kangaxx 25.10.2010 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 gdy ten przepis wchodził w życie to o wm nikt jeszcze nie słyszał, z resztą życie nam jasno pokazuje że przepisy za nim nie nadążają, można i w kuchni z gazem zgodnie z przepisami wm zamontować, wiem bo przerabiałem ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 25.10.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Witam, Panowie piszecie nie na temat .....!!!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 09.11.2010 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 ale co "robi" ta tacka? witam, na tackę ścieka kondensat który dalej jest odprowadzany na zewnątrz rekuperatora ( wystający kawałek miedzianej rurki ) Tacka jest podgrzewana ( gdy zachodzi taka konieczność) w celu zachowania drożności odpływu skroplin, wklejam zdjęcie http://img525.imageshack.us/img525/8579/sam0287.jpg pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzgieras 10.11.2010 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 (edytowane) witam "Czy wentylacja mechaniczna utrudnia normalne wietrzenie -. Okna można otworzyć, tylko po co? Centrala rekuperatorowa, szczególnie w okresach zimowym i przejściowych, zapewnia znacznie lepsze przewietrzanie i osuszanie pomieszczeń, jednocześnie nie powodując ich wychłodzenia. Ponadto do wnętrz nie przedostają się zanieczyszczenia zewnętrzne i hałas z otoczenia. Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań, aby przy pięknej, letniej pogodzie wyłączyć system wentylacji i korzystać z uroków dnia przy szeroko otwartych oknach." Czytalem artykol o WM i stad moje pytanieczy stosujecie takie rozwiazanie w praktyce ze okresowo wylaczacie wentylacje (np latem) czy jest to system ktory ma dzialac 24/7 ?i jak jest z szumem czy jest uciazliwy? Edytowane 10 Listopada 2010 przez arzgieras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 10.11.2010 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 (edytowane) Witam, napiszę jak jest u mnie - szumu brak- wentylacja chodzi na programatorze tygodniowym ( można ustawić intensywność na każdą godzinę tygodnia - można zaprogramować że w danej godzinie centrala nie chodzi) - programator w standardzie dostarcza producent.- jak otwieram ( zona ) w lato okna/balkon to wentylacji nie wyłączam - ale u mnie są " ciemne" łazienki, więc wentylacja musi być włączona. Jeżeli ktoś ma okna w łazienkach to moim zdaniem można by okresowo wyłączać wentylację ( ale okna w tych pomieszczeniach musiały by być otwarte ).Tylko czy gra warta jest zachodu jeżeli miesięczny koszt pracy centrali w moim przypadku to ok. 30 KW czyli w granicach 15 PLN. pozdrawiam Edytowane 10 Listopada 2010 przez Jareq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzgieras 10.11.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Jareq dzieki za odpowiedz faktycznie miesiaczny koszt jest niewielki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plal 12.11.2010 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Jareq a o jakiej centrali piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobu62 12.11.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Mam pytanie do uzytkowników JanGaz - Jak z głosnością rekuperatora na poszczególnych biegach? Czy stosujecie kanałowe tłumiki hałasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobu62 12.11.2010 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Czytałem tez wczesniej w tym temacie że coś jest nie tak z bypasem w tym rekuperatorze... To jak to jest - czy jest nie szczelny z uwagi na złe wykonanie, czy sama zasada działania jest nie do końca właściwa? może ktoś by przytoczył schemat działania tego bypasu bo na stronie producenta nie znalazlem rysunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 12.11.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 (edytowane) Jareq a o jakiej centrali piszesz? Mam taką WBW 0350 PBEZ wentyle na prąd zmienny bobu62 - Zasada jego działania jest prosta. Otwiera się klapkę przez którą przepływa powietrze zamiast przez wymiennik, jednak jego opory są chyba tak małe że część powietrza nadal płynie przez wymiennik powodując częściowy odzysk ( sprawa ważna przy GWC ). Problem jest wcześniej opisany i podane jest proste rozwiązanie - czyli zatkanie wymiennika np. kawałkiem folii Postaram się jutro wkleić zdjęcie by pasu pozdrawiam Edytowane 12 Listopada 2010 przez Jareq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 12.11.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 głośność strugi jest uzależniona od budowy kanałów i projektu instalacji bo wentyle zawsze szumieć będą jeśli się kręcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobu62 13.11.2010 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Mam taką WBW 0350 PBEZ wentyle na prąd zmienny bobu62 - Zasada jego działania jest prosta. Otwiera się klapkę przez którą przepływa powietrze zamiast przez wymiennik, jednak jego opory są chyba tak małe że część powietrza nadal płynie przez wymiennik powodując częściowy odzysk ( sprawa ważna przy GWC ). Problem jest wcześniej opisany i podane jest proste rozwiązanie - czyli zatkanie wymiennika np. kawałkiem folii Postaram się jutro wkleić zdjęcie by pasu pozdrawiam No zgoda zakrycie folią jest rozwiazaniem problemu generalnie , ale jeśli chciałbym zautomatyzować bypas to przepuistnica otwierająca bypas powinna automatycznie zamykać wymiennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola626 14.11.2010 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Witam Jeżeli ktoś nie chce przestawiać by-bassa ręcznie to zawsze może sobie kupić centralkę z automatycznym by-pasem. Z tego co pamiętam dopłata 250 zł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobu62 14.11.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Witam Jeżeli ktoś nie chce przestawiać by-bassa ręcznie to zawsze może sobie kupić centralkę z automatycznym by-pasem. Z tego co pamiętam dopłata 250 zł. Pozdrawiam Dokładnie tak jak piszesz - 250, ale z tego co tu czytam automat sam nie zakryje folią wymiennika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola626 14.11.2010 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Witam A musi? Przecież by-pass działa, może troszkę idzie na wymiennik ale jakie to znaczenie. Bez jaj - jak ktoś szuka dziury w całym to znajdzie haka na każde urządzenie. Jeżeli ktoś ma takie życzenie to zakryje folią wymiennik i git. Prawdopodobnie 99% użytkowników tego nie zrobi albo nawet nie zauważą że by-pass trochę "przepuszcza" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobu62 17.11.2010 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 A jak jest ze zużyciem prądu? Ja planuję zakup rekuperatora 500na prad staly i z informacji na stronie producenta widziałem że minimalna moc pobierana to 50-70W. Troche dużo... Ale ciekaw jestem co mogą powiedzieć użytkownicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 17.11.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 tragedii nie ma, od tego ile zapłacisz zależy jak mocne masz wentyle i jak ich używasz, dochodzą do tego jeszcze pośrednio opory instalacji, jeśli ci ją ktoś spieprzy (z tego co widzę jak firmy robią raczej oczekuj tego) to koszty też wzrosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathi 17.11.2010 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Dzisiaj u mnie rozprowadzana jest instalacja wentylacji mechanicznej, przez firme Jan-Gaz, pewnie na wiosnę uruchomie ich rekuperator. Mam nadzieję, że zrobiłam dobrze kupując ten reku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 18.11.2010 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 no robią całkiem przyzwoicie te swoje centrale i nie piszą o nich bajek, w każdym razie nie natknąłem się, co do samych instalacji to nie wiem bo nie widziałem ale cudów nie spodziewam się widząc ten chłam montowany przez innych ale nie osądzam, może jest tam ktoś kto myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuja Andrzej 18.11.2010 02:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witam Czy ktoś z Was wie moze czy do Jan-Gaza mozna dodac inny sterownik? Nie śmiejcie się, ale ten ich jest strasznie brzydki, a ja chciałbym go mieć w przedpokoju ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts