Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Montował ktoś by pass automatyczny na manuala ?? mam centrale JG 350 by pass manual i chciałbym zamontować coś automatycznego dla mnie wystarczy jak bym sam przełączał by pass sterownikiem bo jak mam wychodzić na strych ściągnąć ocieplenie z centrali odkręcić bok centrali przestawić na zimę to troche za dużo roboty skoro moze za dwa dni nie bede potrzebował by passu

• 2 weeks później...

reku J-G 500 sterownik E-5 , w chałupie od 1,5 roku...

wczoraj z wielkich hukiem wysadził jeden z trzech szklanych bezpieczników w swoim "mózgu" przy okazji wywalając wszystkie zabezpieczenia po drodze łącznie z głównym przed chałupą...:bash:

po wymianie bezpiecznika przy próbie włączenia efekt podobny ...:cool:

pytanie dla miłośników tej centrali, co zabezpieczają te bezpieczniki ( może jakiś schemat...? )...?

wywala pierwszy od lewej patrząc na płytę tak że bezpieczniki są w jej górnej części ...

Zrób zdjęcie.

Jeśli wywaliło po kolei cały tor to było to jakieś zwykłe brutalne zwarcie a nie przeciążenie - może wilgoć, zwierzę, paproch itp.

obstawiam "zawieszony "przekaźnik na płycie...:)

właśnie dowiedziałem się że J-G po wysłaniu im tej płyty odeśle nową ponoć gratis...:cool:

wnioskuję z tego że to jakaś przypadłość fabryczna ...;)

Przyczyną wywalania bezpiecznika najprawdopodobniej było zadziałanie zabezpieczenia przeciwprzepięciowego.

Obok transformatora jest taki mały cylindryczny element przypominający diodę. To iskiernik, który w przypadku wzrostu napięcia zasilania powyżej ok. 270V powoduje zwarcie co z kolei skutkuje spaleniem bezpiecznika i odcięciem zbyt wysokiego napięcia.

Naprawa polega na wymianie tego elementu za 2 zł, a na szybko wystarczy go wyciąć zanim kupi się nowy.

W tym roku raz wymieniałem u klienta, padł po burzy z piorunami.

Edytowane przez Indiana_

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Witam;

Zastanawiam się nad zakupem Janka WNW0350PBAE5EC.

Byłem przekonany że to dobra centrala za rozsądne pieniądze, ale śledząc forum nabrałem wątpliwości.

Jak to jest z tymi przeciekami, czy faktycznie są one standardem, czy zdarzyły się w kilku sztukach.

Jakich problemów jeszcze mogę się spodziewać.

Jeżeli w podobnych lub niższych cenach można kupić lepszy reku, co polecacie.

Pozdrawiam;

Około 2 lata temu Janek zmienił konstrukcję obudowy, i poszła w świat seria cieknących w pewnych warunkach maszyn. Na kilkadziesiąt zamontowanych wymieniałem (na koszt producenta, pod tym kątem są bardzo w porządku) z tego co pamiętam dwie sztuki, w Niepołomicach i chyba w Krakowie, a w Libiążu poprawialiśmy na miejscu silikonem, bo właściciel nie chciał oddać do naprawy (wiadomo, tydzień bez reku trochę niekomfortowo).

Szybko poprawili konstrukcję, wzbogacili się o komorę klimatyczną gdzie teraz najpierw testują efekty zmian w konstrukcji i dopiero potem sprzedają :-) Od dłuższego czasu nic się nie stało z żadnym moim Jankiem, poza spalonym bezpiecznikiem po uderzeniu pioruna, a cały czas montuję najwięcej właśnie Jan-Gazów.

O cenę najlepiej wysłać zapytanie na priv.

• 4 weeks później...
Wow, nieźle, wychodzi ponad 90%. Ciekawe, czy to kwestia rekuperatora, czy moich kanałów na poddaszu (choć są dobrze izolowane)...

Podałem wymiennik (RS 160) nie rekuperator. Poza tym mam w sklepie czujnik w kratce czerpni (30 cm od centrali ) a drugi tuż za wymiennikiem, nie mam bypassu - kanały i bypass nie mają więc wpływu. Teraz zrobione zdjęcie WP_20141129_12_50_08_Pro.jpg

WP_20141129_12_50_08_Pro.jpg

Wow, nieźle, wychodzi ponad 90%. Ciekawe, czy to kwestia rekuperatora, czy moich kanałów na poddaszu (choć są dobrze izolowane)...

sprawdź czy masz dobrze wyregulowaną instalację, jeżeli jest na nadciśnieniu to sprawność leci w dół (więcej powietrza z zewnątrz leci na wymiennik niż jest wyciągane z domu) - instalacja powinna być 1 do 1 (nawiew - wywiew), wtedy można zobaczyć rzeczywistą sprawność centrali

Sprawność podawana przez producentów central wentylacyjnych nie jest wynikiem dodawania i dzielenia temperatur. To sprawność odzysku energii.

Twoja matematyka znacznie to uprościła. Ale ja również przeliczałem temperatury.

Najwyższą sprawność będziesz osiągał przy najniższych temperaturach zewnętrznych.

Poniżej jeden z moich odczytów ze stycznia 2014 roku - stosunek nawiewu do wywiewu 0,94, wydajność ok 140 m3.

T nawiew +16,4

T zew -20,4

T gwc +3,7

T wyciąg +19,7

T wywiew +7,0

Sprawność reku 79% (temperaturowa)

Spraw. reku+gwc 92% (temperaturowa)

2014 styczen (1).jpg