Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rema-sobótka

askaaa

Recommended Posts

no i co mam robić??? kierować do sądu czy dać sobie spokój ?? doradzcie coś ... :roll:

Zarządaj na piśmie zwrotu dwukrotności zaliczki i zakończ temat.

a neleży mi się coś takiego jesli w umowie nic o tym nie pisze??

No wŁaśnie, wszystko zależy od umowy, co w niej pisze w przypadkach zerwania z umową z jednej albo drugiej strony. Bo co innego nasze pobożne życzenia, a co innego umowa. Jeśli nie ma w niej żadnej sankcji lub tylko zwrot zaliczki to raczej się nie ma o co szarpać.

no i co mam robić??? kierować do sądu czy dać sobie spokój ?? doradzcie coś ... :roll:

Zależy jak nazwana jest ta zaliczka.

Zaliczka:

po wykonaniu usługi zostaje wliczona w jej cenę;

jeśli umowa zostaje rozwiązana za zgodą obu stron, to oczywiście zwracają one sobie wzajemne świadczenia, czyli zaliczka wraca do konsumenta;

jeśli umowa zostaje rozwiązana z winy konsumenta, zaliczka pozostaje u usługodawcy;

jeśli umowę rozwiąże usługodawca, jest on oczywiście zobowiązany do zwrotu pobranej zaliczki.

Inaczej rzecz ma się z zadatkiem. Zgodnie z art. 394 kodeksu cywilnego:

jeśli umowa zostaje rozwiązana za zgodą obu stron, to oczywiście zwracają one sobie wzajemne świadczenia, czyli zadatek wraca do konsumenta.

jeśli umowa została wykonana prawidłowo, zadatek zostaje zaliczony w poczet ceny usługi;

jeśli umowa nie została wykonana, bo konsument z niej zrezygnował, zadatek przepada na rzecz usługodawcy;

jeśli umowa nie została zrealizowana z przyczyn leżących po stronie wykonawcy usługi, konsument może od umowy odstąpić i żądać zwrotu zadatku w podwójnej wysokości.

Zależy jak nazwana jest ta zaliczka.

Zaliczka:

po wykonaniu usługi zostaje wliczona w jej cenę;

jeśli umowa zostaje rozwiązana za zgodą obu stron, to oczywiście zwracają one sobie wzajemne świadczenia, czyli zaliczka wraca do konsumenta;

jeśli umowa zostaje rozwiązana z winy konsumenta, zaliczka pozostaje u usługodawcy;

jeśli umowę rozwiąże usługodawca, jest on oczywiście zobowiązany do zwrotu pobranej zaliczki.

Inaczej rzecz ma się z zadatkiem. Zgodnie z art. 394 kodeksu cywilnego:

jeśli umowa zostaje rozwiązana za zgodą obu stron, to oczywiście zwracają one sobie wzajemne świadczenia, czyli zadatek wraca do konsumenta.

jeśli umowa została wykonana prawidłowo, zadatek zostaje zaliczony w poczet ceny usługi;

jeśli umowa nie została wykonana, bo konsument z niej zrezygnował, zadatek przepada na rzecz usługodawcy;

jeśli umowa nie została zrealizowana z przyczyn leżących po stronie wykonawcy usługi, konsument może od umowy odstąpić i żądać zwrotu zadatku w podwójnej wysokości.

o dziękuję :)

u mnie wygląda to tak że chcą oddać zaliczkę, ale ja nie chce bo ja nie odstępuje od umowy !! Wedle umowy po 06.10.2009 narożnik ten maja mi dostarczyć za 50% ceny !! Niech płaca za swoje błędy a za moje nerwy ..2 razy się pomylić to już ludzkie pojęcie przechodzi :evil:

sprawa jednak do sądu niestety...

• 2 years później...