kasia1980 15.10.2009 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 no i co mam robić??? kierować do sądu czy dać sobie spokój ?? doradzcie coś ... Zarządaj na piśmie zwrotu dwukrotności zaliczki i zakończ temat. a neleży mi się coś takiego jesli w umowie nic o tym nie pisze?? No wŁaśnie, wszystko zależy od umowy, co w niej pisze w przypadkach zerwania z umową z jednej albo drugiej strony. Bo co innego nasze pobożne życzenia, a co innego umowa. Jeśli nie ma w niej żadnej sankcji lub tylko zwrot zaliczki to raczej się nie ma o co szarpać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/114088-rema-sob%C3%B3tka/page/2/#findComment-3622466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.10.2009 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 no i co mam robić??? kierować do sądu czy dać sobie spokój ?? doradzcie coś ... Zarządaj na piśmie zwrotu dwukrotności zaliczki i zakończ temat. a neleży mi się coś takiego jesli w umowie nic o tym nie pisze?? Zależy jak nazwana jest ta zaliczka. Zaliczka: po wykonaniu usługi zostaje wliczona w jej cenę; jeśli umowa zostaje rozwiązana za zgodą obu stron, to oczywiście zwracają one sobie wzajemne świadczenia, czyli zaliczka wraca do konsumenta; jeśli umowa zostaje rozwiązana z winy konsumenta, zaliczka pozostaje u usługodawcy; jeśli umowę rozwiąże usługodawca, jest on oczywiście zobowiązany do zwrotu pobranej zaliczki. Inaczej rzecz ma się z zadatkiem. Zgodnie z art. 394 kodeksu cywilnego: jeśli umowa zostaje rozwiązana za zgodą obu stron, to oczywiście zwracają one sobie wzajemne świadczenia, czyli zadatek wraca do konsumenta. jeśli umowa została wykonana prawidłowo, zadatek zostaje zaliczony w poczet ceny usługi; jeśli umowa nie została wykonana, bo konsument z niej zrezygnował, zadatek przepada na rzecz usługodawcy; jeśli umowa nie została zrealizowana z przyczyn leżących po stronie wykonawcy usługi, konsument może od umowy odstąpić i żądać zwrotu zadatku w podwójnej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/114088-rema-sob%C3%B3tka/page/2/#findComment-3623684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askaaa 16.10.2009 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 no i co mam robić??? kierować do sądu czy dać sobie spokój ?? doradzcie coś ... Zarządaj na piśmie zwrotu dwukrotności zaliczki i zakończ temat. a neleży mi się coś takiego jesli w umowie nic o tym nie pisze?? Zależy jak nazwana jest ta zaliczka. Zaliczka: po wykonaniu usługi zostaje wliczona w jej cenę; jeśli umowa zostaje rozwiązana za zgodą obu stron, to oczywiście zwracają one sobie wzajemne świadczenia, czyli zaliczka wraca do konsumenta; jeśli umowa zostaje rozwiązana z winy konsumenta, zaliczka pozostaje u usługodawcy; jeśli umowę rozwiąże usługodawca, jest on oczywiście zobowiązany do zwrotu pobranej zaliczki. Inaczej rzecz ma się z zadatkiem. Zgodnie z art. 394 kodeksu cywilnego: jeśli umowa zostaje rozwiązana za zgodą obu stron, to oczywiście zwracają one sobie wzajemne świadczenia, czyli zadatek wraca do konsumenta. jeśli umowa została wykonana prawidłowo, zadatek zostaje zaliczony w poczet ceny usługi; jeśli umowa nie została wykonana, bo konsument z niej zrezygnował, zadatek przepada na rzecz usługodawcy; jeśli umowa nie została zrealizowana z przyczyn leżących po stronie wykonawcy usługi, konsument może od umowy odstąpić i żądać zwrotu zadatku w podwójnej wysokości. o dziękuję u mnie wygląda to tak że chcą oddać zaliczkę, ale ja nie chce bo ja nie odstępuje od umowy !! Wedle umowy po 06.10.2009 narożnik ten maja mi dostarczyć za 50% ceny !! Niech płaca za swoje błędy a za moje nerwy ..2 razy się pomylić to już ludzkie pojęcie przechodzi sprawa jednak do sądu niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/114088-rema-sob%C3%B3tka/page/2/#findComment-3623970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alladyn71 12.12.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Czy ta firma jeszcze istnieje? Ma jakąś stronę internetową? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/114088-rema-sob%C3%B3tka/page/2/#findComment-5022611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts