autorus 11.08.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Czyli będę miał jak u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 22.08.2014 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Montował ktoś by pass automatyczny na manuala ?? mam centrale JG 350 by pass manual i chciałbym zamontować coś automatycznego dla mnie wystarczy jak bym sam przełączał by pass sterownikiem bo jak mam wychodzić na strych ściągnąć ocieplenie z centrali odkręcić bok centrali przestawić na zimę to troche za dużo roboty skoro moze za dwa dni nie bede potrzebował by passu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.08.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Pewnie tak, jak zrobię coś co może ogarnąć ktoś jeszcze poza mną to się pochwalę bo na razie to sam czasami zapominam, co autor miał na myśli;) trzymam za słowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 22.08.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 byry mi jan gaz przerobił na automata co instalator namówił cię na manuala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 22.08.2014 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Ogólnie sie nie pytał czy chce manuala czy automat z biegiem czasu wiem czym sie kierował -ceną, ile przerobienie cie kosztowało ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.09.2014 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 reku J-G 500 sterownik E-5 , w chałupie od 1,5 roku... wczoraj z wielkich hukiem wysadził jeden z trzech szklanych bezpieczników w swoim "mózgu" przy okazji wywalając wszystkie zabezpieczenia po drodze łącznie z głównym przed chałupą... po wymianie bezpiecznika przy próbie włączenia efekt podobny ... pytanie dla miłośników tej centrali, co zabezpieczają te bezpieczniki ( może jakiś schemat...? )...? wywala pierwszy od lewej patrząc na płytę tak że bezpieczniki są w jej górnej części ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.09.2014 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Zrób zdjęcie. Jeśli wywaliło po kolei cały tor to było to jakieś zwykłe brutalne zwarcie a nie przeciążenie - może wilgoć, zwierzę, paproch itp. obstawiam "zawieszony "przekaźnik na płycie... właśnie dowiedziałem się że J-G po wysłaniu im tej płyty odeśle nową ponoć gratis... wnioskuję z tego że to jakaś przypadłość fabryczna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 03.09.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 (edytowane) Przyczyną wywalania bezpiecznika najprawdopodobniej było zadziałanie zabezpieczenia przeciwprzepięciowego.Obok transformatora jest taki mały cylindryczny element przypominający diodę. To iskiernik, który w przypadku wzrostu napięcia zasilania powyżej ok. 270V powoduje zwarcie co z kolei skutkuje spaleniem bezpiecznika i odcięciem zbyt wysokiego napięcia.Naprawa polega na wymianie tego elementu za 2 zł, a na szybko wystarczy go wyciąć zanim kupi się nowy.W tym roku raz wymieniałem u klienta, padł po burzy z piorunami. Edytowane 3 Września 2014 przez Indiana_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 21.09.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Ile obecnie, uczciwie, należy zapłacić za Jan GAZa WNW0350PBAE5EC w pełnej wersji? Automatyczny Bypass, E5, wyjście na GWC, inne? Z 23% VAT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.09.2014 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Ile obecnie, uczciwie, należy zapłacić za Jan GAZa WNW0350PBAE5EC w pełnej wersji? Automatyczny Bypass, E5, wyjście na GWC, inne? Z 23% VAT? Do gwc najlepiej centrale powyżej 500 m3/h - Takie z najwyższej półki to mogą kosztować nawet 8000 zł brytto z VAT 23%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuch1 03.11.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Witam;Zastanawiam się nad zakupem Janka WNW0350PBAE5EC. Byłem przekonany że to dobra centrala za rozsądne pieniądze, ale śledząc forum nabrałem wątpliwości. Jak to jest z tymi przeciekami, czy faktycznie są one standardem, czy zdarzyły się w kilku sztukach.Jakich problemów jeszcze mogę się spodziewać.Jeżeli w podobnych lub niższych cenach można kupić lepszy reku, co polecacie.Pozdrawiam; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafal 03.11.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Witam, tez mam taki dylemat.Ja potrzebuje Janka 500 (WNW0500PBAE5EC) ale teraz się zastanawia ewentualnie nad alternatywą - może ktoś coś poleci lub rozwiać wątpliwości.Jaka cena na takiego Janka ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 04.11.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Około 2 lata temu Janek zmienił konstrukcję obudowy, i poszła w świat seria cieknących w pewnych warunkach maszyn. Na kilkadziesiąt zamontowanych wymieniałem (na koszt producenta, pod tym kątem są bardzo w porządku) z tego co pamiętam dwie sztuki, w Niepołomicach i chyba w Krakowie, a w Libiążu poprawialiśmy na miejscu silikonem, bo właściciel nie chciał oddać do naprawy (wiadomo, tydzień bez reku trochę niekomfortowo). Szybko poprawili konstrukcję, wzbogacili się o komorę klimatyczną gdzie teraz najpierw testują efekty zmian w konstrukcji i dopiero potem sprzedają Od dłuższego czasu nic się nie stało z żadnym moim Jankiem, poza spalonym bezpiecznikiem po uderzeniu pioruna, a cały czas montuję najwięcej właśnie Jan-Gazów. O cenę najlepiej wysłać zapytanie na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 29.11.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Jaki macie faktyczny odzysk, liczony z temperatur?Mi wychodzi ok 60%, przy zewn. -4st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.11.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Jaki macie faktyczny odzysk, liczony z temperatur? Mi wychodzi ok 60%, przy zewn. -4st. - 4 na zewnątrz 21 st. w sklepie +18.9 za wymiennikiem (RS160) w tej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 29.11.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Wow, nieźle, wychodzi ponad 90%. Ciekawe, czy to kwestia rekuperatora, czy moich kanałów na poddaszu (choć są dobrze izolowane)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.11.2014 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Wow, nieźle, wychodzi ponad 90%. Ciekawe, czy to kwestia rekuperatora, czy moich kanałów na poddaszu (choć są dobrze izolowane)... Podałem wymiennik (RS 160) nie rekuperator. Poza tym mam w sklepie czujnik w kratce czerpni (30 cm od centrali ) a drugi tuż za wymiennikiem, nie mam bypassu - kanały i bypass nie mają więc wpływu. Teraz zrobione zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bstach 29.11.2014 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Wow, nieźle, wychodzi ponad 90%. Ciekawe, czy to kwestia rekuperatora, czy moich kanałów na poddaszu (choć są dobrze izolowane)... sprawdź czy masz dobrze wyregulowaną instalację, jeżeli jest na nadciśnieniu to sprawność leci w dół (więcej powietrza z zewnątrz leci na wymiennik niż jest wyciągane z domu) - instalacja powinna być 1 do 1 (nawiew - wywiew), wtedy można zobaczyć rzeczywistą sprawność centrali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 29.11.2014 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 bstach - dzięki, o tym nie pomyślałem, może tak być, bo coś się bawiłem na sterowniku kiedyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 30.11.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Wow, nieźle, wychodzi ponad 90%. Ciekawe, czy to kwestia rekuperatora, czy moich kanałów na poddaszu (choć są dobrze izolowane)... Sprawność podawana przez producentów central wentylacyjnych nie jest wynikiem dodawania i dzielenia temperatur. To sprawność odzysku energii. Twoja matematyka znacznie to uprościła. Ale ja również przeliczałem temperatury. Najwyższą sprawność będziesz osiągał przy najniższych temperaturach zewnętrznych. Poniżej jeden z moich odczytów ze stycznia 2014 roku - stosunek nawiewu do wywiewu 0,94, wydajność ok 140 m3. T nawiew +16,4 T zew -20,4 T gwc +3,7 T wyciąg +19,7 T wywiew +7,0 Sprawność reku 79% (temperaturowa) Spraw. reku+gwc 92% (temperaturowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts