestem pewne sprostowanie. Przyłożenie anemometru w celu wykonania pomiaru wiąże się z wytworzeniem pewnego oporu. Mój wynik był sumą pomiarów na wszystkich nawiewach, owa suma obarczona jest błędem dodatkowego oporu anemometru z 7 miejsc. Zakładając błąd rzędu 1% na każdym nawiewie, przy 100% uzyskujemy 345 m3/h, co odzwierciedla dane producenta centrali. Wydaje się zatem, że jedynym właściwym miejscem do dokonywania pomiaru jest czerpnia i wywiew z reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 27.05.2013 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 błędem dodatkowego oporu anemometru z 7 miejsc skoro nie przykładasz jednocześnie 7 anemomentrów do 7 anemostatów to zwiększony opór jest tyko w miejscu pomiaru [ na jednym nawiewie] i w tym samym momencie inny anemostat/anemostaty nawiewają minimalnie więcej powietrza. Moim zdaniem, jeżeli dobrze zmierzyłeś [ konieczna tuba pomiarowa] to błąd Twoich pomiarów jest mniejszy niż "1% na każdym nawiewie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts