Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja już się pytałem o to tutaj .

no ale jeszcze raz

mi jan gaz 350 przeciekał

i dlatego producent coś tam w srodku wymienił

najbardziej mi się rzuca większa grubość izolacji.

tylko że jak wczesniej miałem reku ustawione na 50-60% to była cisza , obecnie jedynie mogę jedynie w ciszy mieszkać przy 25 %.

znajomy -zajmujący się wentylacjami w dużych galeriach mówi żeby włożyć jakiegoś porządnego deca -elastyka i to załatwi problem.

a czy połączenie tłumika z takim elastycznym przewodem załatwi temat lepiej?

sprawdzę zgodnie z opiniami producenta czy nie za mocno nie skręciłem anemostatów.

między reku a skrzynką uniflexa-comaira mam tali własnie comairowski przewód z gąbką w środku.

hałas jest taki jak przy okapie w kuchni.

róbcie instalację sami jak ktoś szuka oszczędności

a jeśli ktoś ma wam robić to tylko z projektem , umową i przede wszystkim fakturą

My jesteśmy po awarii rekuperatora.. spalił się jakiś przekaźnik, wysłaliśmy płytę główną po weekendzie majowym do naprawy i w tym tygodniu już mieliśmy z powrotem paczuszkę :) szybko, sprawnie..

Skoro wam tak ładnie podesłali to chybaby to wejdę :) Bo serwis to podstawa.

Jeśli nie zastanawiasz się nad tym to JG jest dobry - dobry wymiennik, dobre wentylatory, ciekawie zorganizowane filtry i hand made obudowa.

niestety ta obudowa jest największym minusem JG, brak syfonu który jest obowiązkowym składnikiem układu (do dorobienia we własnym zakresie lub przez instalatora) , woda stojąca na dnie obudowy, przy dużej wilgotności w domu (dotyczy na pewno 1 sezonu) obudowa przecieka - brak uszczelki - jest pianka, zauważono też w niektórych przypadkach "plucie" wodą do wyrzutni oraz niepokojące zużycie prądu przy max wydajności - wiele z tych drobnych "ale" jest do szybkiej i łatwej poprawy przy produkcji "hand made" jaka ma JG ale to najwidoczniej lenistwo lub niechlujstwo - to moje osobiste zdanie - mam nadzieje ze szybko zostaną wyciągnięte odpowiednie wnioski i wprowadzone poprawki

widzę ze odnośnie estetyki obudowy się nie wypowiedziałeś ,:) Polscy producenci coś mają z tą estetyką, ostatnio zakupiłem terminal yanosik, tak obciosany jak z klocka.

Oczywiście to nie ma nic wspólnego z funkcjonalnością. Reku będzie w kotłowni. Ale jeśli miałbym za estetykę ,dopłacić z 2tys to jednak niech będzie tak jak teraz :)

woda stoi? jak krzywo postawisz reku to stoi

niepokojące zużycie prądu? napisz do ebm'a że ich brandzel/ultra/mega/eko wentyle z zielonym ptaszkiem są niepokojące albo patrz na charakterystykę mechaniczną

kangaxx - nie bądź naiwny - proszę Cie .... zobacz jak jest zamontowana tuleja do odprowadzania wody - u mnie 1-2 mm od dna - woda zawsze na dnie stoi , nie ma prawa odpływac - ustawienie reku nie ma tu nic do rzeczy , nt poboru mojej jednostki było już , wiec nie będę do tego wracal , każdy kogo to interesuje odnajdzie realne i rzetelne pomiary które odbiegają od parametrow labolatoryjnych - mówimy o jednostce wpiętej i opomiarowanej w kompletnej instalacji

kangaxx - nie bądź naiwny - proszę Cie .... zobacz jak jest zamontowana tuleja do odprowadzania wody - u mnie 1-2 mm od dna - woda zawsze na dnie stoi , nie ma prawa odpływac - ustawienie reku nie ma tu nic do rzeczy ..

widziałem jak są zamontowane i to nie jeden raz, w uproszczeniu może być ale mogłaby też być lepiej, ustawienie reku MA dużo do rzeczy

...nt poboru mojej jednostki było już , wiec nie będę do tego wracal , każdy kogo to interesuje odnajdzie realne i rzetelne pomiary które odbiegają od parametrow labolatoryjnych - mówimy o jednostce wpiętej i opomiarowanej w kompletnej instalacji

środowisko pomiarowe jakie stworzyłeś nie ma niczego wspólnego z rzetelnością pomiarów, mogłeś wykonać je prawidłowo i wyniki mogą być miarodajne ale wstaw tą centralkę do innej instalacji i wyniki będą inne, pisałem już ci to, dlatego pomiarów dokonuje się w środowisku o z góry założonych parametrach, jeśli masz pretensję do ebeema że ich wykresy są inne niż twoje to najpierw zastanów się dlaczego

potencjalego inwestora interesuje ile bedzie jednostka zarła prądu na codzien

to ze EBM podaje takie a nie inne dane to 1

nie oznacza to ze tyle bedzie w samym pudle nie podpietym do niczego

i nie oznacza ze tyle bedzie w podpietej instalacji

po to jest to forum i ten watek bysmy mogli wymienic sie informacjami

to ze ja i 5 innych osob podalo swoje dane a 105 osob nie ...

coż ... niech te 105 osob poda bedziemy miec szerszy obraz nt reku z JG i zuzycia pradu kompletnej instalacji

co do ustawienia jednostki - OK jej ustawienie ma tyle że powinno byc prawidłowe - poziome lub z lekim pochyłem w kierunk odpływu - ale jeśli on jest tak jak u mnie - to zawsze będzie stała na dnie woda , i zawsze przez to obudowa bedzie przeciekac przez pianke (bo nie ma uszczelki tylko jest pianka!)

ponawiam moje pytanie

po naprawie[przeciekał tym razem] przez producenta 350 jg nie mogę więcej podkręcić reku więcej niż 30%

bo napiernicza mi wtedy hałas

producent proponuje żebym odesłal im centralę[szczerze mówiąć nie chcę mi się 3 raz wysyłać centrali

widać że w środku jest dolożona inna grubość izolacji[większa]

za centralą jg podpowiada założyć tłumik

znajomy od wentylacji każe olać tlumik tylko między centralną a skrzynką od nawiewów wyrzycić przewód comaira przewód i wlożyć elastyka -deca

co o tym myślicie

chciałbym żebym mogł znowu podkręcać instalację do 50-60 % w ciszy

jak było wczesniej czy taki dec faktycznie ma takie same właściwości w wyciszaniu jak tłumik?

Zauważyłem i wobec tego uzupełnię info o mojej instalacji:

30% - 88 m3/h

50% - 153 m3/h

60% - 196 m3/h

100% - 322 m3/h - z tym, że moje wyniki to suma na wszystkich nawiewach, a nie wyrzutni.

Wnioski nasuwają się same.

Odnośnie moich wyników, winien jestem pewne sprostowanie. Przyłożenie anemometru w celu wykonania pomiaru wiąże się z wytworzeniem pewnego oporu. Mój wynik był sumą pomiarów na wszystkich nawiewach, owa suma obarczona jest błędem dodatkowego oporu anemometru z 7 miejsc. Zakładając błąd rzędu 1% na każdym nawiewie, przy 100% uzyskujemy 345 m3/h, co odzwierciedla dane producenta centrali. Wydaje się zatem, że jedynym właściwym miejscem do dokonywania pomiaru jest czerpnia i wywiew z reku.

błędem dodatkowego oporu anemometru z 7 miejsc

skoro nie przykładasz jednocześnie 7 anemomentrów do 7 anemostatów

to zwiększony opór jest tyko w miejscu pomiaru [ na jednym nawiewie]

i w tym samym momencie inny anemostat/anemostaty nawiewają minimalnie więcej powietrza.

Moim zdaniem, jeżeli dobrze zmierzyłeś [ konieczna tuba pomiarowa]

to błąd Twoich pomiarów jest mniejszy niż "1% na każdym nawiewie"