Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

Ale też totalną głupotą jest wciskanie kitu, że skoro mamy CO to trzeba dać wymiennik krzyżowy o niskiej sprawności, a jak nie ma CO to dajemy lepszy wymiennik. Co ma oszczędność energii w rekuperatorze do źródła ciepła czy do strat budynku??? Rekuperatory poza dostarczaniem świeżego powietrza mają oszczędzać energię, niezależnie czy grzejemy 40-to letnim kotłem węglowym, podłogówką wodną czy grzejnikami elektrycznymi. Oszczędność dzięki zastosowaniu lepszego wymiennika jest przy stałym przepływie o określoną ilość kWh większa, niezależnie czy dom zużywa 400kWh/m2, czy 5 kWh/m2.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja bym powiedział, że zawsze lepszy jest wydajniejszy wymiennik. Na pewno szkody nie zrobi wydajny wymiennik w domu z CO jeśli ten dom nie jest energooszczędny. Nie rozumiem, co może się złego dziać jeśli odzysk z wentylacji będzie na max poziomie? W kiepskim domu na pewno nic, w bardzo energooszczędnym problematyczna może być kwestia akumulacji - przesunięcie w czasie i podniesienie temp. ale nad tym można zapanować odp. sterowaniem.

Automatyka pokojowa jaka jest przy centralnym, pozostawia wiele do życzenia - ogrzewanie nie zawsze jest w stanie precyzyjnie reagować na zyski słoneczne, ze sprzętu, z kominka itp. Przy odzysku ciepła z RS 160 - właściwie wraca to samo co wychodzi. Wymiennik krzyżowy nie pogorszy ekonomi - bo i tak u nas kotłownie są przewymiarowane a płaci się za ciepło wytworzone - nie odebrane, ale poprawi komfort.

Napisałem jaki przyświecał cel - montującym pierwsze domowe wentylacje z odzyskiem ciepła! Celem było na tyle zmniejszenie potrzeb, by ogrzewanie niecentralne było tańsze w eksploatacji.

a skąd Ty wiesz co przyświecało tym montującym?

na pewno celem było ograniczenie strat wentylacyjnych i odzyskanie tyle ile się da po to żeby zaoszczędzić na kosztach podgrzewu powietrza wentylacyjnego

wplątanie w to ogrzewania niecentralnego to już Twoja kolejna teoria, którą mącisz ludziom w głowach bo za chwilę na prawdę zaczną się zastanawiać nad tym czy warto odzyskiwać ciepło z wentylacji mając CO

Do pozbywania się zysków ciepła nie służy słaby wymiennik, ale automatyczny bypas z odpowiednim sterowaniem - taki jak jest montowany w Jan-Gazach. Ustawia się temperaturę wewnątrz na np. 24'C, i gdy jest więcej, odzysk się całkowicie wyłącza, o ile oczywiście są spełnione dodatkowe warunki, min. na zewnątrz chłodniej :-)

Natomiast sterowanie ogrzewaniem domu nie jest żadnym problemem - mamy adaptacyjne sterowniki kotłowe, systemy typu PWM w sterownikach, tylko instalacja grzewcza musi być zaprojektowana i wykonana przez fachowców, by sterowanie prawidłowo funkcjonowało. Jednak sterowanie ogrzewaniem to nie jest odpowiedni temat w wątku o Jankach....

Pan popatrzy gdzie są czujniki temperatury bypassu i czy może się on otworzyć zima gdy jest za ciepło w domu.

Bypasem można sterować automatycznie, ale i ręcznie. Ustawiam ON i jazda.

Piszecie Panowie o słabych wymiennikach i dobrych. Zastanówmy się czy te 70% sprawności całosezonowej, bo o takim powinnyśmy mówić to kiepski wynik? Czy RS 160 (nie znam wymiennika) uzyska 90% przez cały sezon? A jeżeli tak, to różnica 20%, przy bardzo dobrze zaizolowanym domu to są złotówki.

Jeżeli całkowite zapotrzebowanie na ciepło budynku w sezonie wynosi 7000 kWh, obliczane przy średniej rekuperacji 68% (strata wentylacyjna około 1040 kWh - nie mam materiałów przy sobie) przy centralnym ogrzewaniu (mój przykład) kosztuje 2000 zł (gaz), to zmiana na centralę o sprawności 90% daje nam 785 kWh straty. Różnica, to 25,5x2,05=52 zł.

Biorąc pod uwagę cenę zakupu rekuperatora z jednym i drugim wymiennikiem, łatwo przeprowadzić bilans ekonomiczny.

W dobrze zaizolowanym domu nie da się założyć kotłowni - najmniejsze gazowe kotłownie załozone do domów izolowanych i tak produkowały 8000kWh w sezonie. Różnica pomiędzy krzyżowym heatex a recair rs160 przy 130m3/h to 800kWh to 200W - takie niuanse może uwzględnić tylko precyzyjne ogrzewanie niecentralne . Podsumowując - kotłownia różnicy 200W nie uwzględni a komfort można poprawić.

W dobrze zaizolowanym domu nie da się założyć kotłowni - najmniejsze gazowe kotłownie ...

są inne źródła ciepła niż gaz czy węgiel

Podsumowując - kotłownia różnicy 200W nie uwzględni a komfort można poprawić.

o jakim komforcie mówisz?

zauważyłem, że każdy sprzedawca na tym forum gdy chce coś wcisnąć a nie ma dobrych argumentów uzasadniających wybór swojego produktu używa magicznego słowa - "komfort"

możesz wytłumaczyć jak zmieni się ten mój komfort jeżeli będę miał taki czy inny wymiennik w jednostce WM?

Bo czujniki od bypassu są na wejściu. By bypass otwierał się, gdy temperatura w pokoju przekracza np. ustawione 23st.C - to taki czujnik bypassu nie otworzy.

Do pozbywania się zysków ciepła nie służy słaby wymiennik, ale automatyczny bypas z odpowiednim sterowaniem

są inne źródła ciepła niż gaz czy węgiel
To po izolować domy?

W domach izolowanych taki wynalazków się nie założy. Za 6 lat wchodzi standard zeroenergetyczny - który zapewne wymuszany będzie EKONOMICZNIE.

jak Pan z domu nieizolowanego ( zużycie powyżej 30kWh/m2 bez pompy ciepła) zrobi dom zero?

Po co w ogóle mącić w XXI wieku inwestorom, że jest gaz, czy paliwa stałe?

To po izolować domy?

W domach izolowanych taki wynalazków się nie założy. Za 6 lat wchodzi standard zeroenergetyczny - który zapewne wymuszany będzie EKONOMICZNIE.

jak Pan z domu nieizolowanego ( zużycie powyżej 30kWh/m2 bez pompy ciepła) zrobi dom zero?

Po co w ogóle mącić w XXI wieku inwestorom, że jest gaz, czy paliwa stałe?

Czy ktoś z administracji forum może powstrzymać tego człowieka przed rozpowszechnianiem idiotyzmów? To już nie jest śmieszne.

Sterowanie bypasem w Jan-gazach odbywa się przy pomocy dwóch czujników - jednego zamontowanego na wyciągu z domu (by centrala mogła sprawdzić, jaka jest w środku temperatura), i drugiego na czerpni (aby nie załączyć "chłodzenia domu" gdy na zewnątrz jest np. -10'C). Nie piszę tego do TB, bo on i tak nie wie o czym pisze, ale do innych użytkowników, którzy zaczynają się zastanawiać nad sensem bypasu w rekuperatorze po "odkryciach" miszcza TB....

Swoją drogą, skoro już wszędzie panoszy się TB i we wszystkim udziela swoich genialnych rad, to trzeba ograniczyć pisanie, gdyż inaczej zaczną się same pyskówki i tłumaczenie oczywistych rzeczy. Ja na forum z takim TB nie chcę pisać, i zmykam stąd.

• 3 weeks później...
  • 3 months później...

Witam,

Ja z innej beczki:

jakie macie zużycia Janka na prąd stały???

U mnie przy pomiarze allegrowym watomierzem wyszło:

wentylacja 25% 15

wentylacja 50% 17

wentylacja 75% 32

wentylacja 100% 78

chyba deko mało...?? - chyba że przy wentylach na prąd stały watomierz przekłamuje...???