Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

obrzydła mi ojczyzna -:(

bobiczek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 441
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Drogi bobiczku - nie zycze sobie podstawianao slow piosenki zdolnego poety i pisarza ( "Boso, ale w ostrogach" i " Piec lat kacetu " ), Stanislawa Grzesiuka, dobrego socjalisty, warszawiaka , absolwenta szkoly Wawelberga i niezlego pijaka pod osobe bylego prezydenta Polski - z tego prostego powodu, ze Stanislaw Grzesiuk mial klase i talent.

I gdyby urodzil sie gdzie indziej bylby klasykiem miejskiej muzyki folkowej . I lubianym pisarzem . Powazanym i channel 13 czyli Public Television Station czyli PBS zrobilaby o nim dobry program.

Czy ktos tu mowi o winie ?

Patrze w przyszlosc, jestem dobrej mysli - co nie znaczy, ze nie oceniam rzeczywistosci po trzezwemu.

Albo tak mi sie wydaje, bo stracilam jednak samochod na gieldzie. :D

Co do muzyki - to prosze cie.... albo ostry tekst ( wide Stanislaw Grzesiuk )albo dobry glos albo dobra muzyka.

Kocie miauczenia mnie nie interesuja. Chocby byly super sentymentalne.

( Dlatego zagluszamy gdy smedzi Edyta - tak w ogole to o czym ona spiewa ? )

Nie twoja wina, i nie chce zebys mial zal. Mlodzi sa silni i sobie poradza. Wszyscy sobie poradzimy .

Radza sobie nawet w prowincjonalnych Chinach.

Drogi Lumpie!

Ani w jednej ani w drugiej książce cytowanej Grzesiuka poezji nigdy nie znalazłem - więc nie szczuj.

I bohaterem moim nigdy nie był jak u Ciebie - bo wydłubywanie i wklejanie dziur po sękach, albo noszenie rury kanalizacyjnej przez miesiąc, kosztem innych, to nie duma, co najwyżej refleksja o smętnym czasie.

A rzeczywistość dzisiejsza, od tej przedwojennej i wojennej - nie różni się zbytnio , więc uznajemy że moja piosenka tak samo podobna i śmieszna, jak wspomnienia Grzesiuka - tyle że smutniejsza, bo teraźniejsza dla mnie i niedawno codziennie oglądana :)

Niech ci sie nie myli socjalizm z komunizmem. ( i to w rosyjskim wydaniu ).

A komuny czyli gminy zakladali juz pierwsi chrzescijanie ( najstarsze na terenie obecnego Iraku - czyli chaldejczycy .Polityka Busha spowodowala exodus chaldejczykow z Iraku - nie mowiac o egzekucjach - sa postrzegani jako kolaboranci ) .

Warszawska szkola Wawelberga ksztalcila doskonalych fachowcow - wiec nie szczuj - no i po 20 lat reform w polskiej oswiacie nie ma w Polsce nadal takich szkol .

Stanslaw Grzesiuk byl tworca slow tej piosenki - poeta byl i to niezlym choc nie wieszcz type - jak i wielu innych, ktore

weszly w obieg polskiej kultury i niszowo, ale funkcjonuja do dzis - to a propos smierci. A co bedzie funkcjonowalo jak juz umrzesz - lastrykowy grobowiec ?

Stanislaw Grzesiuk byl rowniez zdolnym muzykiem. Mial pecha - urodzil sie w Polsce i to w takim czasie . Ale nie mail zalu. 8)

Poeci, choc pijacy zawsze sobie radza - moze nawet leoiej od innych, choc z

reguly umierali w jakiejs strasznej nedzy :D :D :D :D

Bo cwaniakowali za duzo i w ten sposob zostali ukarani. Dobrze im tak.

No, oczywiscie, nie we wspolczesnych spasionych spoleczenstwach zgnilego zachodu - sa spasieni, pisza piosenki, biora tantiemy , i moze dlatego sa malo nosni. :D :D

Jak jesteśmy przy cytatach - to dla Ciebie Bobiczku:

Życie w Polsce jako żywo przypomina pływanie w basenie wypełnionym kisielem. Niby pływasz jak w wodzie, ale każdy ruch kosztuje więcej wysiłku. Jeśli człowiek nie ma wyboru, przywyka. Przestaje zwracać uwagę na ciągły opór i nie dziwi się swojemu zmęczeniu. Do momentu, aż na chwilę znajdzie sie w wodzie lub choćby popatrzy, jak radzą sobie ci, którzy po prostu pływają.

Kto chce - niech zgaduje ;-)

Ja natomiast zgaduję, że ten dytat dość dobrze oddaje uczucia autora wątku...a przynajmniej to, jak ja osobiście je rozumiem.

Plywaja bo sa cwani :D i nie placza - w Peru tez nie zyje sie lekko na przyklad.

W ogole to wydaje mi sie, ze bobiczek przeszedl na przymusowa diete bezmiesna - kwota dzienna w puszce na wyzywienie osobnika - 2 zl . :D

Kawalek suchego chleba i woda z Wisly - doskonale na te zwaly cholesterolu po Swietach :D

Na swiecie tak sie dziwnie plecie, tak sie dziwnie plecie

Dobre i zle

Dzis smutno, dzis w kieszeni plotno

Jutro - tega mina. limuzyna, buty ........

Albo sie obrazil , bobiczek jeden :D :D

Komu dzwonia, temu dzwonia

Mi nie dzwoni zaden dzwon

Bo takiemu pijakowi

Jakie zycie taki skon, skon, skon, trarara .

Lump!!!!

Co Ty pierdzielisz???????????????

Jaki SKON??????

JAKI ZGON - dziewczynko oczytana -:)

Nie bywałem - bo Nowy Rok Polski!

Nowy Rok w Polsce - to strach przed urzędnikiem skarbowym który poluje na kaskę, - czytaj czy masz remanent, spis z natury, chodzą pańcie z torbą czarną i polują.

To też polskie reality - trudno.

A Ty żyjesz nieświadomie - to i nieświadome posty walisz od czasu do czasu - ale wybaczamy! -:)

Realia są trudne, kosztowne i powodujące frustracje i wrzody na żołądku - czy Ci sie podoba czy nie