Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budowa na cudzej dzia?ce

Gość elw

Recommended Posts

Gość elw
czy jest jakiś sposób aby wybudować dom na cudzej działce (oczywiście za zgodą właściciela)? konkretnie: działka jest rodziców; dom chcę wybudować ja - przyczym, z różnych względów, nie chcemy teraz przeprowadzać darowizny działki na mnie

Móc można, ale uwaga: dom wybudowany na cudzej działce będzie własnością właściciela gruntu!

To może powodować w przyszłości komplikacje, bo np. po smierci rodziców (niestety, wszystko trzeba przewidzieć) będą mieć do niego prawo również inni spadkobiercy, w odpowiednich proporcjach.

Istnieje taki instrument prawny jak użyczenie.

Plusy

Brak podatków i opłat skarbowych od tej operacji.

Minusy

Właścicielem domu jet właściciel gruntu. W przypadku jakichkolwiek animozji rodzinnych okazuje się, że nie jeteś właścicielem domu lecz jedynie możesz na drodze sądowej dochodzić zwrotu ponieionych nakładów na budowę.

W przypadku spadku lub darowizny (w latach następnych) może (chociaż nie musi) okazać się, że będziecie zobowiązani uiścić podatek od spadków i darowizn obejmujący także wartośc budynku.

Pozdrawiam

Gość elw

Dzięki za radę!.

No właśnie! Może chociaż nie musi... od czego to zależy?

Teoretycznie już teraz moglibyśmy przeprowadzić darowiznę, ale w związku ze zmianą w planie zagospodarowania przestrzennego, która spowodowała możliwość budowy wzrosła znacznie wartość działki i zmuszony byłbym do zapłacenia sporego haraczu gminie! :(

Istnieje taki instrument prawny jak użyczenie.

Plusy

Brak podatków i opłat skarbowych od tej operacji.

Minusy

Właścicielem domu jet właściciel gruntu. W przypadku jakichkolwiek animozji rodzinnych okazuje się, że nie jeteś właścicielem domu lecz jedynie możesz na drodze sądowej dochodzić zwrotu ponieionych nakładów na budowę.

W przypadku spadku lub darowizny (w latach następnych) może (chociaż nie musi) okazać się, że będziecie zobowiązani uiścić podatek od spadków i darowizn obejmujący także wartośc budynku.

Pozdrawiam

Proponuję rozłożyć darowiznę na raty. Tzn. najpierw jednym aktem notarialnym dwoje rodziców darowuje 1/4 działki dziecku i 1/4 jego małżonkowi. A po 5 latach tak samo. Podatek od darowizny będzie liczony dla każdego obdarowanego oddzielnie tylko za jego część i kwota wolna od podatku będzie brana jak od kilku darczyńców( wtedy jest 2 razy wyższa). Nie znam ceny działki, więc udział wynoszący 1/4 podałam przykładowo, bo może być inny. Trzeba sprawdzić ile wynosi aktualnie kwota wolna od podatku od darowizn dla osób z I grupy podatkowej od kilku darczyńców. Może się zdażyć, że nie zapłacicie ani złotówki.

My też budujemy na cudzej działce, ale u nas tak ma zostać, właśnie po to żeby syn nie musiał płacić wysokich podatków od spadku po naszej śmierci. Cała procedura ograniczyła się do tego, że syn złożył oświadczenie przy składaniu wniosku o pozwolenie na budowę, że wyraża zgodę na budowę domu przez rodziców na swojej działce i pozwolenie jest wydane na nasze nazwisko.

Gość elw

Dzięki Wam bardzo za te wyjaśnienia.

Problem nie dotyczy jednak podatku, tylko opłaty, z tytułu wzrostu wartości działki po zmianie planu zagospodarowania. Od tego wzrostu trzeba zapłacić gminie 20% w przypadku "zbycia" działki. Wszystko niby OK, gdyby rodzice tę działkę sprzedawali - wtedy dzielą się z gminą, bo dzięki tejże gminie (mówiąc) w uproszczeniu, działka jest więcej warta.

W przypadku darowizny (to też jest zbycie) oznacza to, że mimo iż od obdarowanego (czyli mnie) nie dostaną ani grosza (taki jest sens darowizny), to muszą zapłacić także te 20%!

Tak więc chcę poczekać, aż minie 5 lat od zmiany planu zagospodarowania i wtedy "haracz" przestaje obowiązywać.

Dla niewtajemniczonych: wszystko dzieje sie zgodnie z art. 36 ust. ustawy o zagospodarowaniu przestrzennym.

W każdym razie fakt, że mogą złożyć oświadczenie, a ja będę mógł budować napawa mnie optymizmem.

Pozdrawiam.