Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

Człowiekiem który jest na

forum od 2002 roku i ma 3500 postów. Ty masz 30 i jesteś mało wiarygodny . Będziesz miał z 1000 to będziesz bardziej. Tak działa to forum. I nie tylko to.

A co się tak czepiłeś wiarygodności. Właśnie takie posty stukane bez celu tylko dla podbicia licznika.

Zadałem proste pytanie: Kto ma:

Deklaracje CE, dopuszczenie przez UDT, instrukcje montażu, instrukcje centralki (a nie tylko sterownika), instrukcje serwisowanie, wykaz cześci zamiennych np. filtry, bezpieczniki. Pewnie większość złotych rączek zapyta - a po co?

1. A po to że pan Ł. w rozmowie telefonicznej kazał wymienić bezpieczniki. Nie zapytał ile mam lat, czy znam się na elektryce, czy wiem jak to zrobić itp. Gdyby doszło do porażenia prądem czyja byłaby wina?

2. Na pytanie o rodzaj bezpiecznika kazał założyć 1A - a sam (jak już jednak zdecydował się przyjechać) dał 2 lub 2,5 A (niepamiętam) na moje pytanie dlaczego taki założył skoro mi podał inną wielkość odpowiedział: to przy przepięciach nie ma znaczenia. To po co takie zabezpieczenia - skoro można włożyć cokolwiek a i tak nie ma to znaczenia?

Co do działania forum:

Forum użytkowników jest po to by dzielić się doświadczeniami. Nie miałem nie pisałem (jak niektórzy), teraz mam to piszę.

To że jest grono kilku pisarzy na każdy temat nawet jak nie mają nic ciekawego do dodania to fakt. Prawdopodobnie większość użytkowników JG tu nie zagląda, nie czyta i nie piszę. Ale jeżeli ktoś to zrobi to co - jest niewiarygodny?

To proponuję założyć inny wątek: Rekuperator Jan-Gaz tylko pozytywne opinie a nie Rekuperator Jan-Gaz opinie

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sorry mój błąd, nie dodałem że na podkarpaciu.

Gdy chciałem montować centralkę dostałem od jednej z tych firm (z podkarpacia) wycenę i wiem co piszę o zarabianiu.

tym razem nie o montaż mi chodziło a o serwis. Jeżeli tak dobrze znasz stronę tej firmy to powiedz gdzie jest informacja o serwisie. Monter nie musi być serwisantem.

A teraz co do kosztów pewnych części i uznawania gwarancji:

Mam dwóch znajomych którym padł ten sam typ kotła centralnego marki junkers (podobno płyta głona - przepięcie). Jednemu serwis A wymienił płytę w ramach gwarancji a drugiego serwis B skasowali na 1100 zł. Ale dlaczego skoro sam napisales: :Tego typu uszkodzenia zwykle stwierdza serwis firmy, po odesłaniu sterownika".

Teraz dochodzimy do sedna - to kto jest serwisem - ten kto przyjeżdża i wymienia płytę czy serwis jest tam gdzie "odsyłasz" urządzenie?. Skoro serwis musi stwierdzić prawdziwą przyczynę usterki to dlaczego niektórzy serwisanci każą płacić bo nie uznają gwarancji gdyż już znają powód usterki. Ciekawe.

W moim przypadku pan Ł. wiedział że nie uzna gwarancji z powodu przepięcia lub pływającego zera już po kilku minutach rozmowy - dodam telefoniczne. Przyznaję gość jest niezły. Wszystko robił by nie wysłać serwisu do mnie.

A co do pioruna - czy ktoś z tych co o tym piszą widział skutki jakie pozostawia po sobie piorun który wali w siec napowietrzną zasilającą budynek mieszkalny (nie mylić trafia w dom) :-)

Ja widziałem bo mój brak miał takie zdarzenie kilka lat temu. Urządzenie które wtedy uległy uszkodzeniu były w części spalone, wywaliło kable i puszki ze ścian, wyłączników nie można było znaleźć bo zostały rozwalone w "drobny mak". Tak wtedy gwarancji mu nie uznano.

Wiecie jaka jest nowomoda obecnych firm nie uznawać gwarancji pod byle pretekstem. OK, mają do tego prawo. Wydają odpowiedni dokument z którym klient udaje się do Rzecznik Konsumentów w swoim mieści i dostaje wiążącą opinie - gwarancja się należy lub nie. Je też chciałem taki dokument ale nie dostałem.

Pan Ł. dał mi do podpisu protokół w który napisał co może być przyczyną (podał może być i wymienił kilka), opisał co wymienił i kazał podpisać. A dodam że zaznaczył opcję płatności. Ciekawe bo nie podał kwot, cen itp. Chciał bym podpisał w ciemno. Oczywiście że nie podpisałem. Kto by tak zrobił?

Teraz straszy mnie - wysyłając mi jakoby pismo wysłane do prawnika. Ha, ha niech pokarze umowę z tym prawnikiem lub chociaż nazwę jego kancelarii.

Jak ja wyślę list do premiera Tuska to znaczy że on zajmie się firmą Jan Gaz.

Podsumowując. Pan Ł. jest dla mnie niewiarygodny by widziałem tylko kilka wpisów jego na tym forum. Więc zgodnie z teorią niektóry "tysięczników" jest niewiarygodny mimo że jest producentem. Dla mnie też ale ja się nie liczę po też jestem niewiarygodny.

z jangazem na palecie jedzie faktura (nie zawsze bo to zależy od rozliczeń), gwarancja, instrukcja do sterownika, instrukcja do skrzyneczki wykonawczej (nawet nie wiem po co bo w niej i tak nie ma po co grzebać), jakoś nie wierzę że nie chcieli ci tego wysłać, jaki niby mieliby z tego ciągnąć interes?

Ja odbierałem osobiście. Po co instrukcja montażu czy obsługi (całego urządzenia a nie sterownika). Bo tak stanowi prawa w tym kraju.

Skoro nie posiadam instrukcji obsługi i montaż to jak:

- poprawnie zamontować automatyczną przepustnicę GWC

- poprawnie zamontować nagrzewnicę wstępną lub wtórną

- poprawnie sterować nagrzewnicą elektryczną by jej nie "spalić"

- jakie parametry techniczne powinna spełniać nagrzewnica

pytań jest wiele.

Skoro monterzy firmowi to wiedzą to dobrze ale urządzenie powinno być tak opisane by każdy monter bez problemu podłączył urządzenie bez ryzyka uszkodzenia go.

Mam gorącą prośbę, może dla jasności - by monterzy żyjący z montowania tych centralek jasno to napisali. W sieci można znaleźć kilka for poświęconych rekuperacji. Wypowiada się tam wiele osób (często zadając pytania również na temat centralek JG) ale jest grono osób (powtarzających się) które próbują "gasić" każdy nieprzychylny temat - często daleko im do obiektywizmu.

To, że ktoś nie miał awarii, że nie spotkał się z to tylko jego szczęście. Ja miałem pecha. Tak bywa. Czy to decyduje że nie mam prawa dochodzić moich ustawowo określonych praw konsumenckich.

Właśnie dla tych co mają pecha jest gwarancja (ustawowo nie krótsza niż 2 lata) lub rękojmia (w zależności czy od producenta czy sprzedawcy). Ja nie korzystałem z usług sprzedawcy więc próbowałem dochodzić praw bezpośrednio u producenta. Koszmar.

Edytowane przez kola626

Szanowny Panie kola626 z zaciekawieniem czytam Pańskie wypowiedzi i....tutaj mam prośbę do Pana- mianowicie- proszę czasami się naprawdę zastanowić co Pan pisze, może przeczytać 2 raz swoje wypowiedzi, ponieważ czytając Pański ostatni wpis:

Skoro monteży firmowi ...

osób (powtażających się).....

ustawowo nie krutsza niż 2 ....

a nie kożystałem z.....

załamuję ręce nad poziomem polskiej edukacji. Ja wiem że Polski język być trudny język, ale przecież program sam podkreśla ortografy......

To tylko taka moja mała dygresja.

monterze kola, wydrukuj sobie instrukcję montażu przepustnicy gwc/czerpnia ścienna

1. przymocuj we właściwym miejscu (gdzie chcesz i gdzie ci wygodniej)

2. wylot oznaczony "GWC" podłącz do gwc (sprawdź wcześniej czy masz )

3. wylot oznaczony "CZERPNIA" podłącz do czerpni (nie pomyl z wyrzutnią)

4. wylot oznaczony "REKUPERATOR" podłącz do otworu w centrali oznaczonego "CZERPNIA ŚCIENNA" (mogli dopisać CZERPNIA ŚCIENNA/GWC bo trudno się domyślić)

5. czujnik temperatury oznaczony "GWC" podłącz do kanału z powietrzem biegnącym z gwc

6. czujnik temperatury oznaczony "CZERPNIA" podłącz do kanału z powietrzem biegnącym z czerpni

7. przewód siłownika przepustnicy połącz z właściwym przewodem sterującym (z niewłaściwym się nie nie da, niewłaściwie też się nie da)

w/wym czynności można dokonywać tylko po odpowiednim szkoleniu z zakresu:

1. BHP

2. SEP 1KV

3. odpowiedniej odzieży ochronnej i przy zachowaniu właściwego stopnia ostrożności

4. ide na piwo...

Monterze kangaxx - nie jestem monterem.

Przepustnicę mam zamontowaną.

Zastanawiam się natomiast nad zamontowaniem nagrzewnicy wtórnej. Chodzi mi głównie o podgrzanie powietrza wdmuchiwanego do budynku w tzw. okresie przejściowym. Posiadam w całym domu podłogówkę i tzw. krótkotrwałe dogrzanie w chłodne wieczory (przy dużej bezwładności podłogówki) nie wchodzi w rachubę. Jaka nagrzewnica byłaby lepsza elektryczna czy wodna.

Instrukcja poprawnego podłączenie elektrycznej nagrzewnicy wtórnej może się przydać. Jeżeli jeszcze napisałbyś jaka powinna to być nagrzewnica (jakieś szczegóły techniczne niezbędne do sterowania nagrzewnicą przez sterownik centralki) moja radość byłaby większa.

Może przyda się to też innym użytkownikom tych centralek.

"wentylacja to nie ogrzewanie nadmuchowe" - nie pisałem, że chce ogrzewać tylko czasami dogrzać np. jeżeli będzie chłodniejszy lub zachmurzony dzień na wiosnę a centralne już wyłączone. Ta wiosna pokazała, że takich dni może być nawet sporo.

Nie posiadam kominka więc muszę ten problem jakoś rozwiązać. Podniesienie temperatury w domu o 2-3 st C w wielu przypadkach wystarczy.

Co do zasadności czy sensowności to opinie są różne, spotkałem sie gdzieś z wypowiedzią kangaxx, że wtórne mają sens.

raczej bez sensu z tą nagrzewnicą - wentylacja to nie ogrzewanie nadmuchowe - zbyt małe wydajności oraz nie taki obieg powietrza.

Dokładnie .

kola626

Niewiele da nagrzewnica wtórna , spora część energii zgubi się "po drodze" .

Poza tym poczytaj o zdolności przenoszenia energii przez różne medium .

Wydasz kasę a efekt Cię nie zadowoli . Włączył bym tą podłogówkę .

Monterze kangaxx - nie jestem monterem.

Przepustnicę mam zamontowaną.

Zastanawiam się natomiast nad zamontowaniem nagrzewnicy wtórnej. Chodzi mi głównie o podgrzanie powietrza wdmuchiwanego do budynku w tzw. okresie przejściowym. Posiadam w całym domu podłogówkę i tzw. krótkotrwałe dogrzanie w chłodne wieczory (przy dużej bezwładności podłogówki) nie wchodzi w rachubę. Jaka nagrzewnica byłaby lepsza elektryczna czy wodna.

Instrukcja poprawnego podłączenie elektrycznej nagrzewnicy wtórnej może się przydać. Jeżeli jeszcze napisałbyś jaka powinna to być nagrzewnica (jakieś szczegóły techniczne niezbędne do sterowania nagrzewnicą przez sterownik centralki) moja radość byłaby większa.

Może przyda się to też innym użytkownikom tych centralek.

witam

zgadzam się z Coulignonem i Piiczmanem - wentylacja to nie ogrzewanie nadmuchowe

pozdrawiam

Podniesienie temperatury w domu o 2-3 st C w wielu przypadkach wystarczy.

Jeśli masz dom dobrze zaizolowany to sam rekuperator w chłodne dni odzyska Ci tyle energii z zysków bytowych że temp. w domu utrzyma się powyżej 20 C w okresy przejściowe .

Komfortu Ci to nie da takiego jak przy włączeniu CO ale ten cieplejszy nadmuch również !

Podłoga i inne przegrody bez podgrzania dadzą taki efekt jak u mnie .

Mógłbym włączyć podłogówką w Grudniu a robię to w Październiku mimo ze w chacie 22-23 C .

Chciałem też zauważyć ze to wątek o jan-gazie więc ,,,

Poza tym anemostaty sa tak zbudowane żeby rozprowadzać powietrze tuż pod sufitem. W przypadku nawiewu chłodnego powietrza ma to sens. Jak dmuchniesz ciepłym to owszem będziesz miał temperaturę powietrza wyższą ale tylko przy suficie.

"Chciałem też zauważyć ze to wątek o jan-gazie więc " - a w jakim kontekście zadałem to pytanie? Bo mi się wydaje, że montażu nagrzewnicy wtórnej i podłączenia jej do Jan - Gaza. Czy 20 st C to dużo czy mało to indywidualna sprawa. Moja żona uważa, że 20 to zimno i chce mieć cieplej.

Czy to ma sens bo kanały są w suficie? Hm, zastanawiające ale 90% instalacji DGP ma nadmuch w suficie, Wszystkie kominki grawitacyjne mają kratki nawiewowe nad czopuchem a potrafi ogrzać mały domek. Jak?

Po co w takim przypadku montuje się nagrzewnice wtórne, nie pytam o wstępne bo coulignon i kangaxx przekreślają takie rozwiązanie (zgadzam się w tym z nimi). Ale takie kategoryczne krytykowanie wtórnej nagrzewnicy to dla mnie nowość.

Kto z Was to przerobił u siebie, wie że nie działa i odradza z własnego doświadczenia. Nie chcę sugerować się przypuszczeniami.

Dla b. wielu osób rekuperacja to rzecz bez sensu, gwc też bez sensu dla innych mają sens. Ja prosiłem o dane techniczne. Nie wiecie to nic nie piszcie. Ja chcę ją zrobić i pytam jak a nie czy warto. Chyba napisałem to jasno?

Dużo wpisów a zero interesujących odpowiedzi.

Dokładnie. Skoro uważasz, że my instalatorzy robimy na pałę bo tak nam się wydaje, wal tę nagrzewnicę śmiało i podziel się opiniami. Przy następnych mądrych pytaniach będzie do kogo odsyłać :-)

Kangaxa poproś o napisanie instrukcji, gdzie i jak ją założyć. Bo pewnie przy nagrzewnicy jej nie będzie :-)

nagrzewnica wtórna nie jest po to by robić za jakieś ogrzewanie nadmuchowe tylko by wspomagać niektóre funkcje centrali dlatego ma sens, sensu faktycznie nie ma gdy chce ktoś nadmuchać ciepła do domu

co do różnorakich instrukcji to kupiłem odkurzacz i nie było w instrukcji wyjaśnione gdzie wsadzić rure ani do czego służy ten zestaw dziwnych szczotek, było tam raczej opisane do czego odkurzacza nie używać, nie było napisane by rurą nie opróżniać szamba więc mogę ją tak użyć a jak sie zepsuje to producent ma naprawić?

komu potrzebna instrukcja z opisem jak się wsadza wtyczke do gniazdka?

nie wiesz to wołasz elektryka, nie wiesz jak zamontować centralę to wołasz rzecznika konsumentów czy tuska?

a może lepiej jakiegoś montera od wm hę?

Edytowane przez kangaxx