Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

wybijcie pomysł mi z głowy

po co wyrzucać powietrze z centrali na zewnątrz

jak można wyrzucać to na nieużytkowy strych

i w ten sposób podnosić temp na strychu

u mnie membrana i 15 cm wełny pod dachówką

wilgoć będzie coś złego robić na strychu?

Jak masz wełne po samą kalenice to chyba będziesz chłodził a nie dogrzewał chyba że masz kiepską wełne albo ci wyrzuca z 15 stopni

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wybijcie pomysł mi z głowy

po co wyrzucać powietrze z centrali na zewnątrz

jak można wyrzucać to na nieużytkowy strych

i w ten sposób podnosić temp na strychu

u mnie membrana i 15 cm wełny pod dachówką

wilgoć będzie coś złego robić na strychu?

Może nie dokładnie o ogrzewaniu strychu zużytym powietrzem, ale znajdziesz poniżej kilka cennych informacji.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?11017-CZY-OGRZEWA%C4%86-GARA%C5%BB&p=5681491&viewfull=1#post5681491

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?11017-CZY-OGRZEWA%C4%86-GARA%C5%BB&p=5713839&viewfull=1#post5713839

Witam, też mam ten rekuperator, mam prośbę o poradę. Mam kilka kontaktów dzwonkowych do wyzwalania szybszej pracy rekuperatora. Może mi ktoś podrzucić link w miarę przystępnej cenie wyłącznika czasowego, co się montuje w tej skrzynce przy reku? Chodzi przede wszystkim o czas pracy np około 20 minut oraz aby było to uruchamiane na kontakt dzwonkowy. Dziękuję za pomoc

Sterownik jest. I opcja w sterowniku gdzie można dać wywiew na maxa ale, żeby go wyłączyć trzeba kliknąć:) A ja zrobiłem sobie kilka dzwonkowych kontaktów w łazienkach i w kuchni po to aby wyzwalać reku na większą moc na określony czas i do tego potrzeba chyba taki wyłącznik czasowy aby go w obudowie zamontować. Tzn ja nie wiem czy moja teoria jest poprawna ale taki mam plan do wykonania:)

Sterownik jest. I opcja w sterowniku gdzie można dać wywiew na maxa ale, żeby go wyłączyć trzeba kliknąć:) A ja zrobiłem sobie kilka dzwonkowych kontaktów w łazienkach i w kuchni po to aby wyzwalać reku na większą moc na określony czas i do tego potrzeba chyba taki wyłącznik czasowy aby go w obudowie zamontować. Tzn ja nie wiem czy moja teoria jest poprawna ale taki mam plan do wykonania:)

Jeśli sterownik ma jakieś wejście którego zwarcie powoduje pełna moc a rozwarcie powrót do normalnej pracy to potrzebujesz cos takiego:

http://www.fif.com.pl/produkt/26/256

ja myslalem o GWC ze to samo dobro, a tu mnie zbiliście z tropu. wytłumacz mi dlaczego ciepło podgrzene przez GWC nie wejdzie do domu a to od grzałki wejdzie?

spytaj Brzęczkowskiego. To kolejna jego bzdurna teoria. Ciepło z GWC jak i z grzałki trafi w dużej części do wyrzutni.

Mam jedno pytanie odnośnie janków. W obecnej temperaturze sporo wody mi się skrapla na tacce ściekowej. Pytanie jest takie. Skąd ta woda się bierze?

Nie jest to z rozmrażania bo temperatury są dodatnie.

Temperatura na zewnątrz i wewnątrz są podobne.

Rozumiem, że cześć jest to wilgoć z budynku a cześć jest to wilgoć pobrana przez czerpnie. Ciekawi mnie proporcja tych wilgoci?

Jeśli sterownik ma jakieś wejście którego zwarcie powoduje pełna moc a rozwarcie powrót do normalnej pracy to potrzebujesz cos takiego:

http://www.fif.com.pl/produkt/26/256

Dzięki za pomoc. O to właśnie chodzi.

Szukam w internecie takich przekaźników ale z szerszym wachlarzem załączania tak około godziny (uruchomienie na przycisk dzwonkowy). I nie mogę znaleźć.

Mam w sumie 3 przyciski dzwonkowe: 2 w łazienkach i 1 w kuchni i kable idą do skrzynki przy reku. Chciałbym aby powiedzmy w łazienkach reku uruchamiał sie na maxa np na 10 minut a w kuchni na tę godzinę. Czy da się połączyc w tej skrzynce przy reku dwa przekaźniki, jeden z krótszym czasem a drugi z dłuższym czasem załączania?